czujniki parkowania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamusiek
    L&K
    • 2009
    • 1123

Zamieszczone przez s1
    Sam sie nie mogę zdecydować gdzie je zamontować
    przyłączam się do pytania tylko bardziej interesuje mnie, czy będzie różnica w działaniu po zamontowaniu w listwie i poniżej listwy :szeroki_usmiech

Komentarz

• bubuDE
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 763
      • Octavia III (5E3)
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Przy montazu czujnikow nalezy zachowac minimalna wysokosc montazu, do tego osie czujnikow powinny byc skierowane prostopadle do zderzaka. W innym przypadku moga one reagowac sygnalem nawet bez realnej przeszkody. A to przeszkadza.
      PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• adamusiek
        L&K
        • 2009
        • 1123

bubuDE, a orientujesz się jaką min. wysokość musi przeszkoda, żeby czujnik ją zauważył :?:

Komentarz

• bubuDE
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 763
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Nie mam w glowie. Wiem, ze dane dla montazu byly w instrukcji montazu a tej nie mam ze soba. Montowalem w Golfie5 i Fabii2, obydwa ze Stiga , obydwa na wysokosci takiej, jakie pomierzylem w autach z fabryczna instalacja.

Komentarz

• Walt
            L&K
            • 2011
            • 1065
            • Seat

Mam pytanie odnośnie czujników Stig30 - założone w serwisie, niestety - tam również została instrukcja. Otóż po włączeniu wstecznego biegu z czujników słychać chaotyczne pikanie, seriami, bez jakiejś powtarzalności. Przy dojeździe do przeszkody zaczynają pikać miarowo, jednak - moim zdaniem późno, ale muszę jeszcze to przetestować. A oto i pytanie - czy te chaotyczne pikanie to w tym modelu norma?
            SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• mecholl
              L&K
              • 2008
              • 1006

Walt, ja mam takowy zestaw zamontowany od 2 tygodni. Przy wrzuceniu wstecznego jest słychać tylko jedno piknięcie na znak, że czujniki są aktywne. Ostrzeganie przed przeszkodą zaczyna się chyba od 1.5 metra < czy coś około 1.5 metra, już zapomniałem >
              Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• Walt
                L&K
                • 2011
                • 1065
                • Seat

No właśnie, czyli u Ciebie działa to tak, jak powinno. Ciekawe, co u mnie jest przyczyną tych "piknięć" :?
                SPOT Poznań ->

Komentarz

• bubuDE
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 763
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Masz jeden sygnal informujacy, ze dziala a nastepne pikniecia podczas zblizania sie. Zerknij czy czujniki sa czyste i ustawione do gory lub na wprost, nie w dol. W najgorszym przypadku masz zamocowane za nisko.

Komentarz

• Walt
                    L&K
                    • 2011
                    • 1065
                    • Seat

Czujniki mam zamontowane w ten sposób: http://img94.imageshack.us/img94/6679/czujnikia.jpg
                    Muszę jeszcze spróbować na pustym placu. Może łapały jakąś przeszkodę która znajduje się z pod jakimś kątem z tyłu.
                    SPOT Poznań ->

Komentarz

• mecholl
                      L&K
                      • 2008
                      • 1006

Walt, ja mam zamontowane w tym samym miejscu co ty. Może faktycznie czujniki są zamontowane do dołu zamiast do góry
                      Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• emikal10
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 105

A montował ktoś z Koleżanek i Kolegów zestaw z ośmioma lub sześcioma sensorami firmy Stig?

Denken ist schwer, deshalb urteilen die meisten.

