Zamieszczone przez szkoda
1.4 TSI jakie macie spalanie?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez aniam111Co do danych podawanych w katalogach ja wychodzę z założenia że trzeba do tych wartości dodać 1-2 litry.
dokładnie.
Co do spalania osiągniętego przez tytułowe 1.4 - coś tam w tym duecie auto&kierowca jest zepsute, obstawiam prawą nogę kierowcy :zlosnik:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciejk77przejechalem na zbiorniku w 1.8tsi prawie 1000km.
przebieg km sprawdzony na komputerze, mam nadzieje, ze sie nie mylil
czy to duzo?
w moim aucie blad w pomiarze jest na poziomie 0,1 - 0,2l. moze patrzyles na licznik nr2Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Jakby kogoś interesowało jak dokonuje się pomiarów spalania i CO2 do katalogów to zapraszam do poczytania.
Komentarz
-
-
Re: Octavia Combi 2 1.4 Tsi duzo pali
Zamieszczone przez DislogWitam Wszystkich
Mam w swojej Octavi przejechane dopiero 4000 km. Auto jest nowe. Od pewnego czsau mam olbrzymie spalanie. Najnowszy test robilem 2 dni temu. Na trasie z Warszawy do Nowego Sącza, czyli jakies 470 km cala droge komputer pokazywal srednie spalanie 9.9-10.5 l/100 km. Troche mnie to przerazilo po sprzedawca powiedzial mi jak kupowalem ze na trasie to maks do 8 litrow. Zaznacze jeszcze ze cala trase nie jechalem szybciej jak 120-130 km/h na 6 biegu. W sumie na jednym baku zrobilem ok 500km. Reszte 30 km po miescie. W serewisie powiedzieli ze wszystko jest ok i ten silnik bedzie tyle palil. Jak tak to Skoda niezle robi ludzi w bambuko przedstawiajac w katalogu srednie spalanie poza miastem 5,5))) smiechu warte! chyba ze bym na lawecie jechal. Napiszcie prosze jakie sa Wasze doswiadzcenia z tymi silnikami. A moze macie jakas rade? Dzieki i pozdrawiam.
P.S. Reflektory przestaly parowacDZIEKI
Mówienie, że auto ma palić 9l/100km na trasie to "pierdolenie o Szopenie".
Znajdź wątek o spalaniu 1.4 TSI tam piszę o moim zużyciu.
Śmiechu warte jest Twoje spalanie 9l/100km, a nie moje 5.2 l/100km na trasie. Choć i wyższe też oczywiście bywa, ale przy moim stylu jazdy i normalnych warunkach drogowych 6 l/100km uważałbym za swoją porażkę.
Jak chcesz to spotkamy się i pokażę Ci styl mojej jazdy może coś Ci się przyda.
Aż się przeszłemsprawdzić ile na komputerze faktycznie jest.... i 7.0 l/100km na 28 km dzisiaj oraz 6.5 l/100km na 1956 km.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DislogNajnowszy test robilem 2 dni temu. Na trasie z Warszawy do Nowego SączaOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mat29Witam
To i ja parę groszy dołożę od siebie. octavianka 1.4 tsi liftback. Przejechane ok 1200 km. Samochód odebrałem chwilę przed największymi mrozami do tego jazda w mieście (korki na puławskiej w w-wie), samochód niedotarty. Wtedy w mieście ok 10 l.
Kilka dni temu zrobiłem pierwszą trasę:
1. 312,2 km, wolna i płynna jazda (80 - 105 km/h), 2 osoby plus bagaż - spalanie (liczone "ręcznie") 5,02 l / 100 km.
2. 355 km, styl jazdy podobny (z tym, że 1/3 trasy jechał kierowca bez wprawy w tym samochodzie, przyzwyczajony do diesla i nie nawykły do używania 6 biegu) plus trzeci pasażer i dodatkowy bagaż - spalanie 5,51 l / 100 km.
Przed wyruszeniem w trasę samochód miał przejechane ok 500 km.
o kolejnych pomiarach opisze swoje spostrzeżenia.
Pozdrawiam
Nie pisz, że mało pali bo odsądzą od czci i wiary i na stosie spalą... :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karpecikNie pisz, że mało pali bo odsądzą od czci i wiary i na stosie spalą...
ale, jeżeli kolega powyżej pisze, że auto pali mu mało przy płynnej i wolnej (nawet bardzo wolnej) jeździe, to chyba nie ma się czego czepić, prawda?
natomiast nikt tu nie będzie robił ze mnie idioty, ze swoją "dynamiczną" czy nawet "agresywną" jazdą (oczywiscie znowu pojęcia mega subiektywne :idea: ) i spalaniem, które każdy, kto chociaż trochę jeździ wkłada od razu między bajki.
od razu dla porównania zaznaczam, że dla mnie dynamicznie i szybko to jest ŚREDNIA prędkość z trasy np. Warszawa<->Grudziądz w ciągu dnia :idea: od mniej więcej 110km/h wzwyż, a to, że ktoś tam starał się utrzymywać prędkość "przelotową" na poziomie 120km/h to nie znaczy absolutnie nic.
i ja na tej trasie jestem w stanie osiągnąć spalanie w rozpiętości od 3,6-9L (oczywiscie w różnych warunkach) tym samym autem, no i o czym będziemy rozmawiać?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftPerpetuam mobile te TSI, gdzie tam mojej Pandzie 1.3MJ do tych wynikow, ja ~5l mam problem zrobic :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftPerpetuam mobile te TSI, gdzie tam mojej Pandzie 1.3MJ do tych wynikow, ja ~5l mam problem zrobic :twisted:przyjmij do wiadomości pewną cechę silników TSI - przy "emeryckiej" jeździe spalają naprawdę mało, moim zdaniem niewiele więcej od dyszla z podobną mocą.
Dla mnie jest to duża zaleta - gdy potrzebuję, to mam pod nogą osiągi turbobenzyny, a gdy trzeba oszczędzać, to jestem w stanie bez większych problemów osiągnąć spalanie 6 litrów/100 w trasie. Rekord z 1.8TSI mam 5,5 litra.. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YarekZamieszczone przez MaicroftPerpetuam mobile te TSI, gdzie tam mojej Pandzie 1.3MJ do tych wynikow, ja ~5l mam problem zrobic :twisted:przyjmij do wiadomości pewną cechę silników TSI - przy "emeryckiej" jeździe spalają naprawdę mało, moim zdaniem niewiele więcej od dyszla z podobną mocą.
Dla mnie jest to duża zaleta - gdy potrzebuję, to mam pod nogą osiągi turbobenzyny, a gdy trzeba oszczędzać, to jestem w stanie bez większych problemów osiągnąć spalanie 6 litrów/100 w trasie. Rekord z 1.8TSI mam 5,5 litra.Bezcenna!
Komentarz
-
-
Co tutaj wiecej dodacLepiej chyba juz nic
Dyskusja sie przedluza i robi sie az bezsensowna. Chyba kazdy z wlascicieli 1.4 chce udowodnic, ze jego auto jest najoszczedniejsze
1.4tsi jest poprostu bardziej ekonomiczne od dieslaW porownaniu do 1.8tsi pali w miescie 2-4l mniej, a na trasie okolo 1l, a czasem jak odpuszcza sie pedal gazu nie pali nic
120KM, a 160KM to zdecydowana roznica. Przyjemnosc z dynamicznej jazdy napewno mniejsza. Cos kosztem czegos - albo ekonomika, albo dynamika.
Pewnie tymi stwierdzeniami rozpoczalem kolejna dyskusje. Jak co to Szkoda zamknie ten watekZ tego co pamietam raz to juz w temacie tsi zrobil
Komentarz
-
Komentarz