Webasto w Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • elvis696
    Drive
    • 2010
    • 42

Webasto w Octavii

Tak zegar ten znajduje się po lewej stronie kierownicy przy reulacji jasnośći podświetlenia zegarów i regulacji świateł
    Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• rogoz
      Rider
      • 2006
      • 397

Zamieszczone przez elvis696
      poprzedni własiciel mówił że odkąd auto ma (4lata) nie używał tego urządzenia i
      Niedobrze, producent zaleca piec powinien być regularnie uruchamiany nawet latem (minimum raz w miesiącu)

Zamieszczone przez elvis696
      gdy włączam je załącza się wentylator i pompka wodna chodzi chwilę wyłącza się na chwilę potem znów się włącza na około 5 minut i potem się wyłącza i już się nie włącza
      U mnie był podobny objaw. Pomogło wyczyszczenie komory spalania - była zasyfiona osadem o konsystencji żużla.
      Proponuję na początku próbować przepalić ten osad. Włączyć piec, jak zagaśnie próbować włączyć ponownie i tak do skutku. Jak nie pomoże to jechać na diagnostykę.

Komentarz

• elvis696
        Drive
        • 2010
        • 42

Webasto w Octavii

ROGOZ
        U mnie był podobny objaw. Pomogło wyczyszczenie komory spalania - była zasyfiona osadem o konsystencji żużla.
        Proponuję próbować przepalić ten osad. Włączyć piec, jak zagaśnie próbować włączyć ponownie i do skutku.

no tak ale powinno chociaż puścić jakiegoś dymka a ono nie robi tego :cry:
        Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• xckrzysin
          Drive
          • 2010
          • 41

Jak od nowości nie było używane to napewno nie jest zasyfione, jak nie puszcza dyma to pewnie swieca zaplonowa jest spalona. Nie ma co gdybac, jedz na diagnostyke.

Komentarz

• Jac_ek
            RS
            • 2009
            • 1733

albo pompa nie podaje paliwa, itd - wróżenie z fusów bez serwisu się nie obejdzie
            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• elvis696
              Drive
              • 2010
              • 42

Webasto w Octavii

Zamieszczone przez Jac_ek
              itd - wróżenie z fusów bez serwisu się nie obejdzie
              W piątek wjadę do serwisu i będę wiedział o co kaman DZIĘKS za poświęconą uwagę , dam cynk co było nie tak.

[ Dodano: Wto 19 Paź, 10 19:53 ]
              Jeszcze jedno pytanie- bo mam w oktawce Thermo Top E a pisałem że jest C, czy w tym E pompka paliwa jest zabudowana w piecu czy jak w C znajduję się gdzieś na przewodzie?.

[ Dodano: Sro 20 Paź, 10 23:29 ]
              No i DZIAŁA :lol: wina była w pompce która nie była używana 4lata była cała zawalona mułem, rozebrałem ją na części pierwsze pomimo tego że jest nie rozbieralna :roll: , czyszczenie w benzynie sprawdzenie na krótko czy stuka i z powrotem daję ją tam gdzie jej miejsce podłączam i włączam sterownik i nic więc wyjmuję bezpieczniki odpowiedzialne za webasto (były wyjęte parę godzin, wystarczy pewnie mniej) po włożeniu odpalenie i ku mojemu zdziwieniu :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: dym z pod maski i boing startuje po 4 latach nie używania a no i koło 200pln-ów w kieszeni zostało bo pompki nie muszę kupić :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
              Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• ali
                Drive
                • 2006
                • 91

Zamieszczone przez gebek
                Zamieszczone przez ali
                a, jak jest z zasięgiem takiego pilocika(konkretnie ES R+)
                auto stoi ok.250m od domu, ale zasłania je 4 piętrowy blok
                Moj pilot wedlug producenta ma zasieg 1000m otwartego terenu.
                W realu ja odpalam moje ogrzewanie w aucie ktore stoi po drugiej stronie bloku i go
                nie widze...odleglosc okolo 200m.
                Daje rade odpalic go z szybu windy :szeroki_usmiech .
                Ale sa sytuacje np.zakupy w hipermarkecie...ze brak polaczenia.

no to już wiem że nie nie da rady, :cry:

najgorsze jest to że po montażu nie działa czujnik cofania :evilpewnie nie podpięli którejś czujki)
                Jest O3 1.4 TSI DSG elegance + amazing

była 2008-2014 O2 1.9 BXE
                była 2005-2008 O1 1.9 AHF

Komentarz

• Yarwa
                  Elegance
                  • 2010
                  • 915
                  • BMW

Zamieszczone przez Jac_ek
                  niestety drożej - znacznie drożej
                  Ja dowiadywałem się w ok. Wrocławia i dostałem info, że koszt to 4000-5000zł w zalezności od wybranego pilota, a więc chyba nie tak drozej jak ori w Skodzie.

Komentarz

• ali
                    Drive
                    • 2006
                    • 91

Zamieszczone przez xckrzysin
                    Ze sterownikiem wpinasz się "bezpośrednio w guzik" na panelu który załącza ogrzewanie i nie ma problemu.

a możesz napisać czy podać + na stałe czy tylko impuls?

Komentarz

• xckrzysin
                      Drive
                      • 2010
                      • 41

Zamieszczone przez ali
                      Ze sterownikiem wpinasz się "bezpośrednio w guzik" na panelu który załącza ogrzewanie i nie ma problemu.
                      a możesz napisać czy podać + na stałe czy tylko impuls?
                      Mam w dwóch autach ogrzewania postojowe i firmy webasto i eberspacher, w obydwu sam sobie zrobiłem zdalne włączanie, zresztą webasto w octavii też sam montowałem.

Jeśli chodzi o sterownik eberspacher to wpinamy się tu (na przykład miniaturowym przekaźnikiem):
                      http://www.t4-wiki.de/wiki/Zeitschaltuhr na dole strony "Heiztaste"

Podobnie jest w przypadku sterownika webasto.

Przekaźnik trzeba wysterować impulsem.

Można sterownik gsm kupić gotowy jest ich na allegro sporo. Ja jako że miałem niepotrzebna starą nokie zrobiłem prosty układ elektroniczny który podłączyłem od silniczka wibry w telefonie. Dzwonie na ten telefon co powoduje wysyłanie impulsów na silniczek wibry. Mój układ zamienia to na jeden ciągły impuls (inaczej ogrzewanie włączało by się i wyłączało z częstotliwością wibrowania telefonu ), dodatkowo układ posiada moduł opóźniający co powoduje że aby włączyć ogrzewanie trzeba dzwonić na telefon w aucie minimum przez 5 sec. Telefon jest skonfigurowany że przyjmuje połączenia tyko z mojego telefonu.

Koszty, karta w sieci play 5zl + 1zl doładowania co powoduje ze przyjmuje połączenia grubo ponad rok, oczywiście za granicą tez działa bez problemów. Samo dzwonienie żeby włączyć webasto nic nie kosztuje.

Pozdrawiam

Komentarz

• ali
                        Drive
                        • 2006
                        • 91

Właśnię chcę kupić na allegro i podłączyć się pod przycisk w kabinie
                        i zastanawiałem się czy żeby załączyć piec ze sterownika gsm wystarczy tylko krótki impuls(np. 1s)
                        czy dawać na stałe

Komentarz

• rogoz
                          Rider
                          • 2006
                          • 397

i zastanawiałem się czy żeby załączyć piec ze sterownika gsm wystarczy tylko krótki impuls(np. 1s) czy dawać na stałe
                          Odpowiedz napisał:
                          Przekaźnik trzeba wysterować impulsem.
                          Jeżeli włącz ogrzewanie postojowe włącznikiem na panelu to naciskasz go i zaraz puszczasz. W ten sam sposób musisz załączać ogrzewanie sterownikiem.

Komentarz

• tom.tom
                            Rider
                            • 2009
                            • 296

Doklejam z osobnego tematu - bo cenne dla osób, które szukają instrukcji montażu ogrzewania postojowego Webasto / Eberspacher Hydronic. Szukałem parę dni, teraz dzielę się z innymi.

