http://szkielecik.patrz.pl/ fajny filmik
ASR w O2 czyli tzw szpera
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
ASR w O2 czyli tzw szpera
Zastanawia mnie jak działa ASR w OII 1.9 Tdi w kwestii blokowania mechanizmu różnicowego podczas ruszania na śliskiej nawierzchni.
W mojej "byłej" OI również Tdi wyraźnie był słyszalny zgrzyt hydrauliki ABS kiedy było blokowane koło obracające się szybciej co w efekcie zwiększało moment obrotowy koła obracającego się wolniej. (Niby szpera) ale efekt był niezły. W warunkach górskich podjazdy nie stanowiły większego problemu.
Zrobiłem kilka prób OII gdzie jedna strona stała na czarnym asfalcie a druga na śniegu. Co prawda nie widziałem czy koło buksuje (kontrolka ASR zapalała się) obroty silnika spadały, ale nie był słyszalny charakterystyczny dźwięk.
Czyżby w dobie oszczedności odstąpiono od "niepotrzebnego" gadżetu jakim być może w/g konstruktora była owa blokada?
Opinie kolegów mile widziane.
pzdrOII ambientna sztuka
-
u mnie w takim przypadku jak twoj tez nie ma zgrzytu pojawia sie dopiero gdy obydwa kola zaczynaja buksowacSZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców
Komentarz
-
Jak dwa buksują jednakowo ta ASR powinien "odciąć" silnik. Chyba że obracają się z róznymi prędkościami to OK.
Być może przy ruszaniu mądry komp nie pozwala na zadziałanie patentu aby nie spalić klocków (potężny moment obrotowy na kołach)
Tak mi się tylko wydaje
pzdrOII ambientna sztuka
Komentarz
-
Re: ASR w O2 czyli tzw szpera
Zamieszczone przez jacqW mojej "byłej" OI również Tdi wyraźnie był słyszalny zgrzyt hydrauliki ABS kiedy było blokowane koło obracające się szybciej co w efekcie zwiększało moment obrotowy koła obracającego się wolniej. (Niby szpera) ale efekt był niezły.
pzdr
ja mam O1 z 98/99 i nie mam kontrolki od ASR a zimą wyrażnie słyszę charakterystyczny zgrzyt, przy mocniejszym wcisnięciu pedału gazu, podobnie jest na błocie. :roll:
I stąd moje pytanie czy ja mam czy też nie mam ASR, no bo gdyby,m mial to chyba kontrolka byc musi no nie :diabelski_usmiech
czekam na wnioski i uwagi
k
była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę
Komentarz
-
jesli nie masz wylacznika ASR to na 100% nie masz tego systemu :!:
on musi byc odlaczany bo nawet w instrukcji obsugi pisze ze czasmi
trzeba wylaczyc ten system aby np rozbujac auto i wyjechac z dziury
wiec to musi ci chrobotac cos innego :|
Komentarz
-
no tylko że u kolegi co ma wyłącznik to chrobotanie jest identyczne :lol:Zamieszczone przez chester121jesli nie masz wylacznika ASR to na 100% nie masz tego systemu :!:
wiec to musi ci chrobotac cos innego :|
a napewno nic mi nie trzaska w układzie napędoiwym ani jezdnym gdyż latem przy mozniejszym zerwaniu na asfalcie nic się nie dzieje, tak czy siak sprawa jest niejasnabyła czeszka jest franca ale wolałem czeszkę
Komentarz
-
A nie jest to coś podobnego do moich objawów, które opisałem w topicu "zgrzyt przy ruszaniu"? Jak dotąd doszedłem do tego, że to nie usterka mechaniczna, tylko coś z ABSem... I narazie nie miałem czasu za to się wziąść, tym bardziej, że teraz jak spadły temperatury, to objawy znacznie się zmniejszyły. :?Zamieszczone przez lyzy 110ja mam O1 z 98/99 i nie mam kontrolki od ASR a zimą wyrażnie słyszę charakterystyczny zgrzyt, przy mocniejszym wcisnięciu pedału gazu, podobnie jest na błocie.
Komentarz
-
hm ale z ABS-em wszystko oki, no cóż może TTTM :lol:Zamieszczone przez tompolA nie jest to coś podobnego do moich objawów, które opisałem w topicu "zgrzyt przy ruszaniu"? Jak dotąd doszedłem do tego, że to nie usterka mechaniczna, tylko coś z ABSem... I narazie nie miałem czasu za to się wziąść, tym bardziej, że teraz jak spadły temperatury, to objawy znacznie się zmniejszyły. :?Zamieszczone przez lyzy 110ja mam O1 z 98/99 i nie mam kontrolki od ASR a zimą wyrażnie słyszę charakterystyczny zgrzyt, przy mocniejszym wcisnięciu pedału gazu, podobnie jest na błocie.była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę
Komentarz
-
U mnie też jest oki z ABSem. Działa. Tylko przy ruszaniu jest zgrzyt. I teraz czasem przy wolnej jeździe jak się dodaje lekko gazu na lodziku lub śniegu. :roll:
[ Dodano: Czw 01 Gru, 05 16:31 ]
Przypomniało mi się jeszcze, że w pewnym momencie wyjęte były czujniki ABSu do sprawdzenia i po ponownym zamontowaniu zauważyłem poprawę. A potem jeszcze ta zima... 8) Z tego faktu płynie moja nadzieja, że to czujniki lub tarcze impulsowe, ale to się okaże... :?
Komentarz
-
no to znaczy ze masz ASR tylko twoje auto bylo pewno mocno bite i mechanik ktory to naprawial zapomnial ci ten przycisk wsadzicchester121 napisał/a:
jesli nie masz wylacznika ASR to na 100% nie masz tego systemu
wiec to musi ci chrobotac cos innego
no tylko że u kolegi co ma wyłącznik to chrobotanie jest identyczne
a napewno nic mi nie trzaska w układzie napędoiwym ani jezdnym gdyż latem przy mozniejszym zerwaniu na asfalcie nic się nie dzieje, tak czy siak sprawa jest niejasna
bo innego wytlumaczenia nie ma :?
Jesli chcesz sprawdzic to, wjedz na jakas sliska nawierzchnie zaciagnij reczny wrzyc jedynke i gaz jesli obroty ci podskocza do maxa i nie beda chcialy zejsc to znaczy ze nie masz tego systemu
ASR MUSI byc odlaczane i koniec kropka :twisted:
Komentarz
-
dokladnie, bez tego nie mozna byloby ruszyc z miejsca w niektorych sytuacjach.Zamieszczone przez chester121ASR MUSI byc odlaczane i koniec kropka :twisted:
u mnie nic nie zgrzyta w czasie dzialania ASR.
a tak poza tym, jestescie pewni, ze ASR=szpera?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
:diabelski_usmiech he he dobre no lecz niestety nie byłono to znaczy ze masz ASR tylko twoje auto bylo pewno mocno bite i mechanik ktory to naprawial zapomnial ci ten przycisk wsadzic
hm i tak się dzieje że moge kręcić na maxa w miejscu :roll:Jesli chcesz sprawdzic to, wjedz na jakas sliska nawierzchnie zaciagnij reczny wrzyc jedynke i gaz jesli obroty ci podskocza do maxa i nie beda chcialy zejsc to znaczy ze nie masz tego systemu
no własnie czy to jest napewno tak :?a tak poza tym, jestescie pewni, ze ASR=szpera?była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę
Komentarz
-
czyli ASR'u brak.Zamieszczone przez lyzy 110hm i tak się dzieje że moge kręcić na maxa w miejscu :roll:Jesli chcesz sprawdzic to, wjedz na jakas sliska nawierzchnie zaciagnij reczny wrzyc jedynke i gaz jesli obroty ci podskocza do maxa i nie beda chcialy zejsc to znaczy ze nie masz tego systemu
pzdr!saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
nie upierałem się że jest
k
bęzie OII to będzie i ASRbyła czeszka jest franca ale wolałem czeszkę
Komentarz
-
nie jesteśmy... na prawdziwą szperę, która zresztą bardzo dobrze się tam sprawdza, zdecydował się np. ford w modelu Focus RS. Zresztą system firmy quaife można też zastosować w Octach - nie wiem, czy w dwójkach już też (do skrzyni z 1.9 pewnie mają w ofercie), ale w jedynkach np. do 1.8T to wydatek rzędu 5-6 tys. PLN - dlatego odpuściłem sobie - za stare mam auto, by do niego jeszcze tyle dołożyćZamieszczone przez szkodaa tak poza tym, jestescie pewni, ze ASR=szpera?
Tu można trochę poczytać o tych produktach link. Ma się to nijak do ASRu, który prawdę mówiąc przydatny jest głównie, gdy jest bardzo ślisko, lub gdy możliwości auta przewyższają możliwości kierowcy...
Pozdrawiam!
Bartekbyła mocna Octa, a jest konik
Greckie Delikatesy
Komentarz
Komentarz