dominik9420, jak równorzędne to pierwszeństwo ma ten po prawej :diabelski_usmiech
Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez sew1981doszedłem go na światłach w mieście (wcale go nie goniąc oczywiście, bo nie miałem takiego zamiaru, ani szans)
[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 23:43 ]
rafiki, Albo ten, co ma Auto casco :szeroki_usmiechKażdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
Komentarz
-
-
hubert78, a czy on brał pod uwagę, że może zabić ludzi z dwóch pojazdów na raz wpychając się na czołowe, a w zasadzie nie wpychając, tylko sobie w najlepsze jadąc środkiem drogi? Myślę, że za daleka Twa interpretacja jest. Tak myśląc można iść dalej i stwierdzić, że może żonę pobić za to co się stało, jak wyjdzie ze swojej furmanki i pójdzie do domu. A kto się przejmie skutkami nerwów moich i tego co jechał z naprzeciwka? Kolo zakumał o co poszło, bo się nawet za mocno nie oburzył tymi podjazdami. Aczkolwiek nie mówie, że to mądre rozwiązanie problemu, ponosi czasem człowieka :roll: aczkolwiek widząc takiego buraka i jego zachowanie ciężko było się powstrzymać :P - to nie środek usprawiedliwiający, ale ciut łagodzący takie zachowanie.
Komentarz
-
-
dominik9420, nie, ten co ma AC to po prostu pojedzie pierwszy :P, a pierwszeństwo ma ten po prawej :P
OT
W filmie "Job, czyli ostatnia szara komórka" ojciec uczy syna kierować (jadą trabantem, albo czymś takim)
-Tato, ale przecież mieliśmy pierwszeństwo!
-Pamiętaj synu, ten ma pierwszeństwo, kto ma Auto Casco.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78Zamieszczone przez piramidaJak to jest przy obecnych przepisach, jeżeli kierowca chce dokonać zmiany pasa ruchu włączając kierunek to ten z sąsiedniego pasa ma mu umozliwić zmianę pasa ruchu czy nie ma takiej konieczności?
BO LEWY SŁUŻY DO WYPRZEDZANIA. I jak ktoś zakończy manewr wyprzedzania, to ma prawo i obowiązek zjechać na prawo. I trzeba mu to umożliwić.
[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 23:58 ]
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez dominik9420Naszła mnie przed chwilą dziwna myśl 8)
Otóż. Skrzyżowanie równorzędne i spotykają się na nim równocześnie 4pojazdy z zamiarem jazdy na wprost przez skrzyżowanie (każdy) i który ma pierwszeństwo? :twisted:
Chyba za bardzo chciałbyś się trzymać PRZEPISÓW, generalnie one mają ułatwić życie tym, którzy mają problemy z samodzielnym myśleniem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981hubert78, a czy on brał pod uwagę, że może zabić ludzi z dwóch pojazdów na raz wpychając się na czołowe, a w zasadzie nie wpychając, tylko sobie w najlepsze jadąc środkiem drogi? Myślę, że za daleka Twa interpretacja jest. Tak myśląc można iść dalej i stwierdzić, że może żonę pobić za to co się stało, jak wyjdzie ze swojej furmanki i pójdzie do domu. A kto się przejmie skutkami nerwów moich i tego co jechał z naprzeciwka? Kolo zakumał o co poszło, bo się nawet za mocno nie oburzył tymi podjazdami. Aczkolwiek nie mówie, że to mądre rozwiązanie problemu, ponosi czasem człowieka :roll: aczkolwiek widząc takiego buraka i jego zachowanie ciężko było się powstrzymać :P - to nie środek usprawiedliwiający, ale ciut łagodzący takie zachowanie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78dato napisał/a:
Jednak warto pamiętać - a nikt o tym karwa nie pamięta - że kierowca z pasa lewego zmieniając pas w prawo ma pierwszeństwo wobec tych, co jadą pasem wolniejszym. Czyli tych z prawej.
OJ oj chyba to owrotnie działa
Zapewne w pierwszej części Twojej wypowiedzi chodziło Ci o sytuację w której są 3 pasy ruchu i pojazdy znajdujących się na skrajnych pasach chcą zmienić jednocześnie pas na środkowy, to w tej sytuacji pierwszeństwo ma pojazd znajdujący się na prawym pasie ruchuKażdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
Komentarz
-
-
dato, Pomogę Ci cobyś się nie naszukał.
