Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

Ostatnio zjebałem gościa przez CB, kierowca karetki który wyprzedza na skrzyżowaniu na podwójnej ciągłej, chuj że było to gdzieś na 7 w wiosce gdzie było pusto no ale co, ślepy nie widzi że ciągła linia?
    Piękny daje przykład...

A żeby nie było to gość z tira zjebał mnie też przez CB, obwodnica krakowa po dwa pasy w każdą stronę, gość jedzie prawym około 90km/h, z dala widzę że jakaś osobówka stoi na pasie awaryjnym ale nie widzę pieszego, zamierzam wyprzedzić tira, tir włącza lewy kierunek ale widzę że pas ma pusty przed sobą więc spokojnie go wyprzedzam i jade dalej a ten do mnie z ryjem że kurwa co ja odpierdalam, ja się go pytam ale o co chodzi, przecież miał miejsca w chuj i nie miał powodu co by zmieniać pas a ten do mnie żebym pomyslał bo przy aucie chodzą ludzie :roll:

Tak się później zastanawiam, może chłop miał rację, podmuch wiatru dużej ciężarówki mógłby małą osobówkę strącić do rowu i była by tragedia :lol:

A tak na serio nie potrzebnie gość się przyjebał bo przy prędkości jaką jechał nie widziałem powodu co by miał zmieniać pas ruchu tylko dlatego żeby w większej odległości dokonać manewru ominięcia. To nie grupa pieszych tylko samochód na pasie awaryjnym w dodatku z kierowcą wewnątrz pojazdu.

Jak to jest przy obecnych przepisach, jeżeli kierowca chce dokonać zmiany pasa ruchu włączając kierunek to ten z sąsiedniego pasa ma mu umozliwić zmianę pasa ruchu czy nie ma takiej konieczności? Kiedyś cos mi się o uszy obiło że jak ktoś włącza kierunek to należy mu ułatwić zmianę pasa....
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Zorr
      RS
      • 2011
      • 2110

Zamieszczone przez piramida
      Jak to jest przy obecnych przepisach, jeżeli kierowca chce dokonać zmiany pasa ruchu włączając kierunek to ten z sąsiedniego pasa ma mu umozliwić zmianę pasa ruchu czy nie ma takiej konieczności? Kiedyś cos mi się o uszy obiło że jak ktoś włącza kierunek to należy mu ułatwić zmianę pasa....
      tak jest przy wjazdach na autostradę, należy umożliwić wjazd... reszta to chyba zwykła zmiana pasów i kultura.
      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

Zamieszczone przez Zorr
        tak jest przy wjazdach na autostradę, należy umożliwić wjazd
        a z jakiego przepisu to wynika?

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 21:20 ]
        Jak to jest przy obecnych przepisach, jeżeli kierowca chce dokonać zmiany pasa ruchu włączając kierunek to ten z sąsiedniego pasa ma mu umozliwić zmianę pasa ruchu czy nie ma takiej konieczności?
        nie ma. Tzn nie ma obowiązku.

Komentarz

• dominik9420
          L&K
          • 2012
          • 1136

Zamieszczone przez Zorr
          tak jest przy wjazdach na autostradę, należy umożliwić wjazd... reszta to chyba zwykła zmiana pasów i kultura.
          Jeżeli ktoś zamierza zmienić pas ruchu, to ma obowiązek udzielić pierwszeństwa wszystkim pojazdom znajdującym się na tym pasie na który chce wjechać.
          Sam kierunkowskaz jest sygnalizacją zamiaru zmiany pasa ruchu, tudzież sket, ale nigdy nie upoważnia do pierwszeństwa.
          Jedyna sytuacja w której mamy obowiązek umożliwić włączenie się do ruchu, to oznaczony przystanek "autobusowy" w terenie zabudowanym

