Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eaglemirek
    RS
    • 2010
    • 14108
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

-5% jeśli chodzi o prędkość to standard i to chyba wymuszony jakimiś odgórnymi przepisami.
    Ale 10% różnicy w spalaniu komp/własne obliczenia to moim zdaniem stanowczo za dużo :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

seba210, spalanie z motostat (kalkulatora), na komputer w ogóle nie patrzę (no może raz to mnie oszukał 0,4L)
      słoń, jeżdżę dynamicznie ale bez przegięcia
      Wojtas_Poznań, możesz rozwinąć swoją myśl? Bo moim zdaniem starsi kierowcy też potrafią szybko jeździć. Nie uważam się za mistrza kierownicy wiem, że mi pewnie jeszcze sporo brakuje ale staram się myśleć i przewidywać co się dzieje na drodze, a to że robię to z większymi prędkościami niż inni, no cóż... :P po to wziąłem 1.8 TSI (choć żałuje, że nie pokusiłem się o RSa)
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• winni77
        RS
        • 2009
        • 2183
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Mihau
        (choć żałuje, że nie pokusiłem się o RSa)
        Zawirusować kolego, a i 235 będzie
        Mój "Batmobil"

Komentarz

• ary
          Rider
          • 2011
          • 634

Zamieszczone przez seba210
          Mi komp permanentnie zaniża o jakieś 10%
          Mnie też. Wydaje mi się, że nie jest zaprogramowany do 4x4, w którym z założenia spalanie jest większe w granicach 0,5-1,0 litra w stosunku do ośki
          O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• Wojtas_Poznań
            RS
            • 2010
            • 2822

Zamieszczone przez Mihau
            Wojtas_Poznań, możesz rozwinąć swoją myśl?
            spoko luz odp z wiekiem była do Kolegi który coś tam o dawaniu "w kiche" pisał :szeroki_usmiech i nie ma tu czego rozwijać :P mogłem napisać, że to żadne dawanie w kiche, bo można bardziej dać jak się chce

Zamieszczone przez Mihau
            moim zdaniem starsi kierowcy też potrafią szybko jeździć
            skąd ja to znam :idea: :lol:
            SPOT Poznań:
            .....
            ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Jazz111
              Teraz ja . 1.2 TSI
              Od nowości przejechane 3574km (50/50 trasa-miasto), spalone 240 litry paliwa.
              Średnie spalanie:
              - wg komputera 6,7 l/100km
              - wg moich obliczeń 6,71 l/100km

Kilka testów.

Trasa:
              1) 200 km, pasażer, pusty bagażnik, prędkość 75-80 km/h - 5,2 l (prędkość poniżej obowiązujących przepisów oraz małżonka jako pasażer z tekstami typu "jakbyś sobie kupił rower byłoby szybciej i taniej )
              2) 200 km, pasażer, pusty bagażnik, prędkość 90-150 km/h - 5,8 l (prędkość z obowiązującymi przepisami lub troszeczkę przekroczone )
              3) 150 km, 4 pasażerów, pusty bagażnik, prędkość 85-90 km/h - 5,7 l (przepisowo)
              4) 180 km, pasażer, pełny bagażnik, prędkość 90-110 km/h - 6,0 (przepisowo)
              5) 15 km, pusty bagażnik, prędkość 65-70 km/h - 4,6 l (wszyscy mnie wyprzedzali )

Miasto:
              Tutaj nie będę się rozpisywał. Średnio wychodzi od 6,5 do nawet 11 l/100km. Wszystko zależy od godzin w jakich się jeździ (rano-wieczór, szczyt-poza szczytem, ilość pasażerów, bagaż, odcinek trasy, skrzyżowania, ronda, światła, ruch, korki itd). Czasami przy tej samej trasie różnica w zużyciu paliwa wynosi 2 litry.

Podsumowując, 1.2 TSI w zależności od stylu jazdy, warunków drogowych, odcinków trasy, potrafi spalić od 4,6-11 l/100km. Porównując Octavie z moją drugą furą Fiat Panda 1.1 Activ (obecnie jeździ małżonka), różnica w spalaniu to 0.2 na korzyść Skody, a komfort, zresztą co tu porównywać.
              Z pozostałych wyliczonych średnich robię 30km/dzień z prędkością 35km/h .
              Jak łatwo wyliczyć dziennie siedzę za kierownicą 55min. a przez rok przejadę 11kkm. Istne szaleństwo .
              Kolego - bardzo fajny opis - taki jak powinien byc :-)))) podoba mi sie bo daje sporo informacji.

Pozdro i bezawaryjnosci zycze!
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• pike
                Classic
                • 2011
                • 12

Spalanie z mojej ostatniej jazdy OI 2.0. Przejechane 540 km, zatankowane 37 l. Z komputera 6,8 l, z tankowania 6,85. Połowa trasy bez pasażerów, raczej spokojnie, połowa z dwoma pasazerami i bagażem, raczej dynamicznie z częstym wyprzedzaniem po górkach , w tym dwukrotny przejazd przez Kraków.

