Ciekawy ten kalendarz jeszcze trza pomysleć
Czujnik Abs-u prawy tył - wymiana
Zwiń
X
-
Czujnik Abs-u prawy tył - wymiana
Witam,
Jak w temacie chodzi o wymianę czujnika liczby obrotów tylnego prawego G44.
Polski vag pokazał taki komunikat. Błąd nr 287 Czujnik liczby obrotów tylny prawy G44 - zwarcie. Przymierzam się do wymiany sam. Czy mogę natrafić na jakieś trudności, czy powinno raczej pójść gładko i bez problemu. Dodatkowo na zestawie pali się jeszcze kontrolka ABS i ASR. Nawet jak kasuję błąd to dalej się palą. Stało się to po wymianie opon na zimowe, ale to chyba tylko zbieg okoliczności. Zdejmowałem dziś koło i zaglądałem do tego czujnika, ale nic tam nie widzę. Czy on jest do wymiany, czy trzeba tylko coć przeczyścić. Co o tym sądzicie?
Na Allegro już znalazłem taki czujnik. Koszt raczej nie jest wielki.
Pozdrowionka
-
-
szukałem, ale nic nie mogę znaleźć, może było coś w tej części gdzie dane zostały utracone niestety
Z drugiej strony coś słyszałem że wyjęcie jest bardzo trudne i wysoce prawdopodobne jest, że czujnik się uszkodzi.
[ Dodano: Czw 12 Lis, 09 11:33 ]
Widzę, że chyba nikt z forum nie wymieniał czujnika ABS-u. Muszę spróbować, zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz. :wink:
Komentarz
-
-
No właśnie czyli przeczyszczenie raczej nie wchodzi w grę, bo i tak go uszkodzę.
Zamówiłem już nowy oryginalny simensa za 40zł. Ma przyjść po niedzieli.
Taki zakupiłem: http://www.allegro.pl/item813495724.html
Jak myślicie pod blokiem dam radę wymienić, czy lepiej w ogóle nie zaczynać i oddać do mechanika. Choć dziś zaśpiewał mi za wymianę prawie 100zł. To chyba troszkę dużo jak za odkręcenie jednej śrubki i odpięcie wtyczki. Jak myślicie?
Kwestia tylko tego jak ciężko go będzie wyjąć.
Komentarz
-
-
Czujnik uszkodzisz na 200% .Sprawna i szybka wymiana wchodzi w gre tylko wtedy gdy zdejmiesz zacisk i odręcisz tarcze. Wymieniałem czujnik dokladnie w tym samym kole jakiś miesiąc temu. Nic trudnego tylko zabawy troche z usunięciem starego czujnika.Nie ma sensu gonić do mechanika. Powinno zejsc nie wiecej jak 30 minutek do godzinki. Pozdrawiam i powodzonka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek1926Czujnik trzyma tylko jedna srubka.Ja próbowałem bez zdejmowania tarczy. Czujniki te się bardzo mocno "zapiekają". W moim przypadku sie zlamał. Więc zeby uniknąć niepotrzebnych nerwów odkręc zacisk (2 śruby) wymij klocki hamulcowe, a potem odkreć jedną srubkę od tarczy i do dzieła :wink: .
Jak odkręcę zacisk i tarczę - to można go przepchać z drugiej strony ? Bo wyciągnąć nie ma już szans, a nie chce mi się bawić w dłubanie do końca. No i czy jak ściągnę zacisk i tarczę, to poskładanie tego do kupy jest w miarę łatwe ? :twisted:
PS. ok wymieniony czujnik i wszystko ok - kontrolki pogasły. Po uruchomieniu zgasł ASR, a po kilkudziesięciu metrach ABS.
PS Tylko apropo zamiennika: ciężko wchodził i trzeba go było trochę dopasować poprzez oszlifowanie korpusu, który osadza się w otworze.
Komentarz
-
Komentarz