Webasto w Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mancer
    Classic
    • 2004
    • 24

Webasto w Octavii

Zamieszczone przez BioBogon
    Hm... a co to jest oring? Uszczelka czy jak?
    specyficzny rodzaj uszczelki wygladajacy jak kolko zrobione z okraglej gumy (rurki)
  • Piotrus
    Rider
    • 2004
    • 524

Webasto w Octavii

Witam
    Z racji że zbliżają się chłodniejsze dni chciałem napisać parę słów o montażu/użytkowaniu ogrzewania postojowego w Octavii. Niektórzy twierdzą że Webasto to zbędny bajer i szkoda wydawać na to kasę - też tak myślałem dopóki nie zacząłem używać :wink:

Żeby cieszyć się ogrzewaniem postojowym w Octavii potrzeba:
    -agregat grzewczy z pompką wody (najczęściej przykręcona na samym urządzeniu) i wydechem
    -pompkę dawkującą paliwo
    -przewody paliwowe wraz z trójnikami (ja swoje kupiłem od gościa montującego ogrzewania Eberspachera, wężyk ma wewnętrzną średnicę około 1mm)
    -przewody wodne (warto mieć oryginalny, jest elastyczny i łatwo się układa, potrzeba około 2.5m)
    -zegar sterujący (ja mam jeszcze dodatkowe sterowanie via tel. komórkowy)

Agregat z pompkami można trafić w rozsądnej cenie na Allegro (koszt około 1000 PLN). Ważne jest żeby kupić urządzenie które może pracować samodzielnie, ostatnio pojawiły się dogrzewacze które są montowane seryjnie np. w Touaregu –wtedy jest sterowane po CAN'ie i nie da rady zmusić go żeby pracowało samodzielnie.

Sam montaż w Octavii nie przedstawia większego problemu. 8) Agregat najlepiej umocować przed przednim lewym kołem. Podłączenie do układu chłodzenia polega na przecięciu przewodu wodnego którym woda z bloku silnika wpływa do nagrzewnicy i podłączeniu szeregowo w obieg agregatu grzewczego (na obudowie agregatu są strzałki w którą stronę ma płynąć woda). Paliwo można dostarczyć na dwa sposoby: w starszych TDI na pompie wstawia się trójnik pomiędzy filtr paliwa a pompę wtryskową, w benzynach oraz TDI na pompowtrysku, trzeba założyć specjalną sondę do zbiornika i paliwo ciągnąć bezpośrednio z niego.
    Podłączenie do instalacji elektrycznej jest w sumie proste : urządzenie ma dwie kostki. Na jednej jest stałe zasilanie (bezpiecznik 20A), w drugiej znajdują się odpowiednio (nr pinów):
    1-sygnał załączający (po podaniu 12V urządzenie rozpoczyna swoją pracę)
    2-diagnostyka
    3-czujnik temperatury zewnętrznej (opcjonalnie, wtedy urządzenie może pracować automatycznie jako dogrzewacz silnika po rozruchu)
    4-sygnał sterujący dmuchawą w kabinie (gdy woda w układzie chłodzenia osiągnie pewną temperaturę, agregat włącza dmuchawę i rozpoczyna nagrzewanie wnętrza pojazdu)
    5-przełącznik lato/zima (opcjonalnie, w trybie „lato” po włączeniu urządzenie włącza dmuchawę w kabinie bez dogrzewania wody w bloku silnika)
    6-zasilanie (+) pompy dawkującej paliwo

Jeśli chodzi o podłączenie dmuchawy to w przypadku Climatronica wystarczy założyć przekaźnik przełączający zasilanie panelu climatronica (tzw przewód X) oraz połączyć pin nr 4 z agregatu z pinem D1 w panelu Climatronica. Climatronic automatycznie przechodzi w tryb ogrzewania postojowego i ustawia 22stC. Gdy Climatronica brak wystarczy tylko sam przekaźnik podłączony do obwodu dmuchawy, trzeba też pamiętać by zostawiać dmuchawę na 3 biegu a pokrętło temp przestawić w prawo.

