Octavia Tour 1.8 Turbo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rkb
    RS
    • 2008
    • 2152
    • Rapid Spaceback (NH1)
    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Pytalem sie w aso o cene przedniego zderzaka z pakietu sport, koles mi zaspiewal cos kolo 900 zl + malowanie... z tego co piszesz moglbym odrazu srebrny sobie zamowic ale w aso mnie nikt o tym nie poinformowal...
    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Marx
      Elegance
      • 2009
      • 865

ja tam nie widze mody na biale auta, od zawsze byly kojarzone z najtanszymi autami flotowymi dla handlowcow.
      Nowe auto kupowac biale...?

Komentarz

• Michal_ts
        Drive
        • 2009
        • 74

Zamieszczone przez Marx
        ja tam nie widze mody na biale auta, od zawsze byly kojarzone z najtanszymi autami flotowymi dla handlowcow.
        Kiedyś, na trasie widziałem jak biała "flotowa" Fabia kombi ganiała Beemke 530d jechałem za nimi ok 240km/h a potem odpuściłem... znaczek miała TDI

Biały jest niepozorny

Komentarz

• _tm_
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2333
          • Superb III (3V3)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Marx
          To wygląda jak auto handlowca ?

Teraz biały jest jak najbardziej w modzie. Właśnie kupuję nowe auto i też myślałem o kolorze białym, ale zrezygnowałem bo akurat szybko był dostępny egzemplarz w innym kolorze.
          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
          -------------------------------------------------------------------------
          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Michal_ts
            Drive
            • 2009
            • 74

Zamieszczone przez Marx
            nie widze mody na biale auta
            Aaa no i jak idę do sklepu kupić dżinsy to raczej wybieram te nieporwane, czy z dziurami lub wytartymi kolanami... tylko normalne

... widocznie nie nadążam za modą

Komentarz

• rkb
              RS
              • 2008
              • 2152
              • Rapid Spaceback (NH1)
              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez Michal_ts
              Zamieszczone przez Marx
              Kiedyś, na trasie widziałem jak biała "flotowa" Fabia kombi ganiała Beemke 530d jechałem za nimi ok 240km/h a potem odpuściłem... znaczek miała TDI

Biały jest niepozorny
              TE fabie 1.9 TDI po czipie to prawdziwe potworki

Komentarz

• Hanz2k
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 522

Off-topic - Kiedyś najszybsze auto na Polskich drogach to było białe Seicento z kratką. Widać naród się bogaci :diabelski_usmiech
                Hanz2k
                1,8 T by MT
                :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• Marx
                  Elegance
                  • 2009
                  • 865

ze nie wspomne iz biale auto jest bardzo niepraktyczne. Mialem jedno i nigdy wiecej...

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

:lol:
                    czarne, czarne najlepsze :!: :szeroki_usmiech
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• harpol
                      Classic
                      • 2009
                      • 2

Re: Octavia Tour 1.8 Turbo

Witam serdecznie,

Planuję zakup nowego auta. Po pełnym rozeznaniu ofert na rynku, najlepszym wyborem okazuje się być Octavia Tour.

W pierwszym momencie pomyślałem o dieslu, ale jako, że do tej pory jeździłem autami benzynowymi wziąłem pod uwagę również opcje zasilania waszką.

Poczytałem o dieslu i wychodzi, że jest głośny, ale trwały i pali tyle co nic. Programem można zrobić 140-150KM - co powinno dać rade.

Jednak, jak policzyłem, nie robię dużych przebiegów, bo ok 15.000KM rocznie, dopłata do diesela najwcześniej zwróci się po ok 3 latach...

Tak więc biorę pod uwagę sprawdzony silnik 1.8 T.

I teraz mam kilka pytań do Was:

Czy to jest dalej ta jednostka, która po programie spokojnie wypluje ok 190KM?

Jak naprawdę wykonana jest skoda (nigdy nie miałem i w sumie nie miałem okazji jeździć) - czy po 20kkm zaczyna wszystko trzeszczeć i zaczyna się katorga?

(Może dziwne pytanie) Który lakier jest dosyć twardy? (Miałem corolle czerwoną i lakier był bardzo miękki - rysował się od ręcznego mycia...)

W salonach nie ma Octavii Tour 1.8T do jazd próbnych - same diesle lub 1.6 LPG , jak zestrojone jest zawieszenie? Pewnie, czy raczej kanapowóz?

Ogólnie wydaje mi się, że za te pieniążki lepszego (NOWEGO) auta nie da się kupić, ale proszę o odpowiedzi

Pozdrawiam,
                      Michal.
                      Jesli robisz tylko 15.000km rocznie to wg mnie nie opłaca sie kupować nowego auta. Nowe auto wg mnie jest dla ludzi którzy jeżdżą b. dużo np. powyzej 50.000km rocznie lub mają dużo kasy..
                      Radziłbym Ci kupić 2-3 letnie, zadbane auto, kupione w salonie w Polsce, od 1-go właściciela, serwisowane ASO. Masz wtedy pewnośc co do przebiegu, a czy bezwypadkowe to trzeba użyć miernika grubosci lakieru-mozna np. kupic na allegro lub podjechac do ASO i poprosic o zmierzenie grubosci powłoki lakiwerniczej.
                      Wtedy za 50.000 zł to możesz kupić naprawdę niezłe auto.
                      Jesli masz dobrego znajomego mechanika i lakiernika to możesz kupić auto sprowadzone.

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

rozpatrywanie aut w kategorii opłaca/nie opłaca to imho drobne nieporozumienie :roll:
                        jeden się boi używek i napina się na nowe innego stać i kupuje nowe bo nie lubi "wypierdzianych" foteli, jeszcze innego stać na nowe a kupuje uzywane bo tylko debile kupują nowe - powodów mogą być tysiące. Patrząc tylko i wyłacznie z finansowego punktu widzenia to chyba nigdy nie opłaca się kupić nowego auta, albo inaczej - w ogóle się nie opłaca kupować auta, bo przecież to ciągłe wydatki :szeroki_usmiech
                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                        http://www.disi-tune.pl
                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez MisiekWAW
                          rozpatrywanie aut w kategorii opłaca/nie opłaca to imho drobne nieporozumienie :roll:
                          jeden się boi używek i napina się na nowe innego stać i kupuje nowe bo nie lubi "wypierdzianych" foteli, jeszcze innego stać na nowe a kupuje uzywane bo tylko debile kupują nowe - powodów mogą być tysiące. Patrząc tylko i wyłacznie z finansowego punktu widzenia to chyba nigdy nie opłaca się kupić nowego auta, albo inaczej - w ogóle się nie opłaca kupować auta, bo przecież to ciągłe wydatki :szeroki_usmiech
                          chyba niewiele więcej można dodać :lol:
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Michal_ts
                            Drive
                            • 2009
                            • 74

Zamieszczone przez harpol
                            Jesli robisz tylko 15.000km rocznie to wg mnie nie opłaca sie kupować nowego auta. Nowe auto wg mnie jest dla ludzi którzy jeżdżą b. dużo np. powyzej 50.000km rocznie lub mają dużo kasy..
                            Radziłbym Ci kupić 2-3 letnie, zadbane auto, kupione w salonie w Polsce, od 1-go właściciela, serwisowane ASO. Masz wtedy pewnośc co do przebiegu, a czy bezwypadkowe to trzeba użyć miernika grubosci lakieru-mozna np. kupic na allegro lub podjechac do ASO i poprosic o zmierzenie grubosci powłoki lakiwerniczej.
                            Wtedy za 50.000 zł to możesz kupić naprawdę niezłe auto.
                            Jesli masz dobrego znajomego mechanika i lakiernika to możesz kupić auto sprowadzone.
                            Zamieszczone przez MisiekWAW
                            Fakt, nie napisałem, że auto będzie w leasingu - dlatego nowe. Tak więc kalkulacja nowego auta + koszty w firmie wychodzą o wiele korzystniej niż auto używane.

