Pomocy spadla szyba!!!!!!! Prosze!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yosssarian
    Drive
    • 2008
    • 79

Dotknęła mnie dziś ta usterka. Oczywiście padało i oczywiście przejrzałem całe forum. Powiem szczerze że szału można dostać. Koledzy podsumujmy bezpieczniej wymienić (w Octavii przed liftem z 2000) same plastiki czy cały mechanizm niby to unowocześniony?

Mam dorobione domykanie szyb, nic tam nie walnie po zatkaniu szyby kołkiem?
    słyszałem jakiś krótki chrobot jak zamykałem auto.

Szczęście w nieszczęściu że już przerabiałem zdejmowanie boczku i że miał mi kto przypilnować auta jak się po zakup kołka wybrałem.

Samo sprawienie żeby szyba zechciała się łaskawie podnieść do max poziomu to też była niezła gimnastyka - trzeba było trochę tym mechanizmem pocykać.

Drugi i zasadniczy problem to długość kołka do zablokowania szyby. Wszyscy piszą jakby to było oczywiste - a ja się musiałem nieźle nagimnastykować żeby coś dosztukować. Zrobiłem też sprytny patent z rowkiem na szybę w kołku. Obiecuję że podam wymiary jak tylko go wyjmę przy naprawie drzwi. Radzę każdemu bez tego kołka nie ruszać na wakacje

Komentarz

• krzysiek1974
      Rider
      • 2009
      • 323

Zamieszczone przez yosssarian
      Drugi i zasadniczy problem to długość kołka do zablokowania szyby. Wszyscy piszą jakby to było oczywiste - a ja się musiałem nieźle nagimnastykować żeby coś dosztukować.
      Trzy razy docinane i jeszcze za krótkie

Sorki za OT

Komentarz

• Ths
        Rider
        • 2007
        • 317

ja też zawsze wożę kołek w bagażniku razem z kluczami torx :P

Też wyciąłem rowek w kołku, żeby szyba podczas jazdy po wybojach nie zsunęła się.
        Dodatkowo mam docięte podkładki ze starego grubego paska ze skóry żeby idealnie zablokować szybę. Skórzane podkładki wkładam od dołu między kołek a rurę w dolnej części drzwi.

U mnie mechanizmy szyby zawsze rozsypywały się w elemencie, który zwija linkę. Zauważyłem że linka się okręca wokół własnej osi i wykręca co powoduje jej zwijanie i niszczy w ten sposób rolkę na której się nawija. Plastikowe prowadnice u mnie nie padły nigdy.
        Co do samego mechanizmu jeden wytrzymał ok 2,5 roku (firmy diamond) miesiąc temu wymieniłem na nowy mam nadzieje że styknie na kolejne 2 lata

Komentarz

• futer
          Drive
          • 2005
          • 60

witam,
          ja też dołącam do grona osob z opadnieta szybą

Rozebrałem drzwi i okazało sie że urwana jest linka do opuszczania szyby w meachnizmie podniszenia szyb
          A wnioskuje ze to linka do opuszczania szyby bo moge szybe podnosic a nie moge opuszczac szyby.

Powiedzcie prosze czy mozna sama llinke wymienic czy trzeba cały mechanizm?

pozdrawiam
          futer
          1.8T
          czysta benzyna (bez LPG)

Komentarz

• smer
            RS
            • 2008
            • 2021
            • Octavia II (1Z3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dziś będę budował nowe podnośniki obu tylnych szyb - diamond - 67zł/szt.
            Czy jest sens bawić się w wymianę linki? Kupno + koszt przesyłki oraz oprawianie... Poza tym ja u siebie miałem pomieloną rolkę na którą nawija się linka, tak że bez namysłu kupiłem nowe mechanizmy. 2 sztuki + przesyłka --> niecałe 150 zł.
            Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• futer
              Drive
              • 2005
              • 60

a gdzie kupiłeś te podnośniki za 67zł?
              futer
              1.8T
              czysta benzyna (bez LPG)

Komentarz

• smer
                RS
                • 2008
                • 2021
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Tutaj:
                link - alledrogo

Oba tylne zabudowałem i działają. Z tym, ze musisz przekręcić stary silniczek z przekładnią. To są mechanizmy firmy Diamond.

Przy zakupie prawego i lewego w dwóch różnych aukcjach zadzwoniłem do nich i zapakowali mi to w jedna przesyłkę (cena jak za jedna przesyłkę).
                Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• adamscool
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 206

Ja też stosowałem w mojej OCT 1 mechanizmy z DIAMONDA
                  Ta Skodzinka twarda była!!!

1,9 TDI 136 z ECUSOFTa

Komentarz

• wojtass
                    Rider
                    • 2007
                    • 473

4 Lipiec. Szyba pasazer przód. Zdjąłem tapicerke i ciach linka w dupu. Dzwoniłem do warsztatu w Warszawie na Syreny, krzykneli 280 zeta. Warto? Czy lepiej samemu i z Allegro ciągnąc? Jak tak to ma ktos linka na jakiegos gostka?

Komentarz

• Hunter
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1655

wojtass, ja ostatnio zamówiłem u tego sprzedawcy: http://www.allegro.pl/item1092380998...a_octavia.html

Ceny ma dobre, ale jeszcze czekam na przesyłkę, bo zamówienie poszło w piątek

Sam sobie odpowiedź na pytanie czy lepiej to zrobić w warsztacie czy samemu 280 PLN vs. 96 PLN (mechanizm + przesyłka) i Twój czas na zamontowanie
                      ...nie ma to jak Octavia :drive:
                      >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• wojtass
                        Rider
                        • 2007
                        • 473

HUNTER
                        wiesz pewnie ze w takim przypadku lepiej samemu, tylko :
                        Czy ten zestaw bedzie pasowac bez jakis przeróbek, czy bedzie banglac długo bo widze niektórych posty iz pare miesiecy po zalozeniu ponownie abarot to samo i czy montaz tego elementu jest latwa i obejdzie sie bez jakis specjalistycznych narzedzi

Komentarz

• Hunter
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1655

wojtass, trudno powiedzieć czy długo będzie banglać. Różnie z tym bywa, ale w serwisie też możesz powiedzieć, że chcesz na ori lub zamienniku, więc efekt ten sam chyba będzie. Ja zabieram się do tego sam, ale mam tył, a nie przód. Chyba mam łatwiejsze zadanie niż Ty, ale wydaje mi się, że powinieneś dać sobie z tym radę
                          ...nie ma to jak Octavia :drive:
                          >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• wojtass
                            Rider
                            • 2007
                            • 473

hmmm no wlasnie zdjalem ten boczek i nie wyglada to zajefajnie. Male te szczeliny, moze ktos juz to robil i moze sie tym pochwalic Bede ogromnie wdzieczny. Najwyzej zakupie ten zestaw i podjade do jakiegos warsztatu Zaplace za wymiane i juz :wink:

Komentarz

• krzyzie
                              Drive
                              • 2009
                              • 85

Zamieszczone przez wojtass
                              hmmm no wlasnie zdjalem ten boczek i nie wyglada to zajefajnie. Male te szczeliny, moze ktos juz to robil i moze sie tym pochwalic Bede ogromnie wdzieczny. Najwyzej zakupie ten zestaw i podjade do jakiegos warsztatu Zaplace za wymiane i juz :wink:
                              witam.
                              Mnie również wczoraj dopadła przednia szyba pasażera. Narazie podparłem na dwóch kołeczkach na górnym wzmocnieniu drzwi (kołeczki 25cm i 23 cm). Po długim zastanowieniu czy brać oryginał za 315 w ASO czy zamiennik zamówiłem po wnikliwej lekturze forum podnośnik DIAMOND z TEJ aukcji.
                              Jak zdąży dojść do piątku to mogę zrobić małą fotorelację, niestety z samego montażu. Co do demontażu to poszło w jakieś 20 minut.
                              U mnie na nieszczęście poszedł plastik a spadająca szyba wyrwała linkę z mechanizmu który ją przesuwa. Jak zamontuje zamiennik, to roznituję część odpowiedzialną za przesuw i spróbuje reanimować oryginalny podnośnik na innych plastikach i uchwytach szyby dostępnych w zakupie.
                              pozdro
                              krzyzie
                              Skoda Octavia I-2000r. - 1,9TDI AHF 110KM
                              Alfa Romeo 145 - 1.6 boxer - only noPB
                              Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :mrgreen:

Komentarz

• MoFoSN
                                Drive
                                • 2009
                                • 47

Po lekturze na temat opadniętej szyby mam dylemat. Kupić zestaw naprawczy z tymi ślizgami czy zakupić podnośnik szyby, tak jak kolega "krzyzie"?

