Klimatyzacja i wentylator

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • buldoggg
    Rider
    • 2014
    • 347
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Sprawdzenie na krótko nie zawsze bedzie obiektywne ponieważ czasem jest tak że jak wentylator jest w poziomie to chodzi a w pionie nie,najlepszym rozwiazaniem to weź klocka drewnianego,młotek i uderz w silnik od wentylatora(przy włączonej klimie) i bedziesz wiedział co sie dzieje

Komentarz

• macmaj
      Classic
      • 2016
      • 5

Mój wentylator ciężej chodził na "sucho", na krótko od aku nie ruszył.

Mam już nowy, po podłączeniu do wtyczki i załączeniu klimy pięknie ruszają oba wentylatory.

Wiecie jak zdemontować wąż wodny który idzie obok dolnej śruby od wentylatora (torx mi skorodował :evil: ), jest zamontowany do chłodnicy na taki cycek (bolec wciskany :roll: ) - wyciągać go na siłę czy jakoś inaczej?

Komentarz

• Bambek1
        Elegance
        • 2015
        • 963
        • Octavia I (1U2)
        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez macmaj
        Mój wentylator ciężej chodził na "sucho", na krótko od aku nie ruszył.

Mam już nowy, po podłączeniu do wtyczki i załączeniu klimy pięknie ruszają oba wentylatory.

Wiecie jak zdemontować wąż wodny który idzie obok dolnej śruby od wentylatora (torx mi skorodował :evil: ), jest zamontowany do chłodnicy na taki cycek (bolec wciskany :roll: ) - wyciągać go na siłę czy jakoś inaczej?
        Nie bardzo kojarzę o które miejsce Ci chodzi, jak ja wyciągałem wentylator to nic mi nie przeszkadzało. Nie bardzo tez mogę obejrzeć u siebie od spodu bo mam osłonę i nic nie widać, ale od góry spróbuje cos zerknąć i jak cos wypatrzę to dam znać. Obejrzyj dokładnie być może, że jest to "grzybek", który trzeba ścisnąć wąskimi szczypcami i wtedy wyciągnąć.
        ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
        Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
        Spalanie - Motostat.pl
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• macmaj
          Classic
          • 2016
          • 5

dla potomnych - w silniku AZJ udało mi się wyciągnąć wentylator do góry (jakby ktoś się uparł nie trzeba wogóle wchodzić pod auto). Nie udało mi się odkręcić śruby na samym dole pająka, za to wykręciłem śruby wokół silnika wentylatora, odgiąłem pająk mocujący i wentylator wyszedł do góry

Komentarz

• Klima
            Ambiente
            • 2014
            • 239
            • Octavia I combi (1U5)
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Sytuacja ma się tak...
            Na początku roku klimatyzację uruchomiłem, działała. Przyszły cieplejsze dni i już nie zadziałała.
            Podobno prąd dochodzi do skrzynki bezpieczników na akumulatorze, a dalej już nie. Kupiłem nową skrzynkę, ale sprzedający przysłał mi do silnika AEE, czyli taką:

a powinna być taka:

Mimo wszystko podłączyłem wszystko (wtyczka, przewody, nie da się jej tylko zamocować w fabryczne uchwyty) i klimatyzacja dalej nie ruszyła- nie kręcą się wentylatory.

Teraz pytanie, czy owe skrzynki różnią się tylko mocowaniem, czy ta z AEE nie będzie w ogóle działać z innymi silnikami?

Komentarz

• pablokinah
              Rider
              • 2010
              • 574

Ja tez zakupiłem z silnika AEE i u mnie wszystko działa ,
              a problem może leżec gdzie indziej ,
              -brak gazu
              -upalony moduł wentylatorów
              - sprzęgło klimy
              jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• Klima
                Ambiente
                • 2014
                • 239
                • Octavia I combi (1U5)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Po wyciągnięciu bezpiecznika (nie pamiętam nr) w skrzynce w kabinie, oba wentylatory się uruchamiają.

Poza tym prąd raczej "poszedłby dalej" niż do skrzynki na aku gdyby np. sprzęgło było uszkodzone.

Komentarz

• pablokinah
                  Rider
                  • 2010
                  • 574

bezpieczniki wentylatorów są na aku a nie w kabinie , w kabinie masz bezpiecznik wentylatora nawiewu , a wentylator chodzi ci na wszystkich biegach gdyz mnie ostatnio padł rezystor dmuchawy i nie chodził na pierwszym biegu wtedy klima się włączała i odwrotnie działał drugi trzeci i czwarty bieg i wtedy klima nie działała
                  jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• Klima
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 239
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Chodziło mi tylko o to, że wentylatory są sprawne.

Komentarz

Pracuję...