Komentarz

• neeo
                              Classic
                              • 2009
                              • 2

Też chcę kupić Octavie 1.8T... pytanie, ile pali taki silnik - miasto i trasa ???
                              Octavia 1.8T 20V AUT KOMBI

Komentarz

• suchy
                                Rider
                                • 2009
                                • 682

Aktualnie mam 9,3l/100km po przejechaniu ~400km po mieście ale to dlatego że ostatnio przyoszczędzam :P Normalnie w mieście pali mi 10,5-11l/100km, poza miastem 7,5 przy spokojnej jeździe.
                                Było, minęło:
                                RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• neeo
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 2

Dzieki za tak szybką odpowiedź... do 12l/100km w mieście to przyzwoicie...
                                  Octavia 1.8T 20V AUT KOMBI

Komentarz

• rekin
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 398

Zamieszczone przez szkoda
                                    :lol:
                                    czarne, czarne najlepsze :!: :szeroki_usmiech
                                    Czarne są najgorsze ....
                                    W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• tomil
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 1179

rekin, Już wiem co napisze Szkoda- "A owocka chcesz "
                                      It doesn't matter what we're losing
                                      It only matters what we're going to find!

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14885
                                        • Octavia IV (NX3)

Planuję zakup nowego auta. Po pełnym rozeznaniu ofert na rynku, najlepszym wyborem okazuje się być Octavia Tour.
                                        Jeżeli cenisz najwyżej stosunek ceny do praktyczności (pojemność bagażnika) - to tak.

W pierwszym momencie pomyślałem o dieslu, ale jako, że do tej pory jeździłem autami benzynowymi wziąłem pod uwagę również opcje zasilania waszką.

Poczytałem o dieslu i wychodzi, że jest głośny, ale trwały i pali tyle co nic. Programem można zrobić 140-150KM - co powinno dać rade.
                                        To tak jak ja. Zawsze jeździłem benzyniakami, ale do diesla przekonałem się jeżdżąc służbowym Golfem IV TDI - poezja, rwie do przodu jak głupi na każdym biegu.

Jednak, jak policzyłem, nie robię dużych przebiegów, bo ok 15.000KM rocznie, dopłata do diesela najwcześniej zwróci się po ok 3 latach...
                                        Też mi tak poradzono w salonie, że się nie opłaca. Jeździłem średnio 17.000 km rocznie. Wziąłem benzynkę. Teraz robię średnio 21.500 km rocznie (chyba wzbogaciłem się ) - nigdy nie przewidzisz co będzie dalej - ile będziesz jeździł.

Tak więc biorę pod uwagę sprawdzony silnik 1.8 T.
                                        To jest chyba prawdziwa radość z jazdy - nic nie zastąpi nawet chwili wciśnięcia w fotel. Ja w swojej 1,6 102 KM tego nie doświadczę.

Jak naprawdę wykonana jest skoda (nigdy nie miałem i w sumie nie miałem okazji jeździć) - czy po 20kkm zaczyna wszystko trzeszczeć i zaczyna się katorga?
                                        Nie wiem co dla Ciebie jest katorgą? Ale (czytając różną prasę moto) nie ma chyba bryczek nie objawiających o swoim istnieniu - nawet tych dużo droższych. Narzekają na Skody, Toyoty, Fordy, a nawet Merce.

(Może dziwne pytanie) Który lakier jest dosyć twardy? (Miałem corolle czerwoną i lakier był bardzo miękki - rysował się od ręcznego mycia...)
                                        Chyba obecnie wszystkie lakiery wodorozcieńczalne (ekologia wymusiła) są mało trwałe na zarysowania.

