Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rkb
    RS
    • 2008
    • 2152
    • Rapid Spaceback (NH1)
    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

az sie zdziwilem, postanowilem przejechac dzis odcinek 400 km nie przekraczajac 100, tj jadac "zgodnie z przepisami" jak cos jechalo wolniej niz 90 wyprzedzalem, zadnych PSJ typu 50 na 5tym biegu itp. Biorąc pod uwagę że czasem uda mi sie wykręcic 7.5 albo 8 efekt dał mi do myślenia tym bardziej ze wszystkich pieniaczy wyprzedzajacych co popadnie i tak po ilus km dojeżdżałem wlokąc się setką, zwalniając na wiochach do 60 i zaliczając po drodze 3 miasta
    Załączone pliki
    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Zbig
      Drive
      • 2010
      • 59
      • Toyota

Łagodna jazda z psami na pokładzie na dystansie 180 km, średnia prędkość 60 km/h - 5,6 l/100 km. Było ciepło więc klima na 3 biegu.

Mniej łagodna :wink: w okolice Olkusza, ze sprawdzeniem czy rozpędzi się do 200 km/h w okolicach Białobrzeg , łączny dystans ok. 600 km, średnia prędkość 75 km/h - 7,5 l/100km

A w ogóle po 22kkm 90% po mieście wychodzi 8,8 l/100km

Komentarz

• Carolco
        Ambiente
        • 2010
        • 116

Zamieszczone przez rkb
        az sie zdziwilem, postanowilem przejechac dzis odcinek 400 km nie przekraczajac 100, tj jadac "zgodnie z przepisami" jak cos jechalo wolniej niz 90 wyprzedzalem, zadnych PSJ typu 50 na 5tym biegu itp. Biorąc pod uwagę że czasem uda mi sie wykręcic 7.5 albo 8 efekt dał mi do myślenia tym bardziej ze wszystkich pieniaczy wyprzedzajacych co popadnie i tak po ilus km dojeżdżałem wlokąc się setką, zwalniając na wiochach do 60 i zaliczając po drodze 3 miasta
        Rozumiem, że traska bez klimatyzacji? Jestem mile zaskoczony tym 1.6 - nowsze wersje chyba palą mniej po prostu.

1.4 TSI MINT

Komentarz

• SS
          RS
          • 2010
          • 16209
          • Superb III (3V3)

W piątek jechałem do Kraśnika. Raczej przepisowo w terenie zabudowanym i trochę mniej poza. Ogólnie do 120 km/h. Średnia z trasy 7.3l, przejechałem w obie strony 530 km a zasięgu pozostało 370 km. Coś mnie ten komputer kłamie ops: . Do Kraśnika jechałem 5 godzin z postojami, powrót 3,5 godziny (bez postojów i z mniejszym ruchem na drogach). Zobaczymy jak wyjdzie podliczenie baku po następnym tankowaniu. Wniosek dla mnie z tego jest jeden: jadę wolniej dojeżdżam dalej :shock: Ciekawe dlaczego na autostradzie przy stałej prędkości wychodzi mi większe spalanie niż na drogach krajowych... :diabelski_usmiech
          Pisał Sebastian

Komentarz

• słoń
            Elegance
            • 2010
            • 777

to ja też cos pokaże,trasa 110km,komp nie resetowany od odpalenia i wyjechania z garażu az do końca trasy...
            Załączone pliki

Komentarz

• ahmed799
              RS
              • 2009
              • 6871
              • Ford

Szkoda, że wczoraj nie zrobiłem fotki swojego kompa. Trasa 183 km średnia prędkość 78 km/h i spalanie średnie 5.9 litra to jest wynik :szeroki_usmiech

филип
              Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• maciek.sz
                Ambiente
                • 2010
                • 102
                • Octavia III combi (5E5)
                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez słoń
                to ja też cos pokaże,trasa 110km,komp nie resetowany od odpalenia i wyjechania z garażu az do końca trasy...
                No - a mi nie wierzą.. :wink:
                Pewnie że da się zejść ze spalaniem sporo poniżej 6l - trzeba tylko umieć jeździć :diabelski_usmiech

Komentarz

• słoń
                  Elegance
                  • 2010
                  • 777

Zamieszczone przez maciek.sz
                  Pewnie że da się zejść ze spalaniem sporo poniżej 6l - trzeba tylko umieć jeździć
                  jak to mawiają :"śpiesz się powoli"

Komentarz

• SZARY-latan
                    Classic
                    • 2011
                    • 35

Z cyklu spalanie 1.8 TSI na A4

Katowice - Okolice Wrocławia
                    Dziś godzina 19:00. Ruch na trasie średni. Dość płynna jazda - hamulca użyłem kilka razy. Odcinek 130, śr. prędkość 154 km/h, śr. spalanie z kompa 11,0 l/100km,

Komentarz

• Eidos71
                      RS
                      • 2011
                      • 2050
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wtorek, godz. 13:00 - środa, godz. 4:05. Trasa Olsztyn - przystanek Nowy Tomyśl - przystanek Człuchów - Olsztyn, 927 km, średnia prędkość 72 km/h (byłaby wyższa, gdyby nie przejazdy przez kilka mniejszych i większych miast), średnie spalanie z kompa 5,7 l/100 km :szeroki_usmiech A najlepsze jest to, że całą trasę udało mi się zrobić na jednym zbiorniku - tankowanie do 1-szego odbicia przed samym wyjazdem !!!
                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• SZARY-latan
                        Classic
                        • 2011
                        • 35

Eidos71
                        Ładny zasięg na pełnym baku. Robi wrażenie!

