Kolego bob* może coś bliżej na ten temat bo nie działam na forum opla i ciężko mi tam trafić.
Gdzie tankujemy paliwo do TDI?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez adamo64A co sądzicie o dolaniu raz na jakiś czas do ropki Mixolu (myślę oczywiście o silnikach bez pompowtrysków)? .To może być dobry sposób na nasze paliwa które są zbyt "suche" i mają mniej siarki niż paliwa np. w Niemczech.
Komentarz
-
-
Wszyscy zastanawiają się czy lać shell bp orlen- a ja mówię wam że to wszystko to to samo - orlen sprzedaje zarówno paliwa na stacje shell jak i bp :roll:
Jesteśmy liderem rynku paliw. Chcemy tworzyć nowe rozwiązania w energetyce i mobilności oparte na zaawansowanych, czystych technologiach. Poznaj nas!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cool_torunWszyscy zastanawiają się czy lać shell bp orlen- a ja mówię wam że to wszystko to to samo - orlen sprzedaje zarówno paliwa na stacje shell jak i bp :roll:
Jesteśmy liderem rynku paliw. Chcemy tworzyć nowe rozwiązania w energetyce i mobilności oparte na zaawansowanych, czystych technologiach. Poznaj nas!
http://www.orlen.pl/cgi-bin/internet...ntentId=129559saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adamo64Kolego bob* może coś bliżej na ten temat bo nie działam na forum opla i ciężko mi tam trafić.Z muzycznym pozdrowieniem
www.voice.osw.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adamo64nasze paliwa które są zbyt "suche" i mają mniej siarki niż paliwa np. w Niemczech
Tak naprawdę paliwa w Polsce pochodzą od kilku producentów- zbyt wiele rafinerii nie mamy, więc szansa że paliwo będzie pochodzić z Płocka jest dość duża.
Reszta paliw- tych lepszych (Verva, V-power, Ultimate itd.)- bazą zazwyczaj jest standardowy ON, reszta to dodatki, ścisła tajemnica konkretnej firmy. Najczęściej dodawane są w bazach paliwowych.
Paliwo w Polsce praktycznie na każdej stacji benzynowej zawiera dodatek biokomponentu, wynikający z ustawy o Narodowym Celu Wskaźnikowym , wytyczającym minimalny udział paliw pochodzenia naturalnego w bilansie sprzedaży paliw. Najczęściej jest to ok 4,5%. Czysty Bio sprzedają napewno na stacjach bliska (marka Orlenu). Pewnie są tacy ze starszymi dieslami (traktory???), które to przełkną.
Jeśli chodzi o stacje przy supermarketach- sprzedaż paliw to dla nich dodatek, który ma przyciągnąć klientów- przyjedzie zatankować (czasem z końca miasta, bo przecież jest o ileśtam groszy taniej) to może i zrobi zakupy. Nie wiem, tylko przypuszczam, że marże są na minimalnym poziomie (choć porównując Carrefoura i Auchan nie do końca tak jest- kilka groszy różnicy w cenie), tak by tylko zwróciły się nakłady inwestycyjne, oraz bieżąca obsługa stacji. Nie wierzę w to, że ktoś będzie chrzcił paliwo na takich stacjach, gdyby wyszło że jeden albo drugi okrada klientów to jest spora szansa, że stracą kilku klientów także i na sklepie. I raczej nikt sobie nie jest w stanie na to pozwolić.
I pewnie w każdej sieci paliw trafią się czarne owce, co będą chciały dodatkowo zarobić- ochrzczą paliwo. I na to nie jesteśmy w stanie nic poradzić. Jedyny plus w takim przypadku jest taki, że jak jest to duża sieć paliw, to się nie zawinie i pewniej będzie można wyciągnąć kasę na naprawę (czasem może być trudno przez prawnikówm, ale nie jest to niemożliwe). Co innego w przypadku prywaciaża, który może się zawinąć.
Poza tym każda sieć stacji paliw prowadzi własne kontrole (chrzenie paliwa to okradanie firmy i ewentualna utrata image'u). Podobno są kolosalne kary za taki proceder.
Ufff, ale się rozpisałem, sorry.
Do tematu- każdy ON byleby na stacji sieciowej, jakakolwiek by nie była, zazwyczaj tam gdzie taniej, ewentualnie po drodze, staram się specjalnie nie jeździć na drugi koniec miasta :wink: .It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
Dzis na CB slyszalem jak ludzie kleli na paliwo z Orlenu kolo Swiecia (przed Siwciem po prawej jadac od strony Gdanska) i BP z Chojnic. Podobno pozamarzalo im i klops.
Moze komus przyda sie to info. Skoro trafilo sie to kilku osobom i to w jeden dzien to cos w tym chyba jest :twisted:Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
W AutoSwiecie lum Motorze (nie pamietam dokladnie bo czytam wymiennie)
były wyniki badan jakosci paliwa i stacje Statoil, BP, Shell byly OK.
Klopoty z jakoscia mialy stacje Orlenu.
Od 1.5 roku tankuje glownie na Shellu i jastem zadowolony. Ostatnio zatankowalem na Statoil i wydaje mi sie, ze silnik pracowal bardziej miekko. Ale jak w takich przypadkach bywa, moze to byc subiektywne odczucie.
Nie tankuje paliw "premium" bo nic nie daja (moim zdaniem) a nawet mam wrazenie, ze silnik pracuje gloscniej.
Jak jezdzilem Fabia to na Orlenowskiej Pb95 auto jezdilo niespecjalnie.
Komentarz
-
-
generalnie stacje firmowe
zwykła gnojówka, a nie żadne ulepszone paliwa
tankuję tak n-te auto, firmowe i prywatne i wsio jest OK
Uważaj na bio - paliwa, podjechałem na jakiś wynalazek orlenowski - Bliska czy coś w tym rodzaju, a tam jak byk, że paliwo bio-estrogeny, jak zwał tak zwał
A do pompowtrysków to raczej niewskazanebyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
-
Wszystkie ONy są z polskich rafinerii z wyjątkiem Shell V-power Racing, dlatego cena jest odpowiednio wysoka.
Ja osobiście tankuję vervę, bo mam stację po drodze i w samym Krakowie paliwo sporo tańsze niż gdzieś przy trasach krajowych. Tak sobie założyłem, że od nowości będę lał paliwo lekko uszlachetnione. Różnica w cenie niewielka, a jakieś właściwości czyszczące to na pewno ma. Raz na kilka tankowań zaleję zwykły ON.
Na pewno nie podchodzę do tego w ten sposób, że oceniam pracę auta sugerując się tym co nalałem. Nie zwracam na to uwagi. Tankuje tylko na firmowych stacjach, no-name omijam z daleka. Wiadomo, że różne sytuacje się mogą zdarzyć i stacja BP, stacji BP nie równa, ale jakbym się jeszcze tym miał przejmować, to bym z garażu nie wyjeżdżał.DADRL wyłącz światła - włącz myślenie
Komentarz
-
-
Od roku niemal wszystkie tankowania na Neste, nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów z paliwem (zimowe temperatury także nie były straszne dla paliwa), ale ja mam silnik z VP. Szerokim łukiem omijam Lukoil. Na tamtym paliwie szkodnik tracił moc a spalanie wzrastało. Kiedyś miałem także problemy z ropą orlenowską. Wiec ja polecam Neste, dobre paliwa za dobrą cenę :wink:
Komentarz
-
Komentarz