Ogólnie wydaje mi się, że za te pieniążki lepszego (NOWEGO) auta nie da się kupić, ale proszę o odpowiedzi
                                        Też tak sądzę - kupiłem Toura.
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• malgosk
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 148

Cześć, coś dorzucę na temat lakierów: otóż wciąż stosuje się lakiery rozpuszczalnikowe, ale faktycznie w nowszych fabrykach (np. Tychy) przechodzi się na wodne lakiery. Producent zapewnia, że mają one takie same właściwości, jak rozpuszczalnikowe (tzn. wodne dalej zawierają rozpuszczalniki, ale jest ich znacznie mniej - mniejsza emisja związków szkodliwych do atmosfery).

Ja bym radził raczej skupić się na kolorze: podkład w większości marek jest jasno szary (beżowy). Więc jeżeli nie chcecie mieć widocznych rys, to weźcie taki właśnie kolor lakieru.

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• rkb
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2152
                                            • Rapid Spaceback (NH1)
                                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Najlepszy jest srebrny, czy brudny czy nawet porysowany wyglada jak nowy

Komentarz

• ruwado
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 14885
                                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez malgosk
                                              Ja bym radził raczej skupić się na kolorze: podkład w większości marek jest jasno szary (beżowy). Więc jeżeli nie chcecie mieć widocznych rys, to weźcie taki właśnie kolor lakieru.
                                              No właśnie - zawsze wnerwiają mnie rysy i odbitki (zawsze mam szczęście do parkujących obok baranów, co albo obiją drzwiami, albo przetrą swoją dupą z guzikami po karoserii). Ale jednak bardziej podobają mi się ciemniejsze kolory.
                                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• malgosk
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 148

Zamieszczone przez ruwado
                                                Zamieszczone przez malgosk
                                                No właśnie - zawsze wnerwiają mnie rysy i odbitki (zawsze mam szczęście do parkujących obok baranów, co albo obiją drzwiami, albo przetrą swoją dupą z guzikami po karoserii). Ale jednak bardziej podobają mi się ciemniejsze kolory.
                                                Mi też się bardzo podobała czarna Octavia, ale w końcu wybrałem beżowy cappucino. I szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolony. Wcześniej jeździłem bordowym Peugeotem 406 i tam było widać jak na dłoni wszystkie odpryski, obicia, itp.... Wolałem go nie myć, żeby tego nie widzieć....

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• Sev
                                                  L&K
                                                  • 2007
                                                  • 1295

Moja jest beż sahara i to chyba najlepszy kolor auta jaki miałem dotychczas. Brud widoczny jest dość późno, drobne rysy niezauważalne a poza tym ładny
                                                  6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                                  Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• momo
                                                    Classic
                                                    • 2009
                                                    • 17

Co kto lubi Odpowiesz sobie na pytanie na czym Ci bardziej zalezy. Czy na wygladzie i modelu czy osiagach i wyposazeniu. Ja np. bardziej cenie sobie osiagi i wolalbym jezdzic Tourem z 1.8T niz II z 1.6
                                                    Ja technologii z Toura nie nazwalbym przestarzala, tylko "sprawdzona". Te podzespoly ktore sa w Tourze, zrobily w octaviach, a3-ach, leonach i golfach w sumie miliardy kilometrow (z czego setki milionow km po chipach )Dzieki temu wiadomo ze zawieszenia sa b. trwale, hamulce dobre, silniki jak na dzisiejsze standardy bardzo zywotne, dobrze znosza podnoszenie mocy, a czesci sa generalnie tanie.
                                                    Ostatnio czesto jestem w salonie Skody i jak zobaczylem w ulotce w jakiej cenie jest Tour 1.8T to sobie pomyslalem ze gdybym potrzebowal nowego auta w takim zakresie cenowym, to dlugo bym sie nie zastanawial.
                                                    A pakiet sport rzeczywiscie fajny, warto dolozyc za niego.

P.S W Grecji sprzedaja Octavie Tour z 1.8t (193KM) i pakietem Sport jako Tour GT

Jako ciekawostka, jeszcze jeden "wynalazek":
                                                    Czekamy rodzinnie na Octavie II Fl w kolorze 9J9J- "siara miś"

Komentarz

Pracuję...