Ostatnio jechałem z Kamieńca Ząbkowickiego do Częstochowy i wyszło 5,9 wg kompa. Kilometrów prawie 190, męczarnia straszna. Z Gliwic do Częstochowy w niedzielę 6,2 i jakoś tak mniej się męczyłem (odległość 80km). Muszę się strasznie pilnować dla takiego wyniku
Dokładnie, wracałem o 3.30 i mi się nie spieszyło, a poza tym styrany byłem, bo 7h składałem z kolegami silnik no to 85km/h, 5 bieg, tempomat ale to nie jest jazda, myślałem, że stoję w miejscu :|
ja mam tak z ciekawości pytanko, czy do mojej octavki można doinstalować Tempomat w ramach oszczędności paliwa ? w sensie czy komputer obsługuje tempomat czy jest to interes nieopłacalny jeżeli chodzi o koszta? Octavia 1.8 20v 98r ?
Dokładnie, wracałem o 3.30 i mi się nie spieszyło, a poza tym styrany byłem, bo 7h składałem z kolegami silnik no to 85km/h, 5 bieg, tempomat ale to nie jest jazda, myślałem, że stoję w miejscu :|
czemu nie 6 bieg?
KrawaT - tempomat nie pomoże Ci w ograniczeniu zużycia spalania, no chyba że bez tempomatu nie potrafisz utrzymać w miarę równej prędkości.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Witajcie, mam OII od niedawna przejechałem nią dopiero 1000 km ale i tak nie mam pojęcia jak robicie takie niskie spalanie :shock:
Naprawdę się staram (przynajmniej na początku ) jeździć bardzo, ale to bardzo delikatnie i nie zdarzyło się żeby komputer pokazał mniej niż 9 litrów.
10% rabatu dla OCP w Next Generation na pokrycie dowolnego elementu w hydrografice!
To ja się też pochwalę. Dzisiejsz droga do pracy - nie śpieszyło mi się bo i tak wyjechałem przed czasem.
Warunki:
- droga S3 +- 90 km, na drodze pusto, bez wiatru, lekka mżawka
- 1+pusty bagażnik
- klima OFF
- opony zimowe 195/65/15
- temp. +8st.C
Pomiary:
1. Zielona Góra --> Międzyrzecz Wlkp. (65 km) 4,7 - 4,8 l/100km :P - na letnich oponkach pewne zszedł bym do 4,5 ...
(normalnie w 3-4 osoby jak się śpieszę ten sam odcinek ze średnim spalaniem +- 1L więcej) czyli około 5,7 -5,8 L/100km
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
To rozumiem, ale niektórzy takie wyniki mają po mieście :shock:
dzisiaj w mieście
temp 8C
trasa 4km (olej ~60C jak dojechałem)
3 zatrzymania na czerwonym
śr. prędkość 36km/h
spalanie 9.1
Natomiast miasto miastu nie równe. Na trasie jak jadę to w mieście albo raczej w terenie zabudowanym obniżam śr. spalanie.
PAOLO ESCO
ładny wynik, ale równo musiałeś jechać i to na takim odcinku.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
zgadza się - prosta S3 bez "zamulaczy" w ruchu. Spokojna równa jazda przy dobrej pogodzie, bez napinki.
Mała aktualizacja - powrót do domu tą samą trasą w tych samych warunkach, te samo obciążenie auta. Jazda w godzinach 16-17 --- > tłok na S3 3-4 razy większy, spalanie 5,1 - normalna jazda w "tłoku" jeden za drugim. Z prędkością +- 90km/h. Oczywiście można by spokojnie zrobić 6.0 przy mocniejszym wduszaniu gazu i wajchowaniem biegami i trochę powyprzedać...i spotkać się z "chłopcami z Alfa Romeo" ale nie miałem ochoty na to :wink:
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz