Pełny wypas . Szerokości życzę.
[O2] Montaż bagażnika dachowego w octavi II 2009 r
Zwiń
X
-
Slawek_2005-S1, ale tam nie ma nic do ustawiania...
Belki o ile pamiętam są różne ( przednia i tylna ) i muszą być też zamocowane w odpowiednią stronę ( prawa-lewa ) więc przed montażem warto je obejrzeć i ułożyć gdzieś z boku tak jak będą potem mocowane na aucie.
Otwierasz kluczykiem te plastiki z boku i podnosisz je do góry. Przy pomocy załączonego klucza ampulowego ( przynajmniej ja taki miałem ) wykręcasz śruby tak aby te blaszane uchwyty wysunęły się maksymalnie do dołu.
UWAGA! Przed położeniem belki bagażnika na dach dokładnie wytrzyj ( najlepiej na mokro i potem na sucho ) miejsce w którym stopa belki będzie stykać się z dachem. Jeśli na dachu lub gumowej stopie belki zostaną jakieś "brudy" to lakier zostanie w tym miejscu na 100% uszkodzony.
Do "kładzenia" belki na dach dobrze jest "zatrudnić" drugą osobę, jest dużo łatwiej i znacząco spada ryzyko porysowania lakieru ( samemu też da radę, ale trzeba uważać - na pierwszy raz nie polecam ). Jeśli musisz zrobić to sam, to na dach z przeciwnej ( niż będziesz stał ) strony samochodu daj kawałek koca, poduszkę itp.
Jak mocowania masz już wysunięte, to delikatnie kładziesz belkę na dach, jednocześnie odginając maksymalnie na zewnątrz blachy mocowania ( uważając, by nie porysować lakieru ). Gdy belka leży już na dachu delikatnie dokręcasz wcześniej wykręcone śruby ampulowe, co powoduje dociąganie blach mocujących. Gdy zbliżą się już do karoserii sprawdź, czy trzpienie w tych blachach trafiły w takie nagwintowane otworki w karoserii i jeszcze raz sprawdź ustawienie gumowej stop belki na dachu ( czy jest równo i czy przy skręcaniu nie będzie chciała uciekać do przodu/tyłu ). Jeśli jest OK to dokręcasz śrubę tak by uchwyt złapał ( ale jeszcze nie na siłę ) idziesz na drugą stronę i tam robisz to samo. Potem dociągasz śruby "finalnie" ( na moim kluczyku był taki wskaźnik skręcenia - dociągałeś do czerwonego pola ).
UWAGA! Przy dokręcaniu staraj się dobrze dociskać kluczyk do śruby, bo, przynajmniej mój, był jakiś taki miękki i potrafił się "omsknąć" ( szczególnie, że gniazda w śrubach też są jakieś płytkie ).
Przy dwóch osobach roboty na 10 minut, samemu trochę dłużej...
Powodzenia...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Witam- bagażnik właśnie odebrałem z poczty, rozpakowałem i udaje się go montować. Faktycznie nie będzie z tym za dużo pracy (chyba), a pytałem dla tego, bo poprzedni bagażnik w poprzednim szkodniku miałem z montblancka "uniwersalny" zupełnie w proszku i trzeba było dociąć nawet główne belki - dla tego pytałem. Dziękuję za szczegółowy opis i życzę szczęśliwego Nowego Roku. Pozdrawiam
p.s.
- jak zamontuje to dam znać
[ Dodano: Pon 04 Sty, 10 18:02 ]
A i coś jeszcze jeździcie z bagażnikami cały rok czy wtedy kiedy potrzeba czyli np : rowery, narty ??????
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Slawek_2005-S1...[ Dodano: Pon 04 Sty, 10 18:02 ]
A i coś jeszcze jeździcie z bagażnikami cały rok czy wtedy kiedy potrzeba czyli np : rowery, narty ??????Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Slawek_2005-S1bo poprzedni bagażnik w poprzednim szkodniku miałem z montblancka "uniwersalny" zupełnie w proszku i trzeba było dociąć nawet główne belki
Komentarz
-
-
fajny ten bagażnik ciekaweZamieszczone przez radik79Jaka jest cena takiego bagażnika*************
Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.
Rabat dla OCP
www.primusal.pl
[email protected]
Komentarz
-
-
U trójmiejskigo dilera ponad 900 zł ja zakupiłem na allegro zupełnie nowy w kartonie nierozpakowany (pierwszy post) razem z przesyłką 380 zł. :wink: i jestem zadowolony
Najtańszy montbalnk lub thule jaki znalazłem 400 zł i to metalowy :|
[ Dodano: Pon 04 Sty, 10 23:38 ]
Jeżeli jest ktoś zainteresowany to znalazłem jeszcze jeden facet chce go oddać za 450. Prawdopodobnie jak nowy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Slawek_2005-S1musiałem - bardzo głośny :x - zobaczymy co będzie z tym :roll:Pozdrawiam,
Przemek
Komentarz
-
Komentarz