Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skipper.u
    Rider
    • 2011
    • 480
    • Superb III (3V3)
    • CGGA 1.4 MPI 80 KM

ostatnio trasa 100% 6,8l/100km bez oszczędzania, klima, kilka miast po drodze, autostrada (140 - 160 km/h przez 30% trasy) - średnia z obliczeń ale komputer pokazał mi identycznie.

Ogólnie przy moim stylu jazdy można powiedzieć że 6,6 w trasie, 8,6 po mieście, sprawdzone po kilkunastu tankowaniach (dzisiaj stuknęło 7 000 km)

Rekord wg kompa 5.4 na trasie 150 km bez autostrad 50 i 90km/h dopuszczalne

więcej nie ma co pisać

Komentarz

• piociel
      Rider
      • 2010
      • 526
      • Volkswagen

Zamieszczone przez skipper.u
      Ogólnie przy moim stylu jazdy można powiedzieć że 6,6 w trasie, 8,6 po mieście,
      Spodziewałem się, że ten silnik mniej będzie palił.
      Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
      Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• edgeofsanity
        Classic
        • 2011
        • 9

Witam,
        Auto mam ponad tydzien. Pierwsze tankowanie - przejechane 465km, zatankowane 36,7l. Sr. spalanie z kalkulatora 7,9l, z komuptera 7,8l. Sr predkosc - 38km/h.
        Jazda 50% miasto, 50% po obrzezach Krakowa (bez autostrad/obwodnicy).
        Docieranie auta w pelni wiec bez wariactw, do 3tys. obrotow, czesto jazda zgodnie ze wskazaniami asystenta zmiany biegow.
        Jestem mile zaskoczony bo przy moze troche zwawszym stylu jazdy i tych samych trasach moja astra H 1.9CDTi (150KM) spalala 7,2l

Komentarz

• piociel
          Rider
          • 2010
          • 526
          • Volkswagen

Zamieszczone przez edgeofsanity
          Witam,
          Jestem mile zaskoczony bo przy moze troche zwawszym stylu jazdy i tych samych trasach moja astra H 1.9CDTi (150KM) spalala 7,2l
          IMO każdy tak postępuje z nowym autem, ale jak tylko poczujesz, że już można to 2l więcej będzie jak nic...bo każda okazja jest dobra do pociśnięcia
          Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
          Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• Mihau
            RS
            • 2009
            • 7460
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

jazda zgodnie ze wskazaniami asystenta zmiany biegow.
            ciekawe czy Ci później 2-masę kupi
            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• edgeofsanity
              Classic
              • 2011
              • 9

Zamieszczone przez Mihau
              jazda zgodnie ze wskazaniami asystenta zmiany biegow.
              Asystent nie, gwarancja 4-letnia do 120k wiec najwyzej serwis.
              Swoją drogą sam jestem ciekaw czy Skoda tak sobie by w kolano strzelala tymi asystentami... Moze, rozne rzeczy juz widzialem.
              Jak mawia pewien kolega dyrektor z radia - po owocach ich poznacie... wiec poczekamy, zobaczymy. Caly czas i tak nie zamierzam tak jezdzic ale spodobalo mi sie to ze mozna zejsc do rozsadnych ilosci paliwa. Pewnie i tak bedzie 9 jak skoncze docieranie. Na to jednak bylem gotow jak wybieralem silnik.

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7460
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

edgeofsanity, ale przecież 2-masa to część eksploatacyjna to jak ma Ci serwis odkupić? Tarcze i klocki hamulcowe też Ci odkupią jak się zużyją? Ja bym nie szedł tym torem, bo się można przejechać.

Komentarz

• rodro
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 238
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Witam, auto wczoraj odebrane, przebieg jak na razie symboliczny - 370 km - spalanie według komputera 6,0 l, średnia prędkość 78 km.

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7460
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Warszawa - Węgrów (drogą 637) - Warszawa (174km) spalanie 8,5L śr. prędkość 58km/h

Komentarz

• rkb
                      RS
                      • 2008
                      • 2152
                      • Rapid Spaceback (NH1)
                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Trasa Gorzów - Toruń (280 km), nie przekraczałem 110. Z klimą i 4 osóbkami 6.4 l.
                      W odwrotną strone jechałem troche szybciej i wyszło 7. Róznica w czasie dojazdu 20 min, czyli niezbyt sie opłacało
                      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Zorr
                        RS
                        • 2011
                        • 2110

1.8TSI przy przebiegu 5600km mam:
                        Średnia od początku: 8,54 l/100km
                        Minimalne z tankowania: 7,16 l/100km (głównie trasa)
                        Maksymalne z tankowania: 11,31 l/100km (tylko miasto Wrocław)

Minimalny z MaxiDot'a: 5,80 l/100km (trasa 70km aczkolwiek bardzo dobrze mi znana, mieszana z przewagą trasy, ze średnią przejazdu 70km/h i weekend)
                        Wypad nad morze (2+2 + full bagażnik) 6,3 l/100km ale już powrót 7,15 l/100km. (Nie przytyliśmy ;-))

Droga codzienna do pracy 4,5km z postojem przy przedszkolu
                        Minimum 8,5 l/100km (średnia 34km/h)
                        Maximum 16,5 l/100km (średnia poniżej 10 km/h w korku stojącym z klimatyzacją full)

Zdarza mi się często jechać 75-80km/h na 6 biegu, ale zawsze w celu przyśpieszenia redukuję na 4 bieg.

Mam pytanko:
                        czy lepiej od 70 - 110 km/h rozpędzić się na 4 biegu i wrzucić od razu 6
                        czy może wrzucenie 5 biegu na chwilkę jest konieczne (synchronizacja?)
                        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• greenhorn
                          Classic
                          • 2010
                          • 32

1.8 TSI CDAA + soft (230/310)

Opony lato 225/45/17 (35 000 km)
                          Opony zima 195/65/15 (15 000 km)

90% trasa
                          Standardowa prędkość przelotowa 140-160

Średnie spalanie z 50 000 km

9,57l/100km

Komentarz

• maciek.sz
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 102
                            • Octavia III combi (5E5)
                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Mihau
                            może nie będzie potrzeby
                            swoja 1 skodą fabią 1.2 (64 KM) przejeździłem przez 5 lat prawie 160 tys, i to na gazie. Zero problemów z silnikiem rzadko przekraczałem 2500 tys obrotów. Biegi zmieniałem mniej więcej tak jak pokazuje mi teraz asystent w Octavii (60 na liczniku to już była 5-tka :wink: )

Komentarz

• Mihau
                              RS
                              • 2009
                              • 7460
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

maciek.sz, no fajnie ale w Fabii koła 2-masowego raczej nie miałeś zresztą w 1.4 TSI też nie ma.

Komentarz

• Jasiek81
                                Drive
                                • 2011
                                • 52

1,8 TSI CDAA
                                Warszawa-Bruksela: 9,0l przy prędkości 170-190km/h, trzy razy ponad 200km/h (czas przejazdu 12 godzin, trasa około 1400km)

Bruksela-Warszawa: 8,3l przy prędkości 150-160km/h (czas przejazdu 12,5 godziny)

Warszawa - Białystok: 5,1l przy predkości 95 km/h (czas przejazdu 2,5 godziny w dzień świąteczny, trasa około 250km)

Powyższe dane z komputera, start z zimnego silnika.

Do dziś przejechałem 6500km: Średnie spalanie z tankowania 8,4l, po zakupie karty miejskiej na autobus (używam jak się musze wbić do centrum) średnie spalanie spadło o ponad litr.

Komentarz

• Psycho Dad
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 629

Zamieszczone przez Zorr

Zdarza mi się często jechać 75-80km/h na 6 biegu, ale zawsze w celu przyśpieszenia redukuję na 4 bieg.

Mam pytanko:
                                  czy lepiej od 70 - 110 km/h rozpędzić się na 4 biegu i wrzucić od razu 6
                                  czy może wrzucenie 5 biegu na chwilkę jest konieczne (synchronizacja?)
                                  Można redukować o 2 biegi na raz.
                                  Ja przy 70-80 to cały czas na 4 jadę a przy wyprzedzaniu zdarza się i trojka
                                  to jest benzyna ... od 3000 zaczyna się życie

Na razie z baku mam średnia po 480km ... 7,9l 80%trasa.
                                  Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Mihau
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7460
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Jasiek81
                                    Warszawa - Białystok: 5,1l przy predkości 95 km/h (czas przejazdu 2,5 godziny w dzień świąteczny, trasa około 250km)
                                    mój komputer nigdy w swojej prawie 18 miesięcznej historii nie widział takiego wyniku

Komentarz

• Jasiek81
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 52

Nie jest łatwo - 5,3 pojawiło sie po półtorej godziny jazdy, a jak było 5,1 to wystarczyło jedno skrzyżowanie, żeby przeskoczyło na 5,2. .
                                      I takie tez mniej więcej jest spalanie chwilowe przy tej prędkości (95km/h, 2000 obr/min).

Komentarz

• Cordi
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 92

Jasiek81, gratki wyniku, ja najmniejsze spalanie jakie widziałem na kompie to 6.2 , a męczyłem się strasznie :szeroki_usmiech , gazu to Ty chyba prawie nie dotykasz :diabelski_usmiech

Komentarz

• Jasiek81
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 52

Gaz dotykam bo wtedy jest frajda Poprzednio jeżdziłem na gaz a teraz na benzynę więc kombinuję z oszczędną jazdą jak się nie śpieszę. Testuje różne metody jazdy, mam trochę spostrzeń i wydaje mi się że można zejść poniżej 5,0l/100km. Ale to już chyba nie ma sensu czy to będzie 4,9 czy 5,1...

Komentarz

• Zorr
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2110

Zamieszczone przez Psycho Dad
                                            Można redukować o 2 biegi na raz.
                                            Ja przy 70-80 to cały czas na 4 jadę a przy wyprzedzaniu zdarza się i trojka
                                            to jest benzyna ... od 3000 zaczyna się życie
                                            Na razie z baku mam średnia po 480km ... 7,9l 80%trasa.
                                            Redukować to wiem... a przeskakiwać w górę wydaje się że też można... ciekawi mnie tylko ekonomia spalania takich przeskoków...

co do wyprzedzania
                                            tiry ~90 wyprzedzam na IV
                                            coś poruszającego się w okolicach ~60 wyprzedzam na III
                                            coś poruszającego się w okolicach ~40 wyprzedam na II
                                            nie zmienia to faktu iż przy jeździe z prędkością 50 mam IV bieg...

Co do minimalnego spalania myślę, iż zejście poniżej 5.0 l/100 jest zupełnie realne ... jakaś spokojna Niedziela, najlepiej 6:00 rano, temp. 15 stopni, 75-80km/h na VI biegu, bez klimy, znana trasa najlepiej płaska i uprzednio rozgrzany samochód ...

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7460
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Zorr
                                              Co do minimalnego spalania myślę, iż zejście poniżej 5.0 l/100 jest zupełnie realne ... jakaś spokojna Niedziela, najlepiej 6:00 rano, temp. 15 stopni, 75-80km/h na VI biegu, bez klimy, znana trasa najlepiej płaska i uprzednio rozgrzany samochód ...
                                              nie na moje nerwy

Komentarz

• Zorr
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2110

Zamieszczone przez Mihau
                                                Zamieszczone przez Zorr
                                                nie na moje nerwy
                                                na raz trzeba spróbować, także po to aby chwalić się jak to mało potrafi spalić ;-)

Komentarz

• Mihau
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7460
                                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Raz jechałem ze Starej Miłosnej do Warszawy (w nocy) to jak włączyłem tempomat na 80km/h na 5 biegu to wyłączyłem na Dolince no to było 6,3L/100km ale jazdą bym tego nie nazwał.

Komentarz

• Jasiek81
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 52

Ustawodawca (w imieniu którego decyzje podejmuje inżynier rchu) przewidział taką prędkość (80km) na Trasie Siekierkowskiej oraz między Starą Miłosną a Warszawą (100km/h) Pozostałe odcinki 50km/h lub 60km/h. Przynajmniej ograniczyłes ryzyko spotkania z Policją. A jak nazwiesz jazdę na tym odcinku w godzinach szczytu ?? Więc chyba nie jest tak źle... (nie zmienia to faktu że 120-140 jest fajniej ten samochód jest stworzony do tej prędkości).
                                                    A dlaczego jechałeś na 5. biegu a nie 6. Masz jakieś spostrzeżenia tym temacie ??

Komentarz

Pracuję...