Zużycie oleju w silnikach TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VoMi7
    Classic
    • 2005
    • 11

Zamieszczone przez Maru 123
    i tak któregoś dnia na spokojnie usiadłem sobie na tarasie spojrzałem na swoją octavkę, umytą ,czystą pewną i dobrze mi znaną
    Maru 123, bezcenne
  • Yarek
    Elegance
    • 2005
    • 992

U mnie w 1.8TSI (CDAA) po przebiegu 12.000km musiałem dolać prawie 0,7 litra. Oczywiście mieści się to w normach, i jak na silnik z turbosprężarką jest w miarę normalne, ale chciałem zapytać jak to wygląda w innych TSI - w 1.4, 1.8 i 2.0?
    . pzdr Jarek
    aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• slawko007
      Drive
      S_OCP Member
      • 2008
      • 65

Yarek Ja podobnie ale już po 10kkm wlałem cały litr co moim zdaniem jest normalne przy pierwszych 10kkm ze względu na docieranie się silnika. Czekam na kolejne 10 kkm i mam nadzieję że zużycie to będzie mniejsze niż w mojej przedniej BKD
      slawko007

Komentarz

• granacik
        Ambiente
        • 2009
        • 249

Ja po przejechaniu trochę ponad 4000 musiałem już dolać 1l. Dam sobie czas do 10 000 km potem chyba będę reklamował w ASO tylko nie wiem czy cokolwiek zrobią w końcu chyba cały czas mieszczę się w normie. Mowa o 1.8 TSI CDAA

Komentarz

• Psycho Dad
          Rider
          • 2009
          • 629

Ja przekręciłem 12000 km ... na razie nic nie dolewałam
          Jak dla mnie dużo zależy od egzemplarza i właściciela .
          1.8tsi
          Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Marcinooo
            Rider
            • 2009
            • 332

Ja przejechałem 4 tys km (1.4 TSI) i poziom oleju mam na odpowiednim poziomie - nie dolewałem ani kropli.

Komentarz

• Yarek
              Elegance
              • 2005
              • 992

Może dopisujcie w swojej wypowiedzi o jaki silnik chodzi - może się przydać w przyszłości, gdy na przykład zmienicie auto i nie będzie można sprawdzić w profilu o czym piszecie
              . pzdr Jarek

Komentarz

• KiLeRrosS
                Drive
                • 2008
                • 60

Yarek
                Moderatorr

Że tak sobie zażartuje - SZUKAJ nie boli! Jako moderatorowi - proponuję samobiczowanie :twisted:

Oto mój temat o zużyciu w 1.8TSI:

Do swojego 1.8TSI do chwili obecnej (27.800km) dolałem, jak dobrze liczę 8 (słownie OSIEM) litrów oleju. W zależności od stylu jazdy zużycie waha się od 2-3L/10.000km.
                Reklamacja w ASO odrzucona - zużycie mieści się w normach (przypomnę, normy to 0,5L/1kkm, czyli 5L/10kkm).

Obecnie mam na Maxi-Dot'cie "Service now!" (QG1) - ale po cholerę wymieniać olej, skoro wchodzi jakieś 4,5L. No ale ja to jestem jakiś inny przypadek :cry:
                kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @

Komentarz

• _tm_
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2333
                  • Superb III (3V3)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez granacik
                  Ja po przejechaniu trochę ponad 4000 musiałem już dolać 1l. Dam sobie czas do 10 000 km potem chyba będę reklamował w ASO tylko nie wiem czy cokolwiek zrobią w końcu chyba cały czas mieszczę się w normie.
                  Ja w moim 1.8TSI musiałem dolać 1l po 3500km. Czytałem na jakimś forum (chyba Leona), że też im TSI brały olej, ale po zmianie na Motula jego zużycie zdecydowanie spadło, więc mam zamiar też spróbować jak będzie u mnie na Motulu.
                  S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                  Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                  -------------------------------------------------------------------------
                  O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                  O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                  O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• KiLeRrosS
                    Drive
                    • 2008
                    • 60

