Zamieszczone przez Maru 123
Zużycie oleju w silnikach TSI
Zwiń
X
-
Zużycie oleju w silnikach TSI
U mnie w 1.8TSI (CDAA) po przebiegu 12.000km musiałem dolać prawie 0,7 litra. Oczywiście mieści się to w normach, i jak na silnik z turbosprężarką jest w miarę normalne, ale chciałem zapytać jak to wygląda w innych TSI - w 1.4, 1.8 i 2.0?. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
-
-
Yarek
Moderatorr
Że tak sobie zażartuje - SZUKAJ nie boli! Jako moderatorowi - proponuję samobiczowanie :twisted:
Oto mój temat o zużyciu w 1.8TSI:
Do swojego 1.8TSI do chwili obecnej (27.800km) dolałem, jak dobrze liczę 8 (słownie OSIEM) litrów oleju. W zależności od stylu jazdy zużycie waha się od 2-3L/10.000km.
Reklamacja w ASO odrzucona - zużycie mieści się w normach (przypomnę, normy to 0,5L/1kkm, czyli 5L/10kkm).
Obecnie mam na Maxi-Dot'cie "Service now!" (QG1) - ale po cholerę wymieniać olej, skoro wchodzi jakieś 4,5L. No ale ja to jestem jakiś inny przypadek :cry:kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez granacikJa po przejechaniu trochę ponad 4000 musiałem już dolać 1l. Dam sobie czas do 10 000 km potem chyba będę reklamował w ASO tylko nie wiem czy cokolwiek zrobią w końcu chyba cały czas mieszczę się w normie.
Komentarz
-
Szkoda że szybciej tym Motulem się nie zainteresowałem, bo ja ze swoim zużyciem olej kupuję baniakami 4L + 1L gratis. Także i tak mam jeszcze w zapasie chyba z 6L Mobila - a tu we Wt na przegląd już się umówiłem :?
Ale widzę kolego _tm_ że zużycie masz równie fascynujące - więc witaj w klubie żrących 1.8TSI. A jednak nie jestem sam :!: :yay:
Edit:
_tm_ - mamy identyczne wersje - kombi 1.8TSI CDAA z DSG-7 Ambiente +Columbus, tyle, że moja jest z lipca - może to połączenie (1.8TSI+DSG) ma jakieś znaczenie tym zużyciu?kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez KiLeRrosSSzkoda że szybciej tym Motulem się nie zainteresowałem, bo ja ze swoim zużyciem olej kupuję baniakami 4L + 1L gratis. Także i tak mam jeszcze w zapasie chyba z 6L Mobila - a tu we Wt na przegląd już się umówiłem :?
Ale widzę kolego _tm_ że zużycie masz równie fascynujące - więc witaj w klubie żrących 1.8TSI. A jednak nie jestem sam :!: :yay:
Komentarz
-
Zamieszczone przez KiLeRrosSYarek
Moderatorr
Że tak sobie zażartuje - SZUKAJ nie boli! Jako moderatorowi - proponuję samobiczowanie :twisted:
A mnie interesuje całość gamy TSI w octavkach, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Więc chyba mogę odpuścić to samobiczowanie
Koniec OT.. pzdr Jarek
Komentarz
-
-
_tm_
Hm, jak mało jeździsz to pewnie trochę potrwa zanim dokulasz do tych 15kkm :? No nic, pewnie ja szybciej tego Motula przetestuję.
Możesz podać linka z forum Leona o tym zużyciu?
Yarek
żartowałem przecie 8)
2.0TSI w wydaniu Golf GTI ma normę 1L/1kkm i podobno nietrudno się zbliżyć przy pałowaniu - także wydaje mi się że spore zużycie jest w miarę normalne w silnikach TSI.kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KiLeRrosS2.0TSI w wydaniu Golf GTI ma normę 1L/1kkm i podobno nietrudno się zbliżyć przy pałowaniu - także wydaje mi się że spore zużycie jest w miarę normalne w silnikach TSI.
Zacząłem się więc zastanawiać, czy przypadkiem 1.8 nie jest najbardziej olejożerne z całej gamy nowych TSI...
Pewnie sam przy przeglądzie zaleję Motula 504.00 i spodziewam się tak jak w poprzednich moich autach z turbosprężarką spadku zużycia.
Zamieszczone przez KiLeRrosSEdit:
_tm_ - mamy identyczne wersje - kombi 1.8TSI CDAA z DSG-7 Ambiente +Columbus, tyle, że moja jest z lipca - może to połączenie (1.8TSI+DSG) ma jakieś znaczenie tym zużyciu?. pzdr Jarek
Komentarz
-
-
Chłopaki na forum leona faktycznie tego motula chwalą. Ja też zapewne niedługo przejdę na niego.
A zużycie tak jak piszą (oni głównie o 2.0TSI) i tak jak widzę u siebie - ostro butujesz, to masz spore ubytki oliwy :evil:
_tm_
Dzięki za linka, lektura podniosła mnie na duchu.kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KiLeRrosSChłopaki na forum leona faktycznie tego motula chwalą. Ja też zapewne niedługo przejdę na niego.
A zużycie tak jak piszą (oni głównie o 2.0TSI) i tak jak widzę u siebie - ostro butujesz, to masz spore ubytki oliwy :evil:
_tm_
Dzięki za linka, lektura podniosła mnie na duchu.
A co do zwiększonego zużycia oleju przy butowaniu - to jasne jak słońce. pzdr Jarek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YarekA co do zwiększonego zużycia oleju przy butowaniu - to jasne jak słońce
Pierwsze 1600km przejechałem na oryginale (oczywiście spokojna jazda bo na dotarciu) - bez dolewek. Teraz mam już ponad 6kkm, czyli ok 4,5kkm na Motulu i jak mi mechanik zalał pod górną kreskę, tak cały czas jest. Generalnie jeżdżę spokojnie i nie butuję za często, bo niestety nie ma za bardzo możliwości...
(1.4 TSI CAXA)
Komentarz
-
-
Re: Zużycie oleju w silnikach TSI
Zamieszczone przez YarekU mnie w 1.8TSI (CDAA) po przebiegu 12.000km musiałem dolać prawie 0,7 litra. Oczywiście mieści się to w normach, i jak na silnik z turbosprężarką jest w miarę normalne, ale chciałem zapytać jak to wygląda w innych TSI - w 1.4, 1.8 i 2.0?
Komentarz
-
Komentarz