Ja od 03.01.2012r. jestem szczęśliwym posiadaczem Skody Octavii Tour 2 1.6+LPG 2G2G
Kur... ale maszyna! Warto było czekać te 6,5miesiąca! Jest piękna! :hello
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Jakie opony letnie mieliście założone na wasze O2 Tour jak odbieraliście nowe?
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Na opony nie ma reguły.... Byłem montowni VW w Poznaniu i opony dowozili różne.... jak się udało takie były zamontowane w kolejnych identycznych autach....
Miałem okazję porównać sobie Ow Toura 1,6 z O2FL Ambiente 1,6 (moja jest w naprawie a dostałem zastępczego toura).
Zastanawiającym się co wybrać i czym się różnią opowiem Wam o moich subiektywnych odczuciach Nie będę pisał o wszystkich różnicach, bo to sobie możecie sprawdzić w katalogu, ale napiszę na co zwróciłem uwagę.
Glówne różnice jakie zauważyłem dotyczą wyposażenia - w Tourze przeszkadzał mi brak lampki wewnętrznaj z tyłu - jak się wsadza dzieciaka do fotelika nie widać jak pasy idą, oraz brak lampki po prawej stronie bagażnika - jak jest załadowany to w nocy nie widać co i jak. Brak też w bagażniku takiego haczyka na siatki - jak dla mnie super przydatny i przemyślany Siatek nie trzeba wiązać, jakoś dziwnie układać, zakupy się nie rozsypują. Brak tylnej wycieraczki był o dziwo nawet mało irytujący. Najgorszy był brak czujników parkowania. W innych autach ich nie miałem i nie czułem potrzeby posiadania, ale po 2 latach jeżdżenia z nimi, przesiadając się do Toura, przy cofaniu czułem się bardzo niekomfortowo...
O dziwo, nie przeszkadzał mi brak jumbo boxa.
Tour jest chyba gorzej wyciszony niż FL...nie wiem czy tak jest faktycznie ale takie było moje odczucie.
I chyba ma gorsze światła, niż soczewki w O2FL, ale za to nie dam sobie głowy ściąć bo nie wiem jakie żarówki były wsadzone.
Reszta - w praktyce różnice niezauważalne.
Cześć nie wiem czy dobrze zrozumiałem,ale w Tourze liftback nie ma oświetlenia bagażnika czy tylko jest jedno światło to po lewej ? A co do wycieraczki z tyłu to naprawdę mi też nie przeszkadza,że jej tam nie ma.
Na opony nie ma reguły.... Byłem montowni VW w Poznaniu i opony dowozili różne.... jak się udało takie były zamontowane w kolejnych identycznych autach....
To nie jest na zasadzie "jak się udało" tylko do każdego auta montowane są różne opony w zależności od rodzaju felgi, zamówienia klienta, kraju, do którego auto jest produkowane...
To nie jest na zasadzie "jak się udało" tylko do każdego auta montowane są różne opony w zależności od rodzaju felgi, zamówienia klienta, kraju, do którego auto jest produkowane...
Jesteś pewien? Logika ekonomiczna podpowiada, że osoba zamawiająca bierze po prostu te, które w danym czasie można kupić najtaniej, ewentualnie dobiera z innych jeśli w danym czasie nie jest dostępna wymagana ilość z jednej firmy. Gdyby wytyczne były tak ścisłe, że zależnie od tego jaką wersję auta biorę, czy płacę za alusy itp. to pewnie mieliby kontrakt z jednym producentem opon i dawali gorsze lub lepsze, a do Tourów te najgorsze
Tymczasem to wszystko są opony z tej samej półki, a różnych producentów.
Jesteś pewien? Logika ekonomiczna podpowiada, że osoba zamawiająca bierze po prostu te, które w danym czasie można kupić najtaniej, ewentualnie dobiera z innych jeśli w danym czasie nie jest dostępna wymagana ilość z jednej firmy. Gdyby wytyczne były tak ścisłe, że zależnie od tego jaką wersję auta biorę, czy płacę za alusy itp. to pewnie mieliby kontrakt z jednym producentem opon i dawali gorsze lub lepsze, a do Tourów te najgorsze
Tymczasem to wszystko są opony z tej samej półki, a różnych producentów.
Nie można zapominać o jednej podstawowej rzeczy... Fabryka samochodów musi być przygotowana na ewentualny brak dostaw części od jednego z poddostawców, w związku z czym prawie wszystkie części począwszy od najprostszych nakrętek pochodzą od co najmniej dwóch dostawców, żeby w razie nieoczekiwanych problemów z jednym dostawcą automatycznie zamawiać od drugiego.
Druga sprawa to to, o czym też wspomniałeś, czyli moce przerobowe... Jeśli jedna fabryka nie nadąża z produkcją opon to zamawiane są opony z innej, ale, tak jak również napisałeś, opony są z tej samej półki.
No i często bywa tak, że właśnie zależnie od wyposażenia, silnika i nawet zamówienia klienta opony się różnią. Niektórzy ludzie po prostu mają pieniądze, to i mają konkretne wymagania.
Miałem okazję porównać sobie O2 Toura 1,6 z O2FL Ambiente 1,6
Zastanawiającym się co wybrać i czym się różnią opowiem Wam o moich subiektywnych odczuciach Nie będę pisał o wszystkich różnicach, bo to sobie możecie sprawdzić w katalogu, ale napiszę na co zwróciłem uwagę.
Dla wielu z nas najważniejszą różnicą, której nie podałeś jest cena :wink: .
Glówne różnice jakie zauważyłem dotyczą wyposażenia:[...]
- w Tourze przeszkadzał mi brak lampki wewnętrznaj z tyłu
- brak lampki po prawej stronie bagażnika
- Brak też w bagażniku takiego haczyka na siatki
- Brak tylnej wycieraczki
- brak czujników parkowania.
- brak jumbo boxa.[...]
Poza lampką z prawej strony w bagażniku i jumbo boxa, którego nie chciałem, mój Tour (htb) ma wszystkie ww. elementy wyposażenia fabryczne, więc wszystko zależy od tego co zamawiamy
- w Tourze przeszkadzał mi brak lampki wewnętrznej z tyłu - jak się wsadza dzieciaka do fotelika nie widać jak pasy idą,.
to co nie ma krańcówek w tylnich drzwiach i lampka na suficie się nie zapalat - dotyczy HTB :?:
Toura już oddałem, ale z tego co pamiętam krańcówki są, tylko lampka na suficie jest z przodu (brak drugiej z tyłu) więc jak się pali tylko przednia na tylnej kanapie nie ma wystarczająco dużo światła, żeby np. zpiąć dziecku pasy...
Komentarz