Zamieszczone przez maciek.sz
ta Meganka 1.9 diesel kolegi ile spaliła ?
Prędkość autostradowa czyli 130. Na tempomacie wyszło niecałe 0,5 litra mniej ( śr. prędkości to 95km/h do CRO i 98 w drodze powrotnej). Po drodze masz masę wzniesień i górek pod które silnik pali więcej (np Sw Rok od strony CRO to nawet redukcja do 4 bo na 6 biegu i 130 to męczarnia dla silnika a spalanie to minimum 15l/100) średnia więc ostro do góry, zjazdy zaś w dół to musi być nieźle stromo aby przy takiej prędkości spalanie było 0,0 i samochód nie zwalniał. Zaliczyłem w tym roku traskę Baśka Woda-Sarajewo i powrót około 280 km w jedną stronę jazda b.płynna na tempomacie 80-90 km/h (w BiH pełno policji z suszarkami więc zgodnie z przepisami) i spalanie około 6l/100 (4 osoby na pokładzie bagażnik pusty) Tylko raz udało mi się zejść do śr. spalania 5,2 z traski (Tychy Kraków z pominięciem autostrady, tylko kierowca jako bagaż) ale jazda b. emerycka prawie bez wyprzedzeń i z prędkościami nie przekraczającymi 100km licznikowych(najczęściej około 80). Patrząc w Twoje dawno nieaktualne dane :!: na motostat spalanie miałeś około 6 l/100 bez klimy i śmiem przypuszczać że nie byłeś z kompletem pasażerów i pełnym bagażnikiem oraz nie było prędkości około autostradowych. Powiem na zakończenie tak, albo nie utrzymywałeś tych 120 tylko około 90, klime przy podjazdach wył. lub śr spalanie jest naciągane :diabelski_usmiech Jęśli jednak faktycznie Twoje CAXA przy takim ładunku, klimie oraz takich prędkościach pali Ci około 5 l/100 to go bardzo szanuj bo na 2 taki egzemplarz już chyba nie trafisz :!:
ops: )
z tym że ja nie latam po austostradach 115 na tempomacie :wink:

ops:
Było sporo zwolnień na trasie oraz spory korek pod Gdańskiem w sobotę. Prędkości głównie 90-100, czasem 110-120 na krótkich odcinkach. Klimy nie za wiele ok. 20-30% na całej trasie. Biegi zmieniam przy ok. 2400-2800/obr., więc nie do końca z zaleceniem podpowiadacza.
Komentarz