Spalanie naszych aut - diesel

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • roLLo
    L&K
    • 2008
    • 1063
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

1.9 TDI 110KM
    Przebieg 109000
    Miasto: 6.7~7.1
    Trasa ok. 210km w 1 stronę śr. prędkość 100-130:
    z klimą 5.3
    bez klimy: 4.5.

Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI

Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
    Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
    Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

autostrada około 600km, srednia przelotowa 160-190, raczej 190 na tempomacie, spalanie z baku 8.5 opony 205/55/16
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kmicio
        Ambiente
        • 2008
        • 233

Teraz mam lepszy okres 52l i 600km. Średnia z baku 8,7
        W mrozy przy webasto było 52l i 540km, czyli 9,63. Jazda delikatna wręcz, na odcinku 30km(2x15km) codziennie (przedmieścia - miasto). Średnia przelotowa 23km/h :evil:

Ciekawe czy po programie przy mojej jeździe spadło by spalanko...
        *1B1B*1.8T*4x4
        *1B1B*1.9T*DSG

Komentarz

• Karol-zg
          Drive
          • 2011
          • 54

Ostatnio na 50,3 litra przejechałem 759 km, z czego 340 trasa, a reszta miasto. Co daje średnią 6,6 litra na 100 km
          Moje autko:
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=664461#664461

Komentarz

• szachu
            Rider
            • 2009
            • 639
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

650 km na 48 litrach (z czego ok. 90 to teren poza miastem, trasą to ciężko nazwać) = ok. 7.4 l/100 km Biorąc pod uwagę ilość korków i niska temperaturę(oraz krótkie odcinki ok. 7 km) to myślę wynik jest całkiem niezły

Komentarz

• wagabunda
              Classic
              • 2010
              • 36

Panowie ostatnio trasa 420 km w jedną stronę, silny wiatr w piątek spalił mi wg komputera 4,2 l ale powrót we wtorek przy bardzo silnym wietrze to 4,8, jeżdżę raczej spokojnie ale na trasie tak 110 średnio trzymam.
              Natomiast zimą jazda miejska to jakieś 7-8 l, w lecie w mieście w 5,5 się mieści.
              Jeżeli chodzi o rekordowe zużycie to przejechane 60 km 2,8 l na 100 km tak pokazał komputer była to jazda na trasie w kolumnie za cysterną shella co ma na tyle slimaka w trójkącie, w zasadzie nie było nawet wzniesień prędkość do 70 km na godzinę. :shock:
              Przebieg auta to prawdopodobnie jakieś 290 k km
              opony 195x65x15

Komentarz

• cool_torun
                Ambiente
                • 2008
                • 162

Trasa Toruń - Zieleniec - Toruń -> 912 km, spalanie 4,8 jazda normalna - czyli przepisy plus 10 km/h, w jedna stronę deszcz z powrotem sucho i przez Wrocław - dwie osoby na pokładzie plus sprzęt narciarski.
                PS
                komputer pokazał że jeszcze mogę przejechać 300 km, (wskaźnik, jedną kreskę ponad ćwiartkę) tankuję po korek, przy tym samym dystrybutorze

Komentarz

• blind_walker
                  RS
                  • 2010
                  • 4533
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jest to możliwe, że przy odłączeniu akku na ok 12h "coś" się zresetowało i samochód mniej pali? Ganiałem dzisiaj trasą ok 50km, spalanie zawsze było grubo ponad 6l, tak dzisiaj 5,4.
                  mkII 20VT (600h worked)
                  Roooooomster

Komentarz

• loru
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4286
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jest to możliwe, że przy odłączeniu akku na ok 12h "coś" się zresetowało i samochód mniej pali?
                    tak zresetowało ci wszystkie "pomiary" i zaczyna liczyć od nowa, pojeździsz parę dni i zacznie pokazywać po staremu.
                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• blind_walker
                      RS
                      • 2010
                      • 4533
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

loru, Ale akku był odłączony 2 tygodnie temu i cały czas pokazuje mniejsze spalanie. Zobaczę ile wyjdzie mniej po kolejnym tankowaniu.
                      mkII 20VT (600h worked)
                      Roooooomster

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez cool_torun
                        spalanie 4,8 jazda normalna
                        mogę potwierdzić
                        U mnie w BXE trasa Zielona Góra - Warszawa-Zielona Góra po autostradzie 130 reszta przepisowo 90-100 km/h + trochę jazdy po mieście w sumie jakieś 950 km na jednym baku - średnie spalanie dokładnie 4,8 wg kompa.
                        Wczoraj trasa Zielona Góra-Berlin-Zielona Góra w Polsce 90-100 a po Niemieckiej autostradzie 140-150 (w stronę Berlina jazda w mocnym deszczy średnie spalanie 5,1 (z 2 dzieci + żona) ogółem średnie na całej trasie 4,8 bo wracałem wieczorem i trochę wolniej :P
                        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Sebastian
                          Rider
                          • 2004
                          • 412

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                          w sumie jakieś 950 km na jednym baku - średnie spalanie dokładnie 4,8 wg kompa.
                          to coś chyba komp kłamie bo przy takim przebiegu spalanie powinno wyjść jakieś 5,8l/100km
                          RS BLUE

Komentarz

• cool_torun
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 162

Komp do Zieleńca pokazał 4,9 a w drodze powrotnej 4,5 - co ciekawe na zimówkach :szeroki_usmiech
                            Z reguły do tej pory takie wyniki miałem na letnich michelinkach energy saver

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Sebastian
                              bo przy takim przebiegu spalanie powinno wyjść jakieś 5,8l/100km
                              ale nie wyjechałem baku do końca - zostało jeszcze dobrze ponad rezerwę a dolane było na full przy tankowaniu, zresztą spalanie jest wmiarę powtarzalne trasa +- 4,5 do 5l przy normalnej szybkiej jezdzie...oczywiście można wykrecić też dużo większe zużycie oleju :wink:
                              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Sebastian
                                Rider
                                • 2004
                                • 412

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                Zamieszczone przez Sebastian
                                bo przy takim przebiegu spalanie powinno wyjść jakieś 5,8l/100km
                                ale nie wyjechałem baku do końca - zostało jeszcze dobrze ponad rezerwę a dolane było na full przy tankowaniu, zresztą spalanie jest wmiarę powtarzalne trasa +- 4,5 do 5l przy normalnej szybkiej jezdzie...oczywiście można wykrecić też dużo większe zużycie oleju :wink:
                                a jeśli tak to OK, przeczytałem, że na baku tyle przejechałeś a nie napisałeś, że jeszcze zostało coś tam w baku
                                RS BLUE

Komentarz

• Desperado
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 8

A ja mam takie pytanie. śwagier mnie tu na rekordy wziął bo sam jeździ szkodą i kupiłem w końcu ASV sprzedając e36 touring 1,7 tds, który palił pomiędzy 8,5 a 9,5 w zimie. Ostatnie kilka miesięcy - zima trochę zacząłem się niepokoić, ponieważ przy tekstach śwagra o rekordach spalania moja średnia z miasta to okolice 9l/100 to coś obłędnie dużo mi się wydaje!
                                  I teraz pytanie do was co o tym sądzicie?

100% miasta WaWa
                                  trochę korków, ale lepiej dane poniżej to piszą
                                  - jak mam chwilę bez korka to podciągnę miedzy 80-110km/h
                                  trasa rano 16 km ok 30-40min
                                  trasa po południu 16 km ok 30-40 min
                                  czasami coś dojdzie jeszcze w okolicach 20 km ale też 100% miasto
                                  średnia prędkość ok 28-38 km/h

Mam Webasto grzejące zawsze do 90 stopni, więc powinno niby być ciut niższe spalanie niż bez...

A jak wyjadę na trasę to w zależności od mojego humoru i prędkości między 4,9-5,6. Raz z pełnym bagarkiem i dwoma rowerami na dachu spalił mi ok. 6,2 przy klimie i radiu ze średnią ok. 90km/h więc odcinki były i po 130km/h

Czy takie w mieście to normalne bo już zaczynam się niepokoić...?

Komentarz

• shok
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2070
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

spalanie 4,8 jazda normalna - czyli przepisy plus 10 km/h
                                    czyli jazda oszczędna.
                                    Jade ostatnio z kolegą na autostradzie 8) silnik 1.9BXE i pokazuje mi na komputerze zobacz 4.8 a ja mu mówie ale ty jedziesz 90km/h. On do mnie co ty mówisz, jest prawie 105km/h :zlosnik1:

W ogóle to nie rozumie ludzi którzy po wyjeżdzeniu baku wyciągają kalkulator i się cieszą jak auto im mało spaliło. Padł nowy rekord czy niestety nie tym razem. Mnie to jakoś nigdy nie interesuje

Komentarz

• Karol-zg
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 54

wczoraj kilkanaście kilometrów jechałem niemalże prostą i płaską drogą i na tempomacie przy prędkości 100 komp wskazywał 2,9 l. Coś mi się wierzyć nie chce, chyba bydlak chciał poprawić mi humor... :wink:
                                      Moje autko:
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=664461#664461

Komentarz

• hsurim
                                        Elegance
                                        • 2006
                                        • 788
                                        • Kia
                                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Przy 100 km/h to podejrzane - no chyba, że lekko z górki.
                                        Natomiast przy 50-60 całkiem realne.
                                        Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• soszek81
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1245

Ostatnie dwa tankowania:
                                          - pierwsze - przejechane prawie 1000km z czego 850 trasy na tempomacie (100km/h) - spalanie 5,25;
                                          - drugie - ponad 450 km po KR i okolicach w tym dwa wypady do Pcimia, przy drugim hamulce powiedziały dość więc będzie zmiana klocków na dobrą półkę (obecnie nie znane - dostałem z autem) co wytrzymają 40 km męczarni. Wracając do tematu - spalanie 6,5.

PS. Jak silnik się rozgrzeje to przyspieszam z gazem w podłodze aby przedmuchiwać turbawkę prawie z każdych świateł
                                          Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                          Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• cool_torun
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 162

Zamieszczone przez shok
                                            spalanie 4,8 jazda normalna - czyli przepisy plus 10 km/h
                                            czyli jazda oszczędna.
                                            Jade ostatnio z kolegą na autostradzie 8) silnik 1.9BXE i pokazuje mi na komputerze zobacz 4.8 a ja mu mówie ale ty jedziesz 90km/h. On do mnie co ty mówisz, jest prawie 105km/h :zlosnik1:

W ogóle to nie rozumie ludzi którzy po wyjeżdzeniu baku wyciągają kalkulator i się cieszą jak auto im mało spaliło. Padł nowy rekord czy niestety nie tym razem. Mnie to jakoś nigdy nie interesuje
                                            To jest dla mnie jazda normalna - dosyć się napatrzałem na skutki nadmiernej prędkości - a że jadę +10 to nie znaczy że nie dynamicznie - jak już cieplutki silnik to na każdym biegu dynamicznie do 2,5 - 3 tys by turbawka się nie nudziła

Komentarz

• Desperado
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 8

Zamieszczone przez Desperado
                                              A ja mam takie pytanie. śwagier mnie tu na rekordy wziął bo sam jeździ szkodą i kupiłem w końcu ASV sprzedając e36 touring 1,7 tds, który palił pomiędzy 8,5 a 9,5 w zimie. Ostatnie kilka miesięcy - zima trochę zacząłem się niepokoić, ponieważ przy tekstach śwagra o rekordach spalania moja średnia z miasta to okolice 9l/100 to coś obłędnie dużo mi się wydaje!
                                              I teraz pytanie do was co o tym sądzicie?

100% miasta WaWa
                                              trochę korków, ale lepiej dane poniżej to piszą
                                              - jak mam chwilę bez korka to podciągnę miedzy 80-110km/h
                                              trasa rano 16 km ok 30-40min
                                              trasa po południu 16 km ok 30-40 min
                                              czasami coś dojdzie jeszcze w okolicach 20 km ale też 100% miasto
                                              średnia prędkość ok 28-38 km/h

Mam Webasto grzejące zawsze do 90 stopni, więc powinno niby być ciut niższe spalanie niż bez...

A jak wyjadę na trasę to w zależności od mojego humoru i prędkości między 4,9-5,6. Raz z pełnym bagarkiem i dwoma rowerami na dachu spalił mi ok. 6,2 przy klimie i radiu ze średnią ok. 90km/h więc odcinki były i po 130km/h

Czy takie w mieście to normalne bo już zaczynam się niepokoić...?
                                              Dziś zmierzyłem po dwóch tankowaniach (co prawda jest z rana od kilku dni w okolicach -15C) i było 9,1!!!
                                              HELP? Czy ktoś może coś powiedzieć na ten temat?

Komentarz

• wagabunda
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 36

Zamieszczone przez Karol-zg
                                                wczoraj kilkanaście kilometrów jechałem niemalże prostą i płaską drogą i na tempomacie przy prędkości 100 komp wskazywał 2,9 l. Coś mi się wierzyć nie chce, chyba bydlak chciał poprawić mi humor... :wink:
                                                jeżeli na prostej i bez wiatru to całkiem możliwe, zobacz mój post stronę przed
                                                pozdrawiam Wiesław

Komentarz

• mariuss
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 52

tylko pozazdrościć jak wam te 1,9 TDI palą. Moje exeo przy deliktnej jeździe w trasie schodzi do około 6 litrów, a spokojna jazda po warszawie to 8 - 8,5 litra ...
                                                  seat exeo 2.0 TDI CR

Komentarz

• abstinent
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 4842
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mariuss, a co się dziwisz, przecież 170 czy ile tam masz to musi wypić więcej, do tego jak się depnie.... :P

Komentarz

Pracuję...