parowanie szyb!!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Karql
    L&K
    • 2010
    • 1124

Z pianką do golenia to jest stary patent, do łazienki, ale w samochodzie go jeszcze nie testowałem :twisted:

Kiedyś kupiłem anitfog z sonaksa, ale zrobiły mi się takie refleksy, że dramat :evil:
    Było: 117,5KM / 238,9 Nm
    Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• karolca
      Rider
      • 2009
      • 431

Zamieszczone przez dziadekk
      Mój patent na /nie/parowanie szyb: filtr kabinowy wymiana co rok, czyszczenie odkurzaczem co 3 m-ce (i jest co czyścic). Klima wyłączana 10 min. przed końcem jazdy dla wyrównania temperatury-nie mam problemow z parowaniem szyb, parkowany pod chmórką.
      Ja dodam, że jak w śodku jest dużo wilgoci to pomaga... żwirek dla kota :szeroki_usmiech Wysypać na podłogę (dywaniki wywalić, wyczyścić i wysuszyć). Następnego dnia żwirek odkurzyć. Można zostawić na dwa dni nawet.
      Wilgoci w aucie jest o 90% mniej.

Bo co z tego, jeśli powietrze w samochodzie jest "suche", ale tapicerka też ją chłonie a potem oddaje. Fizyka jest prosta :P

LANEK

Komentarz

• czto
        Rider
        • 2010
        • 546
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Kupilem w Norauto pochlaniacz wilgoci za 29,99. Czarny worek wypelniony jakims granulatem. Zobaczymy jak zda egzamin.
        2004 Renault Thalia 1.4 RT,
        2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
        2009 Renault Clio MTV 1.4
        2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
        2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• Marcinooo
          Rider
          • 2009
          • 332

Zamieszczone przez czto
          Kupilem w Norauto pochlaniacz wilgoci za 29,99. Czarny worek wypelniony jakims granulatem. Zobaczymy jak zda egzamin.
          Ja mam takie 3 w aucie. Dwa pod siedzeniami i jeden w bagazniku. Mialem to juz tamtej zimy i jakoś nie widzialem róznicy odnośnie parowania szyb. A woreczek jest wypełniony zapewne bentonitem - czyli żwirkiem dla kota :szeroki_usmiech

Kilka dni temu umylem szyby pianką do golenia i.....jest rewelacyjnie. Narazie nie wiem co to parowanie szyb

Ważne, że nie ma żadnych smug :!:

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

Marcinooo,

przybliż może temat z tą pianką
            może powiedz co to za pianka i jak tego dokładnie użyłeś krok po kroku ...
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• Marcinooo
              Rider
              • 2009
              • 332

Zamieszczone przez Enriquez
              Marcinooo,

przybliż może temat z tą pianką
              może powiedz co to za pianka i jak tego dokładnie użyłeś krok po kroku ...
              Zwykla pianka Nivea Nałożyłem ją na mikrofibrę i wytarłem szybę i tyle Później przetarłem ręcznikiem papierowym, żeby nie było smug

Komentarz

• Borsuk2
                L&K
                • 2010
                • 1203

Podobno taki sam efekt daje szampon dla dzieci "Bambino". 8)
                Fajna stronka

Komentarz

• matwrc
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 235

Zamieszczone przez obrus
                  klima włącza się dopiero powyżej 4st. C więc poniżej tej temp. na nią nie liczcie.To nic, że kontrolka świeci.
                  Klima to schładzanie i osuszanie powietrza.
                  O ile dobrze rozumiem, pierwsze robi sprężarka, drugie parownik (czy skraplacz).
                  Powyżej 4 st.C można uruchomić schładzanie (sprężarkę).
                  Tak więc osuszanie działa cały rok, niezależnie od pory roku.
                  Prawie każdy artykuł o klimie o tym wspomina, Twoja książeczka do skody też to omawia.
                  Zresztą jeśli jeździłeś zimą autem bez klimy i z klimą, to raczej trudno nie zauważyć, że auto z klimą o wiele łatwiej radzi sobie z usuwaniem wilgoci wewnątrz kabiny w zimie.

Komentarz

• obrus
                    Elegance
                    • 2011
                    • 783
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez matwrc
                    Zamieszczone przez obrus
                    klima włącza się dopiero powyżej 4st. C więc poniżej tej temp. na nią nie liczcie.To nic, że kontrolka świeci.
                    Klima to schładzanie i osuszanie powietrza.
                    O ile dobrze rozumiem, pierwsze robi sprężarka, drugie parownik (czy skraplacz).
                    Powyżej 4 st.C można uruchomić schładzanie (sprężarkę).
                    Tak więc osuszanie działa cały rok, niezależnie od pory roku.
                    Prawie każdy artykuł o klimie o tym wspomina, Twoja książeczka do skody też to omawia.
                    Zresztą jeśli jeździłeś zimą autem bez klimy i z klimą, to raczej trudno nie zauważyć, że auto z klimą o wiele łatwiej radzi sobie z usuwaniem wilgoci wewnątrz kabiny w zimie.
                    Źle rozumiesz. Osuszanie to skutek uboczny (nie wszystkim to pasuje) chłodzenia, czyli odbierania ciepła. A zatem jeżeli w niskiej temperaturze sprężarka nie pracuje, powietrze przepływając przez parownik nie jest schładzane i osuszane.

Komentarz

• matwrc
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 235

obrus, jeśli Ty tak dużo rozumiesz, to może wyjaśnisz, dlaczego w aucie z klimatyzacją tak łatwo usunąć wilgoć z wnętrza?

Dosłownie setki stron na ten temat, poniżej kilka z nich:
                      Zasilanie gazowe w samochodach to ekonomiczny wybór, który jest jednocześnie bezpieczny dla środowiska. Poznaj liczne zalety paliw gazowych. Dołącz do Koalicji.

Porady i wskazówki dotyczące doboru opon do samochodu oraz tego jak dbać o bezpieczeństwo auta. Zapraszamy do czytania!

Komentarz

• Enriquez
                        RS
                        • 2009
                        • 7685
                        • Superb III (3V3)

matwrc,

Nie ma się co podniecać i wszczynać awantur. W zależności od modelu jest kilka rozwiązań, które nie pozwalają na uruchomienie klimatyzacji i jeżeli zajdą takie warunki to pomimo świecenia się kontrolki klimatyzacja nie działa po prostu.

Są to najczęściej:
                        - czujnik temperatury zewnętrznej
                        - czujnik temperatury parownika

Z reguły, układ klimatyzacji nie działa, jeżeli na zewnątrz jest mniej niż 5 st. C, jednakże nie jest to regułą. Decydująca jest temperatura powietrza na wyjściu parownika. Jeżeli spadnie ona do -1st. C to klimatyzacja nie działa. Sterownik uruchamia ją ponownie po osiągnięciu 3 st. C

Żródło: Zeszyt szkoleniowy serwisu VW Nr. 208, którego nie mogę tu umieścić, ale spokojnie można go znaleźć na sieci.
                        Pozdrawiam
                        Marcin

Komentarz

• krzysn
                          Rider
                          • 2007
                          • 515

matwrc i reszta ;-)

Osuszanie powietrza w samochodach z klimatyzacją to, jak napisał obrus, efekt uboczny chłodzenia. Działa to na tej samej zasadzie co parownik w lodówce czy zimne okna w ciepłej kuchni, gdzie dopiero co skończyliśmy gotować ;-).

Powietrze mając styk z przedmiotem o dużo niższej temperaturze (parownik, szyba) schładza się powodując równocześnie kondensację pary wodnej (dlatego lodówki wewnątrz po jakimś czasie pokrywają się lodem, tam również występuje osuszanie powietrza). W rezultacie za parownikiem mamy powietrze uboższe w parę wodną w porównaniu z przypadkiem, gdy klimatyzacja jest wyłączona.

Wraz ze spadkiem temperatury spada również cisnienie pary nasyconej (to przy którym następuje skraplanie) i nadmiar wody w powietrzu przechodzi z pary w ciecz.

Mam nadzieję, że teraz już wszystko jasne. W zimie klima nie działa (poniżej 2 czy iluśtam stopni) więc nie działa również osuszanie powietrza. Zresztą poniżej zera powietrze na dworze jest suche. Para czy lód na szybie od wewnątrz samochodu to efekt skraplania się pary wodnej z wnętrza auta na chłodnej szybie (na zewnątrz temperatura powietrza spada szybciej niż wewnątrz samochodu).

Aha, jeszcze co do elementów klimatyzacji, sprężarki i skraplacza. Sprężarka spręża gaz w układzie który ulega rozprężeniu w parowniku (pewnie stąd jego nazwa, być może ma tu miejsce odparowywanie czynnika chłodzącego klimatyzacji czyli przejście ze stanu ciekłego w gazowy) powodując obniżenie jego temperatury. Działanie klimatyzacji czy lodówki można zilustrować następującym eksperymentem ;-):
                          Nabieramy dużo powietrza do buzi, układamy usta w trąbkę i dmuchamy (sprężamy) tak jak na coś gorącego. Powietrze wylatując z ust ulega rozprężeniu i w rezultacie spada jego temperatura. Usta ułożone w trąbkę pełnią rolę zaworu rozprężnego (czy jakoś tak) klimatyzacji.

Komentarz

• rafał88ocp
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 164

nie wiem co to ma wspólnego z parowaniem szyb ale u mnie szyby przestały parować po wymianie walniętego czujnika temperatury cieczy chłodzącej. Co najlepsze czujnik oszukiwał jedynie na liczniku a na sterownik podawał prawdziwa temperaturę ale szyby przestały parować. Może to zbieg okoliczności a może to jest jakoś powiązane z temperatura i intensywnością nawiewu.
                            MOJA http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38010

Komentarz

• blazer47
                              Drive
                              • 2011
                              • 65

Zamieszczone przez octaviars1
                              sprobojcie wetrzec zel do golenia to nie będzie parowac
                              Przetestowałem patent. Działa Celowo jedną szybę umyłem Cleanem Antypara i właśnie tylko ta szyba zaparowała reszta (umyta pianką) nie. Nawet w miejscach gdzie przez przypadek nie przejechałem w trakcie mycia to pojawiła się para.

Także potwierdzam - patent działa w 100%

Tylko smugi zostają trzeba jeszcze ręcznikiem papierowym wytrzeć...

Dzięki wielkie Kolego 8)

Komentarz

• samuraj
                                Drive
                                • 2009
                                • 80

tez jestem z etgo patentu zadowolony 8)

Komentarz

• malylipa
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 27

parowanie szyb - koszmar.... do dziś! denaturat załatwił sprawę. polecam

Komentarz

• Walt
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1065
                                    • Seat

malylipa, Też mnie to czasem tak wkurza, że mam ochotę się nachlać :szeroki_usmiech
                                    SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• eaglemirek
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 14113
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Walt
                                      malylipa, Też mnie to czasem tak wkurza, że mam ochotę się nachlać :szeroki_usmiech
                                      :diabelski_usmiech

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• malylipa
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 27

ale musi być 98 vol :twisted: ... słabszego musisz wypić więcej. :lol:

Komentarz

• eaglemirek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 14113
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez malylipa
                                          ale musi być 98 vol
                                          procentowo czy objętościowo :?: :diabelski_usmiech

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• pandzik
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2254
                                            • Seat

Myjcie szyby płynem do szyb z alcoholem!

Komentarz

• giiiiienek
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 14

Witam. W mojej poprzedniej octavi climatronik włączając nawiej na szybę zaparowane szyby bardzo szybko robiły się czyste, w ciągu paru sekund. Obecnie mam octavie II z klimą pół automatyczną i gdy dam nawiew na szybę i czy włączę klimę czy nie odparowanie szyby idzie bardzo powoli. Co może być przyczyną filtr kabinowy wymieniony

Komentarz

• baca10
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6225

giiiiienek, ja mam to samo

Komentarz

• vaz
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 799
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Parowanie szyb w dużej mierze zależy od ich czystości. Im szyba jest czystsza a więc na jej powierzchni jest mało tzw. jąder kondensacji (pyłki, cząstki dymu,zanieczyszczenia przemysłowe) tym parowanie będzie mniejsze lub rozpocznie się przy wyższej zawartości pary wodnej w kabinie. Podobnie zadziała powleczenie szyby środkiem zmniejszającym napięcie powierzchniowe. W moim przypadku, po wielu próbach, najlepiej sprawdza się wycieranie szyb od środka, na sucho, naturalną irchą :idea:
                                                  Antyfotoradar Valentine1
                                                  Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• Evil
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 721

Parowanie szyb w dużej mierze zależy od ich czystości.
                                                    Większe znaczenie moim zdaniem ma pogoda. Jak jest wilgotno i ktoś trzyma samochód pod chmurką, to ie ma opcji aby szyby nie parowały. Ważnym jest w ilu się jedzie autem - dla przykładu jechałem sam po żonę i syna do teściowej.. auto nie zaparowało nic- wsiedli zaczęli dmuchać i masz szyby zaparowane.

teraz są wahania temperaturowe + i - za dnia i nocy, wtedy największe parowanie się pojawia, pod warunki samochodu niegarażowanego.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

Pracuję...