Zamieszczone przez Macko

Dwa razy Audi A4 sedan. Raz ośka i raz Quattro.
Ośka została na starcie i potem do ok. 140 km/h było cały czas równo.
Z Quattro jechałem na trasie kilkanaście/kilkadziesiąt km i cięliśmy się po kilka/kilkanaście razy.
Też było równo, ale ja wtedy miałem zapakowany na maksa samochód.
Odjeżdżał mi tylko wtedy kiedy wcześniej wciskał gaz, co widziałem po wydostającym się dymie z wydechu… 8)
Ale jak przyciskaliśmy razem, to było równo.
Na koniec nawet trochę go przechytrzyłem i wcisnąłem wcześniej i go przeszedłem, ale widziałem też, ze odpuścił jak już zobaczył, ze się lekko zbliżam – więc to się nie do końca liczy. :lol:
Już po chiptuningu dwa razy sprawdzałem się z 2.0 TSI. Raz Passat i ponownie A4. Audi z miejsca dostało sporo, a Passat na trasie zostawał na tyle mocno, ze myślałem, ze to wlasnie seryjne 2.0 TDI 170PS. Dopiero pozniej go przepuściłem i na klapie zobaczyłem 2.0 TSI.
Zresztą o tych przypadkach pisalem swojego czasu w O/T (przygody drogowe, czy jakoś tak).
To są oczywiście samochody trochę cięższe od Octavii, ale ich katalogowe czasy do setki są na poziomie 7,4 – 7,7 sek w zaleznosci od skrzyni i napędu.
Z mocniejszych ciekawostek z którymi udalo mi się jeszcze zmierzyć na serii, to np. BMW X3 3.0d (to wcześniejsze, które mialo 7,9 sek do setki). Citroen C4 VTS (8,3 sek). W obu przypadkach Octavia była szybsza – z Citroenem oczywiście różnica była większa niż z BMW.
Było też kilka wyścigów ustawionych z autami trochę podłubanymi, jednak ich oficjalne czasy katalogowe nie są mi znane… :lol: Można je tylko szacować.
Np. właśnie Octa 140+, Vectra A 2.0 16V 150+ koni, itd.
Więc z tyłka sobie tego stwierdzenia nie wziąłem. Sorry za ten przydługi O/T, ale kolega uważa, że piszę farmazony, więc staram się być precyzyjny - na ile mogę.
Komentarz