Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

heh, dzisiaj widziałem walkę na Rzymowskiego w stronę Ursynowa, podejrzewam, że pan z volvo S80 wcześniej musiał zrobić jakieś kuku panu z fabii (z Katowic zresztą), ja widziałem jak już spotkali się na światłach (Gotarda?)
    wszystko jedno co by się nie stało, to jednak chyba nie można się dać tak zdenerwować, na światłach doszło do utarczki słownej, oczywiście nie zważając na to, że mamy już zielone światło i ja chcę jechać do roboty
    w końcu ruszyli -> tam są 3 pasy, za chwilę następne światła, rozjazdy i naprawdę duży ruch (zwłaszcza, że na zielonym zablokowali skrzyżowanie zrobiło się gęsto :lol: ) -> pan z volvo odjechał na skrajny prawy lecąc dalej do skrętu na Piaseczno, fabia została na skrajnym lewym i potem już widziałem tylko w lusterku (i słyszałem klaksony :lol: ) bo klient z fabii nie zważając już zupełnie na nic, MUSIAŁ przedostać się przez 3 pasy, bo przecież k@#wa musiał wjechać przed s80 i schamować go do zera :lol:
    tak to wygląda jak się spotka 2 idiotów w średnim wieku (!) na drodze :lol:
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• soszek81
      L&K
      • 2010
      • 1245

W dniu wczorajszym. Jadę z całą familią + dwoje gości na dworzec autobusowy w Krakowie (łącznie 4 osoby i brzdąc w foteliku).

Jadąc Pilotów w stronę Ronda Mogilskiego prawym pasem, lewym minął mnie Chevrolet Captiva KR 388 AR. Wjeżdżamy w Olszyny, widzę zmienia się światło na skrzyżowaniu z Nadbrzeżną (ja miałem jeszcze z 150m, Captiva ok 100!) I co? Chevrolet przejechał sobie beztrosko na czerwonym i zmienił pas na prawy zatrzymując się na czerwonym przy Grochowskiej. Miny przechodniów bezcenne.
      Dalej, po dojeździe Brodowicza do Bieliny Prażmowskiego, skręcając w kierunku na Rondo Mogilskie, Szevi ustawił się na lewym, ja na prawym. Zielone i jedziemy.
      Zaraz po skręcie w lewo, Szevi wychodząc z zakrętu zmienił mi przed maską pas na prawy (oczywiście bez kierunku bo po co?). Dojeżdżając do Mogilskiego mamy czerwone. Szevi się tym nie zraził, w zasadzie mało co zwalniając wbił się między samochody jadące rondem na zielonym i przejechał rondem w kierunku na Lubicz/Aleję Powstania Warszawskiego, gdzie, a jakże, było czerwone, na które również nie zważając, wjechał przed jadących z Aleksandra Lubomirskiego.
      Dalej już go nie widziałem, bo przecież jak frajer stałem na czerwonym przy Bieliny Prażmowskiego.

Ucinając domysły - kierowca szevi lat na oko 25-30, brunet, wystylizowana mokra włoszka z ogromną ilością żelu. Więc nie tylko blondynki potrafią.
      Brak po prostu słów.
      Była O1 kombi ALH++ 150/340
      Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

soszek, szkoda ze misiaków nie było w okolicy...
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

Nosil wilk razy kilka ...

Trafi sie, ze nie spojrzy dokladnie i jakis zestawik w postaci 24tonowki w niego zaparkuje :diabelski_usmiech
          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Bartolomeo
            Rider
            • 2010
            • 267

Wczoraj jadąc naszą ostrołęcką pseudo-obwodnicą sunąłem sobie powoli i dojeżdżałem do białego Passata B5 po FL. VW jechał prawym pasem też dosyć wolno ok. 60 km/h i nagle widzę zjeżdża coraz bardziej do krawężnika i nagle bach wpada na ten krawężnik, myślę sobie: "Zaraz zetnie chodnik i będzie siedział w płocie". Ale nie, wrócił na drogę. Zmieniam pas na lewy, równam się z VW i chce zobaczyć co to za agent i widzę, blondynę w przedziale 30-40 lat z telefonem przy uchu, ale nie miała odwagi odwrócić głowy w moją stronę :lol:

Usługi tokarskie, frezarskie
            Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Bartolomeo
              z telefonem przy uchu
              normalka :lol:

