Koszty użytkowania 1,4TSI i 1,8TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez Psycho Dad
    ale w skodzie pojawiła się opcja "zaraz rzucę pawia" i nie ma rady trzeba zwolnić
    niech się cieszy, że to nie mocny diesel
    (albo słabszy )
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• rkb
      RS
      • 2008
      • 2152
      • Rapid Spaceback (NH1)
      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ja kiedys powiozlem tak tesciowa, jej mina byla nie do opisania, polecam
      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Pamiętaj ... 2 opór 3 opór i zabierz kogoś żeby siedział obok i zrobił Ci zdjęcie
        Hmm, do 4,5 tys idzie jak moj, a nawet wolniej, jedynie potem zaczyna wyc i ciagnie dalej, co u mnie przebiega inaczej, bo bieg zmieni sie sam i ciagnie znow :twisted: Taka to prawda.

Ciagnie rowno i dlugo

ale w skodzie pojawiła się opcja "zaraz rzucę pawia" i nie ma rady trzeba zwolnić
        Otworz okno i krzycz.... teraz mozesz :twisted:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Coke
          Elegance
          • 2010
          • 771
          • Octavia II (1Z3)
          • AUM 1.8 20VT 150 KM
          • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez szkoda
          Zamieszczone przez rufus295
          głupio było mi powiedzieć że trochę niedobrze mi się zrobiło :szeroki_usmiech
          jak złapałem ostatnio kawałek przyczepnego asfaltu i pocisnąłem moje 1,8T na 1 i 2 do końca to moja dziewczyna żałowała że zjadła śniadanie ;P ;P ;P
          Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

Zamieszczone przez Maicroft
            Hmm, do 4,5 tys idzie jak moj, a nawet wolniej
            co idzie jak Twój :?:
            nasze dsg idą jak 1.8tsi :?: ...no może Ttwój tak idzie :?:

gdzieś wklejałem swój filmik , ale kto go teraz znajdzie.. :?
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• dankat
              Classic
              • 2010
              • 33

Tak jak wcześniej pisałem, z SAP dostałem informacje - 1,8TSI jest w Sopocie. Tylko, że oni takiego nie mają. Na dwa województwa nie ma żadnej O2 z 1,8TSI, którą można się przejechać. Pytanie. I jak tu kupić autko za 90 tysięcy?

PS. Natrafiłem na super salon. Z konfiguracji wyszła kwota 97.000,00 zł. Rabat jaki dostałem (poza 5000 zł cennikowy), to uwaga 240,00 zł.

Tak dalej, a na pewno kupię Skodę :evil:

Komentarz

• Coke
                Elegance
                • 2010
                • 771
                • Octavia II (1Z3)
                • AUM 1.8 20VT 150 KM
                • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez dankat
                Tak jak wcześniej pisałem, z SAP dostałem informacje - 1,8TSI jest w Sopocie. Tylko, że oni takiego nie mają. Na dwa województwa nie ma żadnej O2 z 1,8TSI, którą można się przejechać. Pytanie. I jak tu kupić autko za 90 tysięcy?

PS. Natrafiłem na super salon. Z konfiguracji wyszła kwota 97.000,00 zł. Rabat jaki dostałem (poza 5000 zł cennikowy), to uwaga 240,00 zł.

Tak dalej, a na pewno kupię Skodę :evil:
                chcesz kupić samochód czy kupić cenę?

Komentarz

• dankat
                  Classic
                  • 2010
                  • 33

Zamieszczone przez Coke
                  chcesz kupić samochód czy kupić cenę?
                  Zgodził bym się gdyby mowa była o Porsche i wzwyż. Ale tu mowa o Skodzie. Autku dla ludu. Poza tym tytuł wątku powinien nasunąć rozwiązanie kwestii.
                  Sam "rabat" to była tylko ciekawostka. Mógłbym dodać coś jeszcze. Miałem wyższe zdanie o Skodzie (SAP, autko, salon, serwis) niż o Kia. Po kilku ostatnich dniach moja opinia uległa diametralnej zmianie.

Komentarz

• PiterNZ
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 389

1. Cena jest istotna a np. z moich doświadczeń wynika, że naprawdę bogaci się targują.
                    2. Na Porsche rabat również musi być.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Miałem wyższe zdanie o Skodzie (SAP, autko, salon, serwis)
                      wyjmij z tego stwierdzenia auto i będzie prawdziwe :lol:
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• rastajan
                        Drive
                        • 2009
                        • 93

Zamieszczone przez PiterNZ
                        1. Cena jest istotna a np. z moich doświadczeń wynika, że naprawdę bogaci się targują.
                        2. Na Porsche rabat również musi być.
                        Zgadzam się w 100%, rzadko kiedy droższe samochody wyjeżdżają z salonów za cenę z katalogu, na rabaty wcale nie trzeba czekać do wyprzedaży. Paradoks jest taki, że osoba bogatsza i do tego np. z większym doświadczeniem w kupowaniu, może kupić ten sam samochód dużo taniej niż człowiek z mniej zasobnym budżetem.

Komentarz

• dankat
                          Classic
                          • 2010
                          • 33

Zamieszczone przez szkoda
                          Miałem wyższe zdanie o Skodzie (SAP, autko, salon, serwis)
                          wyjmij z tego stwierdzenia auto i będzie prawdziwe :lol:
                          Autko fajne, to fakt. Z małą bolączką nie mogę sam przetestować 1,8TSI. A ciężko w tym przypadku opierać się tylko na opinii innych. Na przestrzeni 3 lat autko będzie mnie łącznie kosztowało ok. 150.000 zł. Później je sprzedam za ok. 50.000 zł. Zbyt duża kasa, aby wybrać tylko oglądając "zdjęcia".
                          SAP - poległo, podało niesprawdzone informacje.
                          Autko- jak wyżej
                          Salon - sprzedawcy w salonach byli zawsze uważani jako elita wśród sprzedawców. No cóż, moje doświadczenia ostatnich dni weryfikują to na minus (poza jednym przypadkiem, ale to był kierownik).
                          Serwis - dobrze wspominam

Generalnie bawi mnie tekst. Nie ma 1,8TSI bo się nie sprzedaje. Ja uważam, że się nie sprzedaje, bo go nie ma.

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dankat, nie biadol tylko idź do salonu i powiedz że chcesz wypożyczyć takie auto na 2-3 dni odpłatnie, tak zrobił mój znajomy z pracy, sprowadzili dla niego takie 1.8 tsi w ciągu tygodnia, płacił coś koło 120 pln za dobę + oddanie całego baku bo z takim dostał, pojeździł i teraz odkłada kasę
                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Tak wszyscy narzekaja na cene, jak komus ktos tu napisze ze za tyle da sie kupic to mu odpowiadaja ze jest glupi i ze to niemozliwe. :lol:

Poszukaj kogos kto ma 1.8TSI z forum, umow sie z nim na jazde i po sprawie.

W 10 minut na tym forum mozna znalezc kilka kontaktow gdzie cena na auto robi sie na tyle ciekawa, ze warto wydac 200zl na pociag i kolejne 200zl na paliwo zeby wrocic autem i poswiecic nawet 1 dzien urlopu, ktory i tak trzeba najczesciej wykorzystac przy odbiorze auta zeby zaoszczedzic na OII kwoty rzedu 15-20tys od ceny katalogowej. :roll:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• dankat
                                Classic
                                • 2010
                                • 33

Tak wszyscy narzekaja na cene, jak komus ktos tu napisze ze za tyle da sie kupic to mu odpowiadaja ze jest glupi i ze to niemozliwe. :lol:

Poszukaj kogos kto ma 1.8TSI z forum, umow sie z nim na jazde i po sprawie.

W 10 minut na tym forum mozna znalezc kilka kontaktow gdzie cena na auto robi sie na tyle ciekawa, ze warto wydac 200zl na pociag i kolejne 200zl na paliwo zeby wrocic autem i poswiecic nawet 1 dzien urlopu, ktory i tak trzeba najczesciej wykorzystac przy odbiorze auta zeby zaoszczedzic na OII kwoty rzedu 15-20tys od ceny katalogowej. :roll:
                                Chyba znalazłem 1,8TSI w O2 do przejechania się. Ale ja pechowiec musiałem oczywiście trafić w odpowiedni czas. Auto aktualnie jest niesprawne (na miejscu salonu podałbym inny powód braku możliwości odbycia jazdy próbnej). Ale sztuka jest i jeśli mój pech się skończy to za 1,5 tygodnia (już za chwilę ) się przejadę.

Na początku napisałem do 3 forumowych dilerów. Odpowiedział jeden. Cena (upust) w porównaniu do tego co otrzymuje w zachodniopomorskim i pomorskim atrakcyjna. Ale jeszcze sporo jej brakuje do tej co Ty podajesz.

Komentarz

• Coke
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 771
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                  • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

chodzi mi o to że Twoja wypowiedź wygląda mniej więcej tak:

"rejestruje się na forum audi i piszę tam że chce kupić audi a4 za 120 000 zł. Jednak marka audi i diler i serwis są beznadziejne bo dostałem 4000 zł rabatu a chciałem 10 000zł. Nie kupię zatem audi, citroen daje 30 000 rabatu więc jest lepszy i kupie zatem citroena"

Skoda jest dobrą marką, 95% testów porównawczych z konkurencją we wszystkich gazetach wygrywa. Z czegoś się to jednak bierze, te auta są naprawde niezłe jakościowo i technologicznie. Nie ma co się więc dziwić że kosztują więcej niż jakaś kia czy inna dacia.

Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania, chcę kupić typer i narzekam że nie ma w salonach hondy do przejechania się tylko zamiast tego 1,4 vtec 100 koni lub 1,8 vtec 140 km. W salonach są modele najczęściej kupowane przez klientów, mało który diler jest w stanie sobie pozwolić na trzymanie każdego rodzaju silnika w każdym modelu poto tylko żeby się klient mógł przejechać dokładnie tym co chce kupić. Kosztowało by to majątek.

Nie to żebym Cię krytykował za chęć przejechania się 1,8 TSI przed kupnem Ale pisanie że skoda jest be bo nie masz się jak przejechać a na dodatek nie dostałeś 15 000 rabatu to lekka przesada Octavia jest najlepszym autem w swojej klasie, jeżeli chcesz stać się posiadaczem tak wspaniałego samochodu musisz trochę za niego zapłacić.

Ja szukałem używanego samochodu bo na nowy nie mogę sobie pozwolić. Też miałem problem bo na danych katalogowych nie chciałem się opierać gdy przejechałem się hondą prelude mk5 2,0 16V 134 KM. W papierach ma 9,2 s do 100 więc całkiem dobrze, po przejechaniiu się w komisie uznałem że to nie jedzie i zrezygnowałem z tego auta. Udałem się po Hyundaia Coupe 2,0 16v 143 km który też ma 9,2 s do 100 i to też była kicha. Dopiero wersja 2,7 V6 167 KM szła jak trzeba.
                                  Wymyśliłem sobie więc octavie 1,8T. Jako że nigdzie w polsce nie ma takiej do przejechania się w salonie przejechałem się 1,4 TSI 122 KM, osiągi były zupełnie przyjemne a ma raptem 9,7s tyle ze turbina dużo daje. Kupiłem więc 1,8T i pierwsze wrażenia z jazdy były takie że to samolot a nie samochód Tak samo myśle że byłoby zasiadając do 1,8TSI 160 KM. Idąc dalej tym tropem zaryzykował bym wkońcu ona ma 7,8 s do 100 :]

Komentarz

• rastajan
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 93

Sądząc po naszych samochodach na forum 1.8TSI to dość popularny silnik i dealerzy czasem to widzą i mają taki do testów - ale nie często to fakt. W Krakowie tylko jeden salon dysponuje taką jednostką - Emida. I tam właśnie odbyłem jazdę próbną. Co ciekawe pracownicy innych salonu do których dzwoniłem, zarzekali się, że nikt takiego nie ma... a jednak.

Komentarz

• Flame
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 898

Na forum to może i popularny, ale na drogach patrząc to jak na lekarstwo z tym silnikiem...

A co do targowania zdecydowanie łatwiej to robić w cztery oczy, niż mailowo. Mail to pierwszy etap, żeby wiedzieć gdzie się ma najlepszą pozycję wyjściową, ale co uzyskasz potem jest już w Twoich rękach podczas wizyty w salonie.
                                      ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• dankat
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 33

Zamieszczone przez Coke

Octavia jest najlepszym autem w swojej klasie, jeżeli chcesz stać się posiadaczem tak wspaniałego samochodu musisz trochę za niego zapłacić.

Idąc dalej tym tropem zaryzykował bym wkońcu ona ma 7,8 s do 100 :]
                                        Nie pojawiłem się na forum szukając ceny/rabatów (temat pojawił się dopiero później). Generalnie szukałem odpowiedzi na temat kosztów użytkowania TSI na przestrzeni set kilometrów. Ciężko takie dane uzyskać w salonie/serwisie. Dla nich autko nigdy nic nie kosztuje.
                                        Co do testów samochodów w gazetach. To lipa. Śledziłem różne testy w dwóch tygodnikach na przestrzeni dwóch lat odnośnie Kia cee'd. Autko było oceniane subiektywnie i w zależności od potrzeb te same elementy były różnie punktowane. A jeśli mamy już podawać gazety jako argument. No to jest nie trafiony. Polecam obecny Auto Świat. Skoda wypada blado.
                                        Poprosiłem wczoraj SAP o podanie gdzie mogę się przejechać O2 1,8TSI do wyboru aż 4 województwa. Odpowiedź, proszę wypełnić formularz "umów się na jazdę próbną". Do cholery, to jest 1/4 terenu kraju. :cry: Jako zdeterminowany klient to pewnie jako teren to i sąsiednie kraje niedługo zaproponuje. :shock: Dla Skody 1,8TSI to chyba jednorożec i to biały.
                                        "Octavia jest najlepszym autem w swojej klasie, jeżeli chcesz stać się posiadaczem tak wspaniałego samochodu musisz trochę za niego zapłacić. "
                                        Pierwszą część pominę. Co do reszty zdania. Dla mnie jazda samochodem to nie jest przyjemność. To obowiązek (w lutym miałem wrażenia, mało kilometrów, podsumowanie i wyszło 5800km). Autko, czy to będzie Skoda czy inne (mowa o takim dla ludu) to tylko środek transportu. Ma spełniać określone kryteria (wygląd jest najmniej ważny). Nie kupuje się za 90 tysięcy autka w ciemno, tu nie ma miejsca na "zaryzykował bym". Tu jest chłodna kalkulacja (z małą domieszką, coś od życia też się należy).
                                        [/quote]

Komentarz

• Coke
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 771
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                          • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez Coke

Octavia jest najlepszym autem w swojej klasie, jeżeli chcesz stać się posiadaczem tak wspaniałego samochodu musisz trochę za niego zapłacić.

