[O2] O2\O2 Tour, zamówienia, daty i inne sprawy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • x_cite
    L&K
    • 2011
    • 1478
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez leszekmw
    Borsuk2, dzisiaj byłem z bratem bo też toura zamawia to termin około 1o kwietnia , choć znając życie pewnie będzie szybciej.
    no to termin odbioru bratu dali historyczny....!!! a ja odebrałem swojego Toura 1 lutego - czekając nie całe 3 tygodnie od zamówienia :lol: :yay:

Komentarz

• irka68
      Ambiente
      • 2011
      • 123

to ciekawe ? bo ja zamawialam 8 grudnia w Poznaniu i podobno odbior dopiero po 15 marca ?

Komentarz

• Fota
        Classic
        • 2010
        • 31

Zamieszczone przez x_cite
        a ja odebrałem swojego Toura 1 lutego - czekając nie całe 3 tygodnie od zamówienia :lol: :yay:
        Rozumiem, że autko z placu, a nie z produkcji :?: :!:

Tour II Combi 1,6

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

Fota, oczywiście . kolega jakby nie rozróżniał aut ze stocku i idących do produkcji gdzie można sobie wszystko skonfigurować. pare stron temu usiłowaliśmy to mu wyjaśnić.
          a tak wogóle to brat jeszcze nie zamówił , kwestia paru dni , jest koncepcja wzięcia toura/kombi/ z podłokietnikami , dupogrzaniem i paroma pierdołami w jakimś ciemnym kolorze , lub ewentualnie , minta w białym i pomalowanie klamek , lusterek i listew co możemy mieć za darmo.
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• x_cite
            L&K
            • 2011
            • 1478
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

auto było wyprodukowane nie mogłem skonfigurować sobie fotela z regulacją na lędźwie, ale i tak powiem jestem mega zadowolony!!! autko super i nie zamieniłbym na żadne inne! fotele w porównaniu do minta z 2006 roku to prawie jak Maybach hehe

Komentarz

• marektbg
              Elegance
              • 2010
              • 861

x_cite no właśnie więc dlatego 3 tygodnie bo brałeś co było bez wnikania w wyposażenie. Ja zamawiałem 16.10.10 i odebrałem 15.12.10 - gdyby nie opóźnienia w transporcie (auto stało 2 tygodnie w Poznaniu) byłoby wcześniej.

Komentarz

• x_cite
                L&K
                • 2011
                • 1478
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Pytanie do speców Czy instalacja Landi po zamontowaniu w serwisie jest nazwijmy to kompatybilna z komputerem pokładowym auta? tzn chodzi mi czy na wyświetlaczu pojawia się wartość spalania gazu czy LPG?

Komentarz

• itor
                  Classic
                  • 2011
                  • 38

Pytanie do speców Czy instalacja Landi po zamontowaniu w serwisie jest nazwijmy to kompatybilna z komputerem pokładowym auta? tzn chodzi mi czy na wyświetlaczu pojawia się wartość spalania gazu czy LPG?
                  nie tylko spalanie PB

Komentarz

• x_cite
                    L&K
                    • 2011
                    • 1478
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja już tego gazu nie czaję. Włącznik-wskaźnik LPG po wyjechaniu z salonu wskazywał mi 4 kreski (diody) licząc od prawej strony i nagle w czasie jazdy zaczęło wszystko migać i piszczeć - nie wiedziałem co robić i przełączyłem na benzynę bo stwierdziłem, że nie ma gazu. Dziś pojechałem do serwisu skody i mowie o tej sytuacji - kazali przyjechać i powiedzieli, że to jakaś awaria mogła wystąpić. Poszedłem odpalić auto pochodziło chwile na benzynie i wskoczyło na gaz z 4 diodami tak jakby nigdy nic. Powiedzcie mi pełny zbiornik to 5 kresek to jak u mnie jest 4 to wynika, że prawie pełny zbiornik! Dodam, że autem przejechałem 38 km od momentu wyjazdu ze salonu! teraz licznik wskazuje 46 km! nie wiem o co chodzi z tym wskaźnikiem! poradźcie

Komentarz

• itor
                      Classic
                      • 2011
                      • 38

Ja już tego gazu nie czaję. Włącznik-wskaźnik LPG po wyjechaniu z salonu wskazywał mi 4 kreski (diody) licząc od prawej strony i nagle w czasie jazdy zaczęło wszystko migać i piszczeć - nie wiedziałem co robić i przełączyłem na benzynę bo stwierdziłem, że nie ma gazu. Dziś pojechałem do serwisu skody i mowie o tej sytuacji - kazali przyjechać i powiedzieli, że to jakaś awaria mogła wystąpić. Poszedłem odpalić auto pochodziło chwile na benzynie i wskoczyło na gaz z 4 diodami tak jakby nigdy nic. Powiedzcie mi pełny zbiornik to 5 kresek to jak u mnie jest 4 to wynika, że prawie pełny zbiornik! Dodam, że autem przejechałem 38 km od momentu wyjazdu ze salonu! teraz licznik wskazuje 46 km! nie wiem o co chodzi z tym wskaźnikiem! poradźcie
                      powinni ci ustawic dokladniej wskazania gazu na tym przelaczniku chociaz jest to tylko wskazanie orientacyjne i srednio to niestety dziala, moglo tez byc tak ze skonczyl ci sie gaz zapiszczalo, przelaczylo sie na benzyne, teraz jak odpaliles to w zbiorniku zostalo jeszcze na tyle zeby silnik chodzil na jalowym

Komentarz

• x_cite
                        L&K
                        • 2011
                        • 1478
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

no nic pojadę tam jutro i zobaczymy co mi powiedzą szkoda, że nie ma precyzyjnego wskaźnika lpg co by ułatwiło użytkowanie na co dzień

Komentarz

• zizizi
                          Classic
                          • 2011
                          • 15

no nie spodziewałem się że ten gaz taki biedny będzie ...

czysto teoretycznie: a jeśli wybierze się opcję bez komputera to czy po podmiance świateł na ledowe też nie będzie chciała jechać jak w wersji z? Bo jeśli nie ma komputera to nie ma "kto" (A.I.) zgłaszać błędu.

Komentarz

• piter-wroc
                            Drive
                            • 2011
                            • 99

Jestem stałym użytkownikiem gazu i octavia to nie mój 1 samochód na gaz i jeśli chodzi o wyświetlanie stanu gazu to nigdy nie da się ostawić tego wyświetlania idealnie. Służy to jednie orientacyjnemu pokazaniu czy gaz jest. Ja zawsze śmigam do końca na gazie i dopiero w tedy tankuje lub wiem ile mogę przejechać na zbiorniku i jak kilometry się zbliżają do końca zbiornika tankuje.
                            O2 Kombi Tour

O2 Tour Rosso Brunello

Komentarz

• tomekjmopl
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1187
                              • Opel
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

no nie spodziewałem się że ten gaz taki biedny będzie ...

czysto teoretycznie: a jeśli wybierze się opcję bez komputera to czy po podmiance świateł na ledowe też nie będzie chciała jechać jak w wersji z? Bo jeśli nie ma komputera to nie ma "kto" (A.I.) zgłaszać błędu
                              Kolega myli pojęcia najwyraźniej- komputer podający orientacyjne spalanie, zasięg itd. to nie to samo co komputer sterujący pracą silnika i elektroniką samochodu oparty na szynie CAN - brak tego pierwszego nie oznacza braku tego drugiego - w druga stronę ta zależność już nie występuje

Komentarz

• MeFFisto
                                Drive
                                • 2011
                                • 53

To z tego wygląda, że komputer w zagazowanych O2Tour będzie raczej dodatkowym gadżetem, niż wiarygodnym źródłem informacji. Wiem, że w niektórych autach/instalacjach udawało się tak podłączyć fabryczny wskaźnik paliwa, by po przełączeniu na LPG pokazywał stan gazu w butli - no ale taki moduł to pewnie problem wykombinować. Szkoda, bo planuję sporo śmigać autkiem (30-40 kkm/rok) głównie na LPG, więc komp mi raczej się przyda do niczego ;-(
                                Pozdrawaim,
                                MeFFisto

Komentarz

• x_cite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1478
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

dziś mała niespodzianka w wydziale komunikacji....odbierałem twardy dowód i podałem, że mam LPG a pani buch pieczątka anulująca badanie techniczne za 3 lata i wpisała za rok ale masakra tu niby za darmo ten gaz a w perspektywie czasu to same badania, wymiany i przeglądy....teraz tak jak się ma instrukcja Landi do instrukcji Skody? w Landi pierwszy przegląd po 800 km do 1200 km bezpłatny a potem płatny po 15 tysiącach a instrukcji Skody przy benzynie to komputer pokazuje kiedy jechać na inspekcje...ehhh

Komentarz

• Borsuk2
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1203

odbierałem twardy dowód i podałem, że mam LPG a pani buch pieczątka anulująca badanie techniczne za 3 lata i wpisała za rok
                                    dobrze, że o tym napisałeś. Kolejna cenna informacja przy podejmowaniu decyzji : brać gaz, czy go nie brać ? :roll:
                                    Fajna stronka