Dział II, Rozdział 3, Oddział 4 Art. 22 pkt 4 :szeroki_usmiechKażdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez datoBO LEWY SŁUŻY DO WYPRZEDZANIA. I jak ktoś zakończy manewr wyprzedzania, to ma prawo i obowiązek zjechać na prawo. I trzeba mu to umożliwić.
Przecież to podchodzi pod wymuszenie pierwszeństwa, bo Ty w takiej sytuacji musiałeś hamować, a wg Prawa Polskiegonawet zwykłe przyhamowanie, bo ktoś chce się wcisnąć z powodu średniego ruchu można podciągnąć pod wymuszenie.
Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez datoPoczytajcie, posprawdzajcie. W wolnej chwili sam poszukam podstawy. Zjeżdżający z pasa szybszego ma pierwszeństwo wobec tych z prawej. Amen.
Zamieszczone przez datoSzkoda, zapisz się na zlot, stawiam dużesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodataksówkarze zaraz dostaną szału
Grunt to mieć wszystko ogarnięte na swoim podwórku, reszta niech robi jak chce, choć wstyd mi za takich Mietków, Zbyszków, Bogumiłów, Janów, Stefanów, którzy wciąż przynoszą hańbę mojemu zawodowi.Artur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez datoPoczytajcie, posprawdzajcie. W wolnej chwili sam poszukam podstawy. Zjeżdżający z pasa szybszego ma pierwszeństwo wobec tych z prawej. Amen.
Ja jednak dalej będę wpuszczał no i biorę się do roboty, będę lobbował za zmianą tego przepisu ;-)
Komentarz
-
-
Darek ja też myślałem tak samo.Jadąc ostatni Hetmańską 3 pasy jechałem lewym i widząć w lusterku scenika skaczącego po pasch i chcącego wcisnąć sie na środek postanowiłem zrobić tak jak on.Jechalismy tak razem na połówkach pasa może z 200 metrów.Odpusciłem puszczając goscia bo skręcałem wprawo.
Po tym zajściu poszukałem przepisu i niestety jadący z prawej ma pierwszeństwo.
Jak to sie ma do nowego pytania z PJ na którym jest:Kończy się pas z prawej i kto ma pierwszeństwo.Odpowiedź:Jadący tym pasem musi ustąpić pierwszeństwa.Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
Wersja na lato - SUZUKI Intruder
Komentarz
-
-
Nie, no jak pas się kończy to wiadomo, że trzeba sobie poradzić. Byłem przekonany co do tej zasady i zawsze się do niej stosowałem jako wpuszczający, tj nigdy nie zdarzyło mi się przyspieszyć, a raczej odpuszczałem gaz i umożliwiałem temu z lewej wjazd - to logiczne.
Wciskać się sam to raczej nie muszę - lewego używam zgodnie z przeznaczeniem, kończę omijać wracam na prawo (lub środek), jeśli trafi się za mną szybszy to szybko ma wolną drogę bez proszenia. Chyba, że kolumna omija kolumnę, ale to dość oczywiste.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78Zamieszczone przez niedziela67Jak to sie ma do nowego pytania z PJ na którym jest:Kończy się pas z prawej i kto ma pierwszeństwo.Odpowiedź:Jadący tym pasem musi ustąpić pierwszeństwaByła O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
Wersja na lato - SUZUKI Intruder
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dominik9420Naszła mnie przed chwilą dziwna myśl 8)
Otóż. Skrzyżowanie równorzędne i spotykają się na nim równocześnie 4pojazdy z zamiarem jazdy na wprost przez skrzyżowanie (każdy) i który ma pierwszeństwo? :twisted:
sew1981 problem z niektórymi kierowcami jest taki, iż czują się bezpiecznie w swoim aucie niczym niektórzy w internecie. Mnie najbardziej "wk**wia jak ktoś zrobił coś niebezpiecznego np. jakieś wymuszenie i jeszcze ma pretensje ćwok jeden.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
Komentarz