Dislog, Może to jednak technika jazdy? Jak wysoko ciągniesz silnik na każdym biegu? I pytanie kontrolne - gdzie tankujesz - zużycie paliwa zależy również od jego jakości.
1.4 TSI jakie macie spalanie?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Tyle pokazuje komputer czy tyle pokazuje dystrybutor bo to jest zasadnicza roznica :idea: :?:
Moze trzeba zmienic technike jazdy i nie cisnac do odciecia na kazdym biegu i wyprzedzac co sie rusza. Akurat Wawa-Zakopane to trasa gdzie trzeba cisnac zeby takie tempo jazdy utrzymac.
Pojezdzisz jeszcze to zobaczysz czy sie unormuje.
To ile pali po miescie jak w trasie lyka 10l :?:
Komentarz
-
-
TU jest wątek o spalaniu 1.4 TSI
Wyszło dużo ale wszystko zależy od stylu jazdy. Moja żona ma od miesiąca prawo jazdy - "jej spalanie" po mieście wychodzi w granicach 10 l/100 mi ~7 l/100 - ale jest jeszcze jedna różnica ja mam o jakieś 10 km/h większą średnią z przejazdu.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Ja w tą pogode i jezdzac odcinki 10km po miescie mam spalanie 9,5l/100km
Wiec duze masz.
Ostatnio przejechałem z ursusa na prage 7.0L na 100 start z zimnym silnikiem. rekord min
rekod max to 16l/100 chodz w polowie tego dystansu mialem 26l/100 przez korek
Kluczem sukcesu jest hamowanie silnikiem silnik prawie nie stawia oporu ale wykorzystywanie tego zjawiska naprawie duzo daje.
Dodatkowo naucz się trzymać silnik w zakresie 1800-2200 obrotów.
Masz zimowe opony ? w taką pogodę spalanie na letnich miałem około 2l większe.
(koła w miejscu się często kręciły)
A i jeszcze jedno ... lej benzynę 95 przy 98 pali więcej ... a róznica jest minimalna i to przy dużych prędkościach.Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Moim zdaniem, potwierdza się stare amerykańskie powiedzenie, że prawdziwa moc bierze się z pojemności, a nie z obrotów i doładowania. Poruszam się Octavią z silnikiem 2,0 (AQY)115 KM już 10 lat. W czasie ostatnich mrozów (stale zimny silnik na krótkich, miejskich trasach) spalanie nie przekroczyło 9 l/100km. Co prawda nie jestem ścigantem.
Silnik 1,4 doładowany, to tylko piękne prospekty, zachwalające zalety takiego silnika.
Musi on pracować na wyższych obrotach żeby osiągnąć cokolwiek. Wyższe obroty, to większa ilość zassanego paliwa. Większa ilość ruchów tłoka na sekundę i arytmetyki nie da się oszukać.
Na początku, w 2000r. nieco żałowałem, że nie nabyłem TDI, ale teraz, przy obecnych cenach paliw nie żałuję, a nawet się cieszę, bo wolnossąca benzyna o nieco większej pojemnosci, to zupełny brak kłopotow, znikome koszty, i brak kompleksów. Nie jest przypadkiem, że silniki o większej pojemności są droższe.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marian 2Silnik 1,4 doładowany, to tylko piękne prospekty, zachwalające zalety takiego silnika.
z drugiej strony jednak IMO porównywalny 2.0FSI nie byłby pewnie dużo gorszy...
Zamieszczone przez Marian 2bo wolnossąca benzyna o nieco większej pojemnosci, to zupełny brak kłopotowsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Przed padem forum był pewien temat ile potrafi spalić "eko silniki" przy jezdzie "sportowej" - może ktoś pamięta link? albo wyniki ?
o ile dobrze pamiętam to 1.4TSI był w czołówce jeśli chodzi o wielkość spalania (dużo palił)
EDIT:
poza tym nasza wersja silnika (skodowska) nie jest jakoś specjalnie wyżyłowana jak by sie mogło wydawać, w VW można kupić Scirocco z oryginalnym indywidualnym wirusem po którym ma się do dyspozycji 201 KM i 320 NM- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M261.8 TSI
miasto 10L
trasa 11-13
Bo o ile spalanie w mieście masz w normie, o tyle spalanie w trasie 13 litrów udało mi się uzyskać jadąc przez dłuższy kawałek ponad 200km/h...