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 21:25 ]
          Zamieszczone przez Zorr
          tak jest przy wjazdach na autostradę
          W ustawie Prawa o Ruchu Drogowym nie ma nigdzie zapisu o tym, że musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdowi próbującemu włączyć się na pas ruchu.
          Pas ruchu który służy do włączania się na autostradę/drogę ekspresową ma 500m długości [(chyba) i masz czas na ocenę sytuacji tudzież nabranie odpowiedniej prędkości]
          To, że ktoś ucieka na lewy pas, to jest jedynie jego dobra wola i kultura jaką reprezentuje na drodze
          Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
          Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
          Pozdrawiam i Szerokości!
          Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
          http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• hubert78
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1576

Zamieszczone przez westwi78
            Zorr napisał/a:
            tak jest przy wjazdach na autostradę, należy umożliwić wjazd

a z jakiego przepisu to wynika?
            Kończy się jeden pas - czyli reguła zamka

Komentarz

• dominik9420
              L&K
              • 2012
              • 1136

hubert78,
              [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KUfHxsw0suE&feature=player_embedded[/youtube] :twisted: :twisted:
              Pozdrawiam i Szerokości!
              Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

dominik9420, :lol:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez hubert78
                  Kończy się jeden pas - czyli reguła zamka
                  jakkolwiek bym nie popierał tego typu jazdy, to przepisu zdaję się jako takiego nie ma.

wzmocniła mnie przed chwilą policja w "uwaga pirat", wreszcie widzę, że zatrzymali kolesie ni za prędkość, tylko za to, że nawsadzał sobie jakichś niebieskich gówien w miejsce pozycji i cofania i pseudoxenony do jakiejś historycznej bryki

przy okazji brak dowodu rejestracyjnego i łyse opony, przewóz osób...
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• hubert78
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1576

Zamieszczone przez szkoda
                    jakkolwiek bym nie popierał tego typu jazdy, to przepisu zdaję się jako takiego nie ma.
                    Bo pomimo szumnej akcji zamka przepisu jak nie było tak nie ma, ale chodzi tu głównie o tzw "kulturę", bo na zdrowy chłopski rozum nie będziesz hamował ze 130 do 40 bo ktoś na pasie dojazdowym włączył kierunek.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

ale chodzi tu głównie o tzw "kulturę"
                      Szczecin jest przy granicy, do nas na wschód to pojęcie jeszcze nie dotarło
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

szkoda, mnie też ostatnio policja pozytywnie zaskoczyła, przy wjeździe na obwodnice sznur aut i każdy dmucha

Komentarz

• hubert78
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1576

Edit:
                          Kasuje poprzedni wpis ponieważ nic wartościowego do dyskusji nie wnosiła a mógł być odebraby jako prowokacja

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

szkoda, mnie też ostatnio policja pozytywnie zaskoczyła, przy wjeździe na obwodnice sznur aut i każdy dmucha
                            policję :?: :!:

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 22:21 ]
                            A moje podatki i owszem :P :wink:
                            dobre i to
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Zorr
                              RS
                              • 2011
                              • 2110

Zamieszczone przez dominik9420
                              W ustawie Prawa o Ruchu Drogowym nie ma nigdzie zapisu o tym, że musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdowi próbującemu włączyć się na pas ruchu.
                              Pas ruchu który służy do włączania się na autostradę/drogę ekspresową ma 500m długości [(chyba) i masz czas na ocenę sytuacji tudzież nabranie odpowiedniej prędkości]
                              To, że ktoś ucieka na lewy pas, to jest jedynie jego dobra wola i kultura jaką reprezentuje na drodze
                              za daleko poszedłeś, nie ma przepisu nakazującego ustąpienie pierwszeństwa wjeżdżającemu, było by to głupotą.
                              Tak jest to tylko dobra wola.

EDIT: Tramwajowi na zwężce też "zdaje się" wypada ustąpić ;-)
                              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• rafiki
                                RS
                                • 2012
                                • 15975
                                • Superb III (3V3)

szkoda, też widziałem "Uwaga Pirat!". To jakieś stare mitsubishi było, galant chyba, w kombiku, pseudoksenony z przetwornicami z przodu (ohydnie niebieskie światło) i niebieskie żarówki w światłach wstecznych. Łyse zimówki, brak DR i to wszystko w warszawskiej taksówce. :twisted: Dobrze, że badania i licencję miał ok :diabelski_usmiech

EDIT:
                                mnie dziś rano osłabił kierowca Laguny III rej. NO XXXXX, który zachował się na poziomie dzicka z podstawówki, najwyżej gimnazjum. Otóż ok. godziny 6:30 rano jadę ja sobie gierkówką w kierunku stolycy i zaraz za wyjazdem z Częstochowy kierowca TIRa postanowił wyprzedzić dostawczaka, zajeżdżając przy tym drogę w/w kierowcy laguny. Tir wrócił na prawy pas, koleś z laguny przyspieszył, zjechał na prawo i inteligentnie dał po heblach. TIR włączył wszystko co miał i zrobiło się jasno jak w południe, a gość z laguny dalej go blokował.
                                Fakt, że mógł się tym TIRem wstrzymać kilka sekund (jechałem za laguną, a za mną nikt) i nie zajeżdżać mu drogi, ale hamować 3m przed rozpędzonym TIRem, to nie jest najmądrzejsze...
                                رافال
                                Spoty
                                Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez rafiki
                                  To jakieś stare mitsubishi było, galant chyba
                                  dokładnie

Zamieszczone przez rafiki
                                  i to wszystko w warszawskiej taksówce
                                  taksówkarze zaraz dostaną szału

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 22:46 ]
                                  ale ładnie go wypunktowali, nie?
                                  "lubi pan niebieski kolor?"
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15975
                                    • Superb III (3V3)

Może lubi pan niebieski kolor, bo widzę, że w środku też ma pan na niebiesko podświetlenie. Tam to jest Pana prywatna sprawa, ale warunki techniczne są określone.
                                    :twisted:
                                    jakoś mnie nie rusza "szał" taksówkarzy :diabelski_usmiech
                                    رافال
                                    Spoty
                                    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• hubert78
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1576

piramida napisał/a:

policję
                                      Kolega ostatnio miał kontrolę trzeźwości gdzie Pani Policjant powiedziała " proszę dmuchnąć " na co on "czy pani kolegę też muszę ?"
                                      Godzinę stracił na "rutynowej" kontroli :?

Komentarz

• dominik9420
                                        L&K
                                        • 2012
                                        • 1136

Naszła mnie przed chwilą dziwna myśl 8)
                                        Otóż. Skrzyżowanie równorzędne i spotykają się na nim równocześnie 4pojazdy z zamiarem jazdy na wprost przez skrzyżowanie (każdy) i który ma pierwszeństwo? :twisted:
                                        Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2009
                                          • 10918
                                          • Fiat

Mnie dziś osłabił bonzo w nowiutkiej A8. Niestety był to nowobogacki obwieś, a nie kulturalny bogaty facet, woził się po drodze jak panisko, olewając innych i takie coś jak kierunkowskazy itp, no ale do rzeczy: Jadę normalnie krajówką fiaciorkiem 110 km/h, w lusterku wstecznym widzę że za mną w odległości 100m coś jedzie jak ja, a za nim w odległości też koło 50 widzę ksenon owego audi (jeszcze nie wiedziałem co to za wóz), jechał tak z kilometr, po czym wzięło mu się na wyprzedzanie. Tego co jechał za mną wyprzedził jeszcze bezpiecznie, ale chyba chciał pokazać odejście w swojej a8 i mnie wyprzedzał już na wzniesieniu, myślałem że zwolni za mną, tymbardziej, że z naprzeciwka wynurzył się nagle wóz zza górki. A ten sobie w najlepsze przyśpiesza i leci lewym pasem prosto na czołowe debil. Gdyby nie ja - zjechałem na pobocze i ten wóz z naprzeciwka zrobił to samo, to możliwe że doszłoby do zderzenia czołowego, bo przecież bonzo nie będzie hamował swoją furmanką prawda...Gul mi skoczył, tylko mignąłem długimi , ale za wiele sobie z tej sytuacji nie zrobił cwel.