:?

jak widzę co się dzieje, to byłbym nawet za całkowitym zakazem używania telefonu w samochodzie, wszystko jedno czy z zestawem czy bez, bo nie trzymanie słuchawki jest tutaj problemem, tylko sama rozmowa...
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• karolca
                Rider
                • 2009
                • 431

Zamieszczone przez szkoda
                tylko sama rozmowa...
                są kierowcy, którzy nie potrafią w czasie jazdy rozmawiać z pasażerami

LANEK

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez karolca
                  tylko sama rozmowa...
                  są kierowcy, którzy nie potrafią w czasie jazdy rozmawiać z pasażerami
                  to chyba ja :twisted:

poważnie mówiąc, chociaż nie chce mi się teraz szukać źródeł, to rozmowa telefoniczna jest jedną z najbardziej absorbujących nas czynności, nie trzymanie słuchawki, tylko rozmowa właśnie.
                  podejrzewam, że każdy ma podobne doświadczenie, kiedy po skończeniu rozmowy nie pamięta ostatnich 5km jazdy... :?
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• karolca
                    Rider
                    • 2009
                    • 431

szkoda, o przepraszam, ja pamiętam gorzej, jak rozmawiam z pasażerami. hmmm
                    Chociaż tak, rozmowa sama w sobie może być zagrożeniem.
                    A w ogóle to zastanawiam się [i w pewien sposób pozostaję pod wrażeniem] jak kobieta prowadząca auto może gadać przez telefon, poprawiać makijaż itp. Niby powinnam wiedzieć, a tylko raz zdarzyło mi sie przejrzeć w lusterku wstecznym... i to nie w czasie jazdy
                    ja to chyba kobieta nie jestem :roll:

LANEK

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

najwyraźniej :!: :wink:
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• ZipY
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 875

najwyraźniej :!: :wink:
                        Karolca możesz to sprawdzić przed lustrem...

a na poważnie.. Dla mnie problem rozpraszania się podczas jazdy to coś, czego staram się wystrzegać. Prawdą jest, że bardziej absorbującą kwestią jest samo prowadzenie rozmowy (czy to telefonicznej, czy z pasażerami) niż trzymanie samej słuchawki przy uchu, ale musicie przyznać mi rację, że posiadanie zestawu głośnomówiącego przede wszystkim pozwala na:
                        1. szybką reakcję kierownicą lub/i drążkiem zmiany biegów - obie ręce wolne no i kark nie przekrzywiony, a głowa swobodnie obracająca się
                        2. zawieszenie rozmowy w dowolnym momencie problematycznym/krytycznym z możliwością powrotu do niej po wykonaniu manewru, który potrzebuje większej uwagi i skupienia
                        3. taniej i bez punktów w programie lojalnościowym policji
                        http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• bradley
                          L&K
                          • 2008
                          • 1465

Zamieszczone przez ZipY
                          1. szybką reakcję kierownicą lub/i drążkiem zmiany biegów - obie ręce wolne no i kark nie przekrzywiony, a głowa swobodnie obracająca się
                          A co jak mam automat? A czym sie rozni rozmowa z telefonem w reku od palenia papierosa? :evil:
                          VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                          Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                          Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez bradley
                            A czym sie rozni rozmowa z telefonem w reku od palenia papierosa? :evil:
                            tym, że za palenie w aucie nie dają mandaciku :szeroki_usmiech
                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• westwi78
                              RS
                              • 2008
                              • 2940

A co jak mam automat? A czym sie rozni rozmowa z telefonem w reku od palenia papierosa? :evil:

poczytaj sobie

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

A co jak mam automat? A czym sie rozni rozmowa z telefonem w
                                reku od palenia papierosa?
                                chyba się nie rozumiemy, nie chodzi o trzymanie słuchawki tylko ROZMOWĘ, jak ktos rozmawia z papierosem to różnicy nie widzę
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• kowal 2002
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 5161

