pierwsza wymiana oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lashlo
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1455

powinna sie pojawic 1500km przed serwisem "service 1500km" i malec. Kiedy ona sie pojawi zalezy od eksploatacji auta-pozniej jak jezdzisz glownie trasy,szybciej jak same miasto.
    Pozdr.
    Lashlo

[ Dodano: Pią 22 Sty, 10 10:23 ]
    Oj,dodam,ze tak jest w OI,moze w OII FL inaczej sygnalizuje sie przeglad.
    Sorki jesli wprowadzilem w blad...

Komentarz

WYMIANA PRZY 30 tys.

Witam, mam ustawienie QG1 i przejechane 28 tys. i jeszcze nic mi nie wskazuje że zbliżam się do przeglądu nr 1.
      Jak jest w Waszych Octaviankach?

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Re: WYMIANA PRZY 30 tys.

Zamieszczone przez octavian16
        Witam, mam ustawienie QG1 i przejechane 28 tys. i jeszcze nic mi nie wskazuje że zbliżam się do przeglądu nr 1.
        Jak jest w Waszych Octaviankach?
        tylko się cieszyć
        zazwyczaj chyba wypada od 20-30kkm, ale to zalezy od ilości odpaleń chyba, nie ma co się martwic, że rzadko, to chyba dobrze
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

Witajcie, Dobry den

Wczoraj /21-02-2010/ przy 28.888 km przbiegu /odpalanie silnika/ komputerek poinformował, że przegląd nr 1 mam za 1.248 km. Zdziwiłem się jeszcze bardziej, że oprócz tej informacji jeszcze jedna widniała że za 276 km też mam jakiś przegląd.

Wszystkie dane były zakończone symbolem klucza.

Co wy na to?

Komentarz

• sebos
            Classic
            • 2008
            • 10

Zdziwiłem się jeszcze bardziej, że oprócz tej informacji jeszcze jedna widniała że za 276 km też mam jakiś przegląd.
            Zerknij jeszcze raz czy nie była to przypadkiem liczba dni pozostałych do przeglądu, gdybyś nie zrobił wcześniej tych 1248 kilometrów.

Komentarz

• bubuDE
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 763
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Znam 15-to miesieczna Fabie2 w ktorej jest LL a przeglad pokazala po 14 tkm. Codzienne przejazdy 3km do pracy ,,wykonczyly,, olej- w tak krotkim czasie silnik nie zdazy sie zagrzac, komputer to widzi.
              PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

Zamieszczone przez sebos
                Zdziwiłem się jeszcze bardziej, że oprócz tej informacji jeszcze jedna widniała że za 276 km też mam jakiś przegląd.
                Zerknij jeszcze raz czy nie była to przypadkiem liczba dni pozostałych do przeglądu, gdybyś nie zrobił wcześniej tych 1248 kilometrów.
                OK Zgadza się to są dni.

Komentarz

• fan
                  Elegance
                  • 2009
                  • 760

Dzisiaj na liczniku 3050km i wymienilem olej wraz z filtrem oleju.Zrobilem tak dlatego,ze zamierzam autkiem smigac dluzej i lepiej dmuchac na zimne,raczej nie zaszkodzi .Koszt nieduzy(200zl).Dalej zamierzam wymieniac co 15tys,nie zwracajac uwage na to,ze producent zaleca wymiane co 30tys.Zalalem olejek QUAKER STATE Advanced Engine Long Life VW 5W/30 spelniajacy norme VW 504.00/507.00.Z mojego doswiadczenia oleje tej firmy sa b.dobre.Zastanawiam sie dlaczego tak duzo ludzi zalewa MOTULa :?: Z tego co wiem to najlepszy olej do motocykli,a do aut osobowych to chyba od niedawna jest robiony.
                  Respect All,Fear No One!

Komentarz

• soszek81
                    L&K
                    • 2010
                    • 1245

Dlaczego Motul? Pewnie dlatego że w silniku wolnossącym co osiąga co ruszenie obroty po 15-17k/min nie sprawia najmniejszych problemów (moto), to w aucie, gdzie masz nawet nie połowę tej wartości też sobie poradzi *

*(nie brałem pod uwagę prędkości obrotowych turbiny)
                    Była O1 kombi ALH++ 150/340
                    Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

a Wy chcecie lać do octavii ten motocyklowy motul :?: :shock:
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• soszek81
                        L&K
                        • 2010
                        • 1245

:lol: szkoda to nie tak
                        miałem na myśli że firma co zdobyła doświadczenie w olejach na gruncie motocyklowym (jakby nie było silniki szybkoobrotowe, duże obciążenia termiczne elementów itp) chyba daje radę zrobić olej który się sprawdza w mniej wysilonych jednostkach (nawet w tych tjuningowanych) samochodowych

Komentarz

• fan
                          Elegance
                          • 2009
                          • 760

Zamieszczone przez soszek81
                          :lol: szkoda to nie tak
                          miałem na myśli że firma co zdobyła doświadczenie w olejach na gruncie motocyklowym (jakby nie było silniki szybkoobrotowe, duże obciążenia termiczne elementów itp) chyba daje radę zrobić olej który się sprawdza w mniej wysilonych jednostkach (nawet w tych tjuningowanych) samochodowych
                          Rownie dobrze mozna porownac oleje lane do ciezarowek,gdzie wymiana jest czasami co 80tys km!Nie wiem,czy oleje Motul sa dobrej jakosci.Wiem tyle,ze do motocykli sa najlepsze,ale czy do osobowek tez?Zaczeli robic oleje do aut osobowych,zeby opanowac wiekszy rynek i zdobyc wiecej klientow.p.s.Miejmy nadzieje,ze oleje maja rownie dobre co konkurencja.
                          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez fan
                            Miejmy nadzieje,ze oleje maja rownie dobre co konkurencja.
                            przecież na dobrą sprawę wszyscy "znani" producenci mają oleje tej samej jakości, inna sprawa, że tej jakości nie jesteśmy w stanie zweryfikować w żaden sposób.
                            na motulu jeżdżę od 5 lat (x2 auta) i powodów do jakiegokolwiek zastanawiania się mi nie dał.
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• fan
                              Elegance
                              • 2009
                              • 760

Zamieszczone przez szkoda
                              Zamieszczone przez fan
                              Miejmy nadzieje,ze oleje maja rownie dobre co konkurencja.
                              przecież na dobrą sprawę wszyscy "znani" producenci mają oleje tej samej jakości, inna sprawa, że tej jakości nie jesteśmy w stanie zweryfikować w żaden sposób.
                              na motulu jeżdżę od 5 lat (x2 auta) i powodów do jakiegokolwiek zastanawiania się mi nie dał.
                              Z ta podobna jakoscia to bym sie nie zgodzil,na podstawie swojego doswiadczenia wiem,ze niby oleje z tej samej polki jakosciowej a roznia sie od siebie,mimo iz spelniaja takie same normy.Z drugiej strony nikt tak naprawde nie wie co jest w beczkach lub w bankach.Czesto praktykuje sie w warsztatach,ze w firmowej beczce jest kiepskiej jakosci olej.Jedziesz na wymiane placisz jak za np.Shella a masz cos duzo gorszego.Pare razy sie spotkalem z tym,ze na warsztatach(serwisach)nie wymieniano calego oleju,stosowano tzw metode na "dolewke".Pozniej ciezko stwierdzic cos o jakosci oleju skoro nie zostal calkowicie wymieniony i jeszcze nie na taki jak trzeba.p.s.Kiedys spotkalem sie z opinia,ze "znajomy znajomego"wcale nie wymienial oleju tylko dolewal i jezdzil tak pare latek i wszystko bylo OK.Ale wiadomo jak to bywa z takimi opowiesciami. :szeroki_usmiech
                              Respect All,Fear No One!

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez fan
                                Z ta podobna jakoscia to bym sie nie zgodzil
                                możesz się nie zgadzać, ale skoro, jak dalej piszesz, często nie wymienia się całości oleju, na wymianę lejąc "niewiadomoco" a auta jeżdżą i jeżdżą to jest to rzecz nad którą nie warto się aż tak bardzo zastanawiać.

Zamieszczone przez fan
                                Kiedys spotkalem sie z opinia,ze "znajomy znajomego"wcale nie wymienial oleju tylko dolewal i jezdzil tak pare latek i wszystko bylo OK.Ale wiadomo jak to bywa z takimi opowiesciami. :szeroki_usmiech
                                a takich (starych, przeznaczonych na "dojeżdżenie") aut w których tylko się dolewa, a co co jakiś czas (jak się komu przypomni) daje nowy filtr znam przynajmniej 3, w tym jeden osiemnastolatek (właściwie to ona) i jakoś nie chcą "się zepsuć", ale silniki wolnossące oczywiście
                                kiedyś w swojej nieświadomości lałem do turbobenzinera mineralny (nie pamietam nazwy) jakiś najtańszy polski olej :lol:
                                z przelotem grubo ponad 400kkm (450? 480?) i w dobrej kondycji poszedł do ludzi :lol:

ale teraz mam obsesję i zmieniam co 10kkm, jak kto lubi
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• genesis
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 232

Wreszcie coś mądrego. Motul wszyscy polecają, bo się zrobił modny i ma świetną opinię w internecie. Ale wystarczy, że jedna osoba kupiłaby podróbkę i nagle tak jak z castrolem okaże się, że motul to zło, a najlepszy jest orlen

Dzisiaj na liczniku 3050km i wymienilem olej
                                  Ponieważ piszesz, że to olej LL to nie zdziwiłbym się, jakby spuszczony od Ciebie olej poszedł do innego auta jako nówka. Mogłeś wystawić na allegro, ktoś by sobie zrobił jeśli nie 30, to 15k km i byłby zadowolony :P
                                  DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez genesis
                                    Ponieważ piszesz, że to olej LL to nie zdziwiłbym się, jakby spuszczony od Ciebie olej poszedł do innego auta jako nówka. Mogłeś wystawić na allegro, ktoś by sobie zrobił jeśli nie 30, to 15k km i byłby zadowolony :P
                                    Mój olej po 1,6kkm :twisted: zlewali do wielkiej bańki, ale co potem z tym robią? Dlatego zawsze patrze na łapy czy leją mi ten, który im dałem.
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• fan
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 760

Ja tam wole kupic u sprawdzonego zrodla i samemu sobie wymienic olejek jak i filtry.Mialem taki przypadek,ze kupilem nowy samochod i podczas pierwszego przegladu nie wymienili mi filtra olejowego(a powinni bo na fakturze za to skasowali) :evil: nie wiem,jak bylo z olejem.Teraz nauczony doswiadczeniem,mam w nosie co zalecaja serwisy,robie jak uwazam za stosowne i wole sam wymienic i zrobic to czesciej niz zaleca producent i niekoniecznie na taki jaki zalecaja.
                                      Respect All,Fear No One!

Komentarz

• koski
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 75

@ fan:

a jak u ciebie w takim razie z gwarancją na samochód?
                                        Ja sobie dokułem dodatkową gwarancję (+3 lata) i tam jest zapis o nieważności, jeśli nie serwisuje się samochodu w stacjach spełniających jakąś tam normę. (z szacunkiem dla ciebie, ale pewnie jej nie spełniasz osobiście )

w każdym razie, przy poprzednim samochodzie także zmieniałem sobie wszystko we własnym zakresie, ale niestety jednym z "minusów" posiadania nowego auta, prosto z fabryki, jest to, że musisz go serwisować w ASO, jeśli nie chcesz utracić gwarancji, a ta sie przydaje w najmniej oczekiwanych momentach :-/

przeczytałem ten wątek i nadal nie jestem pewny co do wymiany oleju przy pierwszych 3-5k km. ale z drugiej strony, mając turbo-Leona jeździłem na wymiany (Motul 8100X-Cess) co 15k km jak w zegarku, czyli dbałem o silnik (nie wspominając o przestrzeganiu wszystkich zaleceń dot. użytkowania samochodu z turbina), więc jestem raczej typem "na wszelki wypadek" - wymienię olej
                                        The Proud owner of Skoda Superb II

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 362

Czy ktoś może jednoznacznie napisać jak to jest z tą samodzielną wymianą oleju na gwarancji? ja bylem przed wczoraj w salonie, rozmawialem z gościem, który był chyba mało rozgarnięty, bo na moje pytanie czy mogę sam wymienić olej nie tracąc gwarancji powedział że tak, ale: i zaczoł coś motać o jakośći i procedurach... :/

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez krzysiek83wpr
                                            Czy ktoś może jednoznacznie napisać jak to jest z tą samodzielną wymianą oleju na gwarancji? ja bylem przed wczoraj w salonie, rozmawialem z gościem, który był chyba mało rozgarnięty, bo na moje pytanie czy mogę sam wymienić olej nie tracąc gwarancji powedział że tak, ale: i zaczoł coś motać o jakośći i procedurach... :/
                                            jednoznacznie to w myśl zapisów gwarancyjnych itp. nie możesz, tylko druga rzecz jest taka, że ktoś musiałby Ci udowodnić, że to zrobiłeś.
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• soszek81
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1245

Zamieszczone przez krzysiek83wpr
                                              jednoznacznie to w myśl zapisów gwarancyjnych itp. nie możesz, tylko druga rzecz jest taka, że ktoś musiałby Ci udowodnić, że to zrobiłeś.
                                              Wymieniać olej możesz jak często chcesz. Jednak dla zachowania gwarancji musisz co określone kilometry odwiedzić autoryzowaną stację, która przeprowadzi "inspekcję auta" wraz z wyminą wymaganych płynów i elementów eksploatacyjnych, po czym dokona wpisu w książeczce serwisowej i może nawet wprowadzi to do systemu marki.
                                              Jeśli masz mieć wymianę co np. 30k km, a dla bezpieczeństwa chcesz wymieniać olej co 10k we własnym zakresie, to jeśli serwis się o tym nie dowie, będziesz u nich co te 30k km na kolejny przegląd, to w teorii utrzymasz gwarancję.
                                              Tylko czy to takie opłacalne dla portfela?

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 362

no to tego co mówicie to bezpieczniej jest jednak podjechać do ASO na samą wymiane oleju. Ja postanowilem, że olej będe wymieniał co 15tys.
                                                A czy jest to możliwe żeby ASO kaowało za samą czynność wymiany oleju coś kolo 300zł??? coś tam mi mrygneło w tabelce, jak byłem. taka kwota:P olej się wymienia w 5 min, więc ciut drogo by bylo: )

Komentarz

• koski
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 75

w ASO wszystko jest możliwe
                                                  The Proud owner of Skoda Superb II

Komentarz

• genesis
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 232

Zamieszczone przez koski
                                                    w ASO wszystko jest możliwe
                                                    Dlatego warto podzwonić po wszystkich aso w rozległej okolicy.
                                                    DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

Pracuję...