1.4 TSI jakie macie spalanie?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lucek12
    Drive
    • 2010
    • 56

Speciálka na autodoplňky od roku 1999. Vše pro Vaše auto. Odborně poradíme a pomůžeme s výběrem. E-shop na autodoplňky Ostrava. Specializovaný obchod s kompletním sortimentem doplňků na auta. 20 let zkušeností.

Tu kupilem..Do kombi zdaje sie to samo
  • fan
    Elegance
    • 2009
    • 760

witam
    Ja mam przejechane 400km i z odczytu z kompa przy temperaturze -10st spalanie miasto 10litrow,trasa 5litrow(90-100km/h).Dodam tylko tyle,ze z racji docierania samochodu na razie spokojna jazda.
    Ile pala Wasze samochody i czy po dotarciu spalanie spadlo?
    Szerokosci i pozdrawiam
    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• malgosk
      Ambiente
      • 2009
      • 148

Jak były dodatnie temperatury, to poniżej 6 l w trasie. Teraz około 7-7,5 l w trasie - sporo wyprzedzań maruderów i temperatura -14 st. C.

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• Jac_ek
        RS
        • 2009
        • 1733

Spalanie będzie różne, w zależności od stylu jazdy - podczas mocnego przyśpieszania komputer potrafi również pokazac 49l/100km :-) i nie jest to jeszcze gaz w podłodze, u mnie spalanie z DSG jest w sygnaturce, ostatnio tylko jazda po mieście na odcinkach max 15-20 km ale większość krótszych. DSG samo zmienia biegi i przy dość umiarkowanym przyspieszaniu (równo z peletonem - czasmi ciut szybciej jak z PolePosition sie jedzie) to biegi są zmienianae w okolicach 2000 ÷ 2500 obrotów, przy wyprzedzaniu max do 3500 (ale ja naogól zaczynam wyprzedzanie wcześniej (dojeżdzam do delikwenta już na większej prędkości, a nie tak jak co niektórzy startują ze zderzaka z gazem w podłodze)
        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• leadman
          Drive
          • 2009
          • 98
          • Ford

Najświeższe dane z mojego 1,4 TSI:
          dokładnie 100km po trasie 6l reszt tj, 470 po mieście dużo bardzo krótkich odcinków 2km, średnia wyszła 7,9l /100km.
          Jazda raczej ekonomiczna (tak jak w książce piszą czyli zmiana biegu przy 2,5tyś obr., czasem pedał w podłodze ale bardzo rzadko).

Octavia II FL 2009 1,4TSI

Komentarz

• fan
            Elegance
            • 2009
            • 760

Zamieszczone przez leadman
            Najświeższe dane z mojego 1,4 TSI:
            dokładnie 100km po trasie 6l reszt tj, 470 po mieście dużo bardzo krótkich odcinków 2km, średnia wyszła 7,9l /100km.
            Jazda raczej ekonomiczna (tak jak w książce piszą czyli zmiana biegu przy 2,5tyś obr., czasem pedał w podłodze ale bardzo rzadko).
            ile masz przejechanych km na liczniku?ile autko palilo przy docieraniu,ile spadlo spalanie po dotarciu?
            Respect All,Fear No One!

Komentarz

• leadman
              Drive
              • 2009
              • 98
              • Ford

Mam ok 12000. Ja go nie docierałem bo to demówka.
              Ten wynik to pierwszy mój test.

Octavia II FL 2009 1,4TSI

Komentarz

• consul
                Classic
                • 2009
                • 33

Zamieszczone przez Jac_ek
                podczas mocnego przyśpieszania komputer potrafi również pokazac 49l/100km i nie jest to jeszcze gaz w podłodze
                Nie trzeba mocno przyspieszać. U mnie podczas prawie każdego ruszania, komp chwilowo pokazuje 49,9. Po miescie w zalezności od warunków na trasie ok 25 km. od 7,5 ok 7 rano do 9,5 ok 17. i temp na zewnątrz, ma znikomy wplyw na wyniki. Na trasie z załadowanym pokladem (wyjazd na wakacje) 8,5-9. Ale nie jechałem 90-100.
                Generalnie pod względem spalania, to jestem rozczarowany.

Komentarz

• karpecik
                  Rider
                  • 2004
                  • 279

Zamieszczone przez consul
                  Zamieszczone przez Jac_ek
                  podczas mocnego przyśpieszania komputer potrafi również pokazac 49l/100km i nie jest to jeszcze gaz w podłodze
                  Nie trzeba mocno przyspieszać. U mnie podczas prawie każdego ruszania, komp chwilowo pokazuje 49,9. Po miescie w zalezności od warunków na trasie ok 25 km. od 7,5 ok 7 rano do 9,5 ok 17. i temp na zewnątrz, ma znikomy wplyw na wyniki. Na trasie z załadowanym pokladem (wyjazd na wakacje) 8,5-9. Ale nie jechałem 90-100.
                  Generalnie pod względem spalania, to jestem rozczarowany.
                  Jak masz ambiente z dodatkami to odkupię.

Komentarz

• Psycho Dad
                    Rider
                    • 2009
                    • 629

A moim zdaniem te silniki lubią być przyciskane.

Ja preferuje styl szybko sie rozpędzić i utrzymywać prędkość.
                    Ale to sie nadaje na w miare luźny ruch.
                    A jeśli jest tłok spróbuj zejść na 1500-1800 obrotów.

Ja mam 1.8 i dopiero w tym tygodniu pokazała się dycha na sto.
                    Ale to przez to ze jeździłem na letnich gumach i koła mieliły w miejscu.

Średnia z tankowania na razie zawsze < 9l / 100km same miasto i odcinki 15km.
                    Przy dłuższych odcinkach spada spalanie.
                    Niestety jesli stoisz w korkach ... to nic nie zrobisz.
                    Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Dislog
                      Classic
                      • 2009
                      • 9

Octavia Combi 2 1.4 Tsi duzo pali

Witam Wszystkich
                      Mam w swojej Octavi przejechane dopiero 4000 km. Auto jest nowe. Od pewnego czsau mam olbrzymie spalanie. Najnowszy test robilem 2 dni temu. Na trasie z Warszawy do Nowego Sącza, czyli jakies 470 km cala droge komputer pokazywal srednie spalanie 9.9-10.5 l/100 km. Troche mnie to przerazilo po sprzedawca powiedzial mi jak kupowalem ze na trasie to maks do 8 litrow. Zaznacze jeszcze ze cala trase nie jechalem szybciej jak 120-130 km/h na 6 biegu. W sumie na jednym baku zrobilem ok 500km. Reszte 30 km po miescie. W serewisie powiedzieli ze wszystko jest ok i ten silnik bedzie tyle palil. Jak tak to Skoda niezle robi ludzi w bambuko przedstawiajac w katalogu srednie spalanie poza miastem 5,5 ))) smiechu warte! chyba ze bym na lawecie jechal. Napiszcie prosze jakie sa Wasze doswiadzcenia z tymi silnikami. A moze macie jakas rade? Dzieki i pozdrawiam.

P.S. Reflektory przestaly parowac DZIEKI

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

szczerze mówiąc nie wiem ile powinien palić CAXA (pewnie zaraz dowiem się, że 3-4L/100 ), no ale sugerowanie się danymi katalogowymi to IMO duża pomyłka :?
                        tak czy inaczej jak na spalanie w trasie być może to za dużo, ale to też zależy w jak pokonanej trasie.
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• daszek
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 239
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mały silnik + duży samochód = duże spalanie, to oczywista oczywistość.

Oczywiście tylko w czasie jazdy, gdy silnik jest wysilony.
                          Na postoju niewątpliwie 1,4 pali mniej, niż np. taki 1,8l.

Jak chcesz mieć optymalne spalanie dobierz silnik do samochodu.
                          Gdy będzie mały, będzie palił więcej, bo jakoś musi rozbujać skodzinę,
                          jak będzie za duży, to będzie się skodzina bujać szybciej, ale też kosztem spalania z pojemności.

Ja wybrałem 1.9d, bo uważam., że jest optymalny pod względem pojemności, mocy, momentu obrotowego, w stosunku do wielkości Octavii.

A może źle obliczyłeś spalanie?
                          zdroofko
                          daszek
                          http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• lepicky
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 115
                            • Octavia III combi (5E5)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja moja O2 przejechałem do dziś 1200 km ale większość to raczej miasto i przy mrozie, po odpaleniu praktycznie zawsze czekam aż autko odtaje. Byłem raz w trasie (150km), temp. była -14 i raczej nie jechałem wg. zasad EKODRAJWINGU i wtedy spalił mi 6,8. W sumie od początku, spalanie wyszło do teraz 8,4. Myślałem, że będzie ciut mniej...
                            Myślę, że powinieneś podjechać do ASO żeby sprawdzili czy wszystko jest ok.

Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.

Rabat dla OCP

www.primusal.pl

[email protected]

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez daszek
                              Mały silnik + duży samochód = duże spalanie, to oczywista oczywistość.
                              yyyyy, w dobie ogólnego dałnsajzingu to już nie jest takie oczywiste...

Zamieszczone przez daszek
                              Ja wybrałem 1.9d, bo uważam., że jest optymalny pod względem pojemności, mocy, momentu obrotowego, w stosunku do wielkości Octavii.
                              no i tutaj mógłbyś się bardzo zdziwić co potrafią silniki TSI i mogłoby się okazać, że Twój wybór nie jest jednak najlepszy na świecie, ale NIE ZACZNIEMY kolejnej jałowej, do niczego nie prowadzącej dyskusji o spalaniu :idea:

natomiast co do tematu to podawane spalanie na pewno nie jest olbrzymim i ja uznałbym je za normalne jeżeli na tej trasie było dużo dynamicznego wyprzedzania, chociaż jak mówiłem, nawet wtedy można byłoby się spodziewać spalania nieco mniejszego, ale to bardzo zależy od prawej nogi, obciążenia auta itd.
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mat29
                                Classic
                                • 2007
                                • 12
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHPB 1.4 TSI 150 KM

Witam

Moje spostrzeżenia jak dotąd są bardzo zadowalające. Octavia 1.4 tsi liftback. Przejechane co prawda dopiero 1200 km ale mam pierwsze pomiary. Pierwsze kilometry po odebraniu octavianki w dużym mrozie, niedotarty, w mieście w mega korkach na puławskiej w warszawie. Spalanie ok 10 l no ale warunki bardzo niesprzyjające.

Trasa:
                                1. 312,2 km, jazda wolna w przedziale 80 - 105 km/h (radary, co chwila teren zabudowany, patrole itd) - spalanie mierzone "ręcznie" 5,02 l / 100 km I NIE JEST TO BŁĄD W LICZENIU!
                                2. 355 km, podobne prędkości, dodatkowy (trzeci pasażer) + dodatkowy bagaż: spalanie 5,51 l / 100 km.

Były to pierwsze trasy pokonane tym samochodem. Przed wyjazdem miałem przejechane ok 500 km.

Pozdrawiam
                                Octavia III 1.4 TSI Elegance (biała)

Komentarz

• aniam111
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 436

To chyba dużo jakoś ci kolego Dislog, wyszło.
                                  Dzisiaj u mnie trasa 100km bez pasażerów i z niewielkim bagażem jadąc średnio 80-120 km/h komputer pokazał 6,5litra + do tego czas potrzebny na "rozmorożenie"
                                  No ale to inny silnik. Może koledzy z 1,4Tsi się wypowiedzą.
                                  Mnie się wydaje że to dużo. A próbowałeś lekko zdjąć nogę z gazu - spalanie maleje a prędkość bez zmian.

Co do danych podawanych w katalogach ja wychodzę z założenia że trzeba do tych wartości dodać 1-2 litry.
                                  AniaM
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                  O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez aniam111
                                    Co do danych podawanych w katalogach ja wychodzę z założenia że trzeba do tych wartości dodać 1-2 litry.
                                    \
                                    dokładnie.
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• radik79
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 222
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dislog,
                                      A podaj jeszcze jaką miałeś średnia prędkość, bo według mnie to trochę dużo.
                                      Ja pierwszą w pierwszej trasie jaką zrobiłem Łódź - Kraków - Łódź miałem spalanie z kompa na poziomie 6,2.

Ostatnio po jeździe w mieście w czasie mrozów -10 - -12 stopni na krótkich odcinkach max. 10 km średnie spalanie z całego użytkowania (3000 km) podniosło się do 8,3 l/ 100 km (wskazania według kompa).

Pozdrawiam,
                                      Radek
                                      ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• Andys
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 762

Mając niespełna 900km na liczniku, pojechałem swoją CAXA w trasę około 470km (90-120) i spalanie z tej trasy wyszło 6,5l./100km, jazda non-stop z klimą. W mieście na początku miałem spalanie około 10l/100km, później zacząłem zmieniać biegi wcześniej i średnia spadła do 8l/100km z małym haczykiem. Dwie rady, rozpędzaj się w miarę dynamicznie i jak najszybciej zapinaj 6-kę, stosuj hamowanie silnikiem.
                                        Pozdrawiam,
                                        Andys

Komentarz

• Marcinooo
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 332

Hmm moja Skodziana przejechała 1200 km, a w tym około 400 km w trasie. Reszta to jazda po mieście do 10 km. Komputer średnie spalanie z tych 1200 km pokazuje 8.4 litra. Ponadto na trasie jadąc w 3 osoby i z prędkością do 120 km/h (jazda normalna tzn. jak trzeba to się przyciska przy wyprzedzaniu :P ) spalanie wyszło 5.8 litra, a drugi raz 6 litrów.

Jazda była głównie w ostatnie duże mrozy. Ponadto jak już pisałem w innym temacie, jeżdząc w ostatnie mroźne dni (do -15) w zakorkowanym mieście, spalanie nie przekroczyło 10-10,5 litra.
                                          Reasumując uważam, że naprawdę nie wiem jakbym się musiał starać, żeby na trasie wyszło mi średnie ok. 9-10 litrów.
                                          Wydaje mi się, że masz cosik nie tak z autkiem lub też zmień technikę jazdy. [/code]

Komentarz

• mat29
                                            Classic
                                            • 2007
                                            • 12
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPB 1.4 TSI 150 KM

Witam

To i ja parę groszy dołożę od siebie. octavianka 1.4 tsi liftback. Przejechane ok 1200 km. Samochód odebrałem chwilę przed największymi mrozami do tego jazda w mieście (korki na puławskiej w w-wie), samochód niedotarty. Wtedy w mieście ok 10 l.

Kilka dni temu zrobiłem pierwszą trasę:
                                            1. 312,2 km, wolna i płynna jazda (80 - 105 km/h), 2 osoby plus bagaż - spalanie (liczone "ręcznie") 5,02 l / 100 km.
                                            2. 355 km, styl jazdy podobny (z tym, że 1/3 trasy jechał kierowca bez wprawy w tym samochodzie, przyzwyczajony do diesla i nie nawykły do używania 6 biegu) plus trzeci pasażer i dodatkowy bagaż - spalanie 5,51 l / 100 km.

Przed wyruszeniem w trasę samochód miał przejechane ok 500 km.

Po kolejnych pomiarach opisze swoje spostrzeżenia.

Pozdrawiam
                                            Octavia III 1.4 TSI Elegance (biała)

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8029
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Dislog, dane producenta trzeba inaczej interpretować, nie można ślepo im wierzyć ponieważ styl jazdy autem w warunkach miejskich niekoniecznie będzie odpowiadał twojej jeździe miejskiej. U mnie w OII 1.9TDI jak i poprzednim aucie czyli Fabii średnie moje spalanie z okresu użytkowania zawsze oscylowało i oscyluje pomiędzy spalaniem katalogowym miejskim a katalogowym średnim które wynosi 5.6l/100km a u mnie 5.65l/100km. Tak samo było w Fabii. Wszystkie teraz auta są sprawdzane pod względem spalania wg jednej normy która jasno i precyzyjnie określa warunki pomiaru.

Jeżeli w poprzednich autach miałeś wyższe spalanie niż warunki miejskie katalogowe to nie licz na to że teraz będzie inaczej.

Zamieszczone przez Dislog
                                              Jak tak to Skoda niezle robi ludzi w bambuko przedstawiajac w katalogu srednie spalanie poza miastem 5,5 ))) smiechu warte
                                              Średnie spalanie podaje 6.3l/100km jak już coś. :wink:

Więc lecąc tą trasą z prędkościami 120-130km/h osiągnięcie twego wyniku spalania to żadna rewelacja i mnie to nie dziwi z uwagi że to trasa zatłoczona (jeśli masz na myśli "7")i w dodatku z załadowanym autem. Przy takich prędkościach na tej drodze to trzeba się niestety mocno napracować drążkiem zmiany biegów szczególnie na odcinku Kielce-Kraków :szeroki_usmiech
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• SilentEmpire
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 304

A ja zrobiłem 1.8 TSI - 2kkm i spalam przepiękne nie mniej, nie więcej - 10.5l

Widok w 3 lusterkach wstecznych - BEZCENNE)))
                                                SUPERB

Komentarz

• radik79
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 222
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

... dobre
                                                  ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

Pracuję...