Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Prekompilator
    Rider
    • 2013
    • 420

W poruszanej kwestii hamowania przez FR:
    Przejeżdżam często przez odcinek, gdzie jest jeszcze "obszar zabudowany" (ale tylko lasem), jednak ograniczenie podniesione jest do 60. Wiadomo, że wtedy przy 70 FR nie łapie i tyle można spokojnie jechać, zwłaszcza że licznik lekko zawyża.
    Niestety, gdy jest większy ruch, zawsze znajdzie się jakiś nierozgarnięty, co jedzie 45 - coby zapewne nie przekroczyć 50.

Komentarz

• arturas03
      L&K
      • 2009
      • 1298
      • Toyota
      • AGN 1.8 20V 125 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Prekompilator
      Przejeżdżam często przez odcinek, gdzie jest jeszcze "obszar zabudowany" (ale tylko lasem), jednak ograniczenie podniesione jest do 60. Wiadomo, że wtedy przy 70 FR nie łapie i tyle można spokojnie jechać, zwłaszcza że licznik lekko zawyża.
      Niestety, gdy jest większy ruch, zawsze znajdzie się jakiś nierozgarnięty, co jedzie 45 - coby zapewne nie przekroczyć 50.
      Fotoradary zazwyczaj są ustawione na prędkość dopuszczalna +19. Więc śmiało w terenie zabudowanym można jechać do 69 km/h.
      Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
      Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez arturas03
        Fotoradary zazwyczaj są ustawione na prędkość dopuszczalna +19. Więc śmiało w terenie zabudowanym można jechać do 69 km/h.
        ojjjj, żebyś się kiedyś nie zdziwił :wink:
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8033
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

I przyjdzie pocztówka ze znaczkiem za 100zł + 2 pkt. :szeroki_usmiech
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kabanos
            RS
            • 2011
            • 4544
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Też tak myślałem, do momentu, gdy otrzymałem od Straży Gminnej 2 mandaty. Obydwa w terenie zabudowanym. Pierwszy 64 km/h, drugi 67 km/h. W obu przypadkach 100 zł + 2 pkt-y. Po odwołaniu do S.G. dostałem troszki mniej.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Prekompilator
              Rider
              • 2013
              • 420

Na ostatniej pocztówce z FR miałem +12: 100 PLN i 2 pkt. Więc z tym "śmiało" bym nie przesadzał.

Jeżdżę +10 licznikowe, przejechałem kilka razy zagłębie fotoradarowe na Pomorzu w ten sposób i konto czyste.

Komentarz

• rafiki
                RS
                • 2012
                • 15975
                • Superb III (3V3)

Prekompilator, to widocznie miałeś farta :P BTW, szybciej przychodzą pocztówki od SM/SG czy od ITD?
                رافال
                Spoty
                Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• spc
                  Elegance
                  • 2012
                  • 825
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Historia zasłyszana od znajomego z jasielskiej policji:
                  Gdy kilka lat temu w Jaśle pojawiła się straż wiejska i dostali fotoradar śmietnikowy, to rozpuścili info, że jest ustawiona tolerancja +20. Przez kilka miesięcy tak było i wszyscy "śmiało" jeździli w granicach 70km/h. Później po cichu zmniejszyli tolerancję do +10. Wpływy do kasy wzrosły i to kilkakrotnie

Tolerancja z reguły jest na ok. 10km/h, bo nie za bardzo opłaca się wystawiać za prędkość mandatów niższych niż 100zł. Trochę tak jak z monetami 1gr - kosztują więcej niż są warte.
                  Piter
                  tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                  KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9943
                    • Ford

W zeszłym roku dostałem dwie foty: jedna na +12km/h, druga na +19km/h...

I osłabienie dzisiejsze na "gierkówce": jeden tir (480konne Volvo) wyprzedzało Scanię. Wyprzedzanie to trwało :shock: :shock: :shock: 3 minuty 20 sekund :shock: :shock: Zostało to zmierzone przez jednego mobilka, a ja to potwierdzam, bo niemal tyle samo co wyprzedzanie trwała moja rozmowa telefoniczna. Za wyprzedzajacą ciężarówka ustawiło się kilkadziesiąt osobówek.
                    I najlepsze: kierowcy tych TIR-ów przyznali, że wyprzedzany miał ustawiony limit na 80km/h, a wyprzedzajacy na 81km/h i zupełnie nic złego w swoim postępowaniu nie widzieli. Gdy jeden z mobilków powiedział, że ten wyprzedzany mógłby zmniejszyć prędkość celem przyspieszenia wyprzedzania, został przez mobili zjebany...
                    Adam... Używam:
                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• rafiki
                      RS
                      • 2012
                      • 15975
                      • Superb III (3V3)

Agamek12, żeby wyprzedzający ustawił chociaż te 85, już nie mówiąc o 90...a że mobil został zjebany przez innych mobili...cóż, kretynów na drogach nie brakuje dlatego CB - nie dla idiotów :diabelski_usmiech
                      رافال
                      Spoty

Komentarz

• Zorr
                        RS
                        • 2011
                        • 2110

Jak dostałem w zeszłym roku fotkę ze Staży Miejskiej to mi powiedziano, iż +12 to jest minimum jakie mogą ustawić.

Ja fotoradary przejeżdżam z licznikowym 60 co pewnie oznacza rzeczywiste 57km/h i nie dostaję przesyłek.

PS Mnie też denerwuje jak zwalniają do 45km/h na godzinę przed FR.
                        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez Zorr
                          Mnie też denerwuje jak zwalniają do 45km/h na godzinę przed FR.
                          zwłaszcza na ograniczeniu 60, 70, 80...
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• qbec
                            Rider
                            • 2010
                            • 398

Zamieszczone przez Agamek12
                            Zamieszczone przez Zorr
                            Jak dostałem w zeszłym roku fotkę ze Staży Miejskiej to mi powiedziano, iż +12 to jest minimum jakie mogą ustawić.
                            panowie, +12 i +13 się nie płaci... wystarczy powołać się na odpowiedni paragraf...
                            --> primo - tolerancja 10km/h o której wiemy
                            --> secundo - tolerancja błędu aparatury pomiarowej - w/g ustawy jest to 3km/h dla prędkości do 100km/h, a powyżej - 3% zmierzonej wartości

odnośnie drugiego cytatu - ustawić mogą wszystko i sprawdzać na zdjęciach tych którzy jadą z dpouszczalną prędkością - czy np mją zapięte pasy albo nie gadają przez komórkę... ale nie powinni karać za przekroczenia mniejsze niż +14

pozdro
                            Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9943
                              • Ford

Zamieszczone przez qbec
                              Zamieszczone przez Zorr
                              panowie, +12 i +13 się nie płaci... wystarczy powołać się na odpowiedni paragraf...
                              --> secundo - tolerancja błędu aparatury pomiarowej - w/g ustawy jest to 3km/h dla prędkości do 100km/h, a powyżej - 3% zmierzonej wartości

odnośnie drugiego cytatu - ustawić mogą wszystko i sprawdzać na zdjęciach tych którzy jadą z dpouszczalną prędkością - czy np mją zapięte pasy albo nie gadają przez komórkę... ale nie powinni karać za przekroczenia mniejsze niż +14

pozdro
                              Mea culpa: to było +18km/h i +20km/h...
                              Adam... Używam:
                              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Zorr
                                RS
                                • 2011
                                • 2110

Zamieszczone przez qbec
                                Zamieszczone przez Zorr

pozdro
                                tj. ja dostałem za bodajże 54km/h ale na ograniczeniu 40

tutaj jest pewien paradoks,
                                jeżeli dajmy na to zmierzą Ci 72km/h na ograniczeniu do 50 to jakiej wysokości mandat powinieneś dostać, widełki 11-20 km/h (wliczając błędy aparatury) czy też widełki 21-30 km/h?
                                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• zepter00
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2304

Zamieszczone przez rafiki
                                  Agamek12, żeby wyprzedzający ustawił chociaż te 85, już nie mówiąc o 90...a że mobil został zjebany przez innych mobili...cóż, kretynów na drogach nie brakuje dlatego CB - nie dla idiotów :diabelski_usmiech
                                  Ja wracam w nocy z niedzieli na poniedziałek (godz 2:30 - 3:00 więc już poniedziałek) z Wawy i na obwodnicy Minska Mazowieckiego (kawałek autostrady) TIRy regularnie tną 120 - 125 km/h. :?

Mnie ostatnio najbardziej osłabiają skręcający w lewo z jednego ze środkowych pasów na skrzyżowaniu Górczewskiej i Powstanców śląskich. Wpierdzielają się przed pierwszego w kolejce na lewoskręcie i stają przed nim i za sygnalizatorem. Pierdo...ne cwaniaki. Później mendy nie wiedzą kiedy jest zielone i na jednej zmianie świateł przejeżdża 3 auta a czerwone jest tam długie jak diabli. :x
                                  Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15975
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez zepter00
                                    Wpierdzielają się przed pierwszego w kolejce na lewoskręcie i stają przed nim i za sygnalizatorem.
                                    nie tak dawno podobny numer odstawił Kinzi w drodze z Kryspinowa na Kiełbaski, tylko on wbił się Smartem z prawoskrętu na wprost po pasach przed Kabanosa :diabelski_usmiech
                                    رافال
                                    Spoty

Komentarz

• bzyq_74
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3467
                                      • Volkswagen
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez zepter00
                                      Wpierdzielają się przed pierwszego w kolejce na lewoskręcie i stają przed nim i za sygnalizatorem. Pierdo...ne cwaniaki.
                                      Normalne. Jak swego czasu mieszkałem w Wawie to robili tak nagminnie z Grójeckiej w Bitwy W-kiej o tu -> http://goo.gl/maps/ZWGT2 nawet po 2/3 auta na pasie :twisted:
                                      Pewnie do dziś tam cwaniakują :diabelski_usmiech
                                      MARCIN
                                      Mój szkodnik

Komentarz

• loponez
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 196

w sprawie pomiarów prędkości. Ciekawa lektura.
                                        Jadą jadą chłopcy, chłopcy na japońcach,
                                        nikt ich nie dogoni, bo kręcą do końca!

Komentarz

• Prekompilator
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 420

Zamieszczone przez Zorr
                                          jeżeli dajmy na to zmierzą Ci 72km/h na ograniczeniu do 50 to jakiej wysokości mandat powinieneś dostać, widełki 11-20 km/h (wliczając błędy aparatury) czy też widełki 21-30 km/h?
                                          Dobre pytanie, tylko że jeżeli nawet odpowiedź brzmi że niższe widełki, to jeżdżenie 300 km w jedną stronę na rozprawę średnio się opłaca. I o to tu chodzi - żeby opłacało się płacić.

Niedawno dostałem z monitoringu propozycję mandatu:
                                          250 PLN + 5 pkt.
                                          300 bez punktów
                                          Chyba widać o co chodzi?

Komentarz

• arturas03
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1298
                                            • Toyota
                                            • AGN 1.8 20V 125 KM
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

§ 6. Urządzenie rejestrujące dokonujące pomiaru prędkości nie zapisuje za pomocą technik utrwalania obrazów naruszeń
                                            polegających na przekroczeniu przez kierujących pojazdami dopuszczalnej prędkości o 10 lub mniej km/h.
                                            Więc na zdrowy rozsądek wszystkie stacjonarne radary powinny być ustawione w terenie zabudowanym na pstrykanie powyżej 70 km/h. Chyba, że przestawiają je co wieczór i rano.
                                            Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                                            Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• Prekompilator
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 420

Więc na zdrowy rozsądek wszystkie stacjonarne radary powinny być ustawione w terenie zabudowanym na pstrykanie powyżej 70 km/h. Chyba, że przestawiają je co wieczór i rano.
                                              Mają zegar i same się przestawiają. Opowieści o +12 nie są przecież zmyślone.

Komentarz

• dominik9420
                                                L&K
                                                • 2012
                                                • 1136

arturas03 napisał/a:

Mają zegar i same się przestawiają. Opowieści o +12 nie są przecież zmyślone.
                                                Według tego co podał loponez, wynika, że jest zaprogramowana prędkość na 50-tce na 60.
                                                A zdjęcia zrobione od 23-5 podniesiony próg do 60 (można jechać 70), FR cyknie nam fotke ale zostanie ona odrzucona.
                                                I to co napisałem miałoby sens, bo brat się kiedyś pochwalił, że jechał niecałe 70 ( na 50-tce w nocy ) i otrzeźwił go czerwony błysk... jakby nie patrzył 3-4 mce już minęło a fotki nie ma
                                                Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                                                Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                                                Pozdrawiam i Szerokości!
                                                Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                                                http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Prekompilator
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 420

dominik9420,
                                                  Fotoradary MAJĄ zegar i zmieniają dopuszczalny limit.
                                                  Pytanie 2
                                                  To, co opisujesz, wskazywałoby, że czym innym jest zmienny czasowo limit, a czym innym próg, gdzie FR robi zdjęcie. Albo może jest jeszcze inne wytłumaczenie.

Komentarz

• blind_walker
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 4533
                                                    • Octavia I combi (1U5)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Drugi raz odkąd dołożyłem xenony miałem kontrolę, czy są one w pełni "legalne". Była łapanka, 3 dowody na 100% poleciały, mój zostały w kieszeni. Policjant prosił o wyłączenie zapłonu, załączenie silnika i oglądał ruch soczewki, potem prosił o aktywacje spryskiwaczy- mam na guzik, ale nie przeszkadzało mu to- ważne, że działają. Do tego normalna kontrola dokumentów.
                                                    mkII 20VT (600h worked)
                                                    Roooooomster

Komentarz

Pracuję...