Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcinooo
    Rider
    • 2009
    • 332

Ostatnio moja Skodzina w trasie w jedną stronę spaliła średnio 6,6 l na 100 km - warunki drogowe były tragiczne, maksymalna prędkośc to 80 km/h.
    Wracając do domu na drogach było już lepiej i Skodzina spaliła 6,0 l na 100. Nie była to szaleńcza jazda, ale normalna ekonomiczna prędkość ok 100 km/h.

PS. zauważyłem, że po zmianie oleju na Castrol Edge 5W-30 spalania delikatnie spadło.

Komentarz

• piociel
      Rider
      • 2010
      • 526
      • Volkswagen

No dobra zobaczyłem 5 z przodu, a dokładnie średnia 5,6 L z 120km. Nie była to jednak jazda ze względu na zatłoczoną drogę, a pielgrzymka z prędkością ok 70 km/h. Parę razy udało się coś wyprzedzić, ale zdecydowanie to było PSJ!
      Panowie jak pali poniżej 6,5L to nie jest normalna jazda :P. Czuje się bardziej zrelaksowany jak widzę okolice 7L
      Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
      Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• Jac_ek
        RS
        • 2009
        • 1733

Zamieszczone przez piociel
        Czuje się bardziej zrelaksowany jak widzę okolice 7L
        przebijam i daje 9l
        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• mulder
          Drive
          • 2010
          • 96

11-13 litrów miasto
          08-10 litrów trasa do 150 km/h :szeroki_usmiech
          Черный Bymep

Komentarz

• grzegorz30
            Classic
            • 2011
            • 11

2.0 azj zima krótkie przejazdy(3-6)km8.6l/100.na trasie 7.2-8l/100przy umiarkowanej jeżdzie

Komentarz

• txk
              Drive
              • 2010
              • 69

Wczoraj 2x100km Śląsk-Kraków-Śląsk.

Wyszło 2 x 5.8 litra.

Jazda spokojna zwykłymi DW. Było spore ryzyko gołoledzi - warto było zwalniać na zakrętach :|

Temperatura za oknem wg komputera: 1.0 - 2.5 C

Obciążenie tylko masą kierowcy + spotowym jedzonkiem :szeroki_usmiech
              O2 1.4 TSI Liftback Ambiente http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=494691

Komentarz

• shok
                RS
                • 2009
                • 2070
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A ja mam pytanie.Jak liczycie średnią.Od momentu ruszenia,czy jak już jedziecie.Jest to o tyle ważne ,że auto najwięcej pali ruszając.I jeżeli skasujemy średnią już jadąc( nie wiem czy w Octavi sie tak da) taka średnia nic nie daje.

Komentarz

• eaglemirek
                  RS
                  • 2010
                  • 14116
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jeśli chodzi o mnie to średnia z trasy to ta na kompie (1) z baku to ta (2) i te obie zawsze kasuje przy tankowaniu na full a z całego przebiegu to na motostat i nawet mi się to zgadza Kasowanie tak jak ty mówisz po nagrzaniu silnika i dopiero sprawdzanie to wprowadzanie samego siebie w błąd :szeroki_usmiech

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• jezierny
                    Classic
                    • 2010
                    • 1

Wczorajsza jazda 3 osoby + pełen bagażnik, droga krajowa, dystans 350 km mały ruch, prędkości 90-110km/h spalanie 5,7l/100 . Autostrada Kr-Wroc prędkości do 130km/h i spalanie 6,5l/100 ,w mieście(Kraków) spokojnie osiągam 8,5l/100

Komentarz

• Flame
                      Elegance
                      • 2010
                      • 898

U mnie przejechane prawie 20 tys. średnia od początku równe 9.0l/100km
                      ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• rkb
                        RS
                        • 2008
                        • 2152
                        • Rapid Spaceback (NH1)
                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Miasto średnia teraz 11.5 ale jeżdze po 3-4 km :P
                        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• słoń
                          Elegance
                          • 2010
                          • 777

Zamieszczone przez jezierny
                          Wczorajsza jazda 3 osoby + pełen bagażnik, droga krajowa, dystans 350 km mały ruch, prędkości 90-110km/h spalanie 5,7l/100 . Autostrada Kr-Wroc prędkości do 130km/h i spalanie 6,5l/100 ,w mieście(Kraków) spokojnie osiągam 8,5l/100

Komentarz

• Viniu
                            Rider
                            • 2008
                            • 517

Dzisiejsze tankowanie:

38,65litrów, dystans przejechany 430km, spalanie: 8,99l/100

3/4 dystansu to miasto (3-5km), 1/4 drogi pozamiejskie. Jazda normalna.
                            Pozdrawiam

Komentarz

• grzegorz30
                              Classic
                              • 2011
                              • 11

sandomierz-kraków,kraków-sandomierz(320km) bez wjeżdżania w miasto 5.9l/100 dwie osoby 80-100km/h

Komentarz

• Adam204
                                Rider
                                • 2008
                                • 454

a u mnie to się waha pomiędzy 7-8 a trasy to bardzo urozmaicone

Komentarz

• habemus
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 3

1,8 TSI DSG . Cykl mieszany 8,0-8,3 . Docieranie , jazda delikatna :wink:
                                  Roman DSG

Komentarz

• michalx
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 34

Mam pytanie do użytkowników 1.4 TSI: jakie macie zużycie chwilowe przy 90km/h na 5 biegu? U mnie jest to w granicach 5,5 - 6l/100km. Uważam, że to zdecydowanie za dużo. Na 6 biegu jest podobnie. Ciekawe, w jaki sposób mam uzyskać obiecane 5l/100km, które podaje producent? Do 5l/100 km schodzę dopiero zwalniając do ok. 70km/h.
                                    Dzisiaj po raz pierszy zrobiłem trasę poza miastem (ok. 70km). Przy bardzo spokojnej jeździe (80-100 km/h) średnie zużycie wyszło 6,5l/100km. Również uważam, że to dużo.
                                    No i jeszcze jedna kwestia pośrednio związana z zużyciem. Było już o tym na forum, dzisiaj przytrafiło się również mnie. Po zakończeniu jazdy i ponownym uruchomieniu po ok. 3h silnik na wolnych obrotach wskakuje na kilkanaście sekund na ok. 1200 obr/min, a chwilowe zużycie utrzymuje się na poziomie 5l/h!
                                    Pomału skłaniam się do wizyty w serwisie...

Komentarz

• słoń
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 777

5 litrów(średnio z trasy) to nie wiem czy osiągniesz przy 90,żeby zejść poniżej 6 musisz zmieniać biegi tak jak "pdpowiadacz" Ci mówi,albo musisz zamienić sie w DSG :lol:

Komentarz

• michalx
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 34

Na średnią 5,0 nigdy nie liczyłem. Jest jednak sporo osób, które spokojnie schodzą poniżej 6. Z tego co na razie widzę, moja Octavia nie jest w stanie tego osiągnąć - chyba, żebym jechał po autostradzie z prędkością 80 km/h.
                                        Wygląda na to, że mój egzemplarz jest gorszy od innych pod tym względem. Dlatego, żeby się upewnić, spytałem o Wasze obserwacje chwilowego zużycia - jest to jedyna w miarę obiektywna metoda porównania.

Komentarz

• shok
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2070
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez michalx
                                          Jest jednak sporo osób, które spokojnie schodzą poniżej 6. Z tego co na razie widzę, moja Octavia nie jest w stanie tego osiągnąć -
                                          Pewnie nie octavia a ty nie jestes w stanie tego zrobić.Słowo spokojnie można zastąpić za wszelką cene.Mojemu koledze to nawet zwykłe samochody pala po 6l gdy innym palą 8.Ale ja jak mam z nim jechac to mnie bierze na wymi..y .wskazówka ledwo się podniesie i już zmiana biegu.Ja jak bym miał tak jezdzić to wolałbym kupić sobie rower .Nie wierz w wszystko co ludzie pisza.

Komentarz

• winni77
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2183
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

michalx, to co jest w katalogu producenta to pomiary w warunkach laboratoryjnych. Ma to na calu jako taka porównywalność z katalogami innych producentów. Niestety nijak ma się to do rzeczywistości. Dodatkowo na spalanie ma wpływ wiele czynników:

- sposób jazdy, zmiany biegów, operowanie gazem przez kierowce
                                            - ukształtowanie terenu (kiedyś odwoziłem kogoś na lotnisko i z powrotem, dystans ~60km w jedna stronę, różnica w spalaniu 1,5 litra)
                                            - kierunek i siła wiatru (przykład jak wyżej)
                                            - natężenie ruchu
                                            - krętość drogi
                                            - hamowanie silnikiem
                                            - nauczenie się jazdy nowym autem
                                            i wiele innych.

Myślę, że te Twoje 6,5 litra nie jest złym wynikiem, aczkolwiek spotykałem o deczko nizszych jak i sporo wyższych. Jak dla mnie nie masz na co narzekać.

Co do tych wysokich obrotów i 5/h to to nic innego jak ssanie. Ja to olałem zupełnie. W niczym to nie przeszkadza, a po chwili i tak się wyłącza.
                                            Mój "Batmobil"

Komentarz

• michalx
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 34

Oczywiście, biorę poprawkę na mój brak doświadczenia z nowym wozem. Jeśli jednak chwilowe zużycie przy 90km/h wynosi 6l, to choćbym stawał na rzęsach, poniżej tej granicy nie zejdę. Mam jeszcze cichą nadzieję, przy po dotarciu (czy tam "ułożeniu", cokolwiek to jest) może się to trochę poprawić.

Zamieszczone przez winni77
                                              Co do tych wysokich obrotów i 5/h to to nic innego jak ssanie. Ja to olałem zupełnie. W niczym to nie przeszkadza, a po chwili i tak się wyłącza.
                                              Też bym to olał, ale gdy silnik jest zupełnie zimny (a wtedy przede wszystkim "ssanie" powinno działać) obroty praktycznie nie wzrastają, a zużycie dochodzi tylko do ~1,5l/h. To trochę dziwne.

Komentarz

• mkz
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 138

Weź jeszcze poprawkę na warunki zimowe. Nie wiem czy inni użytkownicy 1.4 TSI to potwierdzą (swoją drogą to bardzo mnie to ciekawi jak jest z tym silnikiem pod tym względem) ale moja 1.6 jak tylko zrobi się zimno (czyli poniżej 5C) od razu zaczyna więcej łykać - w lecie schodzę spokojnie do ok. 6 na trasie jadąc "ekonomicznie" - teraz jest to 0,5-1l/100 więcej (zależy od warunków pogodowych)

Komentarz

• michalx
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 34

Tak, warunki zimowe rzeczywiście podnoszą spalanie, ale raczej średnie, a nie jednorazowe z trasy. Wynika to z tego, że w zimie generalnie silnik dłużej pracuje nierozgrzany. Gdy już się rozgrzeje, temperatura zewnętrzna raczej nie powinna mieć większego znaczenia.
                                                  Co do obiecanych przez producenta 5 litrów/100km - strasznie mnie męczyło, że ktoś mnie oszukał, ale w końcu dotarłem do takiej stronki:

Jest tam wykres "EUDC Cycle", który obrazuje jak się dokonuje znormalizowanych pomiarów emisji i spalania. Przy takiej jeździe (ponad połowa czasu z prędkością <=70) pewnie nawet moja Octavia ze mną za kierownicą może palić 5l
                                                  Stwierdzenie, że wprowadzenie tej normy miało na celu urealnienie wyników spalania to dość dobry żart. Co ma wspólnego taki test z realną jazdą poza miastem?
                                                  Stara metoda podawania zużycia dla stałej prędkości 90 i 120 km/h była bardziej wiarygodna, a przede wszystkim łatwiej weryfikowalna.

Komentarz

• józiu
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 29

U mnie najniższe chwilowe spalanie to 3,5-3,8 l/100km na 6 biegu przy prędkości ok. 70-75 km/h lub 5 biegu przy ok.55-60km/h. Co do średniej z trasy to rekord 5,1l/100km trasa 140 km średni prędkość 62 km/h warunki zimowe padający śnieg, oblodzona droga, ani razu nie przekroczyłem 100km/h, jazda generalnie płynna.

Komentarz

Pracuję...