Komentarz

• dominik9420
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1136

sew1981, Też się spotkałem parę razy z taką sytuacją (nie koniecznie był to wyższej klasy samochód) co pajac który najwyraźniej zostawił mózg (o ile taki posiada) w domu i wyprzedza na czołowe. Oczywiście normalny człowiek będzie uciekał na pobocze.
                                            Mam taką cichą nadzieję aby kiedyś dwoje takich imbecyli się spotkało. :roll:
                                            Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• sew1981
                                              RS
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2009
                                              • 10918
                                              • Fiat

Pech (na jego niekorzyść) chciał, że 50 km później doszedłem go na światłach w mieście (wcale go nie goniąc oczywiście, bo nie miałem takiego zamiaru, ani szans) i Pan pożałował swoich zachowań wcześniejszych - może nie było to zbyt kulturalne, ale zrozumiał o co chodzi, że nie szkoda mi haka holowniczego i zderzak metalowego w scudo, kontra piękny przód jego audi. Cwel próbował jeszcze mi to samo robić, wyprzedził mnie i też mi zajeżdzał drogę, ale za bardzo bał się o swoje blaszki i robił to nader zachowawczo. I po czasie odpuścił, bo skręcał. Byłem ciut bardziej niekulturalny w tym. Trochę nerwy mnie poniosły jak go zobaczyłem drugi raz, ale sami rozumiecie, jak gostek powoduje prawie kolizje drogową spychając innych do rowu, bo on jedzie panisko, robiąc to nie przez zagapienie, a zupełnie świadomie. W środku siedział typowy nowobogacki obwieś i słuchał jakiegoś polo music. ah.... :|

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Naszła mnie przed chwilą dziwna myśl 8)
                                                Otóż. Skrzyżowanie równorzędne i spotykają się na nim równocześnie 4pojazdy z zamiarem jazdy na wprost przez skrzyżowanie (każdy) i który ma pierwszeństwo? :twisted:
                                                Żaden, rzut oka, kontakt wzrokowy i już wiadomo kto ma jechać, tak się dzieje wśród normalnych, pozostali biorą pały i zaczynają się napi@#dalać, kobiety stoją aż jakiś facet nimi nie pokieruje.

Chyba za bardzo chciałbyś się trzymać PRZEPISÓW, generalnie one mają ułatwić życie tym, którzy mają problemy z samodzielnym myśleniem
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• hubert78
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1576

Mam taką cichą nadzieję aby kiedyś dwoje takich imbecyli się spotkało.
                                                  Jako człowiek (ojciec, mąż, kochanek, przyjaciel, brat - niepotrzebne skreśl) mam nadzieję że do tego nie dojdzie

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 23:37 ]
                                                  Zamieszczone przez sew1981
                                                  i Pan pożałował swoich zachowań wcześniejszych - może nie było to zbyt kulturalne, ale zrozumiał o co chodzi, że nie szkoda mi haka holowniczego i zderzak metalowego w scudo, kontra piękny przód jego audi
                                                  Ty się obroniłeś ale czy brałeś pod uwagę to że "podjuszyłeś byka" i kogoś później facet weźmie na rogi ? (nie daj bóg przyśpieszy przed przejściem dla pieszych przed szkołą?)

Debila/Idioty w ten sposób niczego nie nauczysz. OK na trasie Expres lub Autostrada można coś wskórać, ale jak już jesteście w mieście ?!? to daj mu siana, niech jedzie na początku, niech poczuje że jest "pierwszy/wielki/najlepszy" to zwolni i tym się będzie chwalił a Ty i tak w tym samym czasie jak on osiągniesz cel mając 30% jego koni. I tak będziesz pan zadowolony

Komentarz

• idas
                                                    Elegance
                                                    • 2006
                                                    • 828

Rozsmieszaja mnie kierowcy niby "super" ekskluzywnych aut, co gadaja z komorka przy uchu.
                                                    Albo jednak bidene wyposazenia auta, albo sa za tempi i nie potrafia obsluzyc polaczenia BT :P
                                                    :lol:
                                                    VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                                    VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

Pracuję...