swiece wymiana
Zwiń
X
-
No to żeby nie było tak różowo jeśli chodzi o świece NGK V-line 27.Otóż zachęcony pozytywnymi opiniami kolegów z forum również założyłem ngk v-line 27 do swojej aqy +lpg.I niestety jedna wielka dupa.Pojawiło sie szarpanie na jałowym biegu i podczas jazdy na niskich obrotach.Teraz dopiero zobaczyłem co to wypadanie zapłonów.Wróciłem do v-line 24 i jak ręką odjął.Mam wrażenie że co egzemplarz to inne wymagania
-
-
Podałby mi ktoś nr uszczelek do kolektora ssącego?
Uszczelki kolektora przy głowicy oraz te okrągłe większe w górnej części.
Silnik 1.6 BSE.
Przy wymianie świec jest wymagane zmiana uszczelek o nr OE: 06A133227B ? To większe...
renegat83, zrób zdjęcia tego zestawu co masz do wykręcania oraz jak z elektroby zobić ten hak do wyjmowania fajek...
Zostaw komentarz:
-
-
Ja ostatnio robiłem przegląd na 60tys. w swoim BSE to powiem szczerze, że o wiele bardziej irytujące niż wymiana świec była wymiana filtra gazu fazy ciekłej. Co do samych świec to wymiana (pierwszy raz robiłem sam) zajęła ok. 15-20 minut. Bez żadnego odkręcania kolektora, wężyków. Odpiąłem tylko wtyki do 2 skrajnych wtrysków benzynowych. Fajki kabli WN zdjąłem specjalnie wygiętym przyrządem wykonanym ze zwykłej elektrody spawalniczej 3mm. Przedmuchanie kompresorem miejsc wkręcania świec i samo wykręcenie takim zestawem:
- coś jak to: http://narzedzia24h.com/pl/przedluzk...zna-s27h4.html , ale nie pamiętam jakiej firmy kupiłem, ale kosztowała w pierwszym lepszym sklepie ok. 35zł (może sporo, ale po pierwszej wymianie się zwróciła)
- http://www.toya24.pl/media/popup.php?store=4&id=7608 - ważne, żeby nasadka byłą z gumką - wtedy łatwo wyjmuje się starą świecę i wkłada nową
- standardowe pokrętło 1/2 cala
Czysta przyjemność.
Zostaw komentarz:
-
-
A nie lepiej było wbić śrubokręt i wykręcić?Zamieszczone przez IrdePrawdziwym wyzwaniem przy moim przeglądzie okazało się odkręcenie filtra oleju. :evil: Jakiś artysta w ASO, prawdopodobnie dokręcił filtr kluczem i nie nasmarował uszczelki. Czas odkręcenia filtra 3h.
Zostaw komentarz:
-
-
Misiek_Gdańsk
Są to wkręty do tworzywa ale według tego co pamiętam z dużym skokiem gwintu.W etce takich nie znalazłem .Załączone pliki
Zostaw komentarz:
-
-
Jesteście w stanie mi podać czy to są wkręty takie do tworzywa czy śruby ze zwykłym gwintem M ileś.Zamieszczone przez DyluTak na marginesie ja wymieniałem świece i odmę ze ściąganiem kolektora i przy okazji pękło mi plastikowe mocowanie znajdujące się powyżej wtyczki 1 wtryskiwacza spinające te okrągłe rury do płaskiego elementu na górze.Na szczęście kolektor trzymają 2 wkręty i nic nie przewiewa.
Ostatnio zauważyłem, że po wymianie w warsztacie nie dość że mam ułamany ten boczny zaczep to jeszcze nie ma tych wkrętów. Na pewno następnym razem będę sam zmieniał świece.
Zostaw komentarz:
-
-
Na filmiku widać że jest dużo miejsca, podobnie jak w 2.0
nic nie trzeba demontować
Zostaw komentarz:
-
-
Tu jeszcze 2 linki do wymiany bez ściągania kolektora:
Tak na marginesie ja wymieniałem świece i odmę ze ściąganiem kolektora i przy okazji pękło mi plastikowe mocowanie znajdujące się powyżej wtyczki 1 wtryskiwacza spinające te okrągłe rury do płaskiego elementu na górze.Na szczęście kolektor trzymają 2 wkręty i nic nie przewiewa.
Zostaw komentarz:
-
-
po polskiemu też moze być http://translate.google.pl/translate...80%26bih%3D603 :diabelski_usmiechZamieszczone przez DyluTutaj macie tez fotki i opis zmiany świec w BFQ co prawda po rusku :
http://vwts.ru/forum/index.php?showtopic=90169
Ale na pierwszysch stronach tego wątku tez jest oryginał polski....
Zostaw komentarz:
-
-
Tutaj macie tez fotki i opis zmiany świec w BFQ co prawda po rusku :
Zostaw komentarz:
-
-
jeżeli spełnia wartości cieplne można zaryzykować jeżeli jak piszesz jest orginał
[ Dodano: Sro 27 Lis, 13 20:33 ]
osobiści bym wsadził NGK ,ZADNE BOSCHE itp
Zostaw komentarz:
-
-
już poprawiłem hehe wychodzi nieznajomośc języków :P odpaliłem translatora i wyświetlił ŚWIECA ŚWIECZKA
dobra nie odbiegając od tematu brać ????? taniość ??
Zostaw komentarz:
-
-
Witam, przymierzam się do wymiany świec i teraz pytanie czy ktoś spotkał się ze świeczkami
101000033AA
"oridżinal" ale nigdzie takich jeszcze nie widziałem, wszędzie były NGK lub BERU to że to oridzinal dlatego nie ma nazwy firmy ???
Te akurat taniocha bo po 16 zeta za szt ale wolę się zapytać (brać ??? nie brać ???? )
Zostaw komentarz:
-
-
Dokładnie 11,68 zapłaciłem chyba w focie za erlinga. Pamiętam ze najpierw sprowadzili ta pomiędzy blok silnika a kolektor bo to była jedyna uszczelka jaka pokazywał im komp do AQY :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Zostaw komentarz:
-
-
Bartek.K, taka tania ta uszczelka ? jak moga byc piwa tescowe, to wpadne do Ciebie kiedys :P
Zostaw komentarz:
-
-
Ja przez swoje problemy z przerywaniem i ciągłym kombinowaniem ze świecami doszedłem do takiej wprawy że np jadę z vagiem coś loguję, zatrzymuję się, wykręcam świecę zmieniam przerwę wkręcam i ruszam dalej, jedna świeca 2 minuty na gorącym silniku
Zostaw komentarz:
-
-
W 2,0 koszt wymiany świec to ok 70 zł za kpl świec + 10 zł za uszczelke + 2 piwa
Zostaw komentarz:
-
-
Droga sprawa wymiana swiec ze zdejmowanie kolektora. Uszczelki + serwis jak ktos sam sie nie rwie do tego.
Szczegolnie na LPG gdzie ponoc szybciej padaja.
Ja wlozylem standardowe NGK 20 tys temu z czego 17 na lpg , ciekawe jak dlugo na nich pojezdze.
Wymiane powinno sie zrobic po okreslonym przebiegu czy gdy sa juz objawy ??
Plus taki ze chyba w 2.0 ten dostep jest latwiejszy, machaniole wymieniaja sprawnie.
Kupie sprzet do wymiany, moze sie naucze i szybko sie zwroci 8)
Zostaw komentarz:
-
-
Powiem Wam że walczę z przerywaniem mojego AQY na biegu jałowym , cały układ WN nowy itd. Miałem świecę jedno elektrodowe, zmieniałem przerwę z 1mm na 0,7mm i nic, szarpał jak zły szczególnie z włączoną klimą i oczywiście tylko na LPG, oczywiście wszyscy wysyłali mnie do gazowników itd. Sprawdziłem vagiem że są błędy zapłonu na 1 i 3 cyl najwięcej, masowo raz za razem, i jakieś pojedyńcze raz na kilka minut na cyl 2 lub 4. Postanowiłem ostatnie złotówki przeznaczyć na układ WN i kupiłem NGK V-line 27, najpierw jedną sztukę dla cyl 1, potem drugą sztukę dla cyl 3. (niestety żydzi w naziemnych sklepach krzyczą po 25pln za sztukę więc ostrożnie eksperymentowałem
) No i silnik przestał przerywać. Chodzi idealnie, równo nie szarpie. Mogę jechać na 2 biegu bez naciskania gazu, dodatkowo zaciągnąć lekko ręczny że obroty spadną do 600 i silnik nie przerwie!! Jestem bardzo zadowolony z tych świec i wkrótce założe pozostałe dwie co by komplecik był
Zostaw komentarz:
-
-
Jak nie możesz zrobić zdjęcia to obejrzyj te które są w temacie i sam sobie odpowiesz.
Nie wiem czy po jednej świecy ocenisz czy są do wymiany. Ja dopiero po wykręceniu wszystkich widziałem, że są w różnym stanie.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: