Gdzie tankujemy paliwo do TDI?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamo64
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2008
    • 177

Kolego bob* może coś bliżej na ten temat bo nie działam na forum opla i ciężko mi tam trafić.

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Zamieszczone przez adamo64
      A co sądzicie o dolaniu raz na jakiś czas do ropki Mixolu (myślę oczywiście o silnikach bez pompowtrysków)? .To może być dobry sposób na nasze paliwa które są zbyt "suche" i mają mniej siarki niż paliwa np. w Niemczech.
      Hmmm.... a może lepiej jakiegoś firmowego oleju do dwusowów nalać....? Shell albo Mobil

Komentarz

• cool_torun
        Ambiente
        • 2008
        • 162

Wszyscy zastanawiają się czy lać shell bp orlen- a ja mówię wam że to wszystko to to samo - orlen sprzedaje zarówno paliwa na stacje shell jak i bp :roll:
        Jesteśmy liderem rynku paliw. Chcemy tworzyć nowe rozwiązania w energetyce i mobilności oparte na zaawansowanych, czystych technologiach. Poznaj nas!

Jesteśmy liderem rynku paliw. Chcemy tworzyć nowe rozwiązania w energetyce i mobilności oparte na zaawansowanych, czystych technologiach. Poznaj nas!

Komentarz

• satoot
          Rider
          • 2008
          • 525

Zamieszczone przez cool_torun
          http://www.orlen.pl/cgi-bin/internet.exe/portal/ep/contentView.do?pageTypeId=8598&channelId=-8588&programId=9620&contentType=ARTYKUL&contentId= 129554
          Napisz w skrócie o czym tam stoi, bo wyskakuje "Strona błędu" w obu podanych linkach.

Ja tankuję na BP. Gaz.

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez cool_torun
            Wszyscy zastanawiają się czy lać shell bp orlen- a ja mówię wam że to wszystko to to samo - orlen sprzedaje zarówno paliwa na stacje shell jak i bp :roll:

http://www.orlen.pl/cgi-bin/internet...ntentId=129559
            no odkrycie Ameryki to to nie jest :szeroki_usmiech
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• cool_torun
              Ambiente
              • 2008
              • 162

pisze że oreln podpisał umowy z shellem i bp na dostawy paliwa i diesla na rok 2009

Komentarz

• voice
                Drive
                • 2008
                • 91

Kolego bob* może coś bliżej na ten temat bo nie działam na forum opla i ciężko mi tam trafić.
                Kolego ja leję od zawsze, tzn już ponad 8 lat na pełen bak z 0,5 l mixolu i silnik ciszej pracuje lepiej zapala itp... Ja polecam
                Z muzycznym pozdrowieniem
                www.voice.osw.pl

Komentarz

• wojciech_
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 164

voice, hmm niektore dwusuwy przeciez mialy zalecana mieszakne 1:50. Ty lejesz 1:100 - nie kopci Ci na siwo???

Komentarz

• CIS73
                    Rider
                    • 2008
                    • 522

wojciech_, Ty lejesz 1:100 - nie kopci Ci na siwo???

przecież stosunek 1:100 jest mniejszy niż 1:50
                    1:50 - 1 jednostka oleju na 50 jednostek paliwa
                    1:100 - 1 jednostka oleju na 100 jednostek paliwa

więc nie powinno mu kopcić na siwo
                    CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                    CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• tomil
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 1179

nasze paliwa które są zbyt "suche" i mają mniej siarki niż paliwa np. w Niemczech
                      ZTCW (a wiem) jest norma dla UE o zawartości siarki w paliwie na poziomie 10 ppm. (dla niewtajemniczonych- 10 części na milion, znaczy 10 gramów na tonę- bardziej obrazowo 2 łyżeczki do herbaty siarki na ok 1200 litrów paliwa). To siarka oraz skład paliwa- długość łańcuchów węglowodorowych determinują kopcenie.

Tak naprawdę paliwa w Polsce pochodzą od kilku producentów- zbyt wiele rafinerii nie mamy, więc szansa że paliwo będzie pochodzić z Płocka jest dość duża.

Reszta paliw- tych lepszych (Verva, V-power, Ultimate itd.)- bazą zazwyczaj jest standardowy ON, reszta to dodatki, ścisła tajemnica konkretnej firmy. Najczęściej dodawane są w bazach paliwowych.

Paliwo w Polsce praktycznie na każdej stacji benzynowej zawiera dodatek biokomponentu, wynikający z ustawy o Narodowym Celu Wskaźnikowym , wytyczającym minimalny udział paliw pochodzenia naturalnego w bilansie sprzedaży paliw. Najczęściej jest to ok 4,5%. Czysty Bio sprzedają napewno na stacjach bliska (marka Orlenu). Pewnie są tacy ze starszymi dieslami (traktory???), które to przełkną.

Jeśli chodzi o stacje przy supermarketach- sprzedaż paliw to dla nich dodatek, który ma przyciągnąć klientów- przyjedzie zatankować (czasem z końca miasta, bo przecież jest o ileśtam groszy taniej) to może i zrobi zakupy. Nie wiem, tylko przypuszczam, że marże są na minimalnym poziomie (choć porównując Carrefoura i Auchan nie do końca tak jest- kilka groszy różnicy w cenie), tak by tylko zwróciły się nakłady inwestycyjne, oraz bieżąca obsługa stacji. Nie wierzę w to, że ktoś będzie chrzcił paliwo na takich stacjach, gdyby wyszło że jeden albo drugi okrada klientów to jest spora szansa, że stracą kilku klientów także i na sklepie. I raczej nikt sobie nie jest w stanie na to pozwolić.

I pewnie w każdej sieci paliw trafią się czarne owce, co będą chciały dodatkowo zarobić- ochrzczą paliwo. I na to nie jesteśmy w stanie nic poradzić. Jedyny plus w takim przypadku jest taki, że jak jest to duża sieć paliw, to się nie zawinie i pewniej będzie można wyciągnąć kasę na naprawę (czasem może być trudno przez prawnikówm, ale nie jest to niemożliwe). Co innego w przypadku prywaciaża, który może się zawinąć.

Poza tym każda sieć stacji paliw prowadzi własne kontrole (chrzenie paliwa to okradanie firmy i ewentualna utrata image'u). Podobno są kolosalne kary za taki proceder.

Ufff, ale się rozpisałem, sorry.

Do tematu- każdy ON byleby na stacji sieciowej, jakakolwiek by nie była, zazwyczaj tam gdzie taniej, ewentualnie po drodze, staram się specjalnie nie jeździć na drugi koniec miasta :wink: .
                      It doesn't matter what we're losing
                      It only matters what we're going to find!

Komentarz

• wojciech_
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 164

CIS73, , oczywiscie zgadzam sie z Twoimi rachunkami. Chodzilo mi natomiast o to, ze dawka 1:100 jest dosc duza jak na "uszlachetnianie" paliwa, skoro 1:50 polecaja do silnika dwusuwowego, ktory to tym jest smarowany w cylindrach

Komentarz

• pantol
                          Elegance
                          • 2004
                          • 754

Dzis na CB slyszalem jak ludzie kleli na paliwo z Orlenu kolo Swiecia (przed Siwciem po prawej jadac od strony Gdanska) i BP z Chojnic. Podobno pozamarzalo im i klops.
                          Moze komus przyda sie to info. Skoro trafilo sie to kilku osobom i to w jeden dzien to cos w tym chyba jest :twisted:
                          Jarek "Vinci"

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8160
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tankowałem na Neste w Kielcach - 22 i nic sie nie dzieje.
                            Załączone pliki
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• msza5
                              Classic
                              • 2010
                              • 9

[O2] Gdzie najlepiej tankować ON a jakich stacji unikać ?

Mam pytanko do forumowiczów - jakie macie opinie własne i zasłyszane nt. jakości paliwa ON na naszych stacjach , gdzie jest najlepsze ? a jakich stacji unikać ,żeby nie mieć problemów ......

