Pomocy spadla szyba!!!!!!! Prosze!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • to5mek
    Drive
    • 2010
    • 51

Dzięki ahmed799
    to5mek

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

I jestem po wymianie plastiku do podnoszenia szypy w prawych tylnych drzwiach. Nadłubałem się trochę, ale satysfakcji nikt mi nie zabierze.
      Krok po kroku wyglądało to mniej więcej tak:
      1. Odkręcenie tapicerki celem diagnozy. Do odkręcenia kilka śrubek na torxa + jedna pod klamką na krzyżak, + dwie pod uchwytem do drzwi (obudowa uchwytu na zatrzaskach, trzeba podważyć) i później tapicerka wychodzi ładnie do góry. Po drodze jeszcze odpięcie linki do otwierania drzwi, i wypięcie kabli od sterowania szybą. Natępnie delikatne odklejenie folii ochronnej. Połamane plastiki leżały na dole drzwi, więc kołek na wymiar, podparcie szyby, telefon do ASO w sprawie plastików i złożenie wszystkiego do kupy.
      2. Odbiór plastików z ASO (koszt 6 zł za sztukę, więc kupiłem od razu kpl na prawe i lewe drzwi. Znów demontaż tapicerki jak w pkt 1 odłączenie wtyczki od silnika podnośnika szyby.
      3. Odkręcenie całego podnośnika szyby (kilka śrub od czoła drzwi na torxa) i cały podnośnik na zewnątrz.
      4. Z powodu poskręcanej linki rozdzielenie przekładni (3 śruby torx).
      5. Założenie plastiku na prowadnicę, założenie linek, (trochę było przy tym zabawy i nie obyło się bez skrócenia pancerza linki).
      6. Skręcenie wszystkiego do kupy, przesmarowanie prowadnicy wazeliną techniczną, podpięcie, posklejanie folii coby tapicerka nie zgniła i wszystko działa.
      7. Przykręcenie tapicerki (trzeba uważać aby nie przeciągnąć plastikowych "trzymaków" tapicerki).
      To w większym skrócie. Niestety na to żeby porobić jakieś zdjęcia wpadłem po fakcie, tak byłem zaaferowany. Generalnie nic ciężkiego przy odpowiednich narzędziach i odrobinie chęci. W razie czego służę pomocą.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• laurin
        Rider
        • 2009
        • 727

Wita,

Ja mam natomiast problem z tylną szybą tego typu ze się nie odsuwa po zimie - słychać jak silniczek chce opuścić szybę ale się zaraz wyłącza (takie pykanie jest czy nacisnę w górę czy w dół przycisk) - zardzewiało coś? Miał ktoś taką awarię ?

Komentarz

• kabanos
          RS
          • 2011
          • 4544
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Widziałem to wszystko niedawno. Przyczyną może byc zapieczony plaskik na prowadnicy, (przeczyścic i przesmarowac), zatarte kółeczko na które nawinęta jest linka (jak wyżej), lub pozwijana linka, która spadła z tego kółeczka (jeżeli linka jest pozgniatana to się nie nada do dalszego użytku). Raczej wątpię, żeby było coś urwanego, bo wtedy silnik by ciągnął "na sucho".Tak czy inaczej bez rozebrania się nie obędzie.

Komentarz

• laurin
            Rider
            • 2009
            • 727

Zamieszczone przez kabanos13
            zapieczony plaskik na prowadnicy
            Obstawiam to dam znać

Komentarz

• pepiczek
              Ambiente
              • 2009
              • 146

Zamieszczone przez laurin
              zapieczony plaskik na prowadnicy
              Obstawiam to dam znać
              Ja bym wymienil ten caly mechanizm na nowy DIAMONDA (sa na allegro) za 70zl-80zl. Linki beda pordzewiale, koleczka plastikowe zajechane itp, itd.

SZKODA pracy, wymien caly mechanizm! Taka jest moja opinia. Tam niestety jest kupa wody (w drzwiach) i wszystko z czasem sie zapieka i zrywa. Nowe linki sa nasmarowne, nowe i wymiana to kilkanascie minut. U mnie tylny podnosnik padl po 12 latach wiec nie jest zle. Szyby tylnie sa uzywane sporadycznie, nie mam dzieci. Ponoc zamiennik diamond potrafi pasc szybciej ale u mnie dziala jak na razie od kilku dobrych miesiecy (moze 20x szyba byla uzyta, w lecie bedzie znacznie wiecej eksploatowane). Jak tylko uslyszysz dziwne dzwieki w dowolnym mechanizmie szyby - nie uzywaj wiecej bo spadnie i bedziesz w d...pie np na urlopie
              +LPG Elpigaz IV gen :-)

Komentarz

• gieniug66
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1100
                • Seat

No i mnie dopadła ta dolegliwoś :evil: ale może skonczy się tylko wymianą sławetnego plasticzku, wszystko już mam na stole wyszczone i posmarowane tylko jutro w servisie plasticzek zakupie no moze... :wink:

na razie szyba tylna prawa podparta deseczkami :roll:
                Życie jest piękne
                ...... tylko ludzie to ...