Komentarz

• SS
                          RS
                          • 2010
                          • 16209
                          • Superb III (3V3)

Eidos71, szacun za spalanie z i to z taką średnią prędkością
                          Pisał Sebastian

Komentarz

• TM1
                            Drive
                            • 2011
                            • 66

Rzeszów-Białystok
                            spalanie wg kompa 4,8l/100km
                            klima 30%
                            czas jazdy 6h (korki w lublinie oraz non stop ruch wahadłowy na trasie)
                            Czarna Perła O2FL

Komentarz

• mkz
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 138

Ostatni wyjazd - trasa Kraków - Lublin (przez Radom) i z powrotem do Krakowa (ale zwiedzając po drodze Kazimierz D.) - śr. spalanie 6,2 l/100km (z komputera - ale nie oszukuje :szeroki_usmiech ). Jeszcze nie tankowałem po powrocie.

Komentarz

• SZARY-latan
                                Classic
                                • 2011
                                • 35

Jeśli chodzi o zasięg z ostatniego baku - prawie 700 km co odpowiada śr. spalaniu z kalkulatora 7,85 l/100km. Śr. spalanie z kompa to 7,2 l/100km.
                                700km z baku to mój osobisty rekord! Co ciekawe największe spalanie mam na autostradzie, psychicznie nie daję rady jeździć z prędkością podobną do "co szybszych" tirów.

Komentarz

• SS
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 16209
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez SZARY-latan
                                  ...Co ciekawe największe spalanie mam na autostradzie, psychicznie nie daję rady jeździć z prędkością podobną do "co szybszych" tirów.
                                  Jak ja to dobrze rozumiem :diabelski_usmiech
                                  Pisał Sebastian

Komentarz

• ary
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 634

Turbo żyje = turbo pije. Wystarczy przeciągnąć autko kilka razy na S8 (Konotopa-Prymasa) pod prędkość z dwójką z przodu :szeroki_usmiech , sprawdzić się z kimś na światłach :diabelski_usmiech, a potem postać na rozkopanych ulicach stolicy :evil: i już wychodzi spalanie >12l/100km. Później trochę pokory i jazdy podmiejskiej więc ostatecznie z baku wyszło 9,9 l/100km.
                                    O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• Mihau
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7460
                                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Biała Podlaska - Warszawa 7,7L
                                      śr. pręd. 77 km/h
                                      4 osoby, klima 100%
                                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• obrus
                                        Elegance
                                        • 2011
                                        • 783
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

No, po 13 tysiącach wreszcie się pokusiłem na sprawdzenie, ile pali mi na benzynie. Co prawda dystans wyniósł tylko 110 km a auto spaliło średnio 7,49. Komputer pokazywał, że średnio miało być 6,9.
                                        Trasa następująca: 2 x 20 km do pracy (15 km górzysta trasa, 5 km po miasteczku) i z powrotem i ok. 30 km po mieście. Jazda bardzo spokojna, tylko kierowca. Normalnie na LPG mam spalanie wg komputera nieco niższe, ale ostatnie noce były bardzo zimne.
                                        Z ciekawostek, od pierwszego odbicia nalałem jeszcze 7 litrów paliwa "pod korek", co trwało chyba z 5 minut. Chciałem na tak krótki dystans nalać tak samo tużo paliwa.

Komentarz

• Zorr
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2110

Trasa: Bielsko-Biała --> Wenecja --> Wrocław (~2100km)
                                          Obciążenie: 2+2 osoby + full bagażnik, klima auto cały czas ON
                                          Jazda: w dzień, głównie autostradami, tempomat na 135km/h

Tankowanie 1: 6,86l/100km (6,6l z komputera)

Tankowanie 2: 7,41l/100km (we Włoszech były korki na autostradzie oraz zatankowałem jakieś 1,5l więcej od odbicia pistoletu dystrybutora)

Tankowanie 3: 6,34l/100km (6,4l z komputera)

Średnia całkowita 6,85l/100km dla 2100km
                                          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• jamatusz
                                            Drive
                                            • 2007
                                            • 63

No calkiem niezle. Pogratulowac. I to - jak sie domyslam - w manualu.
                                            A jak z olejem?
                                            Chetnie pozbede sie letnich kol - 17

Komentarz

• Zorr
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2110

Zamieszczone przez jamatusz
                                              No calkiem niezle. Pogratulowac. I to - jak sie domyslam - w manualu.
                                              A jak z olejem?
                                              skrzynia manual,
                                              a co do oleju (silnikowego) to przy przebiegu 11tys km na razie nic nie dolewałem.
                                              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• SS
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 16209
                                                • Superb III (3V3)

Zorr, przy 135km/h i obciążonym aucie spalanie masz poniżej 7 litrów. To dla mnie niepojęte. Czyżby to były zachodnie autostrady :wink: Wcześniej SZARY-latan pisał o swoim spalaniu przy podobnej prędkości i taki apetyt jest mi znany. Napisz coś więcej o tej "trasie" bo mam ochotę wsiąść do auta i spróbować jazdy tak jak Ty. Ostatnio zrobiłem 800 km na pełnym baku (65 litrów), strasznie się pilnowałem a i tak wychodzi około 8 litrów/100km.
                                                Pisał Sebastian

Komentarz

• seba210
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 233

Zorr, SS, Jaki rozmiar opon macie?
                                                  Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• SS
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 16209
                                                    • Superb III (3V3)

seba210, u mnie letnie 225/50 R17.
                                                    Żeby się upewnić otworzyłem katalog Octavii z czasów jak zamawiałem. I szok. Wg katalogu 1.8 TSI powinno spalać "poza miastem" 5.5l/100km.
                                                    Pisał Sebastian

Komentarz

Pracuję...