Komentarz

• Evil
                          Rider
                          • 2009
                          • 721

Koledzy z "Haki" kto pomoże.
                          Potrzebuję teściowi do Octavi zamontować czujniki. Traf chciał że Octavia ma hak. Czy należy jakieś szczególne czujniki zamawiać, czy może jakoś inaczej montować? Zapewne pisze to w instrukcji montażu, ale na razie jestem na etapie wyboru odpowiednich czujników i nie chciałbym dwa razy kupować.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• bubuDE
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 763
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Ja mam hak dokladany pozniej i nic to nie przeszkadza dopoki nie cofasz z przyczepka, wtedy piszczy ciagle. W autach z CAN-BUSem mozna zaprogramowac- tak mi sie wydaje- zeby po podlaczeniu przyczepki czujnik byl deaktywowany. Mozna samemu majsterkowac z dodatkowym pinem w gniezdzie haka (dla swiatel p.mglowych) zeby po wpieciu wtyku od kabla przyczepki nie piszczalo.

Komentarz

• TwoB
                              L&K
                              • 2011
                              • 1086
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Walt, jesli pikają-wariują to sprawdź czy któraś z czujek nie jest przypadkiem wciśnięta do góry nogami (na czujnikach powinny być oznaczenia gdzie jest góra). Spotkałem się juz z takim dziwnym pikaniem.. powodem była właśnie jedna czujka założona "do góry nogami". Po odwróceniu - jak ręką odjął! Powodzenia
                              SATYNOWA O2 Tour
                              Z pozdrowieniami
                              Bartek

Komentarz

• Evil
                                Rider
                                • 2009
                                • 721

bubuDE, dzięki. Ktoś jeszcze ma taki przypadek? - wtedy bym się tez nie przejmował i zakładał standardowe, zwykłe.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• PieTrzaK
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1323
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Dumałem nad czujnikami do Lanosa swego czasu - kilku sprzedawców pytałem (bo mam hak) i wszyscy odpisali że montuje się normalnie czujki tylko trzeba je odpowiednio umieścić aby przypadkiem na drodze któregoś nie znalazł się hak - bo i tacy magicy się trafiali :wink:

Komentarz

• Walt
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1065
                                    • Seat

TwoB, Musiałbym chyba zerknąć pod zderzak, a nie wiem czy to jest wykonalne
                                    Ogólnie - może po prostu muszę się nauczyć współpracować z tymi czujnikami, przy dojeździe do przeszkody sprawują się bez zarzutu, ale czasem wydaje mi się że reagują na najmniejsze źdźbło trawy. Na asfaltowym parkingu wolnym od przeszkód jest cisza, ale jak tylko zaczynają się jakiekolwiek nierówności czy trawa to sobie "popipuje". Będę się oswajał i dam znać czy okiełznałem bestię. Dziękuję wszystkim za pomoc
                                    Dobra wiadomość - można le lakierować :szeroki_usmiech
                                    SPOT Poznań ->

Komentarz

• TwoB
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1086
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

walt, k
                                      moje przy dzisiejszym deszczu tez popiskują inaczej niz zwykle tak jakby widzialy przeszkody których nie ma... ale to wina wody zbierającej się na czujnikach
                                      8)
                                      SATYNOWA O2 Tour
                                      Z pozdrowieniami
                                      Bartek

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2822

Zamieszczone przez Walt
                                        Będę się oswajał i dam znać czy okiełznałem bestię.
                                        jak się nie da okiełznać, to pozostaje tylko ..... cały czas do przodu
                                        SPOT Poznań:
                                        .....
                                        ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Walt
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1065
                                          • Seat

Jeśli samochód posiada magistralę CAN to wymaga podłączenia
                                          dodatkowego przekaźnika i odpowiedniego umieszczenia centralki czujnika
                                          w taki sposób, aby była z dala od wiązek przewodów fabrycznych.
                                          Taką póki co dostałem odpowiedź od dystrybutora/producenta. Ktoś się ustosunkuje?
                                          SPOT Poznań ->

Komentarz

• Misialdo
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 226

Witam a mam takie pytanie Czy można zamontować czujniki cofania do Octavii I sedan z hakiem ? I jeżeli by ktoś wiedział ile kosztuje montaż takich czujników jeżeli ktoś z was nie montował ich osobiście proszę o podanie ceny (ile liczą sobie serwisy lub autoryzowane zakłady za montaż ? ) Pytam dlatego bo jestem na bakier z technika i pewnie sama instalacja by mnie przerosła

