Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rkb
    RS
    • 2008
    • 2152
    • Rapid Spaceback (NH1)
    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Jechalem wczoraj prosta droga (oczywiscie bez pobocza ja kto bywa w Polandii). Pusto z naprzeciwka jak okiem sięgnąć wyprzedzam sobie Focusa a tu kierunek i koleś zjeżdża na mnie. Heble w podłoge, strach w oczach ale jakoś udalo mi sie wyhamować. Klient wyprzedzał rowerzystów. Jakby ku@#a kierunku wcześniej wrzucić nie mógł.

Okazało sie że blondi za kierownicą. Podejrzewam że gdybym nie zdążył i gościówa zahaczyła by tyłem o mój przód Focus latał by w powietrzu razem z tymi rowerzystami.
    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• kris75
      Ambiente
      • 2010
      • 217

Zamieszczone przez Mickul
      Zamieszczone przez kris75
      a ja chciałbym podziękować kierowcy czarnego pick-upa jeżdzącego w okolicach Oruni Górnej w Gdańsku za to, że musiałem zawrócić i jechać na myjnię. Pan jechał za mna jakiś czas, po czym, wyprzedził mnie wjeżdzając z rozpędem w błotnistą kałużę przed którą mocno zwolniłem. Miałem cały bok w błocie do wysokości okna. Gratuluję pomysłu i satysfakcji bo w aż taką bezmyślność to po prostu nie wierzę.
      Szczerze to ja próbuję pieszych nie chlapać jak jest ciapka, ale na pojazdy stojące na parkingu/jadące obok mnie nie zwracam uwagi, bo po co?
      no a mógłbyś np. trochę zwolnić, lekko ominąć kałużę - sobie nie zaszkodzisz, a innemu kierowcy pozwolisz na jazdę czystszym autem

Komentarz

• McGan
        RS
        • 2010
        • 3573
        • Superb III (3V3)

kris75, wiesz, on jeden zwolni, a co z resztą chamstwa? :roll: Wystarczy, że tir obok przejedzie i nie ma już po co zwalniać :lol:

Ja w każdym razie jeszcze raz apeluję do WSZYSTKICH kierowców:

[center:68d3e394c5]Używajcie kierunkowskazów![/center:68d3e394c5]
        Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
        Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

Zamieszczone przez McGan
          Używajcie kierunkowskazów!
          Oni sa NINJA jak nie uzywaja
          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• blind_walker
            RS
            • 2010
            • 4533
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

McGan, Pojedz do Francji, tam to dopiero NADużywają kierunków.
            mkII 20VT (600h worked)
            Roooooomster

Komentarz

• kris75
              Ambiente
              • 2010
              • 217

do McGan postaraj się po prostu wczuć w kierowcę zna przeciwka i wyobraź sobie że jedziesz czystym autem i pachnącym autem, widzisz kałuże i sobie zwalniasz żeby fontanna wody nie ufajdoliła Ci błotem maski, a tu nagle ktos postanawia że Cie na pełnym gazie jednak wyprzedzi lub wyminie bo: a) ma brudny samochod i mu nie zalezy b) nie wie co to jest czyste auto bo nigdy nim nie jezdzi c) nie zwraca uwagi na inne samochody i intencje kierwocy przed nim d) mysli sobie ze i tak zaraz przejedzie tir i tak wszystkich ufajdoli.
              takich punktow mozna mnozyc i mnozyc, zawsze znajdziesz jakas wymowke - po prostu uprzejmosac na drodze to takze wczuwanie sie w sytuacje innych na drodze i ulatwianie im zycia i nie wazne ze ktos tam robi zle wiec ja tez zrobie zle - w ten sposob nic nigdy sie nie zmieni.

Komentarz

• Mickul
                RS
                • 2010
                • 2847

no a mógłbyś np. trochę zwolnić, lekko ominąć kałużę - sobie nie zaszkodzisz, a innemu kierowcy pozwolisz na jazdę czystszym autem
                No tak, ale nie patrzę czy ktoś po deszczowej pogodzie ma czyste auto. Nawet jeżeli ma to i tak się zabłoci prędzej czy później.