Szkoda że szybciej tym Motulem się nie zainteresowałem, bo ja ze swoim zużyciem olej kupuję baniakami 4L + 1L gratis. Także i tak mam jeszcze w zapasie chyba z 6L Mobila - a tu we Wt na przegląd już się umówiłem :?
                    Ale widzę kolego _tm_ że zużycie masz równie fascynujące - więc witaj w klubie żrących 1.8TSI. A jednak nie jestem sam :!: :yay:

Edit:
                    _tm_ - mamy identyczne wersje - kombi 1.8TSI CDAA z DSG-7 Ambiente +Columbus, tyle, że moja jest z lipca - może to połączenie (1.8TSI+DSG) ma jakieś znaczenie tym zużyciu?

Komentarz

• _tm_
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 2333
                      • Superb III (3V3)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez KiLeRrosS
                      Szkoda że szybciej tym Motulem się nie zainteresowałem, bo ja ze swoim zużyciem olej kupuję baniakami 4L + 1L gratis. Także i tak mam jeszcze w zapasie chyba z 6L Mobila - a tu we Wt na przegląd już się umówiłem :?
                      Ale widzę kolego _tm_ że zużycie masz równie fascynujące - więc witaj w klubie żrących 1.8TSI. A jednak nie jestem sam :!: :yay:
                      Mam nadzieję, że po przejechaniu z 15kkm lub zamianie na Motula zużycie spadnie. A jak nie to nie będę się tym przejmował. Nie robię aż tak dużych przebiegów, żebym miał zbankrutować przez zakup oleju, więc zamiast się bujać z ASO będę sobie po prostu olej dolewał .

Komentarz

• Yarek
                        Elegance
                        • 2005
                        • 992

Yarek
                        Moderatorr
                        Że tak sobie zażartuje - SZUKAJ nie boli! Jako moderatorowi - proponuję samobiczowanie :twisted:
                        Tamten temat oczywiście już czytałem, ale jak sam tytuł wskazuje są tam informacje właściwie jedynie na temat Twojego problemu ze zbyt dużym zużyciem oleju i trochę o zużyciu w innych 1.8TSI.

A mnie interesuje całość gamy TSI w octavkach, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Więc chyba mogę odpuścić to samobiczowanie

Koniec OT.
                        . pzdr Jarek

Komentarz

• KiLeRrosS
                          Drive
                          • 2008
                          • 60

_tm_
                          Hm, jak mało jeździsz to pewnie trochę potrwa zanim dokulasz do tych 15kkm :? No nic, pewnie ja szybciej tego Motula przetestuję.
                          Możesz podać linka z forum Leona o tym zużyciu?

Yarek
                          żartowałem przecie 8)
                          2.0TSI w wydaniu Golf GTI ma normę 1L/1kkm i podobno nietrudno się zbliżyć przy pałowaniu - także wydaje mi się że spore zużycie jest w miarę normalne w silnikach TSI.

Komentarz

• _tm_
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 2333
                            • Superb III (3V3)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Możesz podać linka z forum Leona o tym zużyciu?

Komentarz

• Yarek
                              Elegance
                              • 2005
                              • 992

2.0TSI w wydaniu Golf GTI ma normę 1L/1kkm i podobno nietrudno się zbliżyć przy pałowaniu - także wydaje mi się że spore zużycie jest w miarę normalne w silnikach TSI.
                              No właśnie ze względu na 2.0TSI głównie założyłem ten wątek. Znajomy ma Scirocco 2.0TSI i na fabrycznie zalanym oleju zużycie było minimalne, właścwie nie trzeba było nic dolać przez 15kkm, a teraz po zalaniu Motula w ogóle nic nie ubywa.
                              Zacząłem się więc zastanawiać, czy przypadkiem 1.8 nie jest najbardziej olejożerne z całej gamy nowych TSI...
                              Pewnie sam przy przeglądzie zaleję Motula 504.00 i spodziewam się tak jak w poprzednich moich autach z turbosprężarką spadku zużycia.