Komentarz

• tomus7
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 1896
                                  • Peugeot

Szkoda czasu na zestaw naprawczy bo to około 50 pln a same plastiki to po 8-10 pln i nie zawsze pasi
                                  Ja przerabiałem to niedawno w granicach 80 PLN za sztukę na allegro + jak w każdum przypadku opłata za przesyłkę + robocizna za wymianę taka sama we wszystkich wypadkach. Wymieniałem 2 jeden kierowcy i jeden pasażera części 160 + 40 za wymianę= 200 PLN a że koleś sprawił się szybko dodałem mu dychę ekstra :diabelski_usmiech
                                  ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                                  http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                                  a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                                  http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                                  Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• MoFoSN
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 47

Zamieszczone przez tomus7
                                    Szkoda czasu na zestaw naprawczy bo to około 50 pln a same plastiki to po 8-10 pln i nie zawsze pasi
                                    Ja przerabiałem to niedawno w granicach 80 PLN za sztukę na allegro + jak w każdum przypadku opłata za przesyłkę + robocizna za wymianę taka sama we wszystkich wypadkach. Wymieniałem 2 jeden kierowcy i jeden pasażera części 160 + 40 za wymianę= 200 PLN a że koleś sprawił się szybko dodałem mu dychę ekstra :diabelski_usmiech
                                    Czyli kupiłeś podnośnik szyby w którym te plastiki już są zamontowane, prawda?

Komentarz

• krzyzie
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 85

Zamieszczone przez MoFoSN
                                      Po lekturze na temat opadniętej szyby mam dylemat. Kupić zestaw naprawczy z tymi ślizgami czy zakupić podnośnik szyby, tak jak kolega "krzyzie"?

Witam.
                                      Ja narazie nie narzekam na podnośnik.
                                      Ale wybór w moim przypadku podyktowany był również tym że wkręciło linkę w przekładnię która ją przesuwa, no i do mojego rocznika nie ma dostępnych plastików.
                                      Szczerze mówiąc wykonane zamiennika, który kupiłem odbiega od oryginału i miałem trochę wątpliwość, no ale narazie nic złego się nie dzieje i mam nadzieję że troszkę pojeździ.
                                      Szczerze mówiąc jeżeli cała reszta jest dobra i są dostępne platiki oryginalne do twojego modelu to ja kupiłbym plastiki - twierdzę że dłużej to pochodzi niż cały zamiennik.

Co do wymiany to można to zrobić spokojnie samemu i zaoszczędzić parę groszy
                                      pozdro
                                      krzyzie
                                      Skoda Octavia I-2000r. - 1,9TDI AHF 110KM
                                      Alfa Romeo 145 - 1.6 boxer - only noPB
                                      Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :mrgreen:

Komentarz

• tomus7
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1896
                                        • Peugeot

Czyli kupiłeś podnośnik szyby w którym te plastiki już są zamontowane, prawda?
                                        Oczywiście to jest całość prowadnice, linki, plastyki tylko :diabelski_usmiech bez silnika

Komentarz

• MoFoSN
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 47

Więc tak, po ściągnięciu okazało się, że rzeczywiście linka się wciągnęła na tym kołowrotku.
                                          Teraz pytanie czy kupię samą linkę + plastiki oczywiście. ??
                                          Załączone pliki

Komentarz

• tomus7
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 1896
                                            • Peugeot

Jak linka nie jest poszarpana to można ją założyć ponownie a plastyki jak się połamały to trzeba wymienić. Naciąg linki można reguloawć sa 4 stopnie regulacji na końcu linki. Jednak ja bym się w to nie bawił bo jak pisałem wcześniej szkoda czasu i atłasu. Ale decyzja należy do Ciebie. :wink:

Komentarz

• wojtas_33
                                              Classic
                                              • 2005
                                              • 18

mam ten sam problem z szybą od kierowcy, tylko powiedzcie mi jak rozebrać tapicerkę by czegoś nie uszkodzić, na co uważać?
                                              jeśli ma ktoś link do jakiegoś opisu to poproszę
                                              1,9TDI AGR 2002

Komentarz

• tomus7
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 1896
                                                • Peugeot

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                                powinno być pomocne

Komentarz

• MoFoSN
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 47

Aby naciągnąć i założyć ponownie linkę, trzeba zdemontować silniczek? Próbowałem go odkręcić, jednak została mi jedna śruba u góry (a jest ich 3 bodajże) której nie mogłem odkręcić i narazie tak zostało. I właśnie nie wiem czy nie muszę zdemontować całego mechanizmu aby tą linkę od nowa założyć?

Jak linka nie jest poszarpana to można ją założyć ponownie a plastyki jak się połamały to trzeba wymienić. Naciąg linki można reguloawć sa 4 stopnie regulacji na końcu linki. Jednak ja bym się w to nie bawił bo jak pisałem wcześniej szkoda czasu i atłasu. Ale decyzja należy do Ciebie. :wink:
                                                  Jestem uparty, spróbuje :diabelski_usmiech

Komentarz

• tomus7
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 1896
                                                    • Peugeot

I właśnie nie wiem czy nie muszę zdemontować całego mechanizmu aby tą linkę od nowa założyć?
                                                    Koniecznie

Komentarz

Pracuję...