Zamieszczone przez szkoda
Rozgrzewanie silnika w zimie.
Zwiń
X
-
- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
-
-
szkoda, wsiadasz do nagrzanego samochodu kumpla i robisz tak:
1. włączasz zapłon i ustawiasz wiatrak na np 1 poziom a grzanie na 18st, wyłączasz zapłon
2. odpalasz webasto - patrzysz jak dmucha (będzie dmuchało mocniej niż 1 i wiało zimnym powietrzem)
3. nie wyłączając webasta, przekręcasz kluczyk i zmienasz wiatraki na maksa i temperatura na maksa
4. znowu wyłączasz zapłon, webasto znowu zmienia wianie - zmniejsza sile nadmuchu, ale z nawiewów leci już ogień.
tu jest fajny filmik - z dachy raczej nie ubywa, ale z maski spływa powolutku
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3_bVUk51sxk[/youtube]- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekszkoda, wsiadasz do nagrzanego samochodu kumpla i robisz tak:
1. włączasz zapłon i ustawiasz wiatrak na np 1 poziom a grzanie na 18st, wyłączasz zapłon
2. odpalasz webasto - patrzysz jak dmucha (będzie dmuchało mocniej niż 1 i wiało zimnym powietrzem)
3. nie wyłączając webasta, przekręcasz kluczyk i zmienasz wiatraki na maksa i temperatura na maksa
4. znowu wyłączasz zapłon, webasto znowu zmienia wianie - zmniejsza sile nadmuchu, ale z nawiewów leci już ogień.
a nie można tak, żeby po załączeniu z pilota leciał ogień :?:
czy za każdym razem trzeba robić takie sztuki :?:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
szkoda,nie to jest tylko opis jak sprawdzić czy climatronic ogranicza wianie ciepłego
normalnie to nic nie musisz robić poza ustawieniem grzania na maks i koniec - wszystko działa- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
jeszcze jeden głos w dyskusji ze świetnego bloga, Blogsilnika
Blogger jest narzędziem oferowanym przez firmę Google, służącym do publikowania blogów i łatwego dzielenia się swoimi przemyśleniami z całym światem. Blogger ułatwia publikowanie tekstu, zdjęć i filmów na blogu osobistym lub blogu zespołu.
w skrócie
Resumując - moja metoda:
* od razu zacząć jechać,
* pierwsze kilkaset metrów z dynamiką Fiata 126p,
* dalej bardziej śmiało, ale nie przekraczając 2500-3000 obr.min i 1/3 wciśnięcia pedału przyspieszenia,
* gdy tylko wskazówka temperatury płynu chłodniczego się ruszy, przejść na normalny styl jazdy.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Dlaczego ogrzewanie postojowe nie jest dzisiaj standardem w samochodach ? dlaczego każde auto ma zwykłe ogrzewanie, ABS, itd..., praktycznie klima to już standard, a producenci uważają, że każdy woli drapać szyby przez parę miesięcy, niż wsiadać do nagrzanego auta ?
Mnie we wrześniu coś olśniło, kupiłem za 1200 PLN używany zestaw Eberspachera Hydronic z pilotem i zegarem (wszystko jak nowe, przepracowane dopiero 150 h, przepracuje jeszcze ponad 2500 h czyli jakieś 10 lat), w trzy dni zamontowałem - i podczas tej zimy jeszcze nie drapałem szyb. Nie drapałem, nie wożę drapaczki, rozmrażacza. Zużycie paliwa marginalne, rzędu 0,2 l na 30 min. pracy, auto rozgrzane, śnieg stopiony, silnik 60 st. jak wsiadam. Nic nie muszę rozgrzewać, żadnych kosmicznych procedur. Jedyne ograniczenie to zasada - po 30 min. grzania trzeba przynajmniej 15 minut jechać, żeby doładować akumulator (podczas grzania pracuje normalnie dmuchawa żeby rozgrzać wnętrze).
A w przypadku klimatronika - nie trzeba robić żadnych mega ustawień !!! Klimatronik musi być na AUTO, po włączeniu dodatkowego ogrzewania po paru minutach sam się włącza się w trybie HE, samoczynnie wpierw delikatnie dmucha na przednią szybę, potem w miarę nagrzewania się cieczy w silniku, zaczyna dmuchać mocniej na przednią szybę, a w końcu normalnie grzeje wnętrze. Potem po około 10 min. przełącza się w tryb ekonomiczny - moc spada o 50 %.
tomPozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 105hz
Komentarz
-
-
Panowie mam O2 2006 od 2 miesięcy, nie miałem jeszcze przyjemności korzystać z niej w zimę, ale mam pytanie co do ustawień climatronika zimą i ogólnie (przeczytałem cały temat i nie znalazłem wyjaśnienia).
W tej chwili zauważyłem że mam możliwość ustawienia 3 opcji, ale nie wiem czy one się różnią oraz jak najlepiej to ustawić zimą:
Auto
Auto + Econ
oraz samo econ jeżeli ustawię np 21C i dmuchawę na 1-2 kreski jak przestawię już na 3 i wyżej włącza się Auto + Econ, co to znaczy?
Czy przyciski na gałce po lewej odpowiadają za ogrzewanie przedniej i tylnej szyby?Załączone pliki
Komentarz
-
-
natash, przyciski od ogrzewania, a nawet dogrzewania jak ktoś ma nagrzewnicę
jak dasz na 3cią kreskę i sprzyjają temu warunki w aucie i na zewnątrz to włączy się auto, czyli ręcznie też da się ustawić auto, ale szybciej raz nacisnąć i gotowe
teoretycznie cały rok powinno się jeździć na auto z klimą
Ja tam zimą sobie sam ustawiam, no chyba że w trasę jadę to już na auto
ale po mieście to dmuchawa raczej na 2kreski początkowo i wysoka temp(24-26) a jak się nagrzeje to zmieniam na trzecią, czwartą
I ogólnie włączam całość jak silnik się trochę nagrzeje
i bez econ, jak jest cieplej zimą to czasami włączam klimę, poniżej 2 czy tam 4st i tak nie działa klima
Komentarz
-
-
Ja mam klimę manula, tzn. climatic, w climatroniku się nie orientuję jak to działa w Auto. Napisz czy chcesz włączyć klimę czy tylko ogrzewanie. Jak ogrzewanie to w trybie ECON zdaje się. W trybie auto jak zadasz temp. np. 22 to powinien Ci wnętrze schłodzić/nagrzać do takiej temp, tylko nie oczekuj w opisanym przez Ciebie przypadku będzie Ci ciepełkiem grzało, prędzej wiaterkiem o określonej temp np. 20kilka stopni, dlatego miałeś wrażenie że powietrze jest dosyć chłodne. Być może się mylę, ale najprawdopodobniej tak właśnie jest jak opisałem.[center:a5df0a9dad]
[/center:a5df0a9dad]
Komentarz
-
Komentarz