Edit:
                              _tm_ - mamy identyczne wersje - kombi 1.8TSI CDAA z DSG-7 Ambiente +Columbus, tyle, że moja jest z lipca - może to połączenie (1.8TSI+DSG) ma jakieś znaczenie tym zużyciu?
                              Raczej nie jest to regułą, bo ja przy takiej samej kombinacji silnik/skrzynia mam zużycie oleju dużo mniejsze niż Wy.
                              . pzdr Jarek

Komentarz

• KiLeRrosS
                                Drive
                                • 2008
                                • 60

Chłopaki na forum leona faktycznie tego motula chwalą. Ja też zapewne niedługo przejdę na niego.
                                A zużycie tak jak piszą (oni głównie o 2.0TSI) i tak jak widzę u siebie - ostro butujesz, to masz spore ubytki oliwy :evil:

_tm_
                                Dzięki za linka, lektura podniosła mnie na duchu.

Komentarz

• Yarek
                                  Elegance
                                  • 2005
                                  • 992

Chłopaki na forum leona faktycznie tego motula chwalą. Ja też zapewne niedługo przejdę na niego.
                                  A zużycie tak jak piszą (oni głównie o 2.0TSI) i tak jak widzę u siebie - ostro butujesz, to masz spore ubytki oliwy :evil:

_tm_
                                  Dzięki za linka, lektura podniosła mnie na duchu.
                                  Z tego co widzę, to oni tam piszą o 2.0TFSI...
                                  A co do zwiększonego zużycia oleju przy butowaniu - to jasne jak słońce
                                  . pzdr Jarek

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Yarek
                                    A co do zwiększonego zużycia oleju przy butowaniu - to jasne jak słońce
                                    No więc właśnie, może powinniśmy pisać również o stylu jazdy w odniesieniu do zużycia? Byłby większy sens.

Pierwsze 1600km przejechałem na oryginale (oczywiście spokojna jazda bo na dotarciu) - bez dolewek. Teraz mam już ponad 6kkm, czyli ok 4,5kkm na Motulu i jak mi mechanik zalał pod górną kreskę, tak cały czas jest. Generalnie jeżdżę spokojnie i nie butuję za często, bo niestety nie ma za bardzo możliwości...

(1.4 TSI CAXA)
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• west
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 40

W moim 1.8 Tsi, przebieg 25kkm, olej castrol coś tam, styl jazdy spoko - zużycie 1,5 l. to tak dla statystyki.
                                      west OII FL Combi 1.8 Tsi

Komentarz

• loyd
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2342

Może mi ktoś napisać co to jest ten "motul" ?

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 138

W moim 1.4TSI przebieg ponad 5000km, poziom niezienny do nowoci. Nie dolewałem ani kropli. Mam nadzieje ze tak wytrzyma dl QG1 LL.

Komentarz

• loru
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4286
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Może mi ktoś napisać co to jest ten "motul" ?

rozbawiłeś mnie, to olej

O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• loyd
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2342

I jest lepszy od Castrola czy innych "znanych" marek ?

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 362

Re: Zużycie oleju w silnikach TSI

Zamieszczone przez Yarek
                                                U mnie w 1.8TSI (CDAA) po przebiegu 12.000km musiałem dolać prawie 0,7 litra. Oczywiście mieści się to w normach, i jak na silnik z turbosprężarką jest w miarę normalne, ale chciałem zapytać jak to wygląda w innych TSI - w 1.4, 1.8 i 2.0?
                                                ale to 0.7 l dolaleś żeby mieć poziom maksymalny, czy żeby mieścił się miedzy kreskami.

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 138

Zamieszczone przez loyd
                                                  I jest lepszy od Castrola czy innych "znanych" marek ?
                                                  Podobno najlepszy do Skody z QG1 LL jest Mobil 1 5W/30 Formuła ESP jako kolejny polecany jest Castrol Edge 5W/30.

Informacja uzyskana z kilku salonów Skody i VW. Osobiscie skłaniam sie na Mobil.

Komentarz

Pracuję...