330km Warszawa, 100km trasa = 10,7L k
Spalanie naszych aut - benzyna
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Witam fanów Skody Octavi, mam pytanie, jako że jestem posiadaczem skody octavi 1.8 20v slx 125km,
i z tym jest zwiazane moje pytanie, mianowicie chodzi mi o konkretnie spalanie tego motoru. Przesiadłem sie z astry 1.4 i troche jestem w szoku....ta wskazowka od benzyny leci na leb na szyje......
na odcinku 26km, non stop 120km/h, komputer pokazuje mi spalanie 7,5. Jako że jestem siwieży, jeżeli chodzi o skody, prosił bym doświadczonych ludzi o odpowiedz. Ewentualnie co zrobic aby troche zmiejszyc spalanie ??
z góry dziekuje
dodam jeszcze tylko że nogi cięzkiej nie mam
Komentarz
-
-
Najnowszy update z krainy 1.2 TSI:
Trasa Praga - Małopolska (600 km), dwie osoby na pokładzie + załadowany bagażnik, na oponach zimowych 195/65 R15. Większość trasy to autostrady D1, A1, A4. Spalanie 6,2l/100km. Na autostradzie w miarę możliwości (mokra nawierzchnia) utrzymywana była maksymalna dozwolona prędkość.
Trasa Małopolska - Praga, konfiguracja jak powyżej, trasa jak powyżej. Spalanie 6,0l/100km. Tym razem nawierzchnia była sucha i ruch na drodze był mniejszy (jazda wieczorem i nocą).
Komentarz
-
-
Dzisiejsza droga Zielona Góra - Kórniki pod Poznaniem.
Warunki:
- droga +- 90 km, na drodze spory ruch, lekki wiatr, opady deszczu
- 1+pusty bagażnik ( 1 KOT w transportówce :szeroki_usmiech )
- klima OFF
- opony zimowe 195/65/15
- temp. + 7 st.C
Drogę powrotną znacznie szybciej pokonałem +- 100 przestało tak padać i ruch się zmniejszył.
Spalanie w obie strony 5,2-5,3.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
w Niedzielę jechałem Krotoszyn - Wrocław
Warunki:
- prędkość przelotowa ~100km/h
- mały deszczyk + mżawka
- 2+1
- klima off
- opony zimowe 205/55/16
- temp: ~+7C
Spalanie zanim wjechałem na AOW (75km): 5.8l/100km
Spalanie jak zjechałem z AOW (100km): 6.2l/100km (trochę dałem w ogień)Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piernikTak sobie czytam to Wasze spalanie w TSI i jestem miło zaskoczony jak mało to pije w trasie. :shock:Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
I minęło pierwsze 1800km. Co do spalania to na trasie jestem bardzo mile zaskoczony - jazda 100 do 120 bez problemu można się zamknąć w 7l. Natomiast po mieście niestety dużo - około 12 - 13l. Komputer bardzo zaniża, a te wartości liczone się kalkulatorem :wink: Czy przy większym przebiegu zmienia się spalanie ?1.8 TSI 175 PS 260 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZorrZamieszczone przez MihauZamieszczone przez SSmęczarnia straszna
KrawaT - tempomat nie pomoże Ci w ograniczeniu zużycia spalania, no chyba że bez tempomatu nie potrafisz utrzymać w miarę równej prędkości.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KrawaTbardziej pytam dla wygody tylko czy jest taka możliwość?
PS A temat instalacji tempomatu w Octavia 1.8 20v 98r to raczej w tuningu ewentualnie w poradach, się powinien znaleźć. (ja nie wiem nic o możliwości montażu)Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Ile realnie pali Octavia 1.2 TSI w jeździe miejskiej ?ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233
ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025
ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FlameIle realnie pali Octavia 1.2 TSI w jeździe miejskiej ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauNo to fakt, w trasie spalanie wygląda bardzo fajnie i w większości są podobne. Troszkę inaczej to wygląda w mieście.
Komentarz
-
Komentarz