1. Baza z instrukcjami do różnych aut (czasem link otwiera się za 3-4 razem):

tutaj bezpośredni link do instalacji w Golf IV, Octavia 1, VW Bora:

2. Instrukcje krok po kroku, jak zamontować w Golf IV - identycznie jak w Octavii 1 - po polsku, zaczerpnięta z forum vwgolf.pl, czytajcie cały wątek, są zdjęcia, wyczerpujące opisy krok po kroku od dwóch forumowiczów

3. Gdyby coś, mam jeszcze schematy, inne opisy, opisy zegarów sterujących po polsku itd... - ślijcie wiadomość na pw

Pozdrawiam - Tom
                            Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• ali
                              Drive
                              • 2006
                              • 91

i zrobione sterowanie gsm :lol:
                              od guziczka w kabinie odchodzą trzy przewody
                              trzeba było podać impuls masy na żółto-brązowy

Komentarz

• elvis696
                                Drive
                                • 2010
                                • 42

Pytanie?- czy webasto thermo top e może działać podczas pracy silnika ( w czasie jazdy )?
                                Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• rogoz
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 397

Działać może a nawet powinno bezpośrednio po uruchomieniu zimnego silnika w celu przyśpieszenia nagrzewania.
                                  Ja silnik jest nagrzany to prawdopodobnie przełączy się w tryb grzania ze zmniejszoną mocą

Komentarz

• elvis696
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 42

Webasto w Octavii

Zamieszczone przez rogoz
                                    Działać może a nawet powinno bezpośrednio po uruchomieniu zimnego silnika
                                    ... bo myślałem że będzie ze sobą kolidować pompa wody od webasta i silnika ops: ale teraz już wiem że nie
                                    Edit
                                    czyli znaczy się że może również pracować jako dogrzewacz...
                                    Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• Jac_ek
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 1733

Zamieszczone przez ali
                                      a, jak jest z zasięgiem takiego pilocika(konkretnie ES R+)
                                      auto stoi ok.250m od domu, ale zasłania je 4 piętrowy blok
                                      u mnie działa na odległość ~300-400m przez dwa budynki (w linii prostej) ale propagacja fal w terenie zabudowanym może być różna w różnych warunkach, tym nie mniej jest duża szansa że będzie działać na pilota na 250m - trzeba spróbować
                                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• hubi2000
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 601

Jest ktos w Warszawy kto moze pomoc przy zamontowaniu webasto
                                        Thermo Top C
                                        lub udzieli cennych rad
                                        Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

• rogoz
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 397

Masz wszystkie części? Piec sterowany analogowy czy cyfrowo?

Komentarz

• panowie jaki moze byc powod tego ze czasami ogrzewanie nie odpala?slychac jak pobiera paliwo, czasem da na chwilke sygnal i wlacza sie nawiew do srodka, ale za chwile wylacza i nic sie nie dzieje. ostatnio przytrafilo sie to pare razy i chyba raczej przy nizszych temperaturach, czyzby swieca?!
                                            Eberspacher hydronic sterowane zegarem ze srodka.

Komentarz

• hubi2000
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 601

Jesli ktos montowal w O2 2.0 webasto to prosze o model

Komentarz

• rogoz
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 397

Zamieszczone przez hubi2000
                                                esli ktos montowal w O2 2.0 webasto to prosze o model
                                                Podejdą: Thermo Top E/C, Thermo Top V

Zamieszczone przez Golas27
                                                jaki moze byc powod tego ze czasami ogrzewanie nie odpala?slychac jak pobiera paliwo, czasem da na chwilke sygnal i wlacza sie nawiew do srodka, ale za chwile wylacza i nic sie nie dzieje. ostatnio przytrafilo sie to pare razy i chyba raczej przy nizszych temperaturach, czyzby swieca?!
                                                Ja miałem podobne objawy - popracowało kilka minut i się wyłączało. Pomogło wyczyszczenie nagaru z komory spalania.

Komentarz

• hubi2000
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 601

Zamieszczone przez rogoz
                                                  Zamieszczone przez hubi2000
                                                  esli ktos montowal w O2 2.0 webasto to prosze o model
                                                  Podejdą: Thermo Top E/C, Thermo Top V

Zamieszczone przez Golas27
                                                  jaki moze byc powod tego ze czasami ogrzewanie nie odpala?slychac jak pobiera paliwo, czasem da na chwilke sygnal i wlacza sie nawiew do srodka, ale za chwile wylacza i nic sie nie dzieje. ostatnio przytrafilo sie to pare razy i chyba raczej przy nizszych temperaturach, czyzby swieca?!
                                                  Ja miałem podobne objawy - popracowało kilka minut i się wyłączało. Pomogło wyczyszczenie nagaru z komory spalania.
                                                  Ktore moge uruchomic przy pomocy podania tylko napiecia bez zadnego programatora czy sterownika

Komentarz

• Zamieszczone przez rogoz
                                                    Pomogło wyczyszczenie nagaru z komory spalania.
                                                    jak sie do tego zabrac?!

Komentarz

Pracuję...