Zamieszczone przez ZipY
                                  Tym, że nie gadasz do papierosa :diabelski_usmiech . Palacz przy "paleniu" prawie nie używa mózgu :P i nie chodzi mi tu o wydźwięk merytoryczny, tylko o fakt, że jest to dla niego prawie jak odruch bezwarunkowy. Rozmowa wymaga ciągłego myślenia, a nie mów mi że "myślisz" o każdym "machu" :diabelski_usmiech . Też nie lubię gadać w czasie jazdy, ale przynajmniej w/g mnie rozmowa z osobą w aucie jest dużo mniej absorbująca, niż rozmowa z kimś przez komórkę ( bez względu czy bezpośredni czy przez zestaw ). Nie mam pojęcia dlaczego :| .
                                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• misiek^wro
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8321

kiedy po skończeniu rozmowy nie pamięta ostatnich 5km jazdy... :?
                                    A myslalem, ze tylko ja tak mam

Komentarz

• Jark7
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 777

Z telefonem w samochodzie sprawa powinna być prosta:
                                      albo jadę, albo gadam przez telefon ... i tyle teoria
                                      a jak w praktyce bywa chyba każdy widzi.
                                      Mam w aucie zestaw, służy mi do odbierania rozmów w trakcie jazdy, ale - przyjmuję informację bądź przepraszam dzwoniącego że zaraz oddzwonię, bądź, jeśli sprawa pilna przytrzymuję klienta i zjeżdzam na parking, zatoczkę lub wąską uliczkę i wtedy mogę spokojnie pogadać.
                                      Tak jak Skoda rzekł: telefon absorwuje ręce a rozmowa umysł.
                                      Dla mnie momentem przełomowym pod tym względem było kiedyś takie zdarzenie: wyjeżdżałem z biura z Chorzowa na spotkanie do Katowic, w tym momencie zadzwonił dość ważny klient i zaczęła się rozmowa, ok. 20 minut. Po skończeniu uzmysłowiłem sobie, że jestem za Bytomiem - podświadomość, nawyk instynkt chyba spowodował, że pojechałem trasą "go home" a najgorsze jest to, że za cholerę nie pamietałem ani kawałka przejechanej trasy. Tak że Misiek - nie jesteś na pewno osamotniony
                                      Od tamtej pory staram się trzymać zasady j.w.
                                      Pozdro dla wszystkich komórkowców
                                      Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                      Jark7
                                      było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• bradley
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1465

Zamieszczone przez westwi78

poczytaj sobie
                                        Prawdopodobieństwo spowodowania wypadku wzrasta nawet sześciokrotnie w ciągu pierwszych sekund rozmowy telefonicznej.

* Odbierając telefon, kierowca rozprasza się na pięć sekund, oznacza to, że przy prędkości 100 km/h samochód pokonuje w tym czasie prawie 140 m.
                                        * Wybieranie numeru zajmuje prowadzącemu pojazd średnio 12 s, w trakcie których auto poruszające się z prędkością 100 km/h przejeżdża aż 330 m!
                                        * W trakcie rozmowy przez komórkę zdecydowanie zawęża się pole widzenia, reakcje spowalniają się, a tor jazdy samochodu staje się nieco nierówny. Często potwierdzają to sami kierowcy, przyznając, że rozmowa przez telefon komórkowy jest czynnikiem, który najbardziej rozprasza ich uwagę podczas prowadzenia samochodu.
                                        Parafrazujac

Prawdopodobieństwo spowodowania wypadku wzrasta nawet sześciokrotnie w ciągu pierwszych sekund odpalania papierosa.

* Odpalajac papieros, kierowca rozprasza się na pięć sekund, oznacza to, że przy prędkości 100 km/h samochód pokonuje w tym czasie prawie 140 m.
                                        * Wyjmowanie papierosa z paczki zajmuje prowadzącemu pojazd średnio 12 s, w trakcie których auto poruszające się z prędkością 100 km/h przejeżdża aż 330 m!
                                        * W trakcie "szczepywania" popiolu zdecydowanie zawęża się pole widzenia, reakcje spowalniają się, a tor jazdy samochodu staje się nieco nierówny. Często potwierdzają to sami kierowcy, przyznając, że palenie papierosa jest czynnikiem, który najbardziej rozprasza ich uwagę podczas prowadzenia samochodu.
                                        Palac fajere nie wyobrazam sobie, ze ktos majac wykonac nagle jakis gwaltowny manewr rzuci fajke w bok na skore warta 4tys, jakos uda mu sie ominac kolizje poczym w popchlochu bedzie szukal gdzie on to rzucil i co mu sie przypala

P.S. Sam nie pale, a rozmawiac to rozmawiam ale przez telefon zamontowany w uchwycie na szybie przy slupku kierowcy, i moge ustawic zeby mi rozmowy automatycznie odbieral (wow... ).
                                        Tylko, ze jadac 100km/h przewaznie g slychac wiec lepiej wyjac tel i miec go przy uchu albo powiedziec, zeby zadzwonil pozniej.

A czym sie rozni telefon w starym merdecesie zamontowany na stale od takiego zwyklego. Albo czym sie rozni taki telefon na stale z kablem od gruchy cb
                                        Uwage kierowcy absorbuje wszystko. Od rozmowy telefonicznej, z pasazerem, z samym soba, sluchanie radia, skrzypiacych plastikow a skonczzywszy na swiecacym sloncu, uwadze skupianej na inne pojazdy, swiatla, znaki, misiakach w krzaczorach, torze slalomu miedzy dziurami w drodze.
                                        Dla tych, ktorzy uwazaja ze maja super podzielnosc uwagi to stary ale jary link http://www.dothetest.co.uk/basketball.html
                                        Trzeba policzyc ile razy druzyna w bialych koszulkach poda miedzy soba pilke.
                                        VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• ZipY
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 875

bradley, pisałem to w kwestii telefonu i rozmowy telefonicznej biorąc pod uwagę przede wszystkim trzymanie kierownicy obiema rękami - nie wszyscy mają automat... nie życzę Ci strzału opony lub wjechania w niewidoczną dziurę, kiedy trzymasz kierownicę jedną ręką lub dwoma palcami wespół z zimnym łokciem... zastanawiałeś się kiedyś dlaczego kierowcy rajdowi, wyścigowi praktycznie nie zdejmują obu rąk z kierownicy?? a mechanizm zmiany biegów jest albo wbudowanym mechanizmem w kierownicę, albo gdzieś bardzo bliziutko kierownicy, tak aby kontakt z kierownicą jedną ręką był praktycznie najkrótszy??

Jak sam trafnie zauważyłeś szkoda rzucić peta na tapicerkę i wypasioną komórę pod nogi co by się wpasowała pod pedały gazu i hamulca

Ja też nie palę, a o zestawie głośnomówiącym pomyślałem od razu kupując radio z sinym zębem :diabelski_usmiech

CZYNNIKI ROZPRASZAJĄCE TRZEBA MINIMALIZOWAĆ, A NIE TŁUMACZYĆ, ŻE SĄ I NIC SIĘ NIE DA Z TYM ZROBIĆ I TO JEST TAKIE MOJE USPRAWIEDLIWIENIE, ŻE SIĘ NIE DA I JUŻ :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
                                          http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• bradley
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1465

Ale podoba mi sie obrazek jak ktos trzyma telefon w prawej rece i lewa probuje wbijac biegi jeszcze sie tak naginajac nad drazek ze juz na prawde nic nie widzi co sie dzieje na drodze. Albo zonglowanie telefonem, telefon z prawej reki do lewej, zmiana biegu, z lewej do prawej, z prawej do lewej, zmiana biegu. Ubaw.
                                            VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• soszek81
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1245

W Krakowie widziałem raz specjalistę w Caddy co trzymając telefon w PRAWEJ ręce miał go przyłożonego do LEWEGO ucha, biegi zaś zmieniał LEWĄ ręką, która dodatkowo zajęta była kierunkami a wisienką na tym torcie był papieros właśnie w tej lewej ręce, który delikwent mniej więcej co 5 sekund przykładał do ust.
                                              Chyba więcej to się już nie da zrobić :roll:
                                              Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                              Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• misiek^wro
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8321

Zamieszczone przez soszek81
                                                Mozna jeszcze poprawiac imydż

Komentarz

• Bartolomeo
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 267

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                  Zamieszczone przez soszek81
                                                  Mozna jeszcze poprawiac imydż
                                                  Gdy nie używał sprzęgła mógł włączać kierunkowskazy lewą nogą

Usługi tokarskie, frezarskie
                                                  Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• Mihau
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7460
                                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

jakby co to ten samochód jest "zaparkowany" i stoi tak od 4 dni

ja to nie wiem te CZAJNIKI to chyba prawo jazdy za kilogram ryżu dostają :?: :!:
                                                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

Pracuję...