no i jak jest?
bo to się swego czasu zmieniło w związku z ekosreko
Dokładnie tak jak szkoda piszesz... ekosreko!
Wszystkim się w łebkach poprzestawiało z tą pseudo-ekologią... Sami się kiedyś zarżniemy słuchając tych nawiedzonych dewiantów i to nie tylko w dziedzinie motoryzacji...
Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.
oj tam - odpalasz webasto 30min przed odjazdem, schodzisz zgarniasz snieg z dachu/maski - wsiadasz, odpalasz silnik odjeżdżasz z temp. wody ~50-60 st
a bez webasto, to odpalasz silnik, czyścisz dach/maske/ szyby - odjeżdżasz 10 minut spóźniony... i o ile jak jest tego mróz lub lekki plus to nie ma problemu, najgorzej jest jak jest na zmianę -2 i 0 i masz na szybach 3mm lodu który w ogóle nie chce się zeskrobać
Webasto nie jest żadną alternatywą dla skrobaczki
Dla przeciętnego człowieka jest za drogie.
Ale popieram, spala benzynę więc też nie jest ekologiczne :szeroki_usmiech
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Webasto nie jest żadną alternatywą dla skrobaczki
Dla przeciętnego człowieka jest za drogie.
trzeba je kalkulować przy zakupie - zamiast garażu za 25 tysięcy ;-)
choć znam też pewną osobę, która kupiła miejsce postojowe za ~20k dla swojej skody 105L ;-), która już zresztą gdzieś na szrocie zgniła, obecnie jest Felicja :lol:
ja muszę parkować w odległości papierosa, to jest chyba bliżej
amerykańscy uczeni udowodnili że co do sekundy wychodzi 7 minut :lol:
Rozgrzewanie zimnego silnika, jak dla mnie to jest odpalenie go i czekanie na 90 st, jesli odpalamy silnik czyścimy szyby/dach/maske i jedziemy to jest to rozprowadzenie oleju przed jazda i tyle ;-)
no ale ja znałem takiego gościa - i on nawet latem czekał jak silnik nabierze temperatury - ale to było ponad 20 lat temu - wiec to nie TSI ani TDI ;-)
trzeba je kalkulować przy zakupie - zamiast garażu za 25 tysięcy
Od razu kupować. Ja tam wynajmuję miejsce w garażu za 300 PLN miesięcznie i jak były te mrozy (-15-20 C) to miałem +11 C w nim i oczywiście zero odśnieżania
A Webasto w lato schładza? :roll:
latem webasto nie schładza tylko przewietrza za pomocą wentylatora fabrycznie zamotowanego w aucie i to tylko pod warunkiem że podczas montażu funkcja ta została "zainstalowana" najczęściej w postaci przełącznika zima/lato
więc jeżeli zaparkujesz na słońcu przy +30'C i wnętrze nagrzeje się do +50'C to istotnie po 20min pracy dmuchawy można mówić o "efekcie chłodzenia"
szkoda sobie tym głowę zawracać lepiej wszystkie drzwi na chwilę otworzyć
[ Dodano: Czw 23 Gru, 10 13:11 ]
Zamieszczone przez Jac_ek
odpalasz webasto 30min przed odjazdem, schodzisz zgarniasz snieg z dachu/maski - wsiadasz, odpalasz silnik odjeżdżasz z temp. wody ~50-60 st
dobrze gada :!:
Zamieszczone przez szkoda
Dla przeciętnego człowieka jest za drogie
nie do końca
za 1.6-1.8kpln można kupić konkretną, kompletną 5kW używkę na allegro (z oryginalnym pilotem), do tego zawsze trzeba dokupić parę gratów za max 200pln
na naszym forum można poczytać jak je własnoręcznie zamontować jak ktoś nie wie to na PW proszę model i rocznik auta to podeślę instrukcję montażu (pdf)
za powyższą kwotę można przez conajmniej 5 miesięcy w roku cieszyć się samochodem który ma zupełnie "inną twarz":
- jedwabiście odpala nawet przy -30'C
- ma ciepłą kierownicę i fotel, całe wnętrze
- nie jest zaszroniony na amen od wewnątrz
- i inne takie tam
jak patrzę na forum, jakimi samochodami się tu jeździ to czuję się duzo poniżej "przeciętnego człowieka", w swoich starych kiblach mam zamontowane webasto(a) i zima to dla mnie tylko problem odśnieżania wyjazdu i miejsca parkingowego
serdecznie namawiam do inwestycji w ogrzewanie postojowe
p.s.
nie handluję takim sprzętem tylko od lat kilku używam
latem webasto nie schładza tylko przewietrza za pomocą wentylatora fabrycznie zamotowanego w aucie i to tylko pod warunkiem że podczas montażu funkcja ta została "zainstalowana" najczęściej w postaci przełącznika zima/lato
Dodam tylko, że w przypadku piecy "analogowych" zdarza się tak, że przełącznik lato/zima nie był podłączony w trakcie montażu. Wystarczy tylko znaleźć odpowiednie przewody w wiązce i wpiąć się przełącznikiem.
W piecach "cyfrowych" Webasto funkcję lato/zima można ustawić na zegarze sterującym.
nie, tylko przewietrza wnętrze, ale od schładzania to jest klima 8) z którą też się samochód nie rozstaje ;-).... garaż jest OK i wiadomo że lepiej mieć niż nie mieć, webasto to zupełnie co innego choć jeśli chodzi o ogrzewanie samochodu to jest lepsze niż garaż bo jest wszędzie z tobą, czy jedziesz do pracy, czy z pracy czy na wakacje, czy do sklepu. Zatrzymujesz się pod sklepem idziesz sobie na zakupy i wracasz do pięknie odśnieżonego samochodu, podczas gdy obok wszystko zasypane bo właśnie zaczęło ostro padać
Garaż ogrzewany też nie jest taki super - i to szczególnie zimą - bo najbardziej szkodliwe dla samochodu są przejścia przez "0" tak masz co chwila zamrożony/odmrożony samochód, pojawia się wilgoć itd.... już to pisałem - najlepiej mieć
garaż ogrzewany - do dłubania, przed garażem wiatę zadaszoną - żeby parkować na co dzień, a pod maską webasto żeby w dupę zawsze było ciepło :lol:
no właśnie, jakie są optymalne ustawienia, żeby mieć pięknie odśnieżony samochód, bo mam wrażenie, że mój kumpel nie bardzo potrafi tego używać - po godzinie działania układu, jeszcze się nie zdarzyło, żeby samochód był pięknie odśnieżony - pomijając szyby.
on oczekiwał, że z dachu również mu wszystko spłynie, jak to u Was wygląda, da się tak czy nie?
[ Dodano: Czw 23 Gru, 10 17:09 ]
a przy większym mrozie (-10) i trochę grubszej warstwie śniegu z szyb też nie za bardzo spływa...
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
U mnie wiatraki reguluje webasto, więc nie ma znaczenia jak są ustawione, natomiast muszę ustawić ogrzewanie na max wtedy leci ogień ;-), jak ustawię np 22st to climatronic już przycina i pilnuje żeby nie dmuchało za ciepłe. natomiast po 30 min we wnętrzu jest na tyle ciepło że śnieg spływa ze wszystkich szyb
Z dachu/maski raczej nie ma szans żeby spłynęło - no chyba że masz już nagrzany samochód i zostawisz włączone to pewnie wtedy może by się nie zebrało na dachu...
Komentarz