Komentarz

• kris75
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 217

No tak, ale nie patrzę czy ktoś po deszczowej pogodzie ma czyste auto. Nawet jeżeli ma to i tak się zabłoci prędzej czy później.
                  aha a Ty zadbasz o to prędzej :lol: patrz mój post wyżej

Komentarz

• kabanos
                    RS
                    • 2011
                    • 4544
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jakiś przewrażliwiony jesteś :diabelski_usmiech

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• parasite
                      L&K
                      • 2011
                      • 1368

No sorry, ale jak już jest mokro i błoto na drodze to chyba nie będziesz mi kazał dbać o czystość każdego auta, które mijam. Może na autostradzie po deszczu mam tez jechać 50km/h żeby Ci czasem nie zachlapać przedniej szyby syfem wylatującym spod kół?
                      AGR 112KM, 232Nm
                      Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• kris75
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 217

Zamieszczone przez kabanos
                        Jakiś przewrażliwiony jesteś :diabelski_usmiech
                        no ale tematem dyskusji nie jest "jaki ja jestem?" Ale jeśli prosta rzecz, której przestrzegania absolutnie nic nie kosztuje jest taka trudna do wykonania to życzę powodzenia w innych akcjach :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pon 18 Lip, 11 13:11 ]
                        Zamieszczone przez parasite
                        No sorry, ale jak już jest mokro i błoto na drodze to chyba nie będziesz mi kazał dbać o czystość każdego auta, które mijam. Może na autostradzie po deszczu mam tez jechać 50km/h żeby Ci czasem nie zachlapać przedniej szyby syfem wylatującym spod kół?
                        nie popadajmy w paranoję, nikt tu nie mówi o jezdzeniu autostradą tak zeby nie zachlapac innych - chociaz nawet kierwoicy tirow czesto zwalniaja przed kaluzami zeby np. tym jadacym z naprzeciwka nie zachlapac szyb itp.
                        po prostu jak jezdzisz to chyba umiesz sam ocenic systuację, kiedy mozesz czyjsc samochod osczedzic i go nie zachlapac -np. jak jedziesz osiedlową uliczką na ktorej zebrała się woda i ktos sonbie ja powoli przejezdza to chyba nie musisz go wyprzedzac w tym momencie gdy jest na srodku kaluzy tylko mozesz chwile zaczekac czy nie? Czy musisz pokazac kto ma szybsze auto akurat w tym momencie?

Komentarz

• parasite
                          L&K
                          • 2011
                          • 1368

nie popadajmy w paranoję, nikt tu nie mówi o jezdzeniu autostradą tak zeby nie zachlapac innych - chociaz nawet kierwoicy tirow czesto zwalniaja przed kaluzami zeby np. tym jadacym z naprzeciwka nie zachlapac szyb itp.
                          po prostu jak jezdzisz to chyba umiesz sam ocenic systuację, kiedy mozesz czyjsc samochod osczedzic i go nie zachlapac -np. jak jedziesz osiedlową uliczką na ktorej zebrała się woda i ktos sonbie ja powoli przejezdza to chyba nie musisz go wyprzedzac w tym momencie gdy jest na srodku kaluzy tylko mozesz chwile zaczekac czy nie? Czy musisz pokazac kto ma szybsze auto akurat w tym momencie?
                          Dla mnie to abstrakcja, może dlatego, ze bardzo rzadko wyprzedzam, a w mieście to praktycznie w ogóle. Niestety zwalniającego tira jeszcze nie spotkałem i zawsze mam cały przód po minięciu się z takim panem zabryzgany. Generalnie jak pada to staram się raczej zwracać uwagę tylko na pieszych.
                          AGR 112KM, 232Nm
                          Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

mnie za to rozwalają zachowania większości kierowców przed zwężkami, napiszcie czy to taki problem czy wstyd dojechać do końca pasa i grzecznie włączyć sie do ruchu? Bo według większosci kierowców jest to zadanie nie wykonalne :evil:
                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• navigator
                              Rider
                              • 2009
                              • 583
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez piramida
                              mnie za to rozwalają zachowania większości kierowców przed zwężkami, napiszcie czy to taki problem czy wstyd dojechać do końca pasa i grzecznie włączyć sie do ruchu? Bo według większosci kierowców jest to zadanie nie wykonalne :evil:
                              sprawność wykonania tego - przyznaję, na polskich szosach dość skomplikowanego :zlosnik: - manewru w dużej mierze zależy także od powozicieli_na_drugim_pasie....

i tu niewątpliwe egzamin zdają tablice informujące o stylu jazdy na "zakładkę" czy inny "zamek"....bez mała 100% sprawności - bo wiadomo - zawsze ktoś się może zgapić tudzież chcieć coś komuś udowodnić a nawet przedłużyć co nieco aż do zwykłego nie, bo qrwa nie :szeroki_usmiech

natomiast brak wspomnianych tablic, co prawda manewr utrudnia ale - jak to w przyrodzie czyli zachowanie równowagi ogólnej - oddaje z nawiązką podejście do tematu stając się niejako krynicą mądrości ludowej.... :szeroki_usmiech a dominującą metodą jest jazda na "seksmisję" czyli "Albercik barykaduj"...... w której prym wiedzie "elyta rodzimego lepiszcza" czyli powoziciele z raczej bokobrodami z gatunku tych wydajniejszych..... :zlosnik:
                              >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• Jark7
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 777

