parowanie szyb!!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pycho
    Drive
    • 2009
    • 80

Popieram rommana i Kajtiii. Jak szybki brudne albo tłuste to parowanie masz jak w banku. A tym bardziej jak w samochodzie palisz to tylko porządne umycie szyb pomoże. I z własnego doświadczenia nie proponuję zakupu żadnego płynu do szyb typu "Anty-para" bo u mnie po takim wynalazku objawy się nasiliły.
    Pzdr
    Octavia 1,9 AHF L&K '02

Uczyć się - Lenin; Lenić się - uczeń

Komentarz

• Kajtiii
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 291

Tak jak napisał pycho, środki "anty - para" to pic na wodę i nic więcej. Po pierwsze: para może i nie siada ale woda zaczyna w pewnym momencie spływać po szybie i pozostawia ohydne ślady (o efektach w jeździe nocnej nie muszę chyba wspominać?). Po drugie: żeby zmyć ten szit trzeba ze 3 razy denaturatem, potem wodą z Ludwikiem i na koniec zwykły płyn do szyb. To dziadostwo włazi w szybę i strasznie ciężko to usunąć.

WSW to podstawa i zdania nie zmienię

Komentarz

• wojtass
        Rider
        • 2007
        • 473

witam
        moze zadam glupie pytanie ale ten filtr kabinowy to jest ten po podszybiem ?

Komentarz

• Kajtiii
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 291

Dokładnie tak. Z prawej strony pod plastikiem.

Komentarz

• RS
            Ambiente
            • 2009
            • 238

OII FL - parowanie szyb

Odswieżę temat
            Czy moze się ktoś wypowiedziec jak wyglada wentylacja w OII FL - otóz od paru tygodni mam problem z z zaparowaną przednią szybą . Mamy Lipiec a szyba wciąz paruje . Jadąc bez właczonej klimy ( nie ma takiej potrzeby nocą ) przy właczonym nadmuchu na 1 na przednia szybę - nadal jest zaparowana . Myslę iz jest to wada układu wentylacji w OII FL . Nie mam na to sposobu moze ktoś juz zauwazył ta niedogodnośc i znalazł złoty srodek . Przyznam szczerze iz mnie to irytuje , w koncu klima jest do schładzania wnętrza kabiny , a nie do odparowania szyb . A jazda z odcieniami na szybie to nic bezpiecznego !!!!

PS Dzisiaj jechałem w dłuzszą trasę i niestety musiałem miec właczona klimę przez cały czas - przyznam iz była to noc i zmarzłem nie miłosiernie -otwieranie okien nic nie dało
            Pomocy !!!!

Komentarz

• winni77
              RS
              • 2009
              • 2183
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

RS, nie jest to normalne. U mnie nie ma takiego problemu. Sprawdziłbym w pierwszym rzędzie, czy nie masz mokrego filtra przeciwpyłkowego.

[ Dodano: 2010-07-03, 23:27 ]
              Zamieszczone przez RS
              Przyznam szczerze iz mnie to irytuje , w koncu klima jest do schładzania wnętrza kabiny , a nie do odparowania szyb .
              Jest do odparowywanie szyb również, ale na jesień lub jak leje deszcz.
              Mój "Batmobil"

Komentarz

• RS
                Ambiente
                • 2009
                • 238

Zamieszczone przez winni77
                RS, nie jest to normalne. U mnie nie ma takiego problemu. Sprawdziłbym w pierwszym rzędzie, czy nie masz mokrego filtra przeciwpyłkowego.
                Auto ma pół roku - czy jest mozliwe iz filtr jest mokry ?- dodam iz auto garazuję

Komentarz

• winni77
                  RS
                  • 2009
                  • 2183
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jeśli deszczówka/płyn od spryskiwacza się dostał na filtr to owszem. Sprawdź też czy dywaniki nie są mokre/wilgotne.
                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• RS
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 238

