Zamieszczone przez słoń
Ceny paliw
Zwiń
X
-
Możemy się tylko wściekać, a i tak nie mamy żadnego realnego wpływu na spekulacyjne i złodziejskie działania hurtowników i detalistów z branży paliw. Dopóki mają zbyt na paliwa - dopóty to oni będą dyktować, ile mamy płacić na stacjach... Na nasz kochany rząd i jego instytucje kontrolne nie mamy co liczyć - w końcu im wyższa cena paliwa, tym większe pieniążki wpływają do budżetu (a pomimo wzrostu cen paliw, ilość sprzedawanego paliwa wzrosła w stosunku do analogicznego okresu 2011 r.). Jako kierowcy i obywatele jesteśmy "w czarnej" i mamy tyle do gadania, co Żyd za okupacji... A oszczędzić na paliwie możemy tylko poprzez zmniejszenie liczby km, jakie przejeżdżamy co miesiąc - a przez to poprzez ograniczenie ilości litrów paliwa, jakie co miesiąc wlewamy do naszych autek...
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Bliska:
PB95: 5.65 -> 5.61
ON: 5.59 -> 5.48
BIO ON: 5.19 nie widziałem żeby ktoś to tankował ale miło popatrzeć
Chociaż przy tych obniżkach w hurcie to ch*j a nie obniżka. Stacje teraz odrabiają straty jak ludzie ograniczali jeżdżenie zimą kiedy paliwo było w okolicy 6 zł. Przed chwilą słyszałem w Trójce o planowanej obniżce cen paliw na wakacje o kilka a nawet kilkanaście groszy, zawsze na wakacje w tzw. sezonie wysokim szły ceny w górę i jakoś nie chce mi się wierzyć, że w tym roku będzie inaczej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maymerPrzed chwilą słyszałem w Trójce o planowanej obniżce cen paliw na wakacje o kilka a nawet kilkanaście groszy, zawsze na wakacje w tzw. sezonie wysokim szły ceny w górę i jakoś nie chce mi się wierzyć, że w tym roku będzie inaczej.
Na moim wykresie odległość linii obrazujących ceny hurtowe benzyn od linii różowej jest zbyt mała conajmniej od połowy marca, dla diesla gdzieś od końca maja. Te niby promocje weekendowe pokazują ile paliwko może realnie teraz kosztować i to przy bardzo dobrym zarobku detalistówZamieszczone przez Eidos71A oszczędzić na paliwie możemy tylko poprzez zmniejszenie liczby km, jakie przejeżdżamy co miesiąc - a przez to poprzez ograniczenie ilości litrów paliwa, jakie co miesiąc wlewamy do naszych autek...O2 Scout 1.8 TSI
Komentarz
-
-
A ja przesiadłem się na komunikację i wydaję w miesiącu nie więcej jak 50zł na paliwo, a ostatnio to nawet rozłożyło się na prawie 2 m-c. :szeroki_usmiech
Do sklepów mam blisko, a do pracy dobry dojazd komunikacją.
I szczerze mówiąc nawet nie wiem po ile są ceny paliw w okolicy. To się nazywa życie na luzie.:szeroki_usmiech
W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KateZeszły tydzień LUKOIL Radom / Warszawa Łazy:
ON - 5,59 / 5,67
Pb - 5,74 / 5,78
LPG - 2,70 / 2,83
Odkąd pamiętam to w woj. radomskim zawsze było tańsze paliwo w stosunku do innych województw, dlaczego :?
Ostatnio na Statoli 123 - ON 5,41
Neste 5.39
Lukoil 5.46
Ja obserwuję ze względu na róznice jakie sa pomiędzy tym co kupuję do firmy w hurcie a stacjami.
Lokalne hurtownie paliw to de facto IV ręka bo:
- 1 ręka to rafineria
- 2 reka naftobaza (teoretycznie nie handluje tym bo sprzedaje to Orlen/Lotos lub importer np. JS) a faktycznie naftobaza za przechowanie i rozlanie tego do cystern na tym przycina więcej niż stacja paliw
- 3 ręka to dystrybutor paliwa czyli firma mająca umowę z rafinerią/importerem na dystrybucję ich paliw do hurtowników/stacji paliw - de facto obrót w większości tylko na papierze bez oglądania paliwa - całą robote robi naftobaza i hurtownik
- 4 ręka hurtownik lub stacja paliw
- 5- detalista
Kupując od lokalnego hurtownika paliw płacę przy dostawie do firmy 5,08-5,14/l czyli Orlen na swoich stacjach ma obcinkę w granicach od 70gr do ok. 1zł/litrze.
Nic dziwnego więc, że opłacało im się zaproponować w przetargu GDDKiA organizowanym na dzierżawę MOP przy S7w Suchedniowie stawkę na poziomie 200 i 215tysi za miesiąc4x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4x4BKFKupując od lokalnego hurtownika paliw płacę przy dostawie do firmy 5,08-5,14/l czyli Orlen na swoich stacjach ma obcinkę w granicach od 70gr do ok. 1zł/litrze.
Nic dziwnego więc, że opłacało im się zaproponować w przetargu GDDKiA organizowanym na dzierżawę MOP przy S7w Suchedniowie stawkę na poziomie 200 i 215tysi za miesiąc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4x4BKFKate napisał/a:
Zeszły tydzień LUKOIL Radom / Warszawa Łazy:
ON - 5,59 / 5,67
Pb - 5,74 / 5,78
LPG - 2,70 / 2,83
Odkąd pamiętam to w woj. radomskim zawsze było tańsze paliwo w stosunku do innych województw, dlaczego :?
No to jest pewien fenomen, który teoretycznie można wytłumaczyć sporą konkurencją - w praktyce nikt nie wie dlaczzego tak jest.
Np. Zachodnia czesc Warszawy, okolice Zachodniego, Jerozolimskie na Pruszkow itp. maja aktualnie ceny:
ON - 5,85
98 - 5,99
ON Verva - 5,99
Natomiast po wschodniej stronie, okolice Zabek, czyli stacje na Radzyminskiej Lukoil, Orlen:
ON - 5,67
ON Verva - 5,83
Cen pozostalych nie zapamietalem, bo zwlszacza 95 sie nie interesuje, ale sa jak najbardziej proporcjonalne. Co prawda nie jest to roznica przy ktorej oplaca sie jechac 20 km po paliwo, ale wystarczajaca, zeby sie tam zatankowac, jak jestem w okolicy. Nie wiem czemu, wlasnie w Zabkach od zawsze tez tansze paliwo jest. Moze tez kwestia konkurencji, tam (przy M1) sa: Shell, Lukoil, drugi Lukoil, Neste, i 2km dalej Orlen.Ja tu tylko sprzątam...
Komentarz
-
-
W BB znowu LPG skoczyło na 2.85.."Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."
"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)
www.zoltar.bielsko.pl
Komentarz
-
Komentarz