Komentarz

• andru123
                  Elegance
                  • 2010
                  • 783
                  • Toyota
                  • ATF 2.0 MPI 120 KM

kupilem plasticzek, a ze skode mam z 2001 r to musialem kupic jeszcze mocowanie szyby do plastyczku w ASo , cena 49 pln

niestety szlag trafil u mnei linke i musze wymienic caly mechanizm , dlatego
                  sprzedam za tyle ile kupilem plastyk i mocowanie , dla wszystkich ktorzy maja plastyk w innym kolorze niz biALY bedzie potrzebne tez mocwanie
                  przy wplacie na konto przesylka gratis !!
                  PRAWY TYŁ SZYBY ELEKTRYCZNE
                  jest O1 RS 1.8T XENON
                  była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• pepiczek
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 146

I niech to bedzie przestroga dla wymieniajacych sam plasticzek Wystaw na allegro... za 70zl jest caly mechanizm z tymi plasticzkami i nowymi rolkami i linkami takze...
                    +LPG Elpigaz IV gen :-)

Komentarz

• kabanos
                      RS
                      • 2011
                      • 4544
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez pepiczek
                      I niech to bedzie przestroga dla wymieniajacych sam plasticzek Wystaw na allegro... za 70zl jest caly mechanizm z tymi plasticzkami i nowymi rolkami i linkami takze...
                      Ja mam octe z 2001 ale po lifcie i wymieniłem sam plastik. Poza tym plastik kupiłem po rozebraniu nie odwrotnie.

Komentarz

• andru123
                        Elegance
                        • 2010
                        • 783
                        • Toyota
                        • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez pepiczek
                        linki byly dobre , tylko ja uruchomilem mechanizm a niedokladnie zahaczyłem o plastyk i linka spadal i przez to sie popsuły , wiec moja wina , no ale cóz nic nie poradze

a jesli chodzi o 2001 rok, to byl rok przejsciowy , moja skoda jest z poczatku , dlatego ma stary typ plasticzków
                        jest O1 RS 1.8T XENON
                        była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• laurin
                          Rider
                          • 2009
                          • 727

Ja lubię wyzwania i rozbiorę ten badziew na części :-) Jak znajdę czas - dobrze że mam klimę i to szyba z tyłu to luz
                          Nawet jakby miała nie działać to w sumie żaden problem - chyba że młody mi się zbuntuje

Ale znając mnie to nie wytrzymam i zrobię to...

Komentarz

• BANDIT
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 164

Witam
                            Miałem podobny problem drzwi przednie pasażera (lewe) - O2
                            zakupiłem zestaw naprawczy

to tylko ślizgi + linki na innej aukcji + kółeczko do nawinięcia linek
                            od usera "MMProfi3210"
                            - laczny koszt z przesyłką 111 zeta

Co miałem popsute:
                            - 2 linki pogiete wkreciły sie pod kółeczko na które powinny się nawinąć
                            - delikatnie wyjechane ślizgi i kółeczko

Troche roboty to jest ale sie udało narazie połowicznie z tego powodu że kupiłem nity ale za małe powinnny byc 8 a ja kupiłem 6.
                            Rozebranie tap[icerki no cóż na obrazku pieknie w zyciu urwany jeden z kołków plastykowych i na to trzeba się przygotować - kupione i włożone.
                            Najgorsze jest nawinięcie tych linek jak się nie ma wzoru u mnie linki pospadały z kółeczek i troche nam w 3 głowy zeszło wykombinować jak to ma być założone.

No ale satysfakcja jest zamiast 500 zeta koszt 156 + pare złotych na nity i zerwany kołek.

- 111 zestaw naprawczy (3 linki, 2 ślizgi, 1 kółeczko
                            - 45 zanitowanie w ASO - kured nity 8 musiałem kupic w ASO a do tego nijak tego zwykła nitownicą nie zaciagniesz wiec i to musiałem u nich zrobić

pozdr
                            Krzysiek

pozdr
                            Krzysiek
                            pozdr
                            Krzysztof
                            4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

• macluke
                              Elegance
                              • 2010
                              • 875

+ dwie pod uchwytem do drzwi (obudowa uchwytu na zatrzaskach, trzeba podważyć)
                              no i spotkało to moją starą O1 ;(

odkręciłem torxy i śrubę krzyżową, ale nie umiem sobie poradzić z obudową uchwytu. Jak się to ściąga? Mam ciągnąć do siebie? Do góry?

Odbiór plastików z ASO
                              w którym aso to odbierałeś? Mają na stanie?

Komentarz

• BANDIT
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 164

[quote="macluke"]
                                + dwie pod uchwytem do drzwi (obudowa uchwytu na zatrzaskach, trzeba podważyć)
                                no i spotkało to moją starą O1 ;(

odkręciłem torxy i śrubę krzyżową, ale nie umiem sobie poradzić z obudową uchwytu. Jak się to ściąga? Mam ciągnąć do siebie? Do góry?
                                ------
                                ten uchwyt wyglada mniej wiecej tak:

----
                                | |
                                --- - jeden zaczep
                                | |
                                --- - drugi zaczep
                                | |
                                --- - trzeci zaczep
                                | |
                                ---

oczywiście jest to pod kątem, w miejscu gdzie napisałem "zaczep" są taki jakby przegródki i w nie wchodza takie blaszki z zadziorami, trzeba po prostu użyć siły i wyjdą, odginaj od dołu i powoli acz stanowaczo po kolei puszczą te blaszki.

pozdr
                                pozdr
                                Krzysztof
                                4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

• macluke
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 875

BANDIT, dzięki - dałem radę
                                  po zdjęciu tapicerki oczom moim ukazał sie kawałek białego plastiku.
                                  Na razie szybka podniesiona na patyku, jutro przejadę się do aso, żeby dokupić ten element.

Komentarz

• kabanos
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 4544
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja odbierałem w ASO na Conrada. Niestety nie mieli na miejscu, ale ściągneli z dnia na dzień.

Komentarz

• macluke
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 875

może ktoś wrzucić rysunek z Etki jak wygląda mocowanie tylnej prawej szyby do tego elementu, który ją podnosi do góry/do dołu?

Komentarz

• ROBAL_26
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2320
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

macluke, potrzebujesz kolego tego pewnie elementu

pozdro
                                        Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• macluke
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 875

Zamieszczone przez ROBAL_26
                                          macluke, potrzebujesz kolego tego pewnie elementu

pozdro
                                          tak, zdaje się, że to. Mam tylko kawałek tego elementu, ale po kształcie widać, że to kawałek jednego z tych plastików.
                                          Tylko nie wiem jeszcze, jak to jest zamontowane

Komentarz

• ROBAL_26
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2320
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

macluke, ja dziś dokonywałem takiej akcji i jest to naprawdę dziecinnie proste ,jeżeli została ci część tego ślizgu na listwie to będziesz wiedział jak ma przyjść, musisz zdemontować z drzwi całe ramię z silniczkiem wymienić ten uszkodzony ślizg i przy wkładaniu mieć ten ślizg na listwie prawie na połowie aby było wygodnie włożyć metalowe mocowanie szyby w ślizg,nic na siłę,na pewno będzie pasować,
                                            pozdro :szeroki_usmiech

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

Komentarz

• laurin
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 727

No i nie wytrzymałem :diabelski_usmiech i rozebrałem drzwi...

Powodem nieotwierania się szyby był pęknięty główny kabel + miedzy drzwiami a słupkiem. Wymieniłem i po bólu

Komentarz

• ROBAL_26
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2320
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

gratki wielki,z dużej chmury mały deszcz kolego :szeroki_usmiech .pozdro :szeroki_usmiech

Komentarz

• macluke
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 875

a ja na razie poległem ;(
                                                  zamontowałem ten kawałek plastiku na końcówkę metalową z szyby, niby podłączyłem linki, ale coś jest chyba pozawijane w środku, ponieważ szyba się nie podnosi ani nie opada, no i wydaje dość dziwny dźwięk ;(
                                                  Muszę odkręcić tapicerkę drugich drzwi, żeby zobaczyć jak to powinno wyglądać działające
                                                  Generalnie słaby dostęp tam jest.

Komentarz

• kabanos
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 4544
                                                    • Octavia I combi (1U5)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Kolego musisz rozebrać cały mechanizm (3 śruby torx) i dostaniesz się do ślimaka zwijającego linkę. Wtedy zobaczysz co jest nie tak.

Komentarz

Pracuję...