az sie zdziwilem, postanowilem przejechac dzis odcinek 400 km nie przekraczajac 100, tj jadac "zgodnie z przepisami" jak cos jechalo wolniej niz 90 wyprzedzalem, zadnych PSJ typu 50 na 5tym biegu itp. Biorąc pod uwagę że czasem uda mi sie wykręcic 7.5 albo 8 efekt dał mi do myślenia tym bardziej ze wszystkich pieniaczy wyprzedzajacych co popadnie i tak po ilus km dojeżdżałem wlokąc się setką, zwalniając na wiochach do 60 i zaliczając po drodze 3 miasta
Spalanie naszych aut - benzyna
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Łagodna jazda z psami na pokładzie na dystansie 180 km, średnia prędkość 60 km/h - 5,6 l/100 km. Było ciepło więc klima na 3 biegu.
Mniej łagodna :wink: w okolice Olkusza, ze sprawdzeniem czy rozpędzi się do 200 km/h w okolicach Białobrzeg , łączny dystans ok. 600 km, średnia prędkość 75 km/h - 7,5 l/100km
A w ogóle po 22kkm 90% po mieście wychodzi 8,8 l/100km
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkbaz sie zdziwilem, postanowilem przejechac dzis odcinek 400 km nie przekraczajac 100, tj jadac "zgodnie z przepisami" jak cos jechalo wolniej niz 90 wyprzedzalem, zadnych PSJ typu 50 na 5tym biegu itp. Biorąc pod uwagę że czasem uda mi sie wykręcic 7.5 albo 8 efekt dał mi do myślenia tym bardziej ze wszystkich pieniaczy wyprzedzajacych co popadnie i tak po ilus km dojeżdżałem wlokąc się setką, zwalniając na wiochach do 60 i zaliczając po drodze 3 miasta
Komentarz
-
-
W piątek jechałem do Kraśnika. Raczej przepisowo w terenie zabudowanym i trochę mniej poza. Ogólnie do 120 km/h. Średnia z trasy 7.3l, przejechałem w obie strony 530 km a zasięgu pozostało 370 km. Coś mnie ten komputer kłamie ops: . Do Kraśnika jechałem 5 godzin z postojami, powrót 3,5 godziny (bez postojów i z mniejszym ruchem na drogach). Zobaczymy jak wyjdzie podliczenie baku po następnym tankowaniu. Wniosek dla mnie z tego jest jeden: jadę wolniej dojeżdżam dalej :shock: Ciekawe dlaczego na autostradzie przy stałej prędkości wychodzi mi większe spalanie niż na drogach krajowych... :diabelski_usmiechPisał Sebastian
Komentarz
-
-
Wtorek, godz. 13:00 - środa, godz. 4:05. Trasa Olsztyn - przystanek Nowy Tomyśl - przystanek Człuchów - Olsztyn, 927 km, średnia prędkość 72 km/h (byłaby wyższa, gdyby nie przejazdy przez kilka mniejszych i większych miast), średnie spalanie z kompa 5,7 l/100 km :szeroki_usmiech A najlepsze jest to, że całą trasę udało mi się zrobić na jednym zbiorniku - tankowanie do 1-szego odbicia przed samym wyjazdem !!!Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Jeśli chodzi o zasięg z ostatniego baku - prawie 700 km co odpowiada śr. spalaniu z kalkulatora 7,85 l/100km. Śr. spalanie z kompa to 7,2 l/100km.
700km z baku to mój osobisty rekord! Co ciekawe największe spalanie mam na autostradzie, psychicznie nie daję rady jeździć z prędkością podobną do "co szybszych" tirów.
Komentarz
-
-
Turbo żyje = turbo pije. Wystarczy przeciągnąć autko kilka razy na S8 (Konotopa-Prymasa) pod prędkość z dwójką z przodu :szeroki_usmiech , sprawdzić się z kimś na światłach :diabelski_usmiech, a potem postać na rozkopanych ulicach stolicy :evil: i już wychodzi spalanie >12l/100km. Później trochę pokory i jazdy podmiejskiej więc ostatecznie z baku wyszło 9,9 l/100km.O2 Scout 1.8 TSI
Komentarz
-
-
No, po 13 tysiącach wreszcie się pokusiłem na sprawdzenie, ile pali mi na benzynie. Co prawda dystans wyniósł tylko 110 km a auto spaliło średnio 7,49. Komputer pokazywał, że średnio miało być 6,9.
Trasa następująca: 2 x 20 km do pracy (15 km górzysta trasa, 5 km po miasteczku) i z powrotem i ok. 30 km po mieście. Jazda bardzo spokojna, tylko kierowca. Normalnie na LPG mam spalanie wg komputera nieco niższe, ale ostatnie noce były bardzo zimne.
Z ciekawostek, od pierwszego odbicia nalałem jeszcze 7 litrów paliwa "pod korek", co trwało chyba z 5 minut. Chciałem na tak krótki dystans nalać tak samo tużo paliwa.
Komentarz
-
-
Trasa: Bielsko-Biała --> Wenecja --> Wrocław (~2100km)
Obciążenie: 2+2 osoby + full bagażnik, klima auto cały czas ON
Jazda: w dzień, głównie autostradami, tempomat na 135km/h
Tankowanie 1: 6,86l/100km (6,6l z komputera)
Tankowanie 2: 7,41l/100km (we Włoszech były korki na autostradzie oraz zatankowałem jakieś 1,5l więcej od odbicia pistoletu dystrybutora)
Tankowanie 3: 6,34l/100km (6,4l z komputera)
Średnia całkowita 6,85l/100km dla 2100kmJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jamatuszNo calkiem niezle. Pogratulowac. I to - jak sie domyslam - w manualu.
A jak z olejem?
a co do oleju (silnikowego) to przy przebiegu 11tys km na razie nic nie dolewałem.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zorr, przy 135km/h i obciążonym aucie spalanie masz poniżej 7 litrów. To dla mnie niepojęte. Czyżby to były zachodnie autostrady :wink: Wcześniej SZARY-latan pisał o swoim spalaniu przy podobnej prędkości i taki apetyt jest mi znany. Napisz coś więcej o tej "trasie" bo mam ochotę wsiąść do auta i spróbować jazdy tak jak Ty. Ostatnio zrobiłem 800 km na pełnym baku (65 litrów), strasznie się pilnowałem a i tak wychodzi około 8 litrów/100km.Pisał Sebastian
Komentarz
-
Komentarz