Zamieszczone przez Acnin
Spalanie naszych aut - diesel
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Koledzy interesuje mnie ile oleju może wziąć 1,9 TDI 105 KM na 1000 km bo tak się składa, że obecnie użytkuję auto z takim motorem i zdaje mi się, że za dużo bierze oleju Dodam, że moja O1 1,9 TDI 90 KM ma małe zużycie więc od wymiany do wymiany jest ok. Proszę o informację od osób mających takie silniki w pojazdach.
Komentarz
-
-
Dzięki koledzy za odpowiedzi a zapomniałem napisać, że chodzi o olej silnikowy. ON spala przy mojej jeździe 5,2 l/100 km to przy Golfie V 105 KM a moja O 1 czasem schodzę do 3,8 według kompa, bo nigdy nie sprawdzałem w rzeczywistości i przy Golfie też wg. kompa. A I TAK WOLĘ SWOJEGO SZKODNIKA
Komentarz
-
-
Jeśli chodzi o olej silnikowy, to bardzo dużo zależy od samego oleju.
Moje auto obecnie ma przebieg ok 225000 km
Na początku (przebieg ok 170 000) jeździłem na Castrolu Magnatecu (5W40), łacznie dolałem ponad litr na 15 tys km. Musiałem dokupić oleju, bo na dolewki poszedł cały zapas.
Podczas następnej wymiany wlałem Castrol Edge 5W40. Było podobnie, na dolewki poszło okolo litra.
Następny olej, za radą kolegi z Forum, to Liqi Moly Top Tec 4100 (5W40). Bajka.
Samochód ma przebieg ok 225000 km i nie pobiera oleju wcale.
Do samego końca silnik pracuje cicho, bez problemu odpala w zimie...
Niestety, Castrol nie trzyma parametrów, zwłaszcza pod koniec okresu eksploatacji w silniku.
Komentarz
-
-
*
Niestety, Castrol nie trzyma parametrów, zwłaszcza pod koniec okresu eksploatacji w silniku.*
czyli jeden z najlepszych olejow(olei :wink: ) na rynku,nie spelnia swojej roli?? moze problem lezy gdzie indziej :?: jesli to nagminne to zwroc sie do producenta :idea:
od samego poczatku w O2 2.0TDI (2007r)uzytkuje olej CASTROL,dokladnie EDGE FST 5W30, jezdze bez dolewki od wymiany do wymiany(co 15tys),silnik BKD przebieg 117tys...(i to nie jest emerycka jazda )
Komentarz
-
-
czyli po 6-u latach , ponad 100tys km , braku zuzycia silnika... mam teraz zmienic na inny bo ktos twierdzi ze olej jest ...be??? :evil:
a moze,jak to w polsce bywa ,opinie pisza ludzie ktorzy kupili samochody z zagranicy z magicznym przebiegiem 130tys(5-8lat). i nagle kazdy olej zly,bo silniki go pija na litry??
od kiedy mialem 1-e auto,uzywam MOBILA lub CASTROLA i jak dotad (prawie 20 samchodow,setki tysiecy km..) ZERO problemow spowodowanych olejami !
TYLKO WYMIENIAC CO MAX.15tys,A NIE 30lub WIECEJ km... A FILTR CO 5tys.. jak to ja robie :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fabia RS DSGczyli po 6-u latach , ponad 100tys km , braku zuzycia silnika... mam teraz zmienic na inny bo ktos twierdzi ze olej jest ...be??? :evil: (...)
Lej sobie co tam uwazasz za najlepsze i bądź szczęśliwy.
Castrol, według mnie, nie trzyma parametrów i tyle.
Chociaż, prawde mówiąc, nie próbowałem tego z beczki. :roll:
Zamieszczone przez fabia RS DSG(...)a moze,jak to w polsce bywa ,opinie pisza ludzie ktorzy kupili samochody z zagranicy z magicznym przebiegiem 130tys(5-8lat). i nagle kazdy olej zly,bo silniki go pija na litry??(...)
Zamieszczone przez fabia RS DSG(...)od kiedy mialem 1-e auto,uzywam MOBILA lub CASTROLA i jak dotad (prawie 20 samchodow,setki tysiecy km..)(...)
Zamieszczone przez fabia RS DSG(...)TYLKO WYMIENIAC CO MAX.15tys,A NIE 30lub WIECEJ km... A FILTR CO 5tys.. jak to ja robie :diabelski_usmiech
Acha i jeszcze jedno... Klawiatura Ci się zacina?
Bo chyba masz jakiś problem z wielkimi lierami...
Komentarz
-
-
Voit*Opisujesz swoje własne doświadczenia? Bo moje auto oleju nie pije. *.....
:shock:
Voit*Na początku (przebieg ok 170 000) jeździłem na Castrolu Magnatecu (5W40), łacznie dolałem ponad litr na 15 tys km. Musiałem dokupić oleju, bo na dolewki poszedł cały zapas.
Podczas następnej wymiany wlałem Castrol Edge 5W40. Było podobnie, na dolewki poszło okolo litra.*...
*...Dziesiątki, setki, tysiące... Dobra, ochłoń*
od 10 lat jako kierowca w firmie miedzynarodowej(26 punktow w europie),trasy roczne rzedu 150-200tys km.. samochodem osobowym,dodatkowo 2 razy w roku trasa do polski(3030km w 1strone) wystarczy? :lol:
Voit*Rozbawiłeś mnie. Wyobraziłem sobie Castrola po przebiegu 30 000 km*
tak mam w ksiazce serwisowej, a ze ja wymieniam czesciej... :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Tak - fart.
Castrola Egde (poprzednik FST?) Skodzina potrafiła łyknąć i 2l na 15k km na serii.
Po tuningu z 90KM i 210Nm na 150KM i 340Nm na Motulu, Fuchsie, Millersie i Amsoilu dolewki na 15k km wynoszą ok 0,5-0,7l.
Zbawienny wpływ tuningu czy może inne (lepsze) oleje?
PS. W motocyklu jak miałem Motula było ok. Zacząłem dolewać Castrola i się zaczęły dziwne wycieki poprzez wysprzęglik - dziwna zbieżność prawda?
Komentarz
-
-
Pierwszy pełny bak paliwa od czasu zakupu, wyszło mi 7,2l/100 (wg tankowania i moich wyliczeń, nie wg kompa) 3/4 - miasto 1/4 - trasaPowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
Komentarz