Cykl pracy wygląda następująco : na pin nr 1 podajemy 12V (z zegara sterującego lub pilota), urządzenie rozpoczyna rozruch, gdy woda w układzie chłodzenia osiągnie odpowiednią temperaturę włącza się nadmuch i rozpoczynane jest ogrzewanie kabiny pojazdu. Przy temperaturach -10 do -15 stC w kabinie jest cieplutko(a szybki są odmrożone 8) ) po około 15 minutach pracy urządzenia.
    Agregat jest wyposażony w elektronikę sterującą która zmniejsza moc grzewczą gdy woda osiągnie 90 stC, posiada zabezpieczenia przed zbyt niskim poziomem płynu oraz braku paliwa. Jeśli mowa o paliwie to przy mocy 5kW pobierane jest około 0,6 l ON/h, przy mocy 2,5kW (w trybie na pół gwizdka) około 0,3l ON/h . Dodatkowo urządzenie mierzy napięcie w instalacji elektrycznej pojazdu i nie dopuści do nadmiernego wyładowania akumulatora.

W razie gdyby ktoś chciał sobie takie cudo zamontować to mam parę schematów oraz dokumentację którą mogę podesłać

P.S. Mogę strzelić parę poglądowych fotek, musicie tylko wrzucić je na serwer.
    Piotruś
    AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• NICO
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2005
      • 146

cze. zastanawiam sie nad webasco zobacze w sobote maja mi dac znac z salonu ,.jak to dziala przez telefon i pilota (jaka odległosc i zabudowania) bo rozumiem ze da sie ustawic zegarem włanczanie..i co ty masz wstawione ....???
      2.0tdi(seria nie seria) E100..

Komentarz

• Piotrus
        Rider
        • 2004
        • 524

Niestety jeszcze nie wiem jak działa to w O2. O ile się nie mylę urządzenie jest zintegrowane i sterowane z MFD. Jeśli chodzi o pilota to oryginalny pilot Webasto ma zasięg do 600m.

U mnie zdalne sterowanie jest rozwiązane przy pomocy modułu GSM (takiego jak ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66798654). W aucie zainstalowany jest telefon (stara nokia z karta pre-paid) i po wysłaniu odpowiedniego sms'a lub nawet puszczeniu sygnału (bez nawiązywania połączenia) z zaprogramowanego wcześniej numeru można sterować max. 4 urządzeniami ( w tym webasto). Dodatkowo moduł działa jako powiadomienie w razie włączenia alarmu (dzwoni do wcześniej zaprogramowanych numerów).
        Zegar sterujący pozwala na wcześniejsze zaprogramowanie godziny startu urządzenia (np. wiesz że wyjeżdżasz codziennie o 07:00 to sobie ustawiasz na 06:45 i wsiadasz do cieplutkiego auta) ale też nie wiem w jaki sposób jest to rozwiązane w O2.
        Piotruś
        AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• NICO
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2005
          • 146

ja sie jeszcze chyba na takie cos skusze w sobote mi powiedza ile mnie to bedzie kosztowac i kto mi to zrobi .. bo w Katowicach w salonie jeszcze tego nie montowali (a nie chce ryzykować) jezeli chodzi o utrate gwarancji w moim przypadku to dzisiaj gadałem i powiem tak; oni sa elastyczni...ha ha h a no i chip na wiosne sie kłania ....skoro sa elastyczni......zreszta zobaczymy...Dzieki...

Komentarz

• Ziomal
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 5841
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ale troche trzeba włożyć na takie cudo Wszystko dla ludzi ale za odpowiednie pieniądze
            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• MZD
              Ambiente
              • 2004
              • 242

Zamieszczone przez Ziomal
              Ale troche trzeba włożyć na takie cudo Wszystko dla ludzi ale za odpowiednie pieniądze
              Właśnie. Ciekaw jestem jaki jest całkowity koszt takiej instalacji.
              Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...

