Koszty użytkowania 1,4TSI i 1,8TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aniam111
    Rider
    • 2009
    • 436

Przecież masz w konfiguratorze podane wersje wyposażenia. Wystarczy przeczytać co posiadają i wybrać czy jest ok czy szukasz czegoś więcej. Za taką kwotę to minimum wersja Elegance jak mniemam. Chyba że doposażona Ambiente.
    AniaM
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
    O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• Yarek
      Elegance
      • 2005
      • 992

Czy O2FL Kombi 1,8TSI według konfiguracji za 97.000,00 jest golasem czy wypasiona wersja. Muszę złapać jakiś punkt odniesienia.
      Oto punkt odniesienia: jest to wersja która pozwala uzyskać spore rabaty.

A czytając ten wątek, mam wrażenie że lubisz przed sobą piętrzyć kłopoty.
      . pzdr Jarek
      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• dankat
        Classic
        • 2010
        • 33

Zamieszczone przez Yarek

Spore rabaty 12?, 15?, 20? tysięcy.

Czy możesz rozwinąć swoja myśl.

Komentarz

• Yarek
          Elegance
          • 2005
          • 992

Zamieszczone przez dankat
          Zamieszczone przez Yarek
          Spore rabaty 12?, 15?, 20? tysięcy.
          Czy możesz rozwinąć swoja myśl.
          Zamieszczone przez Maicroft
          Tak wszyscy narzekaja na cene, jak komus ktos tu napisze ze za tyle da sie kupic to mu odpowiadaja ze jest glupi i ze to niemozliwe. :lol:

W 10 minut na tym forum mozna znalezc kilka kontaktow gdzie cena na auto robi sie na tyle ciekawa, ze warto wydac 200zl na pociag i kolejne 200zl na paliwo zeby wrocic autem i poswiecic nawet 1 dzien urlopu, ktory i tak trzeba najczesciej wykorzystac przy odbiorze auta zeby zaoszczedzic na OII kwoty rzedu 15-20tys od ceny katalogowej.
          :roll:
          . pzdr Jarek
          aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• dankat
            Classic
            • 2010
            • 33

Na początku napisałem do 3 forumowych dilerów. Odpowiedział jeden. Cena (upust) w porównaniu do tego co otrzymuje w zachodniopomorskim i pomorskim atrakcyjna. Ale jeszcze sporo jej brakuje do tej co Ty podajesz.
            Yarek Moja wcześniejsza wypowiedź. No to wychodzi, że ja pechowiec jakiś jestem.

Komentarz

• Leniwiec
              Rider
              • 2009
              • 624
              • Octavia IV (NX3)
              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

dankat, jeśli dostałeś ofertę od danielcia i nie jesteś zadowolony, to zamów tam gdzie Ci dali jeszcze lepszą cenę. Albo się lepiej targuj :twisted:
              Nikt tego za Ciebie nie załatwi ani nie poda gotowej recepty. Bo takiej nie ma.

Mi się opłacało jechać do danielcia do Krakowa po auto, bo lokalnie nikt na Dolnym Śląsku nie był w stanie (lub nie chciał) dać tak dobrej ceny.
              Pozdro

Komentarz

• KiLeRrosS
                Drive
                • 2008
                • 60

Kraków-danielcio na dzisiaj bije na twarz ceny w salonach w mojej okolicy, więc kolego dankat - jeśli potrzebujesz lepszych rabatów musisz chyba spojrzeć na Citroena/Renault/Peugeot :twisted: Tam do auta w cenie Octavii '09 dostaniesz ze 30tysi ...
                Skoda ma takie ceny, a nie inne. Jeśli nie akceptujesz ceny, najwidoczniej przyszła pora na weryfikację budżetu/wymagań 8)
                kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @

Komentarz

• dankat
                  Classic
                  • 2010
                  • 33

Zamieszczone przez KiLeRrosS
                  Kraków-danielcio na dzisiaj bije na twarz ceny w salonach w mojej okolicy, więc kolego dankat - jeśli potrzebujesz lepszych rabatów musisz chyba spojrzeć na Citroena/Renault/Peugeot :twisted: Tam do auta w cenie Octavii '09 dostaniesz ze 30tysi ...
                  Skoda ma takie ceny, a nie inne. Jeśli nie akceptujesz ceny, najwidoczniej przyszła pora na weryfikację budżetu/wymagań 8)
                  Oferta którą otrzymałem jako najlepszą, od strony finansowej dla mnie jest ok. Ale zawsze jest możliwość ugrania czegoś lepszego. Salony w mojej okolicy to osobna historia. Dla nich rabat 2000 zł to szczyt dobroci dla kupującego. Poza tym coś mi mówi, że jak ostatecznie padnie na O2FL to wycieczkę do Krakowa mam murowaną.
                  Generalnie wkurza mnie podejście Skody (SAP, salony). Mają pewnego klienta (tak na 90% w tej chwili). Chce "wypasione" autko, a oni albo robią ze mnie idiotę, albo olewają. A podobno sprzedaż samochodów w kraju dramatycznie spada. Sprzedawcy w salonach to kartofle sprzedawać powinni. Najpierw oferują dodatki i jedyne na co ich stać to podać cenę. Jak się człowiek zapyta jak to działa to "bajki" opowiadają. Jeśli mam wydać dodatkowe kilka tysięcy. To chce wiedzieć jak to działa. Czy ten dodatkowy wydatek ma dla mnie sens. Tak jak już wcześniej pisałem SAP i salony skutecznie zniechęcają mnie do zakupu. Gdyby nie to forum (pozytywne opinie o 1,8TSI), to pewnie już dawno bym zrezygnował z O2

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

dankat, prawda jest taka, że jak widzisz (niestety) łaski ze swoim zakupem nie robisz, może tak jak już sugerowałem idź po prostu gdzie indziej, tam gdzie Cię dopieszczą, bo tutaj przewiduje mnóstwo narzekań na serwis po zakupie i poco Ci to :idea:
                    A jeżeli mimo wszystko upierasz się przy Skodzie, to po prostu przestań marudzić, na dobrą sprawę wszystko wiesz i pozostało tylko albo kupić auto albo nie.

[ Dodano: Nie 07 Mar, 10 17:25 ]
                    poczytaj sobie ten wątek:

i zobacz sobie jak się zmienia zdanie na temat auta i marki, która z najlepszej na świecie staje się już nie taka dobra, przy Twoich wątpliwościach, obawiam się, że możesz dołączyć do tego chórku.
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• voltar
                      L&K
                      • 2009
                      • 1107
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

[quote][quote="dankat"]
                      Zamieszczone przez Maicroft
                      dankat,

PS. Miałem kolejny "kontakt" z SAP. Określę to jednym słowem z całą odpowiedzialnością IDIOCI. No chyba, że opłaca ich konkurencja i wtedy ich poczynania są zrozumiałe.
                      quote]
                      Tu sie niestety z kolega zgodze ... przyklad ? Formularz kontaktu/umowienia jazdy probnej - ciagle nie zawiera jakzed waznej rubryki / pola - rodzaj silnika ...
                      SAP mial wielokrotnie zwracana na to uwage i co dalej olewaja klienta.
                      Najwyrazniej SAP ciagle mysli ze sprzedaje 2-3 rodzaje ziemniakow i klientowi wszystko jedno ...

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

A co za roznica czy ten 1.8TSI bedzie siedzial w Golfie, Leonie, czy Octavi albo nawet Passacie. Wrazenia sa podobne, zaden problem sprawdzic gdzies indziej i nawet tam zostac jak sie spodoba
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• KiLeRrosS
                          Drive
                          • 2008
                          • 60

Z salonami i podejściem do klienta tak już u nas jest (ciulowo). Odnoszę wrażenie że "salonowi sprzedawcy" mieliby problem sprzedać worek ziemniaków na giełdzie warzywnej.
                          Jak ja się rozglądałem za autem, przejechałem się 1.9TDI - dla mnie to "mułek" , ale oceniłem mniej więcej jak się prowadzi, hamuje, jak wykonana etc. Niestety, super sprzedawca z salonu nie miał pojęcia jakie informacje pojawiają się na Maxidocie :!: , a co gorsza - o zgrozo - jak się nim posługiwać! W tym momencie załamałem się i zaufałem w 100% temu oto forum. Nigdy nie jechałem 1.8TSI, nigdy nie jechałem automatem, tym bardziej DSG - ślepo jak kopalniany koń uwierzyłem :wink: I powiem Ci, kolego dankat - cholernie było warto
                          Jedynie czego żałuje, to że w tamtym okresie nie było RS-a z kratką, bo mocy jakoś tak mi mało w tym 1.8 :twisted:

Najprościej, tak jak koledzy wcześniej pisali - wyszukaj na forum kogoś z Twoich okolic, kto już posiada 1.8TSI (jeśli nam nie wierzysz, że ładnie toto jeździ).
                          Jak na razie nie widziałem jeszcze tego silnika w żadnym z kilku odwiedzonych salonów (w Octavii, bo w Yeti czy Superbie skubańce mają).

P.S. Tytuł tematu jest o kosztach, więc przy okazji wtrącę swoje trzy grosze. Auto mam 9ty miesiąc, przeszło pierwszy przegląd QG1 (28kkm) i do tej pory żadnych kosztów poza dolewaniem oleju nie ma. Przegląd jakieś tam śmieszne 600zł (olej miałem swój). Do chwili obecnej dwa razy była wymieniana padnięta cewka zapłonowa (gwarancja), poza tym wszystko gra i buczy tak jak powinno. Niestety u mnie z DSG niesprawna cewka = laweta (ale to Assistance Skody płaci, więc mnie to nie interesuje).
                          kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @

Komentarz

• dankat
                            Classic
                            • 2010
                            • 33

Z salonami i podejściem do klienta tak już u nas jest (ciulowo). ... sprzedawca z salonu nie miał pojęcia jakie informacje pojawiają się na Maxidocie :!: , a co gorsza - o zgrozo - jak się nim posługiwać! W tym momencie załamałem się i zaufałem w 100% temu oto forum.
                            Odczucia mamy podobne i to przeraża mnie. To w końcu nie worek kartofli tylko samochód za duże pieniądze. Jeśli się nie przejadę 1,8TSI to nici z zakupu. W przyszłym tygodniu mam mieć taką okazję.

PS. Ciekawe, kogo trzeba znać w SAP/salonie aby bez problemu przejechać się wybranym autkiem. Uzyskać odpowiedzi na zadane pytania. Ile trzeba dać w kopercie. Jeśli ktoś w SAP/salon jest na forum to proszę o kontakt.

Komentarz

• arekban
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 208

[
                              Odczucia mamy podobne i to przeraża mnie. To w końcu nie worek kartofli tylko samochód za duże pieniądze. Jeśli się nie przejadę 1,8TSI to nici z zakupu. W przyszłym tygodniu mam mieć taką okazję.
                              Jeśli dealer chce to może ! Wczoraj jechałem 1.8 TSI z DGS w Kaliszu bo tylko takie DSG udało mi się dopaść. Ostatnio mają co tydzień inne Octavie do testów wypozyczone od SAP Poznań. W tamtym tygodniu stał biały RS ala Dubai

Moje wrażenia - bardzo pozytywne. Pierwszy raz jechałem autem z DSG - poprostu bajka. Pedał w podłodze, tryb manualny, zmieniam biegi i tylko wyświetlacz i wskazówka obrotomierza mi pokazuje że bieg się zmienił. W samochodzi cichutko i komfortowo (poprzednio jezdziłem Oplami)
                              Jeden odcinek drogi szybszy z kilkukrotnym pedałem w podłodze i 130km/h - średnia spalania na komputerze 11,5 l/100km. Drugi odcinek wolniejszy ok 70 km/h - średnia spalania 6,3 l/100km

To że moje auto bedzie miało DSG to już przesądzone, ale miało być 1.4 TSI.
                              Po wczorajszej jezdzie głowe jednak mi zaprząta 1.8.
                              Koledzy jaka może być realna róźnica w spalaniu pomiędzy 1.4 a 1.8 ? Czy zamknie sie faktycznie róźnicą 1 litra jak na papierze ?
                              Czy sądzicie że w 1.4 będzie równie cicho jak w 1.8 ?

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez arekban
                                Koledzy jaka może być realna róźnica w spalaniu pomiędzy 1.4 a
                                1.8 ? Czy zamknie sie faktycznie róźnicą 1 litra jak na papierze ?
                                załóż sobie ze 2L
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• winni77
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2183
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Uzyskać odpowiedzi na zadane pytania.
                                  Jeśli masz jakieś pytania, na które w salonie nie są w stanie odpowiedzieć możesz zawsze pytać tutaj. Chyba ciężko będzie o bardzie fachowo-praktyczne porady/odpowiedzi.
                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• voltar
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1107
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                    załóż sobie ze 2L
                                    Z tego co koledzy pisali to raczej 1 L pomiedzy 1.4 a 1.8
                                    2 L roznicy to bym sobie zalozyl przy porownaniu z TDI.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• winni77
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2183
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

voltar, a może po prostu odwiedzisz motostat?
                                      Mój "Batmobil"

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez voltar
                                        Zamieszczone przez szkoda
                                        załóż sobie ze 2L
                                        Z tego co koledzy pisali to raczej 1 L pomiedzy 1.4 a 1.8
                                        2 L roznicy to bym sobie zalozyl przy porownaniu z TDI.
                                        i dlatego jak się założy 2L to powinno się uniknać ewentualnego rozczarowania.
                                        ten silnik jednak prowokuje do mocniejszego deptania :idea:
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

szkoda, Pawel ale my jestesmy na forum kapelusznikow, ekodriverow i kropelkowcow :twisted:

Tu nikt nie depcze, wszyscy zakladaja ile da sie przepchnac samochod, zeby nie zuzyl nawet kropli paliwa, a klima to zbedny wynalazlek ktory zabiera cenne KM i jeszcze cenniejsze krople paliwa
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• olus
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 137

co do glosnosci, to zalezy z jakimi predkosciami lubisz jezdzic no i czy na D czy S :twisted:

jesli szybciej to przyda sie 1.8
                                            have no fear BMN is here :>

www.seat-racing.pl

Komentarz

• rufus295
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 71

To że moje auto bedzie miało DSG to już przesądzone, ale miało być 1.4 TSI.
                                              Po wczorajszej jezdzie głowe jednak mi zaprząta 1.8.
                                              Powiem Ci co wiem na 100%. Olej ten litr czy dwa, jak nie weźmiesz 1.8 to będziesz żałował na bank. Trzeba było nie jeździć to by nie było dylematów :lol: . Ja jeździłem tylko 1.8 i nawet nie próbuję 1.4 bo to by było od dupy strony, bo albo zaczynam od 1.2 i jak mi za mało to idę wyżej , albo zostaję przy tym co mi się podoba :wink:

Komentarz

• winni77
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2183
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

I znów zeszliśmy do tematu spalania :evil:, a przecież nie o tym jest temat.
                                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• Gemini
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 35

Zamieszczone przez rufus295
                                                  Powiem Ci co wiem na 100%. Olej ten litr czy dwa, jak nie weźmiesz 1.8 to będziesz żałował na bank. Trzeba było nie jeździć to by nie było dylematów . Ja jeździłem tylko 1.8 i nawet nie próbuję 1.4 bo to by było od dupy strony, bo albo zaczynam od 1.2 i jak mi za mało to idę wyżej , albo zostaję przy tym co mi się podoba
                                                  Zgadzam sie - ja nawet nie chciałem jeździć 1.4 - za bardzo sie bałem, że mi się spodoba :P Wrażenia podczas jazdy próbnej są tylko chwilowe, później okazuje się, że w wielu sytuacjach mocy mogłoby być więcej :diabelski_usmiech
                                                  Dlatego będę brał w ciemno 1.8 (no może nie w ciemno - bo po wnikliwym studiowaniu forum )
                                                  Miała być Octavia 2 FL 1.8 TSI DSG
                                                  Jest Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 :diabelski_usmiech

Pozdrowienia
                                                  Gemini

Komentarz

• perfex
                                                    L&K
                                                    • 2005
                                                    • 1117

Auto mam 9ty miesiąc, przeszło pierwszy przegląd QG1 (28kkm) i do tej pory żadnych kosztów poza dolewaniem oleju nie ma. Przegląd jakieś tam śmieszne 600zł (olej miałem swój). Do chwili obecnej dwa razy była wymieniana padnięta cewka zapłonowa (gwarancja), poza tym wszystko gra i buczy tak jak powinno. Niestety u mnie z DSG niesprawna cewka = laweta (ale to Assistance Skody płaci, więc mnie to nie interesuje).
                                                    Znaczy masz 9-miesięczny samochód, który w tym czasie 2 razy podróżował do ASO na lawecie :?: :!: :shock: No... to hmm... no... superbezawaryjnym to bym go nie określił 1 :lol
                                                    Pozdrawiam
                                                    perfex

Octavia HTP

Komentarz

Pracuję...