Silnik ma jedna wade do 2tyś nic się nie dzieje potem czuć przyśpieszenie. Szkoda, że nie przejechałeś się przed zakupem. Ja nie narzekam w mieście spisuje się całkiem, całkiem. W trasie jadąc rozsądnie i tak też wyprzedzając równierz jest ok. Lubisz deptać, startować jako pierwszy z świateł, sprawdzać na trasie czy się wyrobisz przed tirem jadącym z przeciwka to bedziesz zawiedziony. Zimny silnik lubi nie równo pracować ale podobno TTM.
OCTAVIA 1.2 TSI - RZETELNA INFORMACJA
Zwiń
X
-
a czy ma ktos moze wykres obrotów silników 1.2 i 1.4 , takie porównanie dwóch wykresów może ? to by nam pokazalo najlepiej gdzie zaczyna 1.4 byc lepszy , mysle ze przy ruszaniu ze swiatel jest podobnie gdzies do 70/80 na godzine a pozniej juz 1.4 jest szybszy. Głośność silnika tu dla mnie nie ma znaczenia gdyż silnik tsin wydaje przyjemny dzwiek. To buczenie w kabinie dodaje tylko uroku, nie jest to oczywiscie V6, to dopiero poezja.Napisane za pomocą batonika KitKat
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez exportsubrippmysle ze przy ruszaniu ze swiatel jest podobnie gdzies do 70/80 na godzine a pozniej juz 1.4 jest szybszy
Panowie, nie bądźmy dziećmi, sekunda różnicy w przyspieszeniu do setki między tymi samochodami to oczywiście w aspekcie "sportowym" to jest przepaść :lol:
ale w codziennym życiu a zwłaszcza w jeździe typowo miejskiej nie ma większego znaczenia.
ponadto, tą RÓŻNICĘ w przyspieszeniu może skutecznie zniwelować kierownik z grubszym tyłkiem albo inne zastosowane koła.
1197 a 1390cm3 to nawet nie są 2 setki wódki :szeroki_usmiech
17KM, 15Nm to są takie różnice, których w mocniejszych silnikach się praktycznie nie czuje.
z tym, że ja nie jestem maniakiem urywania kolejnych ułamków sekund, a raczej chodzi o ogólne wrażenia z jazdy, które IMO w tym przypadku i właśnie w jeździe miejskiej będą IMO bardzo podobne, ze wzrostem prędkości i obciążenia, 1,4 oczywiście będzie trochę lepszy i tyle.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Re: OCTAVIA 1.2 TSI - RZETELNA INFORMACJA
Zamieszczone przez exportsubrippaprzecież 1.9 jest bardzo fajnym silnikiem , fajnie przyspiesza i dobrze sie nim wyprzedza, wszyscy którzy go mają to go chwalą,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaPanowie, nie bądźmy dziećmi, sekunda różnicy w przyspieszeniu do setki między tymi samochodami to oczywiście w aspekcie "sportowym" to jest przepaść
ale w codziennym życiu a zwłaszcza w jeździe typowo miejskiej nie ma większego znaczenia.
Co do silników i ich danych papierowych. Jeździłem ostatnio przez cały weekend nową Hondą Accord 2.0 16V 156KM 194 Nm. Accord z tym silnikiem ma papierowe przyśpieszenie od 0 do 100 w ciągu 9,4 s. I cóz z tego że te wartości na papierze wyglądają pieknie kiedy poniżej 4 tys obrotów ten silnik nie jedzie !!! 1.8 TSI w O II przy tym silniku to rakieta. Fakt, że powyżej 4 tys obrotów dostaje sie taka eksplozje mocy jak gdyby była to doładowana jednostka, ale na tym przykladize widac najlepiej ze papier przyjmnie wszystko ale faktycznie odczuwanie tych danych papierowych w relanym świecie to zupełnie co innego.
A silnik 1.2 TSI odczuwam podczas jazdy tak jak i 1.6 MPI. No moze faktycznie na wysokich obrotach tak ok.3,5-4 tys ciągnie troche lepiej. Ale to "trochę" nie jest na tyle odczuwalne, żeby powiedzieć, że jest jakaś przepaść miedzy tymi jednostkami. Dla mnie, po jeździe Octavią II z 1.6 MPi i 1.2 TSI odczuwalne osiągi tych silników są na praktycznie na takim samym poziomie.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Jak tak czytam temat, to i napiszę coś od siebie odnośnie 1.2TSI i 1.6. Czytam, że są pewne obawy co do 1.2TSI - również to przerabiałem i zamówiłem właśnie ten silnik po dłuższych przemyśleniach. Bo zauważcie, że dla kogoś, komu zależy na przyzwoitych osiągach i niewielkim spalaniu (przede wszystkim w mieście), to jest idealny silnik. Są obawy, że za 5-10 lat coś może się stać z silnikiem... nie zgadzam się. Kupuję pierwszy raz w życiu nowy samochód na jakieś 12-15 lat, jak nie dłużej. Miałem również obawy, ale... jak zobaczyłem, że ten silnik ma być wstawiany w VW Touran (cięższy o ok. 100kg), jest montowany już w VW Golf VI Variant (również cięższy o ok. 100kg), oraz ma być w nowej Jettcie, to... nie mam żadnych obaw. Nie sądzę, że za te 10 lat, czy nawet więcej, we wszystkich tych samochodach trzeba będzie robić jakieś poważne remonty - gdyby tak się stało, to VW straciłby zupełnie zaufanie oraz po takiej wpadce chyba poszedłby z torbami (może przesadzam, a może nie). Przecież te silniki są montowane w wielu samochodach grupy VW, również Audi i Seat. A te marki cieszą się myślę bardzo dobrą opinią ogólnie. A c do 1.6, to w rodzinie jest Golf IV Variant i ten silnik mi osobiście spokojnie starcza, więc z 1.2 gorzej być nie powinno - przynajmniej do miasta. Takie ot moje przemyślenia po 2 m-cach czytania, analizowania i wybierania
Pozdrawiam serdecznie wszystkich zadowolonych użytkowników Octavii!