Komentarz

• Piotrus
                Rider
                • 2004
                • 524

Koszt montażu w autoryzowanym warsztacie to wydatek około 4000-4500 PLN (tylko sterowanie z programatora, bez pilota). Mnie ze wszystkim wyszło niecałe 2000PLN a można zrobić jeszcze taniej - teraz znów jest sezon "grzewczy" i ceny skoczyły do góry :wink:
                Piotruś
                AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• Zbyszek
                  Classic
                  • 2005
                  • 35

Cena urządzenia ok 3700 brutto, sklep internetowy. Ja w lutym br. byłem w autoryzowanym warsztacie firmy Eberspraecher w Katowicach, namiary z listy warsztatów. Cena wywoławcza 700zł za montaż, urządzenia z Allegro za 1850 z sterownikiem, dokupione brakujące detale razem ok 2400zł elementy. Mechanik ma dokumentację jak w jakiej marce, jakim modelu, jakim silniku montować. Łopatologocznie, nawet mało przeszkadza że po niemiecku. Tylko do niej NIE ZAGLĄDA, w konsekwencji instalację zrobił w stylu"jak nie należy robić instalacji" Jego pech, trochę się na tym znam, obejrzałem i powiedziałem że on tego nie będzie kończył. Brakło mu dnia, miał konczyć za kilka dni. Robota spier... musiłem zlikwidować jego rękodzieło (konektory zagniatał obcęgami -elektryk samochodowy), połączenie z wentylatorem w kabinie błednie wykonane, dobrze że nie doszło do próby uruchomienia. Niestety stare powiedzenie ze "jak chcesz mieć coś dobrze zrobione to zrób to sam" jest niestety nadal aktualne. Własnie dzisiaj zamontowałem mechanicznie nagrzewnicę, sterownik już działa, dokonczyć resztę instalacji i pozostaje próba uruchomienia. Zima idzie to czas pogonić, zdalne sterowanie będzie z pilota 200m zasięg, myślę że starczy, w garażu nie bardzo widzę odpalanie, ale na wyjeździe zimą będzie jak znalazł. Robota upierdliwa, więcej bym się tego nie podejmował, ale com zaczoł skonczyć muszę. Pozdrawiam wszystkich spragnionych ciepełka zimą rano, mój klekot potrzebuje ok 10 km na nagrzanie silnika i wskazówkę temp. na swoim miejscu.

Komentarz

• Ryży Koń
                    Drive
                    • 2005
                    • 83

Ja mam Eberspraecher. Montowane ogrzewanie było w Łomiankach w autoryzowanym punkcie. Miałem tak jakis rabat od nich i w sumie zaplaciłem dwa lata temu..a może już trzy 3500zł. Jak dotychczas padł mi tylko czujnik płomienia. Nie pamietam ile mnie kosztowała naprawa ale nie chciało mi sie robić samemu. Oczywiście czujnik padł w zimie
                    Mam sterowanie zegraem z możliwościa ustawienia trzech włączeń w ciągu doby. Jak jest duży mróz to dmuchawę wyłączam. Chcę żeby przedewszystkim silnik był ciepły a w średku i tak po chwili jest ok. Należy pamietac o włączaniu w lecie raz na dwa tygodnie.
                    No i trzeba uważać na zawistnych sąsiadów. Jak w zimie ide na parking to widzę spoglądających spode łba "drapaczy" i "skrobaczy"
                    I jeszcze jedno. Powyżej 1500m npm nie działa jeśłi sie tam czegos nie przestawi w sterowaniu. Sprawdziłę i to prawda. Jeszcze jedna sprawa to układ wydechowy tego urządzenia. Przewaznei jest wyprowadzany poprzez dziurke w takim trójkątnym plastiku montowanym przed lewym nadkolem. Trzeba uważać przy pokonywaniu zasp i głębszego śniegu czy nie nabiło się śniegu w rurkę bo potrafi sie zatkać.