Idąc dalej tym tropem zaryzykował bym wkońcu ona ma 7,8 s do 100 :]
                                          Nie pojawiłem się na forum szukając ceny/rabatów (temat pojawił się dopiero później). Generalnie szukałem odpowiedzi na temat kosztów użytkowania TSI na przestrzeni set kilometrów. Ciężko takie dane uzyskać w salonie/serwisie. Dla nich autko nigdy nic nie kosztuje.
                                          Co do testów samochodów w gazetach. To lipa. Śledziłem różne testy w dwóch tygodnikach na przestrzeni dwóch lat odnośnie Kia cee'd. Autko było oceniane subiektywnie i w zależności od potrzeb te same elementy były różnie punktowane. A jeśli mamy już podawać gazety jako argument. No to jest nie trafiony. Polecam obecny Auto Świat. Skoda wypada blado.
                                          Poprosiłem wczoraj SAP o podanie gdzie mogę się przejechać O2 1,8TSI do wyboru aż 4 województwa. Odpowiedź, proszę wypełnić formularz "umów się na jazdę próbną". Do cholery, to jest 1/4 terenu kraju. :cry: Jako zdeterminowany klient to pewnie jako teren to i sąsiednie kraje niedługo zaproponuje. :shock: Dla Skody 1,8TSI to chyba jednorożec i to biały.
                                          "Octavia jest najlepszym autem w swojej klasie, jeżeli chcesz stać się posiadaczem tak wspaniałego samochodu musisz trochę za niego zapłacić. "
                                          Pierwszą część pominę. Co do reszty zdania. Dla mnie jazda samochodem to nie jest przyjemność. To obowiązek (w lutym miałem wrażenia, mało kilometrów, podsumowanie i wyszło 5800km). Autko, czy to będzie Skoda czy inne (mowa o takim dla ludu) to tylko środek transportu. Ma spełniać określone kryteria (wygląd jest najmniej ważny). Nie kupuje się za 90 tysięcy autka w ciemno, tu nie ma miejsca na "zaryzykował bym". Tu jest chłodna kalkulacja (z małą domieszką, coś od życia też się należy).
                                          [/quote] jak to blado? przecież superb combi zajał 1 miejsce w teście combi

Komentarz

• dankat
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 33

Zamieszczone przez Coke
                                            jak to blado? przecież superb combi zajał 1 miejsce w teście combi
                                            A kilka stron dalej jest ranking użytkowników. I Skoda na dalekich pozycjach.

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

kolego jak lubisz szybko jezdzić i stac cie na paliwo to kup 18tsi nawet w ciemno a nie bedziesz zawiedziony......
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez piramida
                                                kolego jak lubisz szybko jezdzić i stac cie na paliwo to kup 18tsi nawet w ciemno a nie bedziesz zawiedziony......
                                                ale wiesz, to jest problem jednak :x
                                                jak kupowałem BKD to w salonie przejechałem się BSE :roll: , to oczywiscie skrajność, ale nie ma się co dziwic, że człowiek chciałby przetestować dokładnie to co chce kupić.

nie wiem czy szukałeś gdzie indziej, ale może warto uderzyć do VW/audi/seata :idea:
                                                może tam mają testowe i przy okazji przekonasz się, że Skoda to niejedyna marka na rynku z dobrymi motorami i dasz się skusić :szeroki_usmiech
                                                niech żałują :diabelski_usmiech

jeżeli chodzi o właściwosci silnika test IMO będzie miarodajny z dowolną budą a samo auto, wnętrze itd. znasz.
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

dankat, Na golasie oczywiscie takich rabatow nie ma, ale na dobrze wyposazonych wersjach jak najbardziej.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• dankat
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 33

dankat, Na golasie oczywiscie takich rabatow nie ma, ale na dobrze wyposazonych wersjach jak najbardziej.
                                                    Czy O2FL Kombi 1,8TSI według konfiguracji za 97.000,00 jest golasem czy wypasiona wersja. Muszę złapać jakiś punkt odniesienia.

PS. Miałem kolejny "kontakt" z SAP. Określę to jednym słowem z całą odpowiedzialnością IDIOCI. No chyba, że opłaca ich konkurencja i wtedy ich poczynania są zrozumiałe.

PS2. VW/audi/seata. Odpadają. Za drogie. Lub nie spełnia jeśli jest cena, podstawowego założenia - wielkość bagażnika (kombi i musi być duży). Przez chwilę byłem zainteresowany Laguną w kombi. Zrobili super cenę, ale bagażnik tylko 400 litrów (wielkość rzeczywista). Także Laguna odpadła. I znowu na placu boju pozostała O2FL i cee'd.

Komentarz

Pracuję...