Komentarz
-
-
..... a ja sie martwie czy 200tys zrobie :shock: a tu ludziska chcą jezdzic 12-15latsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
czy wreszcie wypowie sie uzytkownik takiego auta czy to ja jednak jak odbiore autko to bede musial porobic testy i opowiedziec swoje doswiadczenia
.
Generalnie na tym forum w różnych tematach rzucało mi sie w avatarach u niektorych uzytkownikow że mają octavie z tym silnikiem, ale cos nie chcą sie oni nam narazie ujawnićNapisane za pomocą batonika KitKat
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez exportsubrippczy wreszcie wypowie sie uzytkownik takiego auta czy to ja jednak jak odbiore autko to bede musial porobic testy i opowiedziec swoje doswiadczenia
.
Generalnie na tym forum w różnych tematach rzucało mi sie w avatarach u niektorych uzytkownikow że mają octavie z tym silnikiem, ale cos nie chcą sie oni nam narazie ujawnić
[ Dodano: Nie 29 Sie, 10 19:53 ]
Zamieszczone przez piramida..... a ja sie martwie czy 200tys zrobie :shock: a tu ludziska chcą jezdzic 12-15latsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramida..... a ja sie martwie czy 200tys zrobie :shock: a tu ludziska chcą jezdzic 12-15lat
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez t271828Zazwyczaj ludzie chwala to co majaZamieszczone przez t271828ale zachwyty nad 1.9 TDI to jakies dziwne zjawisko dla mnieSilnik: 1.6 BFQ
jakaś konkluzja :?:
W przypadku 1.9 slychac glownie peany.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CarolcoZamieszczone przez piramida..... a ja sie martwie czy 200tys zrobie :shock: a tu ludziska chcą jezdzic 12-15lat
Swoją octę mam z 2006 i zamierzam nią jeszcze pojezdzić tak 3-4 lata az wyjdzie oca3, przez ten okres pewnie zrobie jeszcze około 120-150tys czyli dobije do 250tys, chyba ze tradycyjnie silnik mi padnie :szeroki_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez exportsubripp......... Mam nadzieje ze w 1.2 tsi bedzie duzo lepiej, dzieki turbinie, patrząc na osiągi to ma lepsze nż 1.9 tdi (przyspieszenie do setki i moc silnika) aprzecież 1.9 jest bardzo fajnym silnikiem , fajnie przyspiesza i dobrze sie nim wyprzedza, wszyscy którzy go mają to go chwalą, wiec biorąc powyzsze pod uwage 1.2 powinien byc tak amo dobry, dynamiczny , a nawet lepszy, to chyba dokonalem dobrego wyboru, ale to już czas pokaże. .....
może i 1.2 lepiej wkrecisz spod swiateł - ale na trasie zjem cię na 1 sniadanie :szeroki_usmiechFocus II FL 1.6tdci
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tomasz_WSZamieszczone przez exportsubripp......... Mam nadzieje ze w 1.2 tsi bedzie duzo lepiej, dzieki turbinie, patrząc na osiągi to ma lepsze nż 1.9 tdi (przyspieszenie do setki i moc silnika) aprzecież 1.9 jest bardzo fajnym silnikiem , fajnie przyspiesza i dobrze sie nim wyprzedza, wszyscy którzy go mają to go chwalą, wiec biorąc powyzsze pod uwage 1.2 powinien byc tak amo dobry, dynamiczny , a nawet lepszy, to chyba dokonalem dobrego wyboru, ale to już czas pokaże. .....
może i 1.2 lepiej wkrecisz spod swiateł - ale na trasie zjem cię na 1 sniadanie :szeroki_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
Komentarz
-
-
Ja mam 1,4 TSI i odczuwam znaczny spadek osiągów wraz z obciążeniem. Myślę, że przy 1,2 TSI bedzie jeszcze gorzej. Z tego względu wolę zdecydowanie 1,4 TSI, jednak 1,2 TSI mniej pali w mieście, co jest jego zaletą, szczególnie jak ktoś dużo jeździ sam bez obciążenia i zależy mu na ekonomi.
Komentarz
-
Komentarz