1.4 TSI jakie macie spalanie?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • winni77
    RS
    • 2009
    • 2183
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez szkoda
    puść nogę z gazu, będziesz miał 0 i już nikt tego nie przebije, no chyba, że ci, którzy muszą z baku odlewac co jakis czas.
    To była demagogia. Natomiast rzeczywiście, zamiast dyskutować na tematy nie związane bezpośrednio z problemem, może poczekajmy, aż Dislog się wypowie odnośnie m.in. stylu jazdy.
    Mój "Batmobil"

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

dema... co?!

Zamieszczone przez winni77
      aż Dislog się wypowie odnośnie m.in. stylu jazdy.
      no właśnie, chociaz to z kolei utopia :?
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• misiekwaw
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7715
        • Ford

Zamieszczone przez aniam111
        Co do danych podawanych w katalogach ja wychodzę z założenia że trzeba do tych wartości dodać 1-2 litry.
        \
        dokładnie.
        z tymi danymi katalogowymi to jest różnia :roll: w Maździe podają dla MPSa zużycie w trasie 7,5l/100 i to jest do osiągnięcia, jak jest się jedynym samochodem na całej trasie i nie przekracza 90km/h :szeroki_usmiech natomiast podawane miejskie 13,7l/100 można bez porblemu osiągnąć nawet przy dynamicznej jeździe a przy spokojnej można spalić sporo mniej - mój ostatni tylko miejski zbiornik bez korków i przy ekonomicznej jeździe zamknął się wynikiem 11l/100 :szeroki_usmiech a to też z dawką wieczornego ślizgania po parkingu 8)

Co do spalania osiągniętego przez tytułowe 1.4 - coś tam w tym duecie auto&kierowca jest zepsute, obstawiam prawą nogę kierowcy :zlosnik:
        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
        http://www.disi-tune.pl
        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
        Był WRX
        Była Octa

Komentarz

• fan
          Elegance
          • 2009
          • 760

Zamieszczone przez maciejk77
          przejechalem na zbiorniku w 1.8tsi prawie 1000km.
          przebieg km sprawdzony na komputerze, mam nadzieje, ze sie nie mylil
          czy to duzo?

w moim aucie blad w pomiarze jest na poziomie 0,1 - 0,2l. moze patrzyles na licznik nr2
          porownalem wlasnie z licznikiem nr 2,to zle?
          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jakby kogoś interesowało jak dokonuje się pomiarów spalania i CO2 do katalogów to zapraszam do poczytania.
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• Sebastian_M26
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1823
              • Superb II (3T4)

Dodam że 1.8TSI na E98 jest mocniejszy ale w tych samych warunkach spali
              o 1 litr więcej na setkę.
              Wyjście jest jedno: chcesz małego spalania - kupuj diesla.
              Ja jak brałem benzynke liczyłem że może chlapnąć do 20L/100 i to jest w normie.
              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• karpecik
                Rider
                • 2004
                • 279

Re: Octavia Combi 2 1.4 Tsi duzo pali

Zamieszczone przez Dislog
                Witam Wszystkich
                Mam w swojej Octavi przejechane dopiero 4000 km. Auto jest nowe. Od pewnego czsau mam olbrzymie spalanie. Najnowszy test robilem 2 dni temu. Na trasie z Warszawy do Nowego Sącza, czyli jakies 470 km cala droge komputer pokazywal srednie spalanie 9.9-10.5 l/100 km. Troche mnie to przerazilo po sprzedawca powiedzial mi jak kupowalem ze na trasie to maks do 8 litrow. Zaznacze jeszcze ze cala trase nie jechalem szybciej jak 120-130 km/h na 6 biegu. W sumie na jednym baku zrobilem ok 500km. Reszte 30 km po miescie. W serewisie powiedzieli ze wszystko jest ok i ten silnik bedzie tyle palil. Jak tak to Skoda niezle robi ludzi w bambuko przedstawiajac w katalogu srednie spalanie poza miastem 5,5 ))) smiechu warte! chyba ze bym na lawecie jechal. Napiszcie prosze jakie sa Wasze doswiadzcenia z tymi silnikami. A moze macie jakas rade? Dzieki i pozdrawiam.

P.S. Reflektory przestaly parowac DZIEKI
                Do 16.00 moja Octavia stoi na Kole bo w robocie jestem. Podjedź to zobaczysz zużycie średnie z dzisiaj rano - 7.1 l/100km, a potem średnie z 2000 km - 6.7 l/100km.
                Mówienie, że auto ma palić 9l/100km na trasie to "pierdolenie o Szopenie".
                Znajdź wątek o spalaniu 1.4 TSI tam piszę o moim zużyciu.
                Śmiechu warte jest Twoje spalanie 9l/100km, a nie moje 5.2 l/100km na trasie. Choć i wyższe też oczywiście bywa, ale przy moim stylu jazdy i normalnych warunkach drogowych 6 l/100km uważałbym za swoją porażkę.
                Jak chcesz to spotkamy się i pokażę Ci styl mojej jazdy może coś Ci się przyda.

Aż się przeszłem sprawdzić ile na komputerze faktycznie jest.... i 7.0 l/100km na 28 km dzisiaj oraz 6.5 l/100km na 1956 km.

Komentarz

• rkb
                  RS
                  • 2008
                  • 2152
                  • Rapid Spaceback (NH1)
                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Kurde nie wiem jak wy to robicie ja jak bardzo sie starałem (but 5-6k rpm i zmiana biegu) co swiatla w miescie wyszlo mi 14/100, normalnie 10/11 na paliwku bp/shell
                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez karpecik
                    ale przy moim stylu jazdy
                    no właśnie
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• karpecik
                      Rider
                      • 2004
                      • 279

no właśnie

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

no właśnie
                        no, tak wiec się nie denerwuj, bo jak ktoś ciśnie to auto musi spalic i cudów nie ma, czy diesel, czy bena, wodór czy co tam jeszcze macie w swoich bolidach.
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8033
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Dislog
                          Najnowszy test robilem 2 dni temu. Na trasie z Warszawy do Nowego Sącza
                          Dodam jeszcze że na tej trasie jak sobie nią jeżdżę to mam spalanie 4.3 do 6.3 w zależności od mojego humoru :wink: . A 1.4TSI bez problemu można na niej osiągnąć pod 9l/1000km. Tak naprawdę nie wiemy jak bardzo ciężką nogę ma Dislog i gdybać sobie możemy bez końca.
                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Perpetuam mobile te TSI, gdzie tam mojej Pandzie 1.3MJ do tych wynikow, ja ~5l mam problem zrobic :twisted:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• karpecik
                              Rider
                              • 2004
                              • 279

Zamieszczone przez mat29
                              Witam

To i ja parę groszy dołożę od siebie. octavianka 1.4 tsi liftback. Przejechane ok 1200 km. Samochód odebrałem chwilę przed największymi mrozami do tego jazda w mieście (korki na puławskiej w w-wie), samochód niedotarty. Wtedy w mieście ok 10 l.

Kilka dni temu zrobiłem pierwszą trasę:
                              1. 312,2 km, wolna i płynna jazda (80 - 105 km/h), 2 osoby plus bagaż - spalanie (liczone "ręcznie") 5,02 l / 100 km.
                              2. 355 km, styl jazdy podobny (z tym, że 1/3 trasy jechał kierowca bez wprawy w tym samochodzie, przyzwyczajony do diesla i nie nawykły do używania 6 biegu) plus trzeci pasażer i dodatkowy bagaż - spalanie 5,51 l / 100 km.

Przed wyruszeniem w trasę samochód miał przejechane ok 500 km.

o kolejnych pomiarach opisze swoje spostrzeżenia.

Pozdrawiam

Nie pisz, że mało pali bo odsądzą od czci i wiary i na stosie spalą... :lol:

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Nie pisz, że mało pali bo odsądzą od czci i wiary i na stosie spalą...
                                to zupełnie nie o to chodzi, jedni kupuja auto, żeby nim jeździć i czerpać z tego fun a inni po to, żeby mało paliło i tych drugich ja po prostu mniej rozumiem :lol:

ale, jeżeli kolega powyżej pisze, że auto pali mu mało przy płynnej i wolnej (nawet bardzo wolnej) jeździe, to chyba nie ma się czego czepić, prawda?
                                natomiast nikt tu nie będzie robił ze mnie idioty, ze swoją "dynamiczną" czy nawet "agresywną" jazdą (oczywiscie znowu pojęcia mega subiektywne :idea: ) i spalaniem, które każdy, kto chociaż trochę jeździ wkłada od razu między bajki.

od razu dla porównania zaznaczam, że dla mnie dynamicznie i szybko to jest ŚREDNIA prędkość z trasy np. Warszawa<->Grudziądz w ciągu dnia :idea: od mniej więcej 110km/h wzwyż, a to, że ktoś tam starał się utrzymywać prędkość "przelotową" na poziomie 120km/h to nie znaczy absolutnie nic.
                                i ja na tej trasie jestem w stanie osiągnąć spalanie w rozpiętości od 3,6-9L (oczywiscie w różnych warunkach) tym samym autem, no i o czym będziemy rozmawiać?
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• winni77
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2183
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                  Perpetuam mobile te TSI, gdzie tam mojej Pandzie 1.3MJ do tych wynikow, ja ~5l mam problem zrobic :twisted:
                                  Jeśli pijesz do mojej wypowiedzi, to chyba wiesz, że jak puścisz gaz, to spalanie jest 0,0? Stąd takie miałem i dlatego podkreśliłem, że jazda z górki. Po dojechaniu do pracy miałem już 7,3. Co do ludzi którzy podają wyniki rzędu 5-6 litrów to najczęściej są to wyniki albo podane z komputera, lub z bardzo oszczędnej jazdy na trasie. Z reszta lookinj sobie na mój link do motostat. Moje wyniki chyba wypadają tak pośrodku tego co podają ludzie.
                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• karpecik
                                    Rider
                                    • 2004
                                    • 279

Pax! Grunt aby kierowca był zadowolony z auta i zużycia paliwa.

Komentarz

• Yarek
                                      Elegance
                                      • 2005
                                      • 992

Zamiast kpić bez powodu i bez sensu przyjmij do wiadomości pewną cechę silników TSI - przy "emeryckiej" jeździe spalają naprawdę mało, moim zdaniem niewiele więcej od dyszla z podobną mocą.
                                      Dla mnie jest to duża zaleta - gdy potrzebuję, to mam pod nogą osiągi turbobenzyny, a gdy trzeba oszczędzać, to jestem w stanie bez większych problemów osiągnąć spalanie 6 litrów/100 w trasie. Rekord z 1.8TSI mam 5,5 litra.
                                      . pzdr Jarek
                                      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• malgosk
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 148

Zamieszczone przez Yarek
                                        Zamiast kpić bez powodu i bez sensu przyjmij do wiadomości pewną cechę silników TSI - przy "emeryckiej" jeździe spalają naprawdę mało, moim zdaniem niewiele więcej od dyszla z podobną mocą.
                                        Dla mnie jest to duża zaleta - gdy potrzebuję, to mam pod nogą osiągi turbobenzyny, a gdy trzeba oszczędzać, to jestem w stanie bez większych problemów osiągnąć spalanie 6 litrów/100 w trasie. Rekord z 1.8TSI mam 5,5 litra.
                                        Ot i cała prawda. Ja też mam spalanie na tej samej trasie od 5,9l do 7,7l. W zależności jaki był ruch, jaki miałem humor, czy wiał wiatr, czy nie, czy był mróz, czy padał deszcz. Ale średnie spalanie, jak na razie, mam trochę większe niż 6 l, więc powinienem być zadowolony... Aczkolwiek wiem, że diesel byłby tańszy w eksploatacji... Chociaż z drugiej strony ta cisza w kabinie! Bezcenna!

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• karpecik
                                          Rider
                                          • 2004
                                          • 279

No średnią masz baaaardzo ładną.

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez malgosk
                                            Aczkolwiek wiem, że diesel byłby tańszy w eksploatacji...
                                            eksploatacja to nie tylko paliwo :idea:
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• malgosk
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 148

Zamieszczone przez malgosk
                                              Aczkolwiek wiem, że diesel byłby tańszy w eksploatacji...
                                              eksploatacja to nie tylko paliwo :idea:
                                              Fakt, ale chodziło mi o same koszty paliwa...

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• SilentEmpire
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 304

Ja jak brałem benzynke liczyłem że może chlapnąć do 20L/100 i to jest w normie.
                                                no wreszcie jakieś normalne podejście do eksploatacji stada koni
                                                SUPERB

Komentarz

• maciejk77
                                                  Drive
                                                  • 2007
                                                  • 88

Co tutaj wiecej dodac Lepiej chyba juz nic Dyskusja sie przedluza i robi sie az bezsensowna. Chyba kazdy z wlascicieli 1.4 chce udowodnic, ze jego auto jest najoszczedniejsze
                                                  1.4tsi jest poprostu bardziej ekonomiczne od diesla W porownaniu do 1.8tsi pali w miescie 2-4l mniej, a na trasie okolo 1l, a czasem jak odpuszcza sie pedal gazu nie pali nic
                                                  120KM, a 160KM to zdecydowana roznica. Przyjemnosc z dynamicznej jazdy napewno mniejsza. Cos kosztem czegos - albo ekonomika, albo dynamika.
                                                  Pewnie tymi stwierdzeniami rozpoczalem kolejna dyskusje. Jak co to Szkoda zamknie ten watek Z tego co pamietam raz to juz w temacie tsi zrobil
                                                  Skoda Octavia II Ambiente 1.8 TSI

Komentarz

• Marx
                                                    Elegance
                                                    • 2009
                                                    • 865

chyba chciales napisac ze TSI jest MNIEJ ekonomiczne od diesla. W koncu pali wiecej litrow/100km a i benzyna drozsza jest.

Komentarz

Pracuję...