Zamieszczone przez DislogMam w swojej Octavi przejechane dopiero 4000 km. Auto jest nowe. Od pewnego czsau mam olbrzymie spalanie. Najnowszy test robilem 2 dni temu. Na trasie z Warszawy do Nowego Sącza, czyli jakies 470 km cala droge komputer pokazywal srednie spalanie 9.9-10.5 l/100 km.
- albo komputer jest źle "skalibrowany" i pokazuje bardzo zawyżone wyniki spalania
- albo masz BARDZO ciężką nogę i na każdym biegu ciągniesz do czerwonego
- albo masz coś uszkodzone w aucie.
Na początek sprawdź jakie jest realne spalanie.
Zamieszczone przez Marian 2Silnik 1,4 doładowany, to tylko piękne prospekty, zachwalające zalety takiego silnika.
Musi on pracować na wyższych obrotach żeby osiągnąć cokolwiek. Wyższe obroty, to większa ilość zassanego paliwa.. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
Panowie, a moja pali w miescie (Warszawa) 7-15l/100km lub wiecej. Wszystko zalezy od zastanych warunkow na drodze i pokonanej odleglosci. Ostatnie srednie wyniki z tzw "mroznej chwilowej zimy" to 11-13 ale srednia predkosc troche zmalala. A czym ona mniejsza, oczywscie mowa o miescie tym to spalanie zdecydowanie wyzsze. Mam zdecydowanie wiecej przejechanych kilometrow niz uczestnicy tej dyskusji wiec przestalem sie przejmowac ile ta cholera pali.
Na trasie niejednokrotnie mialem 5,6 (wartosc minimalna) ponizej tego nie da sie zejsc chyba, ze auto sie pcha. Wiec z autem nie jest cos nie tak. Jezdzilem przez miesiac nowiutka 1.6mpi i w tych samych warunkach spala max do 2l mniej (w porownaniu do mojego badziewia).
Nie wiem po co ta dyskusja. Kazdemu auto bedzie spalac inaczej. Wszystko zalezy od warunkow na ulicy itp itd. Ciezkosc prawej stopy nie koniecznie ma z tym cos wspolnego. Jak cisne autko na pustej drodze zawsze spalanie wychodzi mi mniejsze niz jak jade do roboty. Ciekawe dlaczego
Jezeli kupuje sie benzyne niestety ponosi sie konsekwencje
Naprawde na 95 spala mniej? Pare razy tankowalem i roznicy nie widac.
1.8 TSI to pijawkaPrzynajmniej moje.
Dziekuje za uwage ale tutaj pisze sie podobno o 1.4tsi
pozdro
Komentarz
-
-
Po przejechaniu pierwszych 480km przyszedl czas na odwiedzenie stacji benzynowej.Jakiez mile :lol: bylo moje zdziwienie,kiedy okazalo sie,ze komputer dosyc duzo zawyza spalanie(wskazania komputera troche mnie podlamywaly).Komputer pokazywal 11,3ltr/100km a w realu wyszlo 8,3ltr/100km po przejechaniu 480km w tym 100km trasa.Wiekszosc km pokonana przy krotkich odcinkach i mrozach -10C i nizszych.Dodam,ze jazda raczej spokojna z powodu "docierania"autka.p.s.Zobaczymy co pokaza nastepne pomiary.Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Po przejechaniu pierwszych 480km przyszedl czas na odwiedzenie stacji benzynowej.Jakiez mile bylo moje zdziwienie,kiedy okazalo sie,ze komputer dosyc duzo zawyza spalanie(wskazania komputera troche mnie podlamywaly).Komputer pokazywal 11,3ltr/100km a w realu wyszlo 8,3ltr/100km po przejechaniu 480km w tym 100km trasa.Wiekszosc km pokonana przy krotkich odcinkach i mrozach -10C i nizszych.Dodam,ze jazda raczej spokojna z powodu "docierania"autka.p.s.Zobaczymy co pokaza nastepne pomiary.Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leadmanNajświeższe dane z mojego 1,4 TSI:
dokładnie 100km po trasie 6l reszt tj, 470 po mieście dużo bardzo krótkich odcinków 2km, średnia wyszła 7,9l /100km.
Jazda raczej ekonomiczna (tak jak w książce piszą czyli zmiana biegu przy 2,5tyś obr., czasem pedał w podłodze ale bardzo rzadko).
ile pokazywal ci komp po tych krotkich odcinkach 2km? pierwszy pomiar jest po 400m
zaleznie od temperatury, ciezkosci nogi, korkow mam 13-20 - jazda oczywiscie ekonomiczna bo auto zime
albo mi sie wydaje czytajac wszystkie watki ale tsi nie potrzebuje paliwa do pracy silnika, wystarczy powietrze
jezdze sluzbowo 1.2 benzyna i pali po warszawie 8-13, jedzilem sporo 1.6 i tez pali
prywatnie codziennie jezdze 1.8tsi pali od cholery.
przy krotkich odcinkach to wole zrobic kilka rundek wokol domu, zeby spalanie zeszlo niz pozniej napisac: moje auto pali 20l/100km czy to duzo
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez fanPo przejechaniu pierwszych 480km przyszedl czas na odwiedzenie stacji benzynowej.Jakiez mile bylo moje zdziwienie,kiedy okazalo sie,ze komputer dosyc duzo zawyza spalanie(wskazania komputera troche mnie podlamywaly).Komputer pokazywal 11,3ltr/100km a w realu wyszlo 8,3ltr/100km po przejechaniu 480km w tym 100km trasa.Wiekszosc km pokonana przy krotkich odcinkach i mrozach -10C i nizszych.Dodam,ze jazda raczej spokojna z powodu "docierania"autka.p.s.Zobaczymy co pokaza nastepne pomiary.
Komentarz
-
Zamieszczone przez maciejk77jezdze sluzbowo 1.2 benzyna i pali po warszawie 8-13,) to pewnie odreagowujesz na każdych światłach w swoim 1,8 TSI...
...spalanie wówczas masz na odpowiednim poziomie (10l/100km).
160 KM - Szlachectwo zobowiązuje, widok w lusterku na każdych światłach - bezcenny*************
Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.
Rabat dla OCP
www.primusal.pl
[email protected]
Komentarz
-
-
nie to ze jestem czepliwy ale mam pytanie.
ile pokazywal ci komp po tych krotkich odcinkach 2km? pierwszy pomiar jest po 400m
zaleznie od temperatury, ciezkosci nogi, korkow mam 13-20 - jazda oczywiscie ekonomiczna bo auto zime
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciejk77Na trasie niejednokrotnie mialem 5,6 (wartosc minimalna) ponizej tego nie da sie zejsc chyba, ze auto sie pcha.
Do tematu. Może poczekamy aż autor się wypowie o stylu jazdy (choć nie sadze, żeby to był gaz-hamulec i 200km/h + pełne obciążenie), poza tym autor napisał "od pewnego czasu", więc pytanie ile paliła wcześniej?
Co by nie mówić, spalanie na trasie 10l przy normalnej jeździe jest duże w tym silniku.
Nie jest to tez raczej błąd komputera, skoro napisał, że na baku zrobił tylko 500km.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77chwilowe spalanie oscylowało 2-3l/100
widzę, że jak zwykle dyskusja zmierzxa donikąd, co to jest normalna jazda, co dla kogo jest jazdą miejską, trasą, co to jest ciężka noga itd...
bez sensu.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz