Wszystko o Vag-Com'ie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fernando
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1890

Zamieszczone przez oti
    wydłubać dziurę w kloszu i wsadzić żarówkę ?

chyba w Polsce nie można mieć 2 świateł pm z tyłu
    Ale się znawca wypowiedział... Nie masz pojęcia, to nie zabieraj głosu - żarówka już siedzi, a kwestia tkwi w aktywacji Vagiem. Poziom dyskusji na forum spada w zastraszającym tempie :|

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez fernando
      Powie mi ktoś, jak aktywować drugie światło przeciwmgłowe z tyłu?
      centralny zespół elektryczny
      bajt 3 bit 2
      w opisie jest : (0=2 światła / 1=1 światło) i nie wiem o co mu z tym chodzi gdzie tą wartość mam wpisać, nie wiem czy przypadkiem nie trzeba tylko odznaczyć tego bit-a 2.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• fernando
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1890

Zamieszczone przez loru
        centralny zespół elektryczny
        bajt 3 bit 2
        w opisie jest : (0=2 światła / 1=1 światło) i nie wiem o co mu z tym chodzi gdzie tą wartość mam wpisać, nie wiem czy przypadkiem nie trzeba tylko odznaczyć tego bit-a 2.
        loru, dzięki

Komentarz

• oti
          Ambiente
          • 2009
          • 114

Ale się znawca wypowiedział... Nie masz pojęcia, to nie zabieraj głosu - żarówka już siedzi, a kwestia tkwi w aktywacji Vagiem. Poziom dyskusji na forum spada w zastraszającym tempie
          no cóż z tym poziomem muszę sie zgodzić - niektórzy są agresywni i nerwowi :?

w mojej O1 jest gniazdo, jest napięcie, a w kloszu dziura zaślepiona. przepisy w wielu krajach zezwalają lub nakazuja tylko 1 światła pm z tyłu. Polsce chyba też tak musiało być lub jest skoro 100% aut kilka lat temu miało swiatło lewe, lub środkowe.

Wczytuję sie w jakieś rozporzadzenie o wyposażeniu obowiązkowym aut, ale jeszcze niec na temat podwójnych świateł pm z tyłu nie trafiłem.

pozdrawiam

Komentarz

• fernando
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1890

w mojej O1 jest gniazdo, jest napięcie, a w kloszu dziura zaślepiona. przepisy w wielu krajach zezwalają lub nakazuja tylko 1 światła pm z tyłu. Polsce chyba też tak musiało być lub jest skoro 100% aut kilka lat temu miało swiatło lewe, lub środkowe.
            Tylko nie masz pojęcia, jak wyglądają światła w OII, a wypowiadasz się w ten sposób:
            Zamieszczone przez oti
            wydłubać dziurę w kloszu i wsadzić żarówkę ?
            I to jeszcze na TAK zadane pytanie:
            jak aktywować drugie światło przeciwmgłowe z tyłu?
            Więc teraz przeczytaj uważnie, to, co napiszę, bo może Ci się kiedyś przydać, a - jeśli się postarasz - może i jakieś bardziej ogólne wnioski wyciągniesz. W OII są 4 żarówki z dwoma żarnikami do świateł stopu i przeciwmgłowych - po dwie, więc "wydłubać dziurę" to sobie możesz, ale raczej nie w kloszu.

Zamieszczone przez oti
            niektórzy są agresywni i nerwowi :?

Bo tak na nich wpływają ci, co są bezmyślni i cfaniakują :evil:

Komentarz

• oti
              Ambiente
              • 2009
              • 114

Bo tak na nich wpływają ci, co są bezmyślni i cfaniakują
              nie bede komentował, może pochwal się w opisie że powozisz O2.

Komentarz

• fernando
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1890

oti, dyskusja z Tobą nie ma sensu - to raz, a po drugie na pewno ten temat nie jest miejscem, na takie rozmowy. Dlatego też to jest mój ostatni post do Ciebie... Zobacz sobie, jakie masz doświadczenie na tym forum, zobacz, jak długo tu jesteś, wyświetl sobie posty, które przez ten czas napisałeś, zastanów się, ile z nich jest chociaż na temat (bo nawet nie mówię o pomaganiu innym) i odpowiedz sam sobie, co wnosisz do OCP :?

Zamieszczone przez oti
                nie bede komentował, może pochwal się w opisie że powozisz O2.
                Mam to napisane, ale widocznie nie potrafisz rozszyfrować tej informacji...

Komentarz

• flyski
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 153
                  • Octavia I (1U2)
                  • AQY 2.0 MPI 115 KM

Ja prosiłbym o procedurę adaptacji przepustnicy w 2.0 AQY najlepiej za pomocą programu Polski VAG 4.9
                  thanks from mountains
                  [O1 - 2.0 AQY silver ]
                  [SII - 2.0 CFFB pacific blau]

Komentarz

• lukaszz
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 167

czy jest na forum osoba z Warszawy która mogła by sprawdzić Vag-Com jaki mam sterownik - czy będzie pod nim działał tempomat

Komentarz

• fernando
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1890

lukaszz, podjedź na wtorkowego spota, zwykle ktoś ma, ale warto się przypomnieć w wątku o spocie...

Komentarz

• Trusek
                        Rider
                        • 2009
                        • 520
                        • Octavia III (5E3)
                        • DADA 1.5 TSI 150 KM

... zbierzmy wszystko do "kupy" o tym VAGowaniu

Przeczytalem duzo o Waszych doswiadczeniach z VAG-iem (jest tego masa, wszystko porozrzucane lub po zadanym konkretnym pytaniu po dwoch - trzech odpowidziach temat sie rozjezdza !).
                        Ale tak naprawde nie ma (poza naprawde kilkoma postami) jednoznacznych odpowiedzi lub podpowiedzi co i jak ustawic zeby cos tam sobie zmienic, wlaczyc, wylaczyc itd.
                        Tak wiec czy jest taka mozliwosc aby osoby z najwiekszym doswiadczeniem mogly jednoznacznie napisac "recepty" na obsluge tych najfajniejszych funkcji (tak lopatologicznie, krok po kroku)? Osob z oprogramowaniem i kabelkiem na forum jest conajmniej kilka jak nie kilkanascie - wszystkie chetne do pomocy ale jak ewentualnie zmienic cos samemu to klarownego opisu nie ma.
                        Az strach zadac pytanie z cyklu: "... jak wlaczyc to lub tamto ..." - i tu odzywa sie niski ton admina - "Korzystaj z szukajki" - tyle ze jednoznacznie nic nie znalazlem.

A wiec - z racji tego ze udalem sie do ASO aby wlaczyli mi kilka funkcji i nic z tego nie wyszlo (twierdza ze nie potrafia, ze musieli by sie konsultowac z Poznaniem, a goscia od komputera nie ma... itd itd - jaja normalnie) chcialbym Was zapytac czy mozecie krok po kroku napisac (jesli nie znalazlem - to Bardzo prosze jeszcze raz przypomniec) jak wlaczyc/ustawic w eFLce:
                        1. Doswietlanie zakretow
                        2. Drugie przeciwmgielne
                        3. Po automatycznym zamknieciu centralnego ktos kto wysiada otwiera cale auto a powinien kazdy otwierac sie sam - chcialbym to zmienic (w ASO nie potrafia !!!!!)

I jeszcze jedno pytanie natury technicznej - jaka jest roznic pomiedzy VAGiem i VCDSem i czy to sa oprogramowania ktorymi posluguja sie w ASO???

Z gory serdecznie Wam dziekuje za pomoc
                        <<>> MACIEJ <<>>
                        Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• Maciek_H
                          Rider
                          • 2006
                          • 320

No to TUTAJ na zdjęciach jest pokazane co może nowy sterownik elektryki.
                          Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
                          ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
                          http://www.termowizja.bielsko.pl/

Komentarz

• Jac_ek
                            RS
                            • 2009
                            • 1733

Re: ... zbierzmy wszystko do &quot;kupy&quot; o tym VAGowani

Zamieszczone przez Trusek
                            3. Po automatycznym zamknieciu centralnego ktos kto wysiada otwiera cale auto a powinien kazdy otwierac sie sam - chcialbym to zmienic (w ASO nie potrafia !!!!!)
                            Strona 30 instrukcji obsługi ;-)

Musisz wejść w maxi-docie w [Setup] a później w [Convenience] (komfort), i tam masz podmenu [Door Open] w którym ustawiasz czy zamykanie masz automatyczne czy nie, czy jedne drzwi otwierają wszystkie zamki czy tylko swój zamek
                            Vag nie potrzebny
                            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Trusek
                              Rider
                              • 2009
                              • 520
                              • Octavia III (5E3)
                              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
                              Strona 30 instrukcji obsługi ;-)

Musisz wejść w maxi-docie w [Setup] a później w [Convenience] (komfort), i tam masz podmenu [Door Open] w którym ustawiasz czy zamykanie masz automatyczne czy nie, czy jedne drzwi otwierają wszystkie zamki czy tylko swój zamek
                              Vag nie potrzebny
                              nie mam MaxiDota!

... i tu jest klopot ...
                              <<>> MACIEJ <<>>
                              Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• Andys
                                Elegance
                                • 2007
                                • 762

Andys napisał/a:
                                No to teraz poszukuję opisu Bajtów do sterownika 30 Bajtowego o kodzie:
                                1K0-937-087. Gdybyście takowy posiadali, będę bardzo wdzięczny.

Mozna zrobic tak:
                                Trzeba ściągnąć program wersja 9081 ze strony VCDS-a. Rozpakować go (jest to plik samorozpakowujący exe. jeżeli nie chcesz go instalować a tylko rozpakować - to klikasz na nim prawym przyciskiem myszy i robisz "wypakuj do" i podajesz katalog docelowy"
                                Pojawia się katalog z rozpakowanym programem "VCDS-Release-9081-Installer"
                                wchodzisz do podkatalogu "Labels" i zaznaczasz wszystkie pliki z rozszerzeniem *.clb (są to właśnie pliki pomocnika kodowania), albo tez wszystkie pliki, jak chcesz mieć aktualizację wszystkiego.
                                Kopiujesz je do katalogu "Labels" w miejscu, gdzie masz zainstalowany swój działający VCDS. - Odpalasz i po wejściu do modułu elektryki 09 - masz juz pomocnika długiego kodowania :-)

Jak chcesz tylko pomocnika kodowania sterownika 1K0-937-087, to przekopiuj tylko plik
                                1K0-937-08x-09.clb
                                Dzięki, tak też zrobiłem. Niestety okazało się, że mój kabel potrafi tylko odczytywać i kasować błędy, pomimo iż pokazuje, iż jest aktywowany i zarejestrowany :shock:
                                Pozdrawiam,
                                Andys

Komentarz

• dexon
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 11

witam jezeli posiadam wersje 704.1 hexa to jezeli przekopiuje te pliki z 9081 to nie uwale sobie kabla
                                  GOLFV TSI 140KM

Komentarz

• Qwarz
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 17

Zamieszczone przez Andys

Niestety okazało się, że mój kabel potrafi tylko odczytywać i kasować błędy, pomimo iż pokazuje, iż jest aktywowany i zarejestrowany :shock:
                                    Jaką wersję VAG-COM-a posiadasz?

Komentarz

• T/J
                                      Drive
                                      • 2006
                                      • 87

Witam
                                      Dołącze się do pytania kolegi dexon czy nie uwale sofie softu w interfejsie po przekopiowaniu tych plików z rozszeżeniem clb.
                                      Ja posiadam wersje VAG-COM 607.3 PL czy to w tej wersji softu działa.
                                      Pozdrawiam

Komentarz

• Jac_ek
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1733

nie mam MaxiDota!

... i tu jest klopot ...
                                        Skoro sie da to zmienic w maxi-docie to tym bardziej powinno sie dac zmienic Vagiem, wiec jest tylko kwestia znalezienia kogos lub aso kto bedzie wiedzial jak to zrobic.
                                        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Andys
                                          Elegance
                                          • 2007
                                          • 762

Zamieszczone przez Qwarz
                                          Jaką wersję VAG-COM-a posiadasz?
                                          VCDS 805
                                          Pozdrawiam,
                                          Andys

Komentarz

• kolko
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 22

Mam pytanko, otóż kupiłem ostatnio kabelek i zainstalowałem sobie VCDS tą ostatnia wersję bodajże 908 ale ona nie widzi samochodu (interface'u), spróbowałem więc i zainstalowałem VAG wersję 409 i ona w zasadzie się łączy i działa tak jak powinna, niestety ma dwa minusy jest po angielsku (ale to można przeżyć) ale nie ma opcji kasowania inspekcji serwisowej, wiem że można to zrobić za pomocą przycisków ale jestem uparty:>. Czy może miał ktoś podobny problem i mógłby mi pomóc albo polecić jakiegoś vaga wraz z witaminkami co mi pomoże. Dodam że polski Vag 4.9 jakby nie odczytuje wartości jak kliknę na licznik poszczególne kanały pokazują same zera - nie wiem co jest. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Komentarz

• oti
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 114

Jeżeli ktoś może się podzielić VAG 409-1 + anabole to proszę również na pw.

Komentarz

• kowaltom99
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 741
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez T/J
                                                Witam
                                                Dołącze się do pytania kolegi dexon czy nie uwale sofie softu w interfejsie po przekopiowaniu tych plików z rozszeżeniem clb.
                                                Ja posiadam wersje VAG-COM 607.3 PL czy to w tej wersji softu działa.
                                                Pozdrawiam
                                                Ja mam VCDS- i przekopiowanie plików nic nie namieszało. Co do VAG-COM-a to nie wiem.
                                                Ale te pliki clb wg mnie są tylko opisem poszczególnych bitów.
                                                Przed przekopiowaniem pliku miałem w module elektryki puste kratki (bez opisów bitów). Po przekopiowaniu pliku pojawiły się opisy.

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

No to jeszcze raz bo jak widac wielu nie chce sie czytac.

OI laczy sie kabelkiem za 20zl z wszystkimi sterownikami z softem typu VAG w wersji 3 i 4, nie ma sensu pchac sie w 4 bo ona niczym nie rozni sie od 3 co byloby istotne w OI. A to ze jest po angielsku - to nie jest taki trudny jezyk i latwiej cos wygooglac o bledach niz jak jest po polsku.

OII tym kabelkiem co powyzej i tym samym softem mozemy sobie pogmyrac w sterowniku silnika w wersji przed FL, po FL nie mam pojecia nie sprawdzalem, ale sadze ze tez. Sprawdzic bledy, skasowac, zrobic logi i to by bylo na tyle.
                                                  Aby moc sie polaczyc z innymi sterownikami musimy miec kabelek z obsluga CAN-a, a wiec obecnie kabelek do obslugi VCDS-a koszt klona ok 400zl oryginal -> adako.pl bedziemy miec po polsku z darmowym upgradem i mozliwoscia prowadzenia legalnie dzialalnosci gospodarczej typu kasowanie bledow, diagnoza itd 8)

Istnieja alternatywne softy jak Polski VAG, VAG Commander itd, chyba te tanie kable z nimi dzialaja, albo producenci tych softow sprzedaja wlasne kabelki m. in. na allegro i mozna sobie cos takiego kupic do OI, bo jak dziala to z obsluga CAN-a ja nie wiem, bo nie mialem stycznosci z tym softem, ani kabelkami. Jednakże jest czasem problem, poniewaz te inne softy, tak samo jak sprzetowe testery itd maja wlasny system opisu bledow i potem cos wyskoczy typu error SDRX1042322 w module XXX i szukaj wiatru w polu.

Dlatego jest forum, zeby kazdy poznal wadyi zalety roznych softow, albo mogl sam na własnej skórze spedzic kilka nocy na googlowaniu bledow jakie wyskoczyly z VAG-COM, VCDS-a, Polskiego VAG, VAG-COMMANDERA czy tez innych rodzynkow
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• _tm_
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 2333
                                                    • Superb III (3V3)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                                    Aby moc sie polaczyc z innymi sterownikami musimy miec kabelek z obsluga CAN-a, a wiec obecnie kabelek do obslugi VCDS-a koszt klona ok 400zl
                                                    Gdzie można kupić takiego klona ? Mógłbyś podać link do aukcji albo namiary na kogoś kto to sprzedaje ?
                                                    S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                                    Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                                    -------------------------------------------------------------------------
                                                    O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                                    O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                                    O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

Pracuję...