[O2] Montaż bagażnika dachowego w octavi II 2009 r

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bubu112
    Classic
    • 2010
    • 18

Pełny wypas . Szerokości życzę.
  • Slawek_2005-S1
    Drive
    • 2009
    • 73

Witam zakupiłem na allegro oryginalny bagażnik dachowy do O2fs - czy może ktoś poradzić jak się go ustawia montuje itp.
    Załączone pliki

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Slawek_2005-S1, ale tam nie ma nic do ustawiania...

Belki o ile pamiętam są różne ( przednia i tylna ) i muszą być też zamocowane w odpowiednią stronę ( prawa-lewa ) więc przed montażem warto je obejrzeć i ułożyć gdzieś z boku tak jak będą potem mocowane na aucie.

Otwierasz kluczykiem te plastiki z boku i podnosisz je do góry. Przy pomocy załączonego klucza ampulowego ( przynajmniej ja taki miałem ) wykręcasz śruby tak aby te blaszane uchwyty wysunęły się maksymalnie do dołu.

UWAGA! Przed położeniem belki bagażnika na dach dokładnie wytrzyj ( najlepiej na mokro i potem na sucho ) miejsce w którym stopa belki będzie stykać się z dachem. Jeśli na dachu lub gumowej stopie belki zostaną jakieś "brudy" to lakier zostanie w tym miejscu na 100% uszkodzony.

Do "kładzenia" belki na dach dobrze jest "zatrudnić" drugą osobę, jest dużo łatwiej i znacząco spada ryzyko porysowania lakieru ( samemu też da radę, ale trzeba uważać - na pierwszy raz nie polecam ). Jeśli musisz zrobić to sam, to na dach z przeciwnej ( niż będziesz stał ) strony samochodu daj kawałek koca, poduszkę itp.

Jak mocowania masz już wysunięte, to delikatnie kładziesz belkę na dach, jednocześnie odginając maksymalnie na zewnątrz blachy mocowania ( uważając, by nie porysować lakieru ). Gdy belka leży już na dachu delikatnie dokręcasz wcześniej wykręcone śruby ampulowe, co powoduje dociąganie blach mocujących. Gdy zbliżą się już do karoserii sprawdź, czy trzpienie w tych blachach trafiły w takie nagwintowane otworki w karoserii i jeszcze raz sprawdź ustawienie gumowej stop belki na dachu ( czy jest równo i czy przy skręcaniu nie będzie chciała uciekać do przodu/tyłu ). Jeśli jest OK to dokręcasz śrubę tak by uchwyt złapał ( ale jeszcze nie na siłę ) idziesz na drugą stronę i tam robisz to samo. Potem dociągasz śruby "finalnie" ( na moim kluczyku był taki wskaźnik skręcenia - dociągałeś do czerwonego pola ).
      UWAGA! Przy dokręcaniu staraj się dobrze dociskać kluczyk do śruby, bo, przynajmniej mój, był jakiś taki miękki i potrafił się "omsknąć" ( szczególnie, że gniazda w śrubach też są jakieś płytkie ).

Przy dwóch osobach roboty na 10 minut, samemu trochę dłużej...

Powodzenia...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Slawek_2005-S1
        Drive
        • 2009
        • 73

Witam- bagażnik właśnie odebrałem z poczty, rozpakowałem i udaje się go montować. Faktycznie nie będzie z tym za dużo pracy (chyba), a pytałem dla tego, bo poprzedni bagażnik w poprzednim szkodniku miałem z montblancka "uniwersalny" zupełnie w proszku i trzeba było dociąć nawet główne belki - dla tego pytałem. Dziękuję za szczegółowy opis i życzę szczęśliwego Nowego Roku. Pozdrawiam
        p.s.
        - jak zamontuje to dam znać

[ Dodano: Pon 04 Sty, 10 18:02 ]
        A i coś jeszcze jeździcie z bagażnikami cały rok czy wtedy kiedy potrzeba czyli np : rowery, narty ??????

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Zamieszczone przez Slawek_2005-S1
          ...[ Dodano: Pon 04 Sty, 10 18:02 ]
          A i coś jeszcze jeździcie z bagażnikami cały rok czy wtedy kiedy potrzeba czyli np : rowery, narty ??????
          Ja tylko okazjonalnie i to z dużym boxem. Same belki ( nawet bez boxa ) trochę hałasują w czasie szybszej jazdy więc jest to trochę upierdliwe ( chyba, że jeździsz głównie po mieście i raczej <80-90 km/h wtedy jakoś można przeżyć ). Na spalaniu też pewnie się to jakoś odbija więc jeśli nie będziesz ich używał za często to ja raczej bym zdejmował...
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Slawek_2005-S1
            Drive
            • 2009
            • 73

no i zamontowany

dzięki za porady, dołożyłem takie cienkie gumki pod łapy trzymające bagażnik
            Załączone pliki

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8160
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bo poprzedni bagażnik w poprzednim szkodniku miałem z montblancka "uniwersalny" zupełnie w proszku i trzeba było dociąć nawet główne belki
              a du uszów nic nie musiałes wkładac? Bo przeciez tamte to szumiały jak jasna chole...... jak juz to tylko ori do 01 - choć też go słychac.
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Slawek_2005-S1
                Drive
                • 2009
                • 73

musiałem - bardzo głośny :x - zobaczymy co będzie z tym :roll:

Komentarz

• radik79
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 222
                  • Octavia III (5E3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witaj Slawek_2005-S1,
                  Jaka jest cena takiego bagażnika, jak to cenowo wygląda w porównaniu do bagażników THULE?

Pozdrawiam,
                  ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• lepicky
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 115
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

fajny ten bagażnik ciekawe
                    Zamieszczone przez radik79
                    Jaka jest cena takiego bagażnika

Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.

Rabat dla OCP

www.primusal.pl

[email protected]

Komentarz

• Slawek_2005-S1
                      Drive
                      • 2009
                      • 73

U trójmiejskigo dilera ponad 900 zł ja zakupiłem na allegro zupełnie nowy w kartonie nierozpakowany (pierwszy post) razem z przesyłką 380 zł. :wink: i jestem zadowolony
                      Najtańszy montbalnk lub thule jaki znalazłem 400 zł i to metalowy :|

[ Dodano: Pon 04 Sty, 10 23:38 ]
                      Jeżeli jest ktoś zainteresowany to znalazłem jeszcze jeden facet chce go oddać za 450. Prawdopodobnie jak nowy.

Komentarz

• radik79
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 222
                        • Octavia III (5E3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Wyślij mi link jak mozesz na PW.

Pozdrawiam,
                        ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• przemur
                          Classic
                          • 2008
                          • 6

musiałem - bardzo głośny :x - zobaczymy co będzie z tym :roll:
                          Hej! I jak wyszło z głosnościa? Ja mam w swojej nieoryginalny i przy prędkościach autostradowych (=120-130 km/h) jest jednak bardzo głośno :-/ (a do 80-90 km/h to go jeszcze praktycznie nie słychać, najwyżej czasem coś zaświszczy).
                          Pozdrawiam,
                          Przemek

Komentarz

• marcin_es
                            Classic
                            • 2010
                            • 8

Może ktoś wie czym różnią się bagażniki LAS 610 001 i LAS 610 001B? Czy to są różne bagażniki czy ten sam. Czy oba pasują do Octavii II FL?

Komentarz

• Slawek_2005-S1
                              Drive
                              • 2009
                              • 73

Witam jakiś czas temu dostałem maila z ASO że to jest to samo. Pozdrawiam

Komentarz

• marcin_es
                                Classic
                                • 2010
                                • 8

Dziękuję i pozdrawiam :!:

Komentarz

• y4recky
                                  Drive
                                  • 2014
                                  • 59

witam, ja również posiadam oryginalny bagażnik skody ale niestety zaginał mi ten oryginalny kluczyk do montażu, macie może wiedzę gdzie można taki klucz dokupić ?
                                  Trochę boję się dokręcać bagażnik zwykłym imbusem by aby czegoś nie uszkodzić.

z góry dzięki za odpowiedź.
                                  pozdrawiam
                                  Jarek
                                  -------------------------------------

Komentarz

Pracuję...