[O1] Fotelik 15-36kg - opinia użytkowników 3 modeli

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mksi
    Drive
    • 2009
    • 45

Witam.nie mogę otworzyć prawych tylnich drzwi, przy próbie otworzenia z wewnątrz, cycek podnosi się po puszczeniu klamki opada mimo iż klamka wydaje się wyciągnięta do oporu. Przy centralnym zamku nic się nie dzieje. Pomocy
  • Ths
    Rider
    • 2007
    • 317

Witam
    Czy ktoś posiada w Octavii I jeden z wymienionych fotelików:

CASUALPLAY Protector
    CYBEX Solution X
    CONCORD Lift Evo

Czy fotelik pasuje idealnie do oparcia? Który będzie bardziej funkcjonalny?

Proszę o opinię użytkowników

Z mojej strony mogę powiedzieć że fotelik, który obecnie użytkuje Chicco Key 1 X-Plus idealnie pasuje do tylnej kanapy tzn spód i oparcie dolega do siedzeń (w przeciwieństwie do nowego Lancera sedan gdzie między oparciem jest przerwa)

Komentarz

• laurin
      Rider
      • 2009
      • 727

Mam Concord Lift evo

Fotelik jest dość wysoki więc zagłówek trzeba przekręcić tyłem do przodu - wtedy lepiej przylega do siedzenia.

Ja dodatkowo przypinam fotelik do zagłówka żeby nie latał po samochodzie.

Generalnie fotelik jest bardzo dobry, zapewnia dobrą ochronę dla dziecka, jest stabilny w porównaniu do innych ( część pionowa nie jest podatna na wyginanie boczne)

Mam nadzieję, że moja królewna nigdy nie będzie musiała go testować

Polecam

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14888
        • Octavia IV (NX3)

Ja mam MAXI COSI RODI XR

moja pociecha go uwielbia.

Zamieszczone przez laurin
        dodatkowo przypinam fotelik do zagłówka żeby nie latał po samochodzie.
        ,
        też tak mam

Fotelik jest dość wysoki więc zagłówek trzeba przekręcić tyłem do przodu - wtedy lepiej przylega do siedzenia.
        pewnie będzie tak samo.

Mam nadzieję, że moja królewna nigdy nie będzie musiała go testować
        tego życzmy sobie wszyscy.
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• 4kwiatek
          Ambiente
          • 2008
          • 228

Hi...

Mam Cybex Solution X-Fix (z Isofixem). Trochę kłopotu sprawia pierwsze zapięcie Isofixa - dodane są dodatkowe prowadnice z plastiku ktore trzeba zaczepić, a ta blizej drzwi wymaga trochę wysiłku żeby weszła w oparcie. Po zatrzaśnieciu - jest już bardzo dobrze - trzeba tylko podnieść zagłówek kanapy bo przeszkadza. Generalnie jestem zadowolony. Pociecha też zaakceptowała od razu.
          Kwiatek...

Komentarz

• Guguś
            L&K
            S_OCP Member
            • 2008
            • 1212

CONCORD Lift Evo

Zapomnij o spaniu dziecka podczas jazdy, prawie się nie uchyla.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• laurin
              Rider
              • 2009
              • 727

nie ma co przesadzać - z tyłu jest regulacja - w zupełności wystarcza do spania.
              W większości tego typu fotelików jest problem ze spaniem.

A i jeszcze dużym plusem tego fotelika jest jego wielkość - w zimę zero problemów ze dziecko sie nie mieści bo ma kurtkę. Ten jest szeroki i wysoki

Komentarz

• tom.tom
                Rider
                • 2009
                • 296

Koledzy, moim zdaniem zagadnienie "fotelik w Octavii 1" to porażka. To chyba główna wada naszych jedynek - mała ilość miejsca pomiędzy siedzeniami. Dla dziecka powyżej 4 lat, foteliki z bazą odpadają moim zdaniem - dziecko siedzące w takim foteliku ma stopy praktycznie dobite do przedniego fotela. W razie wypadku dziecko połamie nogi.

Ja sprzedałem foteliki z bazą i zamontowałem na isofix foteliki bez bazy. Taki fotelik jest bardziej "wbity" w oparcie i dziecko zyskuje 15 cm miejsca na nogi. Robilismy próby w sklepie z róznymi fotelikami i nasza mała pociecha bezdyskusyjnie wybierała foteliki bez bazy - mówi że wygodniej się jej siedzi. Podczas spania dziecku nieco leci głowa do przodu - to wada takiego rozwiązania, ale z tym jest zawsze problem. Nie da się pochylić fotelika gdy dziecko jest powyzej 3,5 - 4 lat, bo właśnie nie ma miejsca na nogi.

Poza tym pamiętajcie, że dziecko powyżej 15 kg nie może byc przypinane tymi małymi pasami fotelika - musi byc przypięte pasami samochodu. Czyli to, co dziecko ma za plecami, działa na nie podczas wypadku, dociskając dziecko od tyłu. Jeżeli fotelik z bazą waży np. 3 kg, to podczas zderzenia naciska na plecy dziecka z siłą 50 - 100 Kg !!!. pomyslcie o tym. Zapraszam na youtube do ogladnięcia testów zderzeniowych fotelików - zmieni się Wasze nastawienie do tematu. Popatrzcie np co się dzieje z dzieckiem w Cybexie. Generalnie foteliki 15 - 36 kg to wielka porażka.

Tomek
                Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• kbjanek
                  Rider
                  • 2009
                  • 381

tom.tom,
                  dodam jeszcze tylko info od kolegi handlujacymi fotelikami,
                  iz wszystkie testy kt chwala sie producenci fotelikow sa robione przy predkosci 50km/h przy zderzeniu czolowym.

Komentarz

• laurin
                    Rider
                    • 2009
                    • 727

Crash test też jest robiony przy ok 60 km/h (czołowe) i 50 km/h boczne więc nic w tym dziwnego ze foteliki tak testują...

Komentarz

• pic2ek
                      Rider
                      • 2007
                      • 624

PONIEDZIAŁKOWA UWAGA O 20:00 MA BYC POŚWIĘCONA FOTELIKOM DZIECIĘCYM - POLECAM. Zobaczyłem zwiastun i się troche przeraziłem.

[ Dodano: Pon 26 Kwi, 10 21:09 ]

Komentarz

• beso
                        Classic
                        • 2011
                        • 3

I tu trzeba przyznać trochę racji. My mamy fotelik Recaro Young Sport i on jest z przedziału uniwersalnego 9-36kg, ale już synek ma dwa i pół roczku, ale miejsca na nóżki to ma coraz mniej...

Komentarz

• pandzik
                          RS
                          • 2011
                          • 2254
                          • Seat

Zamieszczone przez pic2ek
                          PONIEDZIAŁKOWA UWAGA O 20:00 MA BYC POŚWIĘCONA FOTELIKOM DZIECIĘCYM - POLECAM. Zobaczyłem zwiastun i się troche przeraziłem.
                          [ Dodano: Pon 26 Kwi, 10 21:09 ]
                          http://uwaga.onet.pl/3265...i,reportaz.html
                          Wkurza mnie takie podejście firm.

Komentarz

Pracuję...