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

Zamieszczone przez Borsuk2
                                      x_cite napisał/a:
                                      odbierałem twardy dowód i podałem, że mam LPG a pani buch pieczątka anulująca badanie techniczne za 3 lata i wpisała za rok

dobrze, że o tym napisałeś. Kolejna cenna informacja przy podejmowaniu decyzji : brać gaz, czy go nie brać ?
                                      no bez przesady , takie coś chyba nie ma aż takiego wpływu na zakup auta za 50tyś
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• x_cite
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1478
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

no wpływu nie ma....raczej wpływ powinien być po instalacji gazu a tu raczej "wypływ" gotówki bo co rok trzeba jeździć na badania jak starym gruchotem (a w tym przypadku nowym autem )....

Komentarz

• neoXs
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 555

x_cite: sprawa jest prosta. Jak przejedziesz 1000km to jedziesz na przegląd do salonu gdzie kupiłeś auto - wtedy masz pierwszy przegląd gazu za darmo. Następny przegląd jest za 15tys km lub za rok.

Co do ustawień wskaźnika to u mnie na O1 Tour też te kropki nie działają idealnie. Przy przejechanych 270km pokazuje mi się zazwyczaj czerwona kropka i w teorii powinienem jechać na tankowanie. W praktyce jeżdżę do 420-450km i wtedy dopiero do pełna zalewam gazu.

Btw. po instalacji LPG wymagane jest aby serwis do pełna napełnił butlę w celu spr szczelności zbiornika. Zatem nie masz pusto w butli Jeździj i zatankuj jak się pojawi czerwona kropa. A potem zatankuj np. przy 350km. Sam musisz sobie ustalić kiedy najlepiej jest u Ciebie zalać do pełna LPG. Ja już ten wskaźnik olałem Przydatny jest jedynie jak chcę przejechać 2km załadowany zakupami ze sklepu, wtedy jadę wyłącznie na benzynie bo szkoda mi przełączać się na gaz aby przeturlać 4 litery 500m na LPG.

A co do opłacalności gazu. W porównaniu do poprzedniego auta moje oszczędności wynoszą 50% Przykład. Droga Opole-Katowice i z powrotem, dawniej kosztowała mnie 100zł, teraz 50zł

PB tankuję co 2 miesiące za 50zł. A przegląd raz na rok się przeżyje. Oszczędność jest w moim przypadku spora.

Komentarz

• blackrs
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4826
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

no jak chce sie zaoszczedzic na paliwie to część tej oszczędności trzeba ywdać na przeglądy niestety. kurcze amm pytanie czy jak sie bierze 2fl 1.6 z gazem to za gaz dalej 4200? jak myślicie zrobią darmowy tak jak w turze?
                                            BYŁA o1 rs
                                            BYŁA o2 1.6
                                            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• x_cite
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1478
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

neoXs dzięki za wyjaśnienia tylko ja nie robie dalekich tras tak jak Ty - ja razej miasto i czasem jakiś dalszy wypad. A z tym napełnieniem butli gazem to dobrze, że mi powiedziałeś - mam 4 kreski czyli prawie full

Komentarz

• itor
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 38

Zamieszczone przez blackrs
                                                no jak chce sie zaoszczedzic na paliwie to część tej oszczędności trzeba ywdać na przeglądy niestety. kurcze amm pytanie czy jak sie bierze 2fl 1.6 z gazem to za gaz dalej 4200? jak myślicie zrobią darmowy tak jak w turze?
                                                niestety doplata nie ma tego w cenie

Komentarz

• Borsuk2
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1203

Zamieszczone przez leszekmw
                                                  no bez przesady , takie coś chyba nie ma aż takiego wpływu na zakup auta za 50tyś
                                                  pewnie, że jest to drobiazg, ale i kolejny argument. Dla mnie akurat na nie. Ja tam gazu nie chcę mimo tego, że dają go do Toura 1,6 za darmo. Ciekawe co można dostać w zamian. Chyba, że tą całą instalację zapakują mi do kartonu do bagażnika, to może ktoś kupi :szeroki_usmiech greenf
                                                  Fajna stronka

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

Zamieszczone przez Borsuk2
                                                    iekawe co można dostać w zamian. Chyba, że tą całą instalację zapakują mi do kartonu do bagażnika, to może ktoś kupi
                                                    Hehe , nie tylko ty byś tak chciał , ale nic z tego :szeroki_usmiech , nie da się...
                                                    swoja droga to dziwna sprawa troszkę... , dają za darmo coś za co /przynajmniej w teorii / zapłacili , a jak nie chcesz to nic w zamian nie dostaniesz :?
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...