Zamieszczone przez navigator
                                piramida napisał/a:
                                mnie za to rozwalają zachowania większości kierowców przed zwężkami, napiszcie czy to taki problem czy wstyd dojechać do końca pasa i grzecznie włączyć sie do ruchu? Bo według większosci kierowców jest to zadanie nie wykonalne

sprawność wykonania tego - przyznaję, na polskich szosach dość skomplikowanego - manewru w dużej mierze zależy także od powozicieli_na_drugim_pasie....
                                Funkcjonuje niestety na naszych drogach nawyk kolejkowy - ten Pan tu nie stał : :szeroki_usmiech - i choćby trzeba było stać w jednym rządku kilkanaście minut dłużej (przy drugim pasie pustym) to przecież: tak będzie sprawiedliwie
                                Co ciekawe, nasi kierowcy za granicą potrafią inaczej ...
                                Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                Jark7
                                było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• kabanos
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 4544
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Chwała im za to jak dojeżdżają do końca pasa. Bo mnie wk.... przepraszam, denerwują kierownicy, którzy walą lewym, a później na 100 metrach przed końcem pasa jest jedno wielkie wbijanie się na prawy. I dziwne, że prawy stoi :?

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• bzik13
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 514

Zamieszczone przez kabanos
                                    Chwała im za to jak dojeżdżają do końca pasa. Bo mnie wk.... przepraszam, denerwują kierownicy, którzy walą lewym, a później na 100 metrach przed końcem pasa jest jedno wielkie wbijanie się na prawy. I dziwne, że prawy stoi :?
                                    Właśnie dziś zauważyłem taki manewr. DK1, zwężenie, wyłączony prawy pas tuż za dużym skrzyżowaniem - wylotówka z miasta. Kobitka w Opelku zauważyła tablicę ostrzegawczą o zwężce i w tym momencie postanowiła za wszelką cenę zjechać na pas, który nie był zablokowany. Do zwężki 300 metrów! Pomiędzy moim "tyłkiem" a Opelkiem zrobiła się wolna przestrzeń o długości 100-120 metrów. Skrzyżowanie za nią zablokowane, samochody zostały na skrzyżowaniu, ale to h... ważne aby pani zmieniła pas. Ręce i nogi opadają.

Jadę dalej Pan w Opelku, ale już większym, standardowo wali lewym pasem. Dałem krótko "długie" (zwykle szybko nie jeżdżę, ale dziś się spieszyłem). Pan w Opelku zamiast zmienić pas ruchu na prawy, przyspieszył (czarny dym z jego rury) i wali dalej lewym. No nic wyprzedził i dalej lewy pas. Moje konie mechaniczne rwą się do przodu, ale nie ma jak jechać. Ponownie krótko "długie". Opelek na wsiowych numerach i z zawieszeniem rozkraczonym jak krowa na lodowisku w końcu zjechał (wiem, jestem złośliwy). Ale to nie koniec. W gościu odezwał się duch walki. Prawie już wyprzedzałem kolejny samochód jadący prawym pasem, a tu nagle z prawej, wyprzedza mnie kto, zgadujcie? No tak Opelek. Zmieścił się praktycznie na zderzaki. Tym razem oprócz rąk i nóg opadła mi jeszcze kopara.
                                    Mój liftback scout

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Mało tego że debile nie potrafią zachować sie podczas zwężki to nagminnie tirowcy blokujący pas co by przypadkiem mucha sie nie przecisnęła :!: Qrwa jako mam tylko antene cb na dachu to jebie ile wejdzie :evil:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Mało tego że debile nie potrafią zachować sie podczas zwężki to nagminnie tirowcy blokujący pas co by przypadkiem mucha sie nie przecisnęła :!: Qrwa jako mam tylko antene cb na dachu to jebie ile wejdzie :evil:
                                        to się nazywa "usprawnianie ruchu" :lol:
                                        no na debila nie poradzisz niestety.
                                        saport techniczny baj DGW
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm
                                        no i nie ma :-)

Komentarz

• piotras74
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 738

Mało tego że debile nie potrafią zachować sie podczas zwężki to nagminnie tirowcy blokujący pas co by przypadkiem mucha sie nie przecisnęła :!:
                                          Miałem taki przypadek w poniedziałek na zwężce za Tarnowem w kierunku Krakowa przed mostem na Dunajcu. Na lewy pas zjechał Rumun tirem z cysterną. Po chwili mega korek na obu pasach. Co ciekawe chwilę wcześniej policja wyłączyła sygnalizację i wszystko powinno iść płynnie na suwak. Ale gdzie tam, Rumun wie lepiej jak organizować ruch :evil:

Takie zagrywki wcale nie poprawiają przepustowości zwężki a tylko powodują wzrost ciśnienia, co bardzo dobitnie słychać na kanale 19-tym :wink:

BTW widziałem kiedyś na lokalnej TV akcję policji podczas remontu zakopianki. Zaraz przy zwężce wyłapywali blokujące tiry jako utrudniające ruch i blokujące drogę. Ponoć wg. kodeksu takie zajeżdżanie jest zabronione i każdy taki jegomość zainkasował mandat bodajże za dwie stówki.

Komentarz

• tryton
                                            Elegance
                                            • 2008
                                            • 935

Zamieszczone przez piotras74
                                            BTW widziałem kiedyś na lokalnej TV akcję policji podczas remontu zakopianki.
                                            Szkoda że robili to tylko pod publikę dla TV bo niestety na co dzień to tylko ich prędkość interesuje.Koledzy co do jazdy na zamek to wystarczy posłuchać cb jaką wiedze na ten temat mają kierowcy a już największymi orłami są tirowcy

Komentarz

• idas
                                              Elegance
                                              • 2006
                                              • 828

Ostatnio jechalem sobie trasa Wroclaw - Warszawa.
                                              Na kretej drodzie, podwojna ciagla, wyprzedza mnie nagle BMW X5 i zajezdza mi przed maske, a przed nami nie ma nikogo. Podczas gdy wyprzedzal daje klakson, bo koles wali w chu** z takimi manewrami na takim odcinku i wiecie jaka mam odpowiedz? BMW zaczyna ostro hamowac! Tak kilka razy!
                                              VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                              VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Tony065
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2487
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez idas
                                                ...BMW...
                                                niestety, bardzo wielu kierowców BMW zachowuje się zgodnie ze znaczkiem na grillu OO, czyli jak świnie :evil: zwłaszcza jak widzą inne, teoretycznie słabsze auto. idas, szkoda, że nie miałeś rejestratora jazdy. ciekawe co taki "cwaniak" powiedział by na film na YT z swoim autem w roli głównej, wykonujący takie manewry. z własnego doświadczenia mogę powiedzieć też, że tego typu "zachowanie" wykazują kierowcy audi, zwłaszcza tych nowszych lub mocniejszych. wczoraj w Gdańsku taki pacan w A8 4.2 stanął obok mnie po lewej na moment na skrzyżowaniu, świeci czerwone, look w lewo i ogień w prawo, bo przez szpary w deskach /coś remontują na poboczu/ wypatrzył, że jeszcze nic nie ruszyło z tamtej strony. 1 auto było dosłownie parę metrów za nim na prostej. nie wiem gdzie mu się tak spieszyło, bo wjechał w dość zapchaną drogę, bo tam też jest remont...
                                                Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                                @ by Tune-up Gdańsk
                                                TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                                Antek

Komentarz

• soszek81
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1245

Akcja dziś w KR.
                                                  Opolska w kierunku IKEI. Ja na środkowym, Opel Vectra B (srebrna KRA zgazowana) z zajebiaszczą końcówką wydechu na prawym.
                                                  Ruszamy ze świateł. On pierwszy na swoim pasie, ja miałem Doblo przed sobą.
                                                  Przy dojeździe do świateł z Mackiewicza udało mi się zjechać na prawy zaraz za Vectrę.
                                                  Przy Mackiewicza zrobiło się zielone, na środkowym Tico przyblokowało, więc ja za skrzyżowaniem but, na środkowy, mijam Vectrę i znów na prawy, dojeżdżam do świateł z Prądnicką (czerwone) i się zatrzymuję.
                                                  Vectra na środkowy. Kierownik patrzy w moją stronę, ja na niego - wniosek jeden
                                                  Zielone i Vectra poszła ogniem z piskiem. Ja delikatnie zaspałem (może o 2 metry) ale gonię. Mimo sporego ciężaru (dopiero co zatankowałem pod korek, 2+1 i pół bagażnika zakupów) w połowie odległości do Pleszowskiej jestem z przodu.
                                                  Tu znów czerwone. Ja na prawym skręcam w prawo, przede mną ciężarówka co jedzie prosto.
                                                  Vectra na środkowym, na pole position.
                                                  Żółte, Vectra z piskiem do przodu, ze środkowego pasa przed ciężarówkę i skręca w prawo w Pleszowską (oczywiście bez żadnej sygnalizacji, bo ze środkowego to już nie warto).

Nie powiem co mi opadło.
                                                  Gdyby włączył kierunek jak razem ruszyliśmy, bym go wpuścił. Mógł też zwolnić i wjechać spokojnie za mnie.
                                                  Jak go przyblokowałem mógł dalej jechać do Kazimierza Wyki (jechał później na Zielonki).
                                                  Ale nie - trzeba się wykazać że pod czaszką pusto i wymuszać.

PEACE dla wszystkich.
                                                  Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                                  Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Tony065, ja też lubie kierowców z X5, X6 i Q7, w większści przypadków jednak muszą ulec skodzie i dlatego pewnie wyżywaja sie pozniej na was :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...