Pomocy spadla szyba!!!!!!! Prosze!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aro_40
    RS
    • 2007
    • 1529
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez RomanS
    Częstotliwość awarii niesamowita...

Myślę, że teraz masz chyba na gwarancji, więc wal do ASO
    niestety już nie moja bryczka ma już 5 lat
    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Ale kiedy wymieniales ten podnosnik wiecej niz 2 lata temu. Jak nie, to przeciez ASO daje gwarancje na takie rzeczy
      Spritmonitor.de

Komentarz

• aro_40
        RS
        • 2007
        • 1529
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

wymieniałem w czerwcu, tyle że podnośnik zakupiony był w sklepie (zamiennik i w związku z tym tańszy); to, co mnie bardziej interesuje, to pytanie dlaczego tak szybko siadają linki???

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Wymieniasz sam mechanizm czy komplet z szynami, moze ta szyba ma za duze opory mechaniczne
          Spritmonitor.de

Komentarz

• r2r
            RS
            • 2008
            • 4721
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jeżdżę już mają Octavką 1,5 roku, ale z tym cholerstwem stoczyłem już walkę na śmierć i życie i...zszedłem z ringu niestety przegrany i upokorzony w 200%.
            Mam elektryczne podnośniki we wszystkich czterech drzwiach.

Gdy kupowałem Octę, niepodnosiła się ani nie opuszczała tylna prawa szyba, "na spokojnie się naprawi" pomyślałem. W poszukiwaniu przyczyny rozkręciłem drzwi i zastałem pęknięty plasticzek, no więc wio do ASO i pierwszy cios : plasticzek jakiś "nietypowy" a już na 100% zupełnie inny, przynajmniej na oko od tego który mi oferowali, no więc wio...na allegro i tam metodą "na oko" znalazłem komplet do...VW Polo który wyglądał identycznie jak mój plasticzek.

Kupiłem, pojechałem do Szybexu (taka znana firma od tuningu, lansu i montażu szyb w Czewie :wink: ) zamontowali i co???...3 próby, za czwartą plastik pękł w piz%u!!! Drugi plastik niepasował bo był symetrycznym przeciwieństwem tego który pękł więc szybę zaparli drewkiem i tyle....

Ale to początek dramatu!!!

Za dosłownie parę dni strzelił plastik w tylnich lewych drzwaich, a za jakiś czas w prawych drzwiach pasażera....Plus partacze różnej maści którzy się za to brali tak mi podkładali drewkiem szyby że te spadały później w najmniej oczekiwanych momentach (np: póżnym wieczorem kiedy wybierałem się w długą trasę a akurat zaczynało padać, albo kiedy byłem już spóźniony na urodzinki chrześnicy - no qrwa czujecie jakie wtedy szły pod nosem cięgi!!!) więc sam sobie zaparłem i teraz szyby trzymają się na mur beton...z tym że....

.......zostałem z dogodnością w postaci eletrycznych szyb z których 3 niedziałają a po próbach ich napraw mam już wręcz uprzedzenie do gmerania przy tym temacie bo niewiem czy mi starczy cierpliwości na kolejną porażkę.....

PS: Czekam kiedy pójdzie moja........wtedy chyba osiwieję z nerw........
            Artur

Komentarz

• aro_40
              RS
              • 2007
              • 1529
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
              Wymieniasz sam mechanizm czy komplet z szynami, moze ta szyba ma za duze opory mechaniczne
              ale przez 5 lat było wszystko w porządku, więc skąd nagle te opory???

Komentarz

• Ths
                Rider
                • 2007
                • 317

Panowie pomocy
                Oczywiście temat szyby :twisted:
                Od jakiegoś czasu podczas otwierania szyby przedniej od pasażera pojawiał sie dziwny trzask jakby szyba była przyklejona do górnej ramy drzwi. Domyślam sie że niekoniecznie stamtąd dochodził ten odgłos ponieważ dziś rano opadła mi szyba. Oczywiście po lekturze forum wywnioskowałem ze są to ślizgacze na prowadnicach które mogły sie połamać
                Zdarzenie miało następujący przebieg. Wyjeżdżając zsunąłem szybę do połowy jak dojechałem na miejsce chciałem ją podnieść ale ani rusz tylko słychać było silniczek pracujący. Co Ciekawe dało sie ją opuścić kilka cm w dół i próbowałem po tym czasie podnieść ale znów zero efektów. Postępując tak dalej że może jak sie opuszcza to sie podniesie dojechałem do końca i szyba była otwarta na maxa.
                W chwili obecnej jest zorganizowana akcja listewka podpierająca
                Kiedy zdemontowałem boczek drzwi zauważyłem ze suwali na prowadnicach niby są i linka dziwnie wisi. pociągając ją czułem opór. Na dole nie zauważyłem żadnych plastikowych elementów, które mogłyby sie ułamać
                Czy ktoś może zdiagnozować na podstawie opisu czy jest to powszechnie występująca usterka suwaków czy może coś innego. Podczas próby podniesienia szyby słychać działający silniczek

Zdjęcia suwaków prawy z luźna linką:

suwak lewy:

Tutaj jest inny kolor pewnie poprzedni właściciel to wymieniał
                Skoda jest z 1999 roku model SLX

Na moje oko wyglądają na oki i przesuwają sie w prowadnicy
                Czy może gdzieś jest jeszcze jakieś inne cudo ?
                Pomocy

Komentarz

• r2r
                  RS
                  • 2008
                  • 4721
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie wyglądają oki.
                  Popatrz zwłaszcza na ten szary, jeżeli się nie mylę to na zdjęciu dobrze widać że linka sobie wręcz dynda, ma totalny luz a powinna być conajmniej naciągnięta.

.....i jeszcze cosik takiego:

...gdy mi poszły te plastiki czy "ślizgacze" to po demontażu przekonałem się że wyglądają one tak:http://www.allegro.pl/item399776118_...a_octavia.html

.....w ASO zaproponowali takie :http://www.allegro.pl/item411709274_...yby_nowy_.html

....i byli zdziwieni wyglądem tych które przywiozłem z samochodu
                  Artur

Komentarz

• tomek
                    L&K
                    • 2005
                    • 1078

to spadla i u mnie, tylna prawa. Połamał się czarny plastik na prowadnicy trzymający uchwyt przymocowany do szyby. W aso sprzedali mi biały plastik ( 6pln) twierdząc, że innych nie ma (i nie istnieją, a ten bedzie pasował). Oczywiście nie pasuje. O ile jeszcze na prowadnicę wejdzie, to do uchwytu na szybie go nie przymocuje. I teraz pytanie, czy jak jest czarny plastik, to chwytak szyby jest inny niż przy białym?
                    Druga sprawa, to miałem jakoś dziwnie zaczepione linki w plastiku - odwrotnie. Dolna linka do dolnego "oczka", a górna do górnego. Wydaje mi się, ze powinny być odwrotnie, linka z góry wchodzi w dolne oczko, a dolna w górne.
                    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• aro_40
                      RS
                      • 2007
                      • 1529
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

czy ktoś mógłby mi polecić warsztat, gdzie naprawiliby mi tę szybę? Interesują mnie okolice Wyszkowa - Wołomina - Warszawa Praga Pn.

Komentarz

• Ths
                        Rider
                        • 2007
                        • 317

dzis zdemontowałem cały mechanizm
                        okazało się że:
                        plastikowy slizgacz polamany sztuk 1
                        mechanim wewnątrz którego linka sie nawija uległ zniszczeniu tzn linka jest poszczepiona a dekielek który jest przyniotowany odpadł :evil:

Wywynioskowałem że czeka mnie wymiana całego mechanizmu

Pytanie
                        Mam auto z 1999 roku czyli ten mechanizm był bardzo wadliwy jak wyczytałem a forum i po lifcie wymieniono go czy bedzie pasowac mechanizm jak kupie nowy, który jest przeznaczon do skody najnowszej czy nie bedzie problemu z mocowaniem i z przełożeniem silniczka ???

znalazłem na allegro taki mechanizm czy bedzie paskowac ktoś to juz wymienial??

Pomocy

Komentarz

• rezon
                          RS
                          • 2006
                          • 1894
                          • Volvo
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Ths
                          Wywynioskowałem że czeka mnie wymiana całego mechanizmu
                          miałem w O1 dwa razy to samo i tak samo się skończyło. Po zamontowaniu nowych skończyły się kłopoty przynajmniej przez 1,5 roku, bo później sprzedałem. Mechanizmy montowałem sam.

