wymiana gałki do biegów - jak?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojzy
    Classic
    • 2006
    • 3

Czy można założyć gałkę OII do OI?
    Inna średnica otworu.

Komentarz

mozna, widac nawet wyzej na zdjeciach. Sam mam tak jak kolega neck99, i tez mam ramke wokoł Inne auto w srodku

Komentarz

• wojzy
        Classic
        • 2006
        • 3

Nie chodzi mi o ramkę, tylko o trzpień na którym osadzamy gałkę.
        W OII jest średnicy ok. 14 mm. natomiast w OI ok. 25.

Komentarz

inaczej:

uogolniajac calosc sklada sie z:

1. galeczki samej w sobie (to srebrne na samej gorze z legenda)
          2. jest to umieszczone na takim platisku na ktory potem przychodzi obejma mocujaca
          3. pkt 1 i 2 razem wchodzi na trzpien ktory jest okryty mieszkiem
          4. mieszek zapiety jest na ramce

czyli 4 elementy: galka + plastik na ktorej siedzi + mieszek + ramka

Aby zalozyc musisz:

-zdjac galke z plastiku i wcisnac go na ten od o1
          - odpiac mieszek z ramki z o2 i przykleic/szyc na ramke od 1

chyba niczego nie pokrecilem. Jak bedziesz dorabial mieszek na ramke od o1 to z przodu rob na styk, najlepiej szyj od gory (i tak przykryte pozniej wiec nie widac). Jak dasz za malo materialu to potem mozesz miec problem z 2 i 4 biegiem. W o2 sa one krótsze wiec mniej materialu na mieszek dali. Jak dasz na styk to bedzie w sam raz, i nawet jesli na poczatku bedzie sie mocno naciagac to po okolo tygodniu sie rozciagnie, w koncu to skóra

Komentarz

• neck99
            L&K
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1326

Zamieszczone przez lec
            Sam mam tak jak kolega neck99, i tez mam ramke wokoł Inne auto w srodku
            OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
            SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• wojzy
              Classic
              • 2006
              • 3

Dzięki za podpowiedzi,
              ale z mojej gałki /od II/ nie da się wyciągnąć środka, nawet w imadle.
              W I, gałka jest wciskana i mocowana objemką na ekemencie plastikowym,
              wciskanym przy wstecznym, o średnicy ok 25-30 mm.

Jest przed nami trochę wolnego to pokombinuję.
              W ostateczności są wiertła.

Miłego odpoczynku.

Komentarz

ten element plastikowy jest wciskany i ma na konu takie plastikowe wypustki zabezpieczajace przed wysynieciem sie tego z powrotem, generalnie trzeba to mocnow wdusic zeby wyciagnac. Pamietam ze tez sie z tym troche mocowalem.

Komentarz

• Pulse
                  Rider
                  • 2006
                  • 461

troche odgrzeje, ale mam maly problem. Mam nieoryginalna galke - poprzedni wlasciciel zmienil. Problem polega na tym ze galka jest dosyc luzna i czesto sie przekreca co poprzedni wlasciciel zrobil zle? Co powinienem zrobic zeby tak latwo sie nie obracala?
                  :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• ===Tomy===
                    Rider
                    • 2006
                    • 552

Zamieszczone przez Pulse
                    troche odgrzeje, ale mam maly problem. Mam nieoryginalna galke - poprzedni wlasciciel zmienil. Problem polega na tym ze galka jest dosyc luzna i czesto sie przekreca co poprzedni wlasciciel zrobil zle? Co powinienem zrobic zeby tak latwo sie nie obracala?
                    Prawdopodobnie gałka ma za dużą średnicę otworu. Do każdej nieoryginalnej gałki producent dodaje takie specjalne kapturki (średnio, 3 lub 4 dodatkowo). Jeden z nich montujesz na metalowy lewarek zmiany biegów. Zakładasz gałkę i całość zaciskasz oryginalnym zaciskiem.
                    U Ciebie może nie być zacisku, lecz tylko dokręcone na mały imbus. Sprawdź czy nie ma lipy i daj znać. Na koniec ... kałka musi wskoczyć w specjalnie wyżłobienie w lewarku , które zapobiega obracaniu się jej.
                    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• sopel
                      Classic
                      • 2006
                      • 31

odgrzeję kotleta....
                      Dziś chciałe wymienić gałkę w O1 i również natknąłem się na różnicę w ramkach.
                      Zanim przystępię do przeszczepiania ramki, zastanawiam się czy nie lepiej wymienić plastku w kokpicie do której się ją montuje... Nie wiecie ile to kosztuje w ASO ? Obeszło się by wówczas bez takiej rzeźby...
                      Gałkę kupiłem od RS http://www.allegro.pl/item114438638_...ajtaniej_.html

Różnica w gałkach Ori i RS wygląda tak:

Jak widać różnica w "wysokości" jest duża i zastanawiam się czy RS ma krótszy metalowy pręt ze skrzyni czy tylko te mieszki się tak róźnią...
                      Sopel

Octavia Combi TDI

Komentarz

• QBA
                        RS
                        • 2004
                        • 2646

Ale to nie jest od RS, tylko po prostu od O2 :roll: Poza tym bylo to juz na forum pozukaj :!: :!: :!:

Komentarz

• ===Tomy===
                          Rider
                          • 2006
                          • 552

Zamieszczone przez sopel
                          Jak widać różnica w "wysokości" jest duża i zastanawiam się czy RS ma krótszy metalowy pręt ze skrzyni czy tylko te mieszki się tak róźnią...
                          Wymień samą gałkę, bez skóry i będzie OK.
                          Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• aciu
                            Rider
                            • 2005
                            • 685