Zamieszczone przez winni77
                    Jeśli deszczówka/płyn od spryskiwacza się dostał na filtr to owszem. Sprawdź też czy dywaniki nie są mokre/wilgotne.
                    Dzięki Winni 77
                    czy może wiesz jak to sprawdzić ? ( oczywiscie stan filtra )

Komentarz

• winni77
                      RS
                      • 2009
                      • 2183
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wyjąc go Tutaj masz instrukcję.
                      Mój "Batmobil"

Komentarz

• RS
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 238

Dziękuję winni77
                        dzisiaj sprawdzę filtr
                        pozdrowienia dla OCP

Komentarz

• marino
                          Classic
                          • 2011
                          • 18

Witam,
                          odgrzewam temat - mam dwumiesięczną Octavię II Toura z przebiegiem 1500km. W czasie deszczu bardzo paruje mi przednia szyba - oczywiście zimny nawiew na szybę włączony. Nie pomaga nawet lekkie uchylenie obu przednich szyb.
                          Pomaga włączenie klimy, ale ciągłe jeżdżenie z klimą w deszczu to chyba nie jest rozwiązanie - tym bardziej, że po odparowaniu i wyłączeniu klimy szyby ponownie zaczynają parować. Poprzednio jeździłem Fabią bez A/C i tam nie miałem takich problemów.
                          Czy też macie takie objawy? W 2 miesięcznym aucie raczej filtr kabinowy nie powinien być już do wymiany. Zaczynam się nawet zastanawiać się czy nie zgłosić się z tym do ASO.
                          Dzięki z góry za podpowiedzi.

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

marino, masz zepsuty obieg wewnętrzny, tak na 90%
                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Mihau
                              RS
                              • 2009
                              • 7460
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez marino
                              W 2 miesięcznym aucie raczej filtr kabinowy nie powinien być już do wymiany.
                              Ja bym jednak wymienił, skoro ludziom śmierdzi po miesiącu to 30 zeta za filtr to nie jest jakiś dużo koszt, a może pomóc.
                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Mihau
                                W 2 miesięcznym aucie raczej filtr kabinowy nie powinien być już do wymiany.
                                Ja bym jednak wymienił, skoro ludziom śmierdzi po miesiącu to 30 zeta za filtr to nie jest jakiś dużo koszt, a może pomóc.
                                być może jest wilgotny i stąd zaparowane szyby, ja też tak mam i mnie szlag trafia, przy najblizszej okazji do wymiany :evil:
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

Zamieszczone przez piramida
                                  być może jest wilgotny i stąd zaparowane szyby, ja też tak mam
                                  a to dziwne, może odpływ Ci sie zatkał ? tak nie całkiem a tylko częściowo.
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• marino
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 18

Mihau To chyba dziwne, że w 2-miesięcznym aucie, filtr byłby już do wymiany bez jakiegoś powodu. Skądś ta wilgoć musiała się wziąć - tym bardziej że taki efekt mam od samego początku, ale teraz dopiero na skutek pogody jakiej mamy zaczął mi bardziej doskwierać.

leszekmw Gdzie szukać tego odpływu? Może stamtąd woda dostaje się na filtr? Jak jeszcze mogę zdiagnozować czy obieg wewnętrzny ma jakąś usterkę? Przed udaniem się do ASO chciałbym mieć jakąś wiedzę, co mam zgłosić.

Komentarz

• irka68
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 123

Potwierdzam takie same objawy ! tez mam z tym problem auto cztery miesiące i przebieg 4 tys. !!!

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

marino, nie napisałem że u Ciebie jest wilgotny filtr. wyłącz silnik , włącz zapłon i nawiew na 2 na przykład , pozycja nawiewu nie może być nastawiona na szybę i włącz/wyłącz obieg zewnętrzny , jeżeli będzie działał to będziesz słyszał spod schowka jak zmienia się odgłos/szum powietrza.