Komentarz

mozesz cos wiecej opisac o tym problemie powyzej 1500m. bo szykuje wyprawowke i chce tam zamontowac ogrzewanie a ze wlasnie w gorach bedzie czesto to uzywane z racji tego ze nawet latem jest blisko 0 wiec musi to dzialac w 100%

Komentarz

• NICO
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 146

dzisiaj mi powiedzieli info z salonu ...6tys z pilotem i zegarem , a 8tyś z dodatkowo tel....aha montaz w gliwicach w firmie co to montuje i sprzedaje ... jeszcze mam pytanko czy znacie jakis warsztat sprawdzony co to montuje i sprzedaje ?????(najlepiej rejon Slaski)

Komentarz

• Piotrus
                          Rider
                          • 2004
                          • 524

IMO coś wysoka ta cena - jako wyposażenie dodatkowa jest pozycja "ogrzewanie niezależne" i w O2 kosztuje 4000 PLN (4700 jeśli nie ma Maxi-DOT).
                          Piotruś
                          AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• NICO
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 146

Zamieszczone przez Piotrus
                            IMO coś wysoka ta cena - jako wyposażenie dodatkowa jest pozycja "ogrzewanie niezależne" i w O2 kosztuje 4000 PLN (4700 jeśli nie ma Maxi-DOT).
                            tak ale ja do mojej nie mogłem domówic -nie dało sie do 100editions ....a szkoda a szkoda ....!!!

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

NICO, u kogo zamówiłeś autko u dealera fiata jak to sie nie da dealerowi sie nie chciało

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

djczas, Wersja jubiluszowa nie ma chyba juz opcji. Opcja jest montaz w ASO, a tego bym im nie powierzyl, bo nawet z alarmem maja klopoty. A poskladanie z tym wypasem 'normalnej' wersji wiaze sie z wydaniem troche wiekszej sumy :|
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• NICO
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 146

100 editions nie ma opcji dodatkowych nie mozna doposazyc.....Maicroft u nich napewno bym nie montowal oni jeszcze nie montowali wiec sadze ze jakbym miał czas to by mi to lepiej samemu wyszło ........ zastanawiam sie jeszcze nad tym , czy jest sens zakładac jak przyjdzie snieg to i tak trzeba ogarnac dach szczotka a zaten czas to sie nagrzeje chyba ..?????

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

snieg to i tak trzeba ogarnac dach szczotka a zaten czas to sie nagrzeje chyba ..?????
                                    To nie benzyniak - ostrzegam. Owszem troche sie nagrzeje, ale jak odgarniecie sniegu zajmie jakies 10minut to i tak wskazowka nawet nie dygnie do gory i dopiero za kilka kilometrow moze sie zagrzeje. Musze ojca spytac jak mu sie nagrzewa ten 2.0TDi, bo teraz zrobilo sie juz tak, ze rano mamy 3'C tylko, ze auto stoi w garazu.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

Maicroft, nawet w wersjach specjalnych jest lista opcji tylko nie wszyscy chcą ci je sprzedać

Komentarz

z lekka odgrzeje :wink:

kupilem takie cos:

i szukam schematu elektrycznego i jakis ciekawych wskazowek dotyczacych montazu

Komentarz

• Zbyszek
                                          Classic
                                          • 2005
                                          • 35

Podaj jaki masz silnik i rocznik, czy z klimą. Mogę Ci wysłać plik o montażu Hydronic f-my Eberspraecher. Niby inne i po niemiecku ale wytłumaczone łopatologicznie przy pomocy fotek. Ja w każdym razie sobie poradziłem mimo że niemiecki prawie zero. Nie usprawniaj tylko podłączeń sterownika, ja próbowałem ale to był błąd i wracałem na fabryczną scieżkę. W albumie są jakieś fotki o tym.

[ Dodano: Wto 06 Gru, 05 08:54 ]
                                          to może do Superba 1,9tdi pd? poszło.

Komentarz

nie nie do zadnej skody

dzieki serdeczne

Komentarz

• daneczek76
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 3642
                                              • Toyota

Panowie mam cos lepszego mam kolege ma 2.0 Octavie bezynke zagazowana i goścu strasznie nie lubi wsiadac do zimnej octavi z ran. I co zrobił zaprogromowaliśmy procesor zrobił płytke wyciągnął z kluczyka cewke od imobilajzera wsadził do układu i teraz octavie odpala na pilota od alarmu lub na szyfr zamontowany w Autku.
                                              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• KLOCek
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 411

kotlecik

standart - na allegro taki sysem kosztuje z 500zł. żadna nowość :szeroki_usmiech

Komentarz

• daneczek76
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 3642
                                                  • Toyota

no wiemże nie nowość ale że samemu zrobione to daje dużą satysfakcje
                                                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...