PS: bo z tego co do tej pory przeczytałem polecacie czujniki marki STIGA od 100 do 160 zł z buzzerem bardziej niż z wyświetlaczem.

bardzo proszę o odpowiedź

Misialdo

Komentarz

• orzeu
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 31

Misialdo, można. W STIGach (montowałem STIG 30 wczoraj ) w instrukcji jest od razu podana odległość wg mnie na hak, tj. coś takiego:

9-15cm od krawędzi || 0,3L || 0,4L || 0,3L || 9-15cm,

gdzie L to szerokość między skrajnymi czujkami a || to są czujki. W O1 wychodzi jakieś 26cm i 62cm licząc od środka auta wg STIGa, gdzie oryginalne czujniki w O1 są odpowiednio 25 i 60cm od środka auta. Ja montowałem 25 i 59cm od pokaźnego haka i nie przeszkadza, a robiłem sporo testów przed montażem. Jeśli chodzi o STIGi to kąt promieniowania jest w sam raz nawet przy haku.

Drugi bonus jest taki, że kupując STIG31 (4poziomy pikania) dostałem STIG30 (czyli 94PLN w cenie 89PLN), bo nie mieli tych tańszych na magazynie, ale to musisz sprawdzić ze STIGiem sam czy to jeszcze działa

BTW: Montaż zajął mi 1,5h z czego 30min na spacer z psem , więc dowolny warsztat montujący alarmy powinien Ci to zrobić za 70PLN, tylko kup sam dobre czujniki bo mogą wsadzić jakiś syf z allegro.
                                              Mój Skodillac

Komentarz

• szakunec
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 31

Może ktoś porównać działanie czujników STIG z tymi montowanymi fabrycznie w O2. Słyszałem opinie, że dokładane czujniki działają wolniej (z większym opóźnieniem) od fabrycznych. Działanie czujników w O2 bardzo mi się podoba i chciałbym do drugiego auta założyć coś, co będzie równie dobre.

Komentarz

• Misialdo
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 226

Orzeu mając na myśli czujki mówisz o tym co wkłada się do błotnika czy o całym systemie na przykład jak STIGA ? Mam do was jeszcze jedno pytanie: Czy te dokupowane czujniki maja aż takie opóźnienie i czy Stiga tez to dotyczy ?

Komentarz

• orzeu
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 31

Misialdo, mam na myśli conajmniej czujniki/przetworniki, czyli to co wsadzasz do zderzaka. Bo elektronika w puszce to pewnie jedno i to samo - zwykły układ kombinacyjny (nie-inteligentny i bez pamięci) mierzący napięcie z przetworników ultradźwiękowych i odpowiednio reagujący bzyczkiem. Ważne żeby sam przetwornik był dobrze uszczelniony i gładki, bo każdy syf na nim powoduje przekłamania i niespodzianki na deszczu i mrozie. Z całego syfu allegrowego (przejżałem ze 30 ofert) pasowało mi STIG i RTX (Remotronix ze Szczecina), ale te drugie brzydko odstawały i miały łączone kable, a w O1 montaż jest bajecznie łatwy przez uszczelkę w bagażniku.

Co do opóźnienia, jeździłem kiedyś z czujnikami ORI w Mercedesie i nie widzę różnicy względem tego co mam teraz. W instrukcji i tak jest napisane że działają dobrze do prędkości 5kmh (nie mam zastrzeżeń cofając szybciej ) oraz że to tylko pomocnik cofania.

Moim zdaniem kup sobie STIGa z bzyczkiem, spakuj taśmę papierową do odmierzenia odległości, miarę, wkrętarkę akumulatorową i śrubokręty i umów się z kolegami na spocie w okolicy na montaż Przy piwku/pizzy da się to zrobić w 1,5h na spokojnie
                                                    Mój Skodillac

Komentarz

Pracuję...