Komentarz

• mikolaj
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 366
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

osobiście polecam BP, Statoil i Neste

Komentarz

• PIETRO1973
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 240

W AutoSwiecie lum Motorze (nie pamietam dokladnie bo czytam wymiennie)
                                  były wyniki badan jakosci paliwa i stacje Statoil, BP, Shell byly OK.
                                  Klopoty z jakoscia mialy stacje Orlenu.
                                  Od 1.5 roku tankuje glownie na Shellu i jastem zadowolony. Ostatnio zatankowalem na Statoil i wydaje mi sie, ze silnik pracowal bardziej miekko. Ale jak w takich przypadkach bywa, moze to byc subiektywne odczucie.
                                  Nie tankuje paliw "premium" bo nic nie daja (moim zdaniem) a nawet mam wrazenie, ze silnik pracuje gloscniej.
                                  Jak jezdzilem Fabia to na Orlenowskiej Pb95 auto jezdilo niespecjalnie.
                                  przed Virusem
                                  to wina ROGALA
                                  http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA

Komentarz

• ahmed799
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6871
                                    • Ford

Osobiscie tankuje na Statoil od ponad roku PB 95 i gas jestem bardzo zadowlony w porownaniu z innymi firmowymi stacjami na zbiorniku robie ok 70 km wiecej. Znajomi tez sobie chwala stacje Statoil. Leiej zaplacic kilka groszy wiecej ale zalac pewne paliwko.

филип
                                    Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• pleban
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 580

generalnie stacje firmowe
                                      zwykła gnojówka, a nie żadne ulepszone paliwa
                                      tankuję tak n-te auto, firmowe i prywatne i wsio jest OK

Uważaj na bio - paliwa, podjechałem na jakiś wynalazek orlenowski - Bliska czy coś w tym rodzaju, a tam jak byk, że paliwo bio-estrogeny, jak zwał tak zwał
                                      A do pompowtrysków to raczej niewskazane
                                      była O1 1,6 102 KM
                                      była O1 1,9 TDI 90 KM
                                      była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                                      był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                                      jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• pedro
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 178

dziś widziałem program na tvn turbo, gosc zatankował nowego peugeota na shellu
                                        przejechał na tym paliwie 400m okazało się, że w pb była woda
                                        Pozdrawiam
                                        pedro

Komentarz

• genesis
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 232

Wszystkie ONy są z polskich rafinerii z wyjątkiem Shell V-power Racing, dlatego cena jest odpowiednio wysoka.
                                          Ja osobiście tankuję vervę, bo mam stację po drodze i w samym Krakowie paliwo sporo tańsze niż gdzieś przy trasach krajowych. Tak sobie założyłem, że od nowości będę lał paliwo lekko uszlachetnione. Różnica w cenie niewielka, a jakieś właściwości czyszczące to na pewno ma. Raz na kilka tankowań zaleję zwykły ON.
                                          Na pewno nie podchodzę do tego w ten sposób, że oceniam pracę auta sugerując się tym co nalałem. Nie zwracam na to uwagi. Tankuje tylko na firmowych stacjach, no-name omijam z daleka. Wiadomo, że różne sytuacje się mogą zdarzyć i stacja BP, stacji BP nie równa, ale jakbym się jeszcze tym miał przejmować, to bym z garażu nie wyjeżdżał.
                                          DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• piernik
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 975
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Od roku niemal wszystkie tankowania na Neste, nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów z paliwem (zimowe temperatury także nie były straszne dla paliwa), ale ja mam silnik z VP. Szerokim łukiem omijam Lukoil. Na tamtym paliwie szkodnik tracił moc a spalanie wzrastało. Kiedyś miałem także problemy z ropą orlenowską. Wiec ja polecam Neste, dobre paliwa za dobrą cenę :wink:

Komentarz

• wiking
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 117

tylko statoil dla mnie najlepsza

Komentarz

• Set
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 113

Osobiście tankuję od 10 lat prawie wyłącznie na statoil i nigdy nie miałam problemów - za to jak czasem na trasie zatankowałem dolewkę na BP, to już czułem różnicę w pracy silnika. W przyspieszeniu też, a raczej jego wyraźnym spadku.

Komentarz

• tomil
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 1179

Panowie, toż to paliwovooodoooo. Wszystkie stacje i tak zaopatrują się w Orlenie albo Lotosie (koszty logistyki)
                                                  It doesn't matter what we're losing
                                                  It only matters what we're going to find!

Komentarz

• Lashlo
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 1455

ja od kilku lat NESTE i wsio ok-a wybor NESTE,bo po 1 zbiorcza faktura za miesiac,a po 2-im mniej ludzi na stacji,tym mniejsze prawdopodobienstwo kombinowania z paliwem.

Komentarz

Pracuję...