Sorry za odgrzewkę też sie przymierzam do zmiany gałki ino nie mogę zakumać o co loto :?:
                            Trzeba zdemontować
                            Zamieszczone przez lec
                            ten element plastikowy jest wciskany i ma na konu takie plastikowe wypustki zabezpieczajace przed wysynieciem sie tego z powrotem, generalnie trzeba to mocnow wdusic zeby wyciagnac.
                            Może ktoś napisać jak krowie na rowie, jak się do tego dobrać??? Fotki mile widziane :lol:
                            A może gałka od Fabii będzie pasowała z mniejszymi kłopotami.
                            Lukałem dzisiaj na swoją, i nie wiem gdzie zmierzyć średnicę trzpienia

Komentarz

• ===Tomy===
                              Rider
                              • 2006
                              • 552

Zamieszczone przez aciu
                              Sorry za odgrzewkę też sie przymierzam do zmiany gałki ino nie mogę zakumać o co loto :?: Lukałem dzisiaj na swoją, i nie wiem gdzie zmierzyć średnicę trzpienia
                              1. Zdejmujesz ramkę na około mieszka - podważasz od końca potem leciutko każdy zaczep w kierunku popielniczki.
                              2. Całość razem z oryginalnym mieszkiem do góry (ostro podwinąć aż do zacisku) i zmierzyć średnicę u podstawy czyli przy trzpieniu gałki (pod metalową opaską).
                              3. Montując nową możesz zrobić to na 2 sposoby: razem z nowym mieszkiem (konieczne będzie małżeństwo ze starą ramką uprzednio uwalniając oryginalny mieszek i odpowiednio ją zamocować np. kropelka w kilku miejscach od spodu do plastikowej ramki, lub sposób drugi - przekładając samą gałkę (niestety trzeba zniszczyć mocowanie nowo zakupionej gałki OII i uwolnić ją ze skórzanego mieszka.

Ja swojego czasu tak właśnie zrobiłem. Z racji tego, że skórzany mieszek jaki dostałem z gałką był niedoszyty a chciałem zaoszczędzić sobie czasu na reklamacje postanowiłem na założenie samej gałki. Uwolnienie obu gałek od mieszków jest banalnie proste i sobie poradzisz. Tylko nie uszkodź plastikowych klinów trzymających materiał z gałką, o których pisał Lec. Wykorzystujesz też metalową opaskę, którą zdemontujesz z oryginalnej gałki.

Dasz radę.

Komentarz

• koja86
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 3178

===Tomy===, wystarczyło skórkę oderwać od ramki i założyć starą ramkę na skórę mieszka i gites ja tak zrobiłem w swojej i zrobiłem ponad 100 tysiaków
                                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• krzysiekjarzyna
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 3

Zamieszczone przez ===Tomy===
                                  Zamieszczone przez Pulse
                                  Prawdopodobnie gałka ma za dużą średnicę otworu. Do każdej nieoryginalnej gałki producent dodaje takie specjalne kapturki (średnio, 3 lub 4 dodatkowo).
                                  Witam,

ja kupiłem gałkę + mieszek a nie dostałem specjalnych kapturków. Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim poradził. gdzie można kupić jakieś nakładki przejściówki które by pomogły. dzięki

Komentarz

• cortez841
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 56

Witam . Dzięki temu postowi bezproblemowo praktycznie wymieniłem gałkę w swojej O1 na gałkę z O2 z chromem. Zajęło mi to 22 minutki . Sam problem z wyjęciem ramki byłby może większy gdyby nie to , że miałem rozerwany lekko mieszek i rozerwałem go po całości . Na spokojnie ramka wychodzi . Oderwanie mieszka od ramki to już banał. Gałka zamówiona u kolesia z allegro z umiejscowieniem w Gdańsku . Dostałem ją bez ramki ale z wszytą gumką więc klej nie był potrzebny pasuje idealnie wygląda świetnie mieszka u mnie z kolei jak by za dużo choć stosowałem się do rad kolegów co pisali wyżej więc może dlatego . Trochę mocowania było z pierścieniem mocującym ale dałem rade . Panowie rewelacja odświeża wygląd autka niesamowicie. Pozdrawiam i dziękuje za rady

Komentarz

• michalrh
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 322
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

witam, trochę odgrzeję tego starego kotleta.
                                      Czy ktoś zmieniał gałkę w OI na gałkę z Superba po FL?
                                      umie ktoś wytłumaczyć jak to zrobić?
                                      Kupiłem gałkę sugerując się poprzednikami w różnych tematach, piszących, że wymieniali w OI gałki na OII, a OII i Superb mają średnicę trzpienia 12mm.
                                      Zdemontowałem swoją gałę a nowa za wąska. :|
                                      Proszę o pomoc Panowie
                                      był: VW Golf IV 1.9 TDI AJM '01 ->
                                      jest: Skoda Octavia 1 1,6 BFQ '04

komputer VAG - Rybnik i okolice -> info PW.

Komentarz

• piotrek_os
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8162
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

michalrh, do 1,6 musisz miec gałe 22mm - koszt gałki ze skory 150 zł i wiecej.
                                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• michalrh
                                          Rider
                                          • 2012
                                          • 322
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

a rozwiązać tego inaczej nie można?

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8162
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez michalrh
                                            a rozwiązać tego inaczej nie można?
                                            probowalem, myslalem i skonczylo to sie zakupem nowki galki za w/w cene

Komentarz

• michalrh
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 322
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

a skąd ją kupiłeś?
                                              podaj namiary

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8162
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez michalrh
                                                a skąd ją kupiłeś?
                                                podaj namiary
                                                u tego jegomoscia http://allegro.pl/listing/user.php/r...us_id=12348627

Komentarz

Pracuję...