Komentarz

• Gottri
                            Classic
                            • 2008
                            • 22

Dołączyłem dzisiaj do Waszego grona :?
                            tył, prawe drzwi - zerwana linka...wiec czeka mnie zakup całego mechanizmu :evil: Folia przezroczysta, którą oklejone są drzwi po odkręceniu "boczku" jest istotna? Naklieiliście nową czy ponownie tą co już była ?
                            Uwielbiam Pragę, czeski browar, smazeny syr i knedliczki! Teraz mam własną Czeszkę

Komentarz

• Ths
                              Rider
                              • 2007
                              • 317

Folia jest istotna na tyle zeby woda nie dostawala sie do wewnątrz i nie gniła tapicerka drzwi. Ja osobiscie staralem sie delikatnie rozciac folie bede ja póżniej kleić.

Komentarz

• busmen_bvg
                                Classic
                                • 2008
                                • 30

Czy ktos wie, gdzie mogę dostać podnośnik do szyby przedniej lewej (od kierowcy)? Rozpadł mi się podnosnik razem z kołowrotkiem i potrzebuję to wymienic, a póki co szyba jest podparta kołkiem Tylko, że silnik od podnośnika jest sprawny i nie chciałbym kupować pełnego mechanizmu, tylko zrobić to jak najmniejszym kosztem

Komentarz

• Ths
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 317

busmen_bvg,
                                  Jeśli nie interesuje Cię oryginalna część to polecam tą aukcję
                                  Ja osobiście kupiłem u tego gościa cały podnośnik do szyby przedniej od strony pasażera. Pasuje idealnie. Sam zamontowałem i jak narazie funkcjonuje bez zarzutu

Pozdr

Komentarz

• busmen_bvg
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 30

Dzięki Na 100% będzie pasować?

Komentarz

• aro_40
                                      RS
                                      • 2007
                                      • 1529
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja dwukrotnie kupowałem podróbki i dwukrotnie rwała się linka (po tygodniu - dwóch...), dopiero zakup oryginały spowqodował że jakoś już miesiąc jeżdżę i nic się nie dzieje
                                      ale, może ta podróbka będzie lepszej jakości

Komentarz

• Ths
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 317

busmen_bvg ,
                                        będzie pasować na 100% ja sie bardzo obawiałem że nie będzie ale jest idealnie dopasowana :P Szczerze powiedziawszy myślałem że nie będzie i że wtopię 90 pln
                                        Poza tym u tego usera na allegro kupowałem już kilka gratów do skodawki

Komentarz

• zurcio
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2046

U mnie w O1 latającej w firmie podnośnik w zamienniku (100zł) wytrzymał 4 miesiące, kilka dni temu wymieniliśmy ponownie na taki sam a stary poszedł do reklamacji,
                                          zobaczymy co powiedzą i czy drugi wytrzyma dłużej
                                          Oryginał wytrzymał 4 lata
                                          Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Gunship
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 18

Niestety ale przyłączam się także do użytkowników których dotknął problem plastikowego łącznika. Szyba spadła mi gdy dojechałem na urlop na Hel. 427 km które zrobiłem spod mojego domu nie było problemu a tu zatrzymałem się - próbuję domknąć szybę a tu ciach - lewy tył leci w dół. Auto wytrzymało całe 2 tygodnie z szybą podpartą na kołku.
                                            W Łodzi ani na Allegro nie mogłem znaleźć zestawu naprawczego to tylniego podnosnika więc musiałem wymienić nowy. Miałem szczęście i dzieki znajomościom za oryginał zapłaciłem tylko 100 zł
                                            Głupi kawałek tworzywa...
                                            Stowarzyszenie Eksploracyjno-Historyczne "Grupa Łódź"
                                            www.lodz-eksploracja.org

Komentarz

• swistu
                                              Classic
                                              • 2008
                                              • 12

Witam

u mnie też nastąpił problem z szybą prawe drzwi (pasażer) poszła cała linka wkręciła się w mechanizm w serwisie proponują cały zestaw. Czy w przypadku zerwania linki trzeba także kupować zestaw naprawczy czy wystarczy sama linka lub silniczek? Ja by ktoś posiadał schemat montażu lub wytłumaczył jak się do tego zabrać było by super. Póki co kołek po szybą

Komentarz

• sh3v
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 410

Stary podrobke na allegro masz za 80-90 zl (chodzi o 2 prowadnice z zestawem linek, przykrecasz do tego silniczek i w pinasz kostke) ja taka zamontowalem z kolega z forum w brew pozorom nie jest to skomplikowane. Powodzenia

Komentarz

• swistu
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 12

tak dla upewnienia to to?

Komentarz

• sh3v
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 410

tak, ja od tego kolesia tez bralem :wink:

Komentarz

Pracuję...