Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafiki
    RS
    • 2012
    • 15975
    • Superb III (3V3)

dominik9420, jak równorzędne to pierwszeństwo ma ten po prawej :diabelski_usmiech
    رافال
    Spoty
    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• dominik9420
      L&K
      • 2012
      • 1136

Zamieszczone przez sew1981
      doszedłem go na światłach w mieście (wcale go nie goniąc oczywiście, bo nie miałem takiego zamiaru, ani szans)
      Wiesz... po mieście jeździ się wolno, w jakim celu pewnie się domyślasz :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 23:43 ]
      rafiki, Albo ten, co ma Auto casco :szeroki_usmiech
      Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
      Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
      Pozdrawiam i Szerokości!
      Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
      http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2009
        • 10918
        • Fiat

hubert78, a czy on brał pod uwagę, że może zabić ludzi z dwóch pojazdów na raz wpychając się na czołowe, a w zasadzie nie wpychając, tylko sobie w najlepsze jadąc środkiem drogi? Myślę, że za daleka Twa interpretacja jest. Tak myśląc można iść dalej i stwierdzić, że może żonę pobić za to co się stało, jak wyjdzie ze swojej furmanki i pójdzie do domu. A kto się przejmie skutkami nerwów moich i tego co jechał z naprzeciwka? Kolo zakumał o co poszło, bo się nawet za mocno nie oburzył tymi podjazdami. Aczkolwiek nie mówie, że to mądre rozwiązanie problemu, ponosi czasem człowieka :roll: aczkolwiek widząc takiego buraka i jego zachowanie ciężko było się powstrzymać :P - to nie środek usprawiedliwiający, ale ciut łagodzący takie zachowanie.

Komentarz

• rafiki
          RS
          • 2012
          • 15975
          • Superb III (3V3)

dominik9420, nie, ten co ma AC to po prostu pojedzie pierwszy :P, a pierwszeństwo ma ten po prawej :P

OT
          W filmie "Job, czyli ostatnia szara komórka" ojciec uczy syna kierować (jadą trabantem, albo czymś takim)
          -Tato, ale przecież mieliśmy pierwszeństwo!
          -Pamiętaj synu, ten ma pierwszeństwo, kto ma Auto Casco.
          رافال
          Spoty

Komentarz

• demmsi
            Elegance
            • 2011
            • 966
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dominik9420, w przepisach nie ma rozstrzygnięcia owej sytuacji, a w życiu... nie daj boże zeby tak się 4 kobiety spotkały bo to kaplica :diabelski_usmiech

Komentarz

• dato
              L&K
              • 2012
              • 1431

Zamieszczone przez westwi78
              Zamieszczone przez piramida
              Jak to jest przy obecnych przepisach, jeżeli kierowca chce dokonać zmiany pasa ruchu włączając kierunek to ten z sąsiedniego pasa ma mu umozliwić zmianę pasa ruchu czy nie ma takiej konieczności?
              nie ma. Tzn nie ma obowiązku.
              Jednak warto pamiętać - a nikt o tym karwa nie pamięta - że kierowca z pasa lewego zmieniając pas w prawo ma pierwszeństwo wobec tych, co jadą pasem wolniejszym. Czyli tych z prawej.

BO LEWY SŁUŻY DO WYPRZEDZANIA. I jak ktoś zakończy manewr wyprzedzania, to ma prawo i obowiązek zjechać na prawo. I trzeba mu to umożliwić.

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 23:58 ]
              Zamieszczone przez szkoda
              Zamieszczone przez dominik9420
              Naszła mnie przed chwilą dziwna myśl 8)
              Otóż. Skrzyżowanie równorzędne i spotykają się na nim równocześnie 4pojazdy z zamiarem jazdy na wprost przez skrzyżowanie (każdy) i który ma pierwszeństwo? :twisted:
              Żaden, rzut oka, kontakt wzrokowy i już wiadomo kto ma jechać, tak się dzieje wśród normalnych, pozostali biorą pały i zaczynają się napi@#dalać, kobiety stoją aż jakiś facet nimi nie pokieruje.
              Chyba za bardzo chciałbyś się trzymać PRZEPISÓW, generalnie one mają ułatwić życie tym, którzy mają problemy z samodzielnym myśleniem
              Szkoda, zapisz się na zlot, stawiam duże

Komentarz

• hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

Zamieszczone przez sew1981
                hubert78, a czy on brał pod uwagę, że może zabić ludzi z dwóch pojazdów na raz wpychając się na czołowe, a w zasadzie nie wpychając, tylko sobie w najlepsze jadąc środkiem drogi? Myślę, że za daleka Twa interpretacja jest. Tak myśląc można iść dalej i stwierdzić, że może żonę pobić za to co się stało, jak wyjdzie ze swojej furmanki i pójdzie do domu. A kto się przejmie skutkami nerwów moich i tego co jechał z naprzeciwka? Kolo zakumał o co poszło, bo się nawet za mocno nie oburzył tymi podjazdami. Aczkolwiek nie mówie, że to mądre rozwiązanie problemu, ponosi czasem człowieka :roll: aczkolwiek widząc takiego buraka i jego zachowanie ciężko było się powstrzymać :P - to nie środek usprawiedliwiający, ale ciut łagodzący takie zachowanie.
                Czasem lub często trzeba myśleć za kogoś niestety :hmm:

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2009
                  • 10918
                  • Fiat

hubert78, ano prawda :wink:

Komentarz

• hubert78
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1576

Zamieszczone przez dato
                    Jednak warto pamiętać - a nikt o tym karwa nie pamięta - że kierowca z pasa lewego zmieniając pas w prawo ma pierwszeństwo wobec tych, co jadą pasem wolniejszym. Czyli tych z prawej.
                    OJ oj chyba to owrotnie działa

Komentarz

• dominik9420
                      L&K
                      • 2012
                      • 1136

Zamieszczone przez hubert78
                      dato napisał/a:

OJ oj chyba to owrotnie działa
                      dato, W każdej sytuacji musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu się już na danym pasie ruchu, na który Ty próbujesz wjechać a ktoś tym pasem już się porusza.

Zapewne w pierwszej części Twojej wypowiedzi chodziło Ci o sytuację w której są 3 pasy ruchu i pojazdy znajdujących się na skrajnych pasach chcą zmienić jednocześnie pas na środkowy, to w tej sytuacji pierwszeństwo ma pojazd znajdujący się na prawym pasie ruchu
                      Pozdrawiam i Szerokości!
                      Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• dato
                        L&K
                        • 2012
                        • 1431

Poczytajcie, posprawdzajcie. W wolnej chwili sam poszukam podstawy. Zjeżdżający z pasa szybszego ma pierwszeństwo wobec tych z prawej. Amen.

Komentarz

• dominik9420
                          L&K
                          • 2012
                          • 1136

dato, Pomogę Ci cobyś się nie naszukał.
                          Dział II, Rozdział 3, Oddział 4 Art. 22 pkt 4 :szeroki_usmiech
                          Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• robert70
                            Rider
                            • 2008
                            • 499

dato, Pomogę Ci cobyś się nie naszukał.
                            Dział II, Rozdział 3, Oddział 4 Art. 22 pkt 4 :szeroki_usmiech
                            uff 8) a już się przestraszyłem że ze mną coś nie tak
                            O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• dominik9420
                              L&K
                              • 2012
                              • 1136

Zamieszczone przez dato
                              BO LEWY SŁUŻY DO WYPRZEDZANIA. I jak ktoś zakończy manewr wyprzedzania, to ma prawo i obowiązek zjechać na prawo. I trzeba mu to umożliwić.
                              No jeszcze tego by brakowało, że masz mu umożliwić...
                              Przecież to podchodzi pod wymuszenie pierwszeństwa, bo Ty w takiej sytuacji musiałeś hamować, a wg Prawa Polskiego nawet zwykłe przyhamowanie, bo ktoś chce się wcisnąć z powodu średniego ruchu można podciągnąć pod wymuszenie.
                              Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez dato
                                Poczytajcie, posprawdzajcie. W wolnej chwili sam poszukam podstawy. Zjeżdżający z pasa szybszego ma pierwszeństwo wobec tych z prawej. Amen.
                                ale zobaczcie, każdemu z nas się zdarza, że jest o czymś święcie przekonany i powoli różne dziwne sytuacje na drodze przestają mnie dziwić!

Zamieszczone przez dato
                                Szkoda, zapisz się na zlot, stawiam duże
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• r2r
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4721
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

taksówkarze zaraz dostaną szału
                                  Mam idealny luz na takie sytuacje związane z taksówkarzami. Przyzwyczaiłem się że ich duży odsetek, żyje jeszcze w poprzedniej epoce i uważa się wszystko da się drutem, klejem, modeliną, zapałką i czym tam jeszcze....bawi mnie tylko że tacy goście jak ten z programu praktycznie żyją z jazdy, swojego furaka używają przez większość dnia (i często nocy) i jakoś się łudzą że to się nie wysypie że DR nie ma, że gumy łyse, że przeglądu brak itd...itd... No trzeba być wyjątkowym bezmózgiem :shock:

Grunt to mieć wszystko ogarnięte na swoim podwórku, reszta niech robi jak chce, choć wstyd mi za takich Mietków, Zbyszków, Bogumiłów, Janów, Stefanów, którzy wciąż przynoszą hańbę mojemu zawodowi.
                                  Artur

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

r2r, ale to był "przewóz"
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• r2r
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4721
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

szkoda, no chyba że tak, ale zarzuty wciąż mam te same...
                                      Artur

Komentarz

• dato
                                        L&K
                                        • 2012
                                        • 1431

Zamieszczone przez dato
                                        ale zobaczcie, każdemu z nas się zdarza, że jest o czymś święcie przekonany i powoli różne dziwne sytuacje na drodze przestają mnie dziwić!
                                        Cóż mogę dodać... MeaCulpa
                                        Ja jednak dalej będę wpuszczał no i biorę się do roboty, będę lobbował za zmianą tego przepisu ;-)

Komentarz

• niedziela67
                                          Elegance
                                          • 2007
                                          • 767
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Darek ja też myślałem tak samo.Jadąc ostatni Hetmańską 3 pasy jechałem lewym i widząć w lusterku scenika skaczącego po pasch i chcącego wcisnąć sie na środek postanowiłem zrobić tak jak on.Jechalismy tak razem na połówkach pasa może z 200 metrów.Odpusciłem puszczając goscia bo skręcałem wprawo.
                                          Po tym zajściu poszukałem przepisu i niestety jadący z prawej ma pierwszeństwo.
                                          Jak to sie ma do nowego pytania z PJ na którym jest:Kończy się pas z prawej i kto ma pierwszeństwo.Odpowiedź:Jadący tym pasem musi ustąpić pierwszeństwa.
                                          Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
                                          Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
                                          Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• westwi78
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2940

Zamieszczone przez niedziela67
                                            Jak to sie ma do nowego pytania z PJ na którym jest:Kończy się pas z prawej i kto ma pierwszeństwo.Odpowiedź:Jadący tym pasem musi ustąpić pierwszeństwa
                                            no a w czym tutaj kłopot?

Komentarz

• dato
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1431

Nie, no jak pas się kończy to wiadomo, że trzeba sobie poradzić. Byłem przekonany co do tej zasady i zawsze się do niej stosowałem jako wpuszczający, tj nigdy nie zdarzyło mi się przyspieszyć, a raczej odpuszczałem gaz i umożliwiałem temu z lewej wjazd - to logiczne.
                                              Wciskać się sam to raczej nie muszę - lewego używam zgodnie z przeznaczeniem, kończę omijać wracam na prawo (lub środek), jeśli trafi się za mną szybszy to szybko ma wolną drogę bez proszenia. Chyba, że kolumna omija kolumnę, ale to dość oczywiste.

Komentarz

• niedziela67
                                                Elegance
                                                • 2007
                                                • 767
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez westwi78
                                                Zamieszczone przez niedziela67
                                                Jak to sie ma do nowego pytania z PJ na którym jest:Kończy się pas z prawej i kto ma pierwszeństwo.Odpowiedź:Jadący tym pasem musi ustąpić pierwszeństwa
                                                no a w czym tutaj kłopot?
                                                W tym że ludzie sie ładuja jakby mieli pierwszeństwo.
                                                Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
                                                Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
                                                Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• rafiki
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 15975
                                                  • Superb III (3V3)

Nadaje się to raczej tutaj niż do humoru, bo to osłabia a nie śmieszy. Polecam wypowiedź p. Andrzeja Lubertowicza, który jest dyrektorem Szkoły Bezpiecznej Jazdy...
                                                  رافال
                                                  Spoty

Komentarz

• Zorr
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2110

Naszła mnie przed chwilą dziwna myśl 8)
                                                    Otóż. Skrzyżowanie równorzędne i spotykają się na nim równocześnie 4pojazdy z zamiarem jazdy na wprost przez skrzyżowanie (każdy) i który ma pierwszeństwo? :twisted:
                                                    kiedyś było tak, że 1 osoba ma wjechać do połowy skrzyżowania i tam się zatrzymać, następny jedzie ten komu się zwolniło prawe itd itd... na samym końcu ten kto wjechał do połowy skrzyżowania.

sew1981 problem z niektórymi kierowcami jest taki, iż czują się bezpiecznie w swoim aucie niczym niektórzy w internecie. Mnie najbardziej "wk**wia jak ktoś zrobił coś niebezpiecznego np. jakieś wymuszenie i jeszcze ma pretensje ćwok jeden.
                                                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

Pracuję...