[ Dodano: Sro 10 Sie, 11 14:49 ]
                                        irka68, no to przecież masz gwarancję , po co się szarpać.. :roll:
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• voytek
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 480
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Pomaga włączenie klimy, ale ciągłe jeżdżenie z klimą w deszczu to chyba nie jest rozwiązanie - tym bardziej, że po odparowaniu i wyłączeniu klimy szyby ponownie zaczynają parować. Poprzednio jeździłem Fabią bez A/C i tam nie miałem takich problemów.
                                          To normalny objaw. Kiedy klima jest włączona, na zimnym parowniku klimatyzacji kondensuje para wodna (na tym właśnie polega osuszanie powietrza przez klimatyzację). Gdy kompresor zostanie wyłączony, parownik przestaje być zimny, skroplona na nim woda zaczyna parować i cała ta wilgoć zostaje wdmuchana do środka auta przez dmuchawę. Wyjścia są dwa, albo w czasie deszczu jeździć cały czas z włączoną klimą (najlepsze rozwiązanie) albo po wyłączeniu klimy osuszyć parownik włączając nawiew na max, oczywiście szyby przez jakiś czas będą parować, dopóki parownik nie wyschnie, nie jest to więc komfortowe ani bezpieczne rozwiązanie.
                                          W Fabii nie miałeś tego problemu, bo nie miałeś klimatyzacji, nie było parownika, a i konstrukcja całego nawiewu była przez to prostsza.
                                          Generalnie jak już auto ma klimę, to rzadko da się jeździć bez niej - musi być sucho no i niezbyt ciepło, żeby nie trzeba było chłodzić powietrza.
                                          A i jeszcze jedno, warto często suszyć parownik, żeby nie zostawała na nim wilgoć stanowiąca dogodne warunki do rozwoju pleśni, włączając nawiew na max przy wyłączonym kompresorze. Ja robię tak, że po dłuższej jeździe z włączoną klimą na kilka minut przez zakończeniem jazdy wyłączam klimę i zwiększam nawiew.

Komentarz

• metrotest
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 506
                                            • Volkswagen
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Sprawdź czy czasem liście, pąki nie naleciały pod maskę i nie blokują dopływu powietrza.
                                            Jak auto parkuje pod drzewami to z czasem tego nalatuje i trzeba przeczyścić korytka pod wycieraczkami.

Komentarz

• marino
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 18

Zamieszczone przez voytek
                                              To normalny objaw. Kiedy klima jest włączona, na zimnym parowniku klimatyzacji kondensuje para wodna (na tym właśnie polega osuszanie powietrza przez klimatyzację)....
                                              Dzięki za wyjaśnienia Spróbuję metody z włączaniem nadmuchu na max.

Komentarz

• Borsuk2
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1203

marino, irka68, niestety mam ten sam problem. Auto ma niespełna 4 miesiące i 4600 km przebiegu, garażowane, obieg wewnętrzny sprawny, wyłączam klimę odpowiednio wcześniej przed zakończeniem jazdy (aby ostygła i wyschła).

Przy wilgotnej pogodzie nie da się jeździć bez klimy, bo szyby momentalnie parują. Po przeczytaniu wątku zacznę od metody porządnego umycia i odtłuszczenia szyby oraz sprawdzenia filtra przeciwpyłkowego (choć to przecież krótki czas użytkowania, to niby jak by miał się zabrudzić lub zawilgotnieć).

Ciekawe ilu użytkowników nowych Octavii ma jeszcze ten problem ?
                                                Fajna stronka

Komentarz

• Mihau
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7460
                                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Mi w zeszłym roku również parowała w deszcz szyba (samochód może miał ze 2 miesiące) i nie chciało mi się jakoś sprawdzać filtrów, itp (bo w końcu niwy samochód :P) ale uznałem, że skoro jest klima to trzeba ją używać kiedy jest potrzebna i ją po prostu włączałem kiedy padał deszcz. Teraz jeżdżę non stop na klimie i problemu nie ma.
                                                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

Borsuk2, ale parują Ci jak jedziesz sam czy jak jest więcej osób a samochodzie :?:
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...