Komentarz

• jamatusz
                  Drive
                  • 2007
                  • 63

Spalanie z ostatniej podrozy za miasto: Lodz - Warszawa (przez Nieborow na Prage) (przed poludniem) - 6,4 - czas przejazdu 2 godz. 35
                  powrot wieczorem (przez Lowicz) - troche w kolumnie, ale i sporo luzu bylo - 5,9. czas: 2 godz. 10 min
                  Zawsze mozna spalic wiecej

[ Dodano: Nie 30 Paź, 11 11:21 ]
                  Dane wg komputera
                  Chetnie pozbede sie letnich kol - 17

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7460
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

10.53L z tego 85% Warszawa

Komentarz

• kytutr
                      Rider
                      • 2011
                      • 327

Po prawie 2 miesiącach jazdy nową Octavią z silnikiem 1.2TSI mogę podać pierwsze policzone na postawie zanotowanych tankowań podsumowanie spalania.

Na dystansie ~2500 kilometrów Octavia spaliła średnio 6,44 l/100km - około 1/5 tego dystansu to jazda miejska, reszta to czeskie autostrady, drogi krajowe i lokalne. Autem na razie powozi żona, która jeździ raczej spokojnie, ale też nie boi się rozpędzić w celu wyprzedzania ciężarówek na czeskiej autostradzie D1 :-)

Wszystkie poniższe wyniki to odczyty z komputera pokładowego.

Auto jest już w zasadzie dotarte, bo na pierwszych dłuższych pozamiejskich odcinkach komputera pokazywał przeciętne spalanie na poziomie 5,7 l/100km, które po 1600 kilometrach spadło do 4,7 l/100km.

Po założeniu opon zimowych trasa Praga-Małopolska (przez D1 + stanie w korkach w Polsce) została przejechana z wynikiem 5,8 l/100km. Trasa Małopolska-Praga (najpierw drogi lokalne, potem autostradą A4, a potem przez Nysę, Kłodzko, Hradec Kralove) zamknęła się w 5,3 l/100km.

O dalszych obserwacjach spalania jeszcze poinformuję.
                      korespondent zagraniczny Kytutr / Bydlątko w kolorze Red Corrida

Komentarz

• ryjeks
                        Rider
                        • 2010
                        • 488
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

PS2 a pisałem już też wcześniej o spalaniu na Polskiej autostradzie:
                        Wrocław - Katowice
                        Sobota temp. 32 stopnie, klima na 21 stopni tempomat na 140km/h, bardzo silny i porywisty wiatr tak gdzieś od Wrocławia do Opola może trochę dalej.
                        --> spalanie 7,7l/100km średnia prędkość 131km/h

Katowice - Wrocław
                        Niedziela temp 20stopni klima off, tempomat na 140km/h
                        --> spalanie 7,1l/100km średnia prędkość 133km/h
                        Co prawda Fabia i 1.4TSI ale wynik bardzo zbliżony (4 osoby w aucie, tempomat na 135km/h):
                        średnia prędkość 127km/h, 7,2l/100km

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vtg6cWRt9fs[/youtube]

Pozdrawiam :szeroki_usmiech

Komentarz

• Mihau
                          RS
                          • 2009
                          • 7460
                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Warszawa - Piaseczno - Góra Kalwaria - Lublin - Rzeszów - Hermanowa - Krosno - Hermanowa - Rzeszów - Radom - Piaseczno - Warszawa 7,8L (+/- 0,2L) wg. kompa, a z wyliczeń mam takie coś.

Na baku zrobiłem 569,9km w tym ok. 200km po Warszawie + dojazd do Rzeszowa i wyszło 9,3L

Komentarz

• Zorr
                            RS
                            • 2011
                            • 2110

U mnie, przy jeździe powiedzmy pół na pół ciężkie miasto (odcinki do 4km) & trasa nieautostradowa ostatnie spalania z baku to: 8,16l/100km i 8,13l/100km.

Spalanie po przejechanych 12418km
                            średnie --> 8,05l/100km
                            minimalne z baku --> 6,86l/100km (tankowanie 48litrów)
                            maksymalne z baku --> 11,31l/100km (tankowanie 29litrów)
                            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Flame
                              Elegance
                              • 2010
                              • 898

Po 35 000 km

Średnie -> 9,1 l / 100 km
                              ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• jamatusz
                                Drive
                                • 2007
                                • 63

I takie zycie.
                                Jak sie chce miec przyjemnosci, to trzeba nalac.
                                Jak wystarczy sama swiadomosc mozliwosci przyjemosci - to moze byc oszczedniej troche.
                                Ale na 6 zl trzeba sie powoli przygotowywac.

Wesolych Swiat

[ Dodano: Pią 11 Lis, 11 09:18 ]
                                I takie zycie.
                                Jak wystarczy sama swiadomosc mozliwosci przyjemosci - to moze byc oszczedniej troche.

Wesolych Swiat

Wlasnie wyjezdzam z pelnym bakiem do Wroclawia. Po powrocie sie rozlicze

[ Dodano: Pią 11 Lis, 11 09:19 ]
                                I takie zycie.

Wesolych Swiat

[ Dodano: Pią 11 Lis, 11 09:19 ]
                                I takie zycie.

Wesolych Swiat

[ Dodano: Sob 12 Lis, 11 21:30 ]
                                Z komputra:
                                Do Wroclawa 207 km - 6,5 l/100km
                                Z Wrocka do Lodzi - 206 km - 6,7 l/km.
                                Mniejszy ruch byl 11 niz 12 listopada.

Przepraszam za powielenie poprzedniej wiadomosci.
                                Chetnie pozbede sie letnich kol - 17

Komentarz

• autoLamer
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 50

Spalanie w trasie 250km: z komputera 6.2, z dystrybutora 6.1 - jazda spokojna, przeważnie 70-110km/h
                                  Spalanie w mieście 130km: z komputera i dystrybutora 11,5 - krótkie odcinki 3-8 km, przeważnie 3-4km, śr.V=21km/h (przez światła)
                                  I od razu pytanie: czy spalanie 11,5 faktycznie jest normalne?? Czytałem cały ten wątek i piszecie, że TAK. Nie pałuję silnika, jeżdżę spokojnie. Nie zostaje mi nic innego tylko LPG lub MZK? :wink: Zimą pewnie 12,5 PB? :P

Komentarz

• Zorr
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2110

Zamieszczone przez autoLamer
                                    Spalanie w trasie 250km: z komputera 6.2, z dystrybutora 6.1 - jazda spokojna, przeważnie 70-110km/h
                                    Spalanie w mieście 130km: z komputera i dystrybutora 11,5 - krótkie odcinki 3-8 km, przeważnie 3-4km, śr.V=21km/h (przez światła)
                                    I od razu pytanie: czy spalanie 11,5 faktycznie jest normalne?? Czytałem cały ten wątek i piszecie, że TAK. Nie pałuję silnika, jeżdżę spokojnie. Nie zostaje mi nic innego tylko LPG lub MZK? :wink: Zimą pewnie 12,5 PB? :P
                                    spalanie miejskie zupełnie w normie

MZK taniej,
                                    zwróć uwagę tylko, iż jak pokonujesz krótkie odcinki z wysokim spalaniem to sumarycznie miesięcznie wykosztujesz się znacznie mniej niż pokonując duże odcinki z niskim spalaniem.

Komentarz

• autoLamer
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 50

Zamieszczone przez Zorr
                                      jak pokonujesz krótkie odcinki z wysokim spalaniem to sumarycznie miesięcznie wykosztujesz się znacznie mniej niż pokonując duże odcinki z niskim spalaniem
                                      Też już sobie tak tłumaczyłem :lol: wmawiając sobie, że jest git hehe No nic, takie uroki - samochód mam od miesiąca, przyzwyczaję się
                                      Za to w trasie spala jak Felka albo i mniej nawet, miłe zaskoczenie

Komentarz

• Flame
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 898

Zapomniałem podać z Audi z 25 000 km: 10,8 l / 100 km
                                        ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• Zorr
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2110

Flame, czyli 3.0TFSI o 1,5L więcej niż 1.8TSI, jakoś te większe koszty bym przeżył gdyby tylko ktoś zainstalował mi taki silnik ;-)

Komentarz

• seba210
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 233

Zorr, O ile dobrze pamiętam to kolega Flame pisał w swoim wątku, że Audi używa głównie poza miastem a do miasta ma Octavię. Więc średnie spalanie audi jest lekko "zaniżone"
                                            Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• rOBERTO795
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 3465
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

10,1L z 1800km jazda glównie z jednego miasta do drugiego
                                              8,2 L trasa nad polskie morze 630km sr prędkośc ok 100km/h wiec wolno nie było a 4 postoje zaliczone .
                                              OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• Mihau
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7460
                                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

75% trasa 25% warszawa zrobione 603km i wyszło 8,79L

Komentarz

• seba210
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 233

Mihau, No tym razem jakoś oszczędniej noga zelżała ?
                                                  Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• Mihau
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7460
                                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

seba210, raczej luźniejsza droga. Do Rzeszowa jechałem przez Góre Kalwarie, Lublin i na Rzeszów (duży ruch) + mały oes bocznymi drogami na dwa samochody (Hermanowa - Krosno jakieś 50km z gazem w podłodze) i dopiero po nim tankowałem. Następnego dnia troszkę kręcenia się PSJ po lokalnych drogach w celu patrzenia na widoki, ogarnięcie jakiś fajnych miejscówek (jakieś 120km). Powrót było DK9 na Radom i DK7 na Warszawę (dużo lepsze drogi) i było po 1 luźniej, po 2 więcej jazdy ze stałą prędkością więc wydaje mi się, że to może mieć wpływ. Muszę Ci powiedzieć, że powrót był nawet szybszy, non stop 1-1,40zł tylko bardziej